Μία εντυπωσιακή, Virtual Reality, εμπειρία

Μία εντυπωσιακή, Virtual Reality, εμπειρία

Έξι λεπτά εικονικής πραγματικότητας, για μια πράσινη γραμμή που χωρίζει στα δύο το νησί μας

Μία εντυπωσιακή, Virtual Reality, εμπειρία

Επισκευτήκαμε την Λεβέντειο Πινακοθήκη, για να παρακολουθήσουμε το ντοκιμαντέρ εικονικής πραγματικότητας Green Line.

Με την συνοδεία ομάδας των Ηνωμένων Εθνών, η ομάδα του Green Line χρειάστηκε 2 μόλις ημέρες για να γυρίσει τα πλάνα από τα χωριά Σελέμανι και Βαρίσεια αλλά και από το Παλιό Αεροδρόμιο Λευκωσίας και 2 ολόκληρα χρόνια για να ολοκληρώσει το editing των video για να παρουσιαστεί στην τελική του μορφή!

Μέσω της συγκεκριμένης τεχνολογίας, η ομάδα, κατάφερε να γυρίσει πλάνα σε 360 μοίρες.

Ακολούθως, έγινε η ανάλογη επεξεργασία του κάθε πλάνου, από την κάθε camera ξεχωριστά, με το αποτέλεσμα να κάνει τον θεατή να νιώθει ότι βρίσκεται σε εκείνο τον χώρο, εκείνη την δεδομένη στιγμή!

(youtube:https://www.youtube.com/watch?v=ucskDJjGJqA&feature=youtu.be)

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει μία κατάσταση τόσο κοντινή μας, αλλά ταυτόχρονα τόσο απρόσιτη και μυστηριώδη. Μια περιοχή απροσπέλαστη από το 1963.

Η ευκαιρία που μας προσφέρεται, μας αγγίζει συναισθηματικά, ταυτόχρονα αποτελεί και μια ιστορικής αξίας αφήγηση, η οποία καταγράφει με αντικειμενικότητα την εικόνα της πράσινης γραμμής μετά από 56 χρόνια.

Από τη σύλληψη της ιδέας, μέχρι την υλοποίηση και την παρουσίαση αυτής, πρόκειται για ένα φιλόδοξο, προσεγμένο και άρτια υλοποιημένο project.

Η εμπειρία μας συνεπήρε! Κατά τη διάρκεια των 6 λεπτών που διήρκησε το ντοκιμαντέρ, όλες οι αισθήσεις μας βρίσκονταν σε εγρήγορση. Η δυνατότητα να "εξερευνήσουμε" την πράσινη γραμμή με τη βοήθεια των πληροφοριών που μας έδινε ο αφηγητής και η "ελευθερία" να κοιτάξουμε όπου επιθυμούσαμε, έκανε την εμπειρία μοναδική!

Η εικόνα του εγκαταλελειμένου αεροπλάνου, με τις τρύπες από τις σφαίρες στην άτρακτό του, ήταν μια σκηνή που δύσκολα θα σβηστεί από τη μνήμη μας. Τόσο δυνατή και έντονη, που εξήρε τη φαντασία και μας μετέφερε μισό αιώνα πριν.

Η αφήγηση, αντικειμενική, καθαρή, ειλικρινής και εμπεριστατωμένη, επικεντρώνεται στα γεγονότα και στις περιγραφές, χωρίς να υποβιβάζει την εμπειρία που βιώναμε μέσω της εικονικής πραγματικότητας αλλά συμπληρώνοντας και αναδεικνύοντάς την.

Αλλά τίποτα απ’ όλ’ αυτά δεν θα γινόταν πραγματικότητα χωρίς το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Όταν ξεκίνησε η ιδέα του ντοκιμαντέρ, η τεχνολογία της Εικονικής Πραγματικότητας δεν ήταν τόσο διαδεδομένη, με αποτέλεσμα οι δημιουργοί να δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν την ιδέα τους, αλλά και να αποκτήσουν πρόσβαση στον απαραίτητο εξοπλισμό, δίχως τον οποίο δεν θα μπορούσαν να ολοκληρώσουν το έργο τους.

Οι δημιουργοί συνεργάστηκαν με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το οποίο και τους παραχώρησε τον απαραίτητο εξοπλισμό για να στηθεί το project. Εκτός από τον εξοπλισμό, η στήριξη επεκτάθηκε σε κάθε είδους βοήθεια, έμπρακτη και υλική.

Ακόμα κι όταν προέκυψε η δυσκολία της χρονοβόρας και απαιτητικής διαδικασίας editing και post-production, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας βοήθησε την ομάδα, παρέχοντας τα απαραίτητα προγράμματα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που έκαναν πιο εύκολη τη διαδικασία!

Σκηνοθεσία: Ιωάννης Μπεκιάρης & Αλέξης Μαύρος Παραγωγή: Στέλιος Αλετράρης, Ιωάννης Μπεκιάρης, Σταύρος Χαραλάμπους, Δημήτριος Οικονόμου, Αλέξης Μαύρος, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Σενάριο και Αφήγηση: Δημήτριος Οικονόμου Μουσική: Ευαγόρας Μπεκιάρης & Μάνος Στρατής VR FX & Επιμέλεια: Polar Effect Studios Φωτογραφία: Kerim Belet

Loader