Τα τρία στάδια της ελεγκτικής διαδικασίας αποτελούν τον οδικό χάρτη για μια ποιοτική αξιολόγηση

Τα τρία στάδια της ελεγκτικής διαδικασίας αποτελούν τον οδικό χάρτη για μια ποιοτική αξιολόγηση

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ταχύτατες αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία, οι οποίες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τα επιχειρηματικά μοντέλα

Τα τρία στάδια της ελεγκτικής διαδικασίας αποτελούν τον οδικό χάρτη για μια ποιοτική αξιολόγηση

Οι θεσμικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ της Διεθνούς Ομοσπονδίας Λογιστών, των διεθνών ρυθμιστικών αρχών και των ελεγκτικών εταιρειών είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας διεθνούς χρηματοοικονομικής αρχιτεκτονικής, η οποία διέπεται από πνεύμα ανανέωσης και καινοτομίας.

Τα τελευταία χρόνια η ποιότητα και η εγκυρότητα του ελέγχου ενισχύθηκε σημαντικά. Ο ελεγκτής πρέπει να διακρίνεται για την επίδειξη αντικειμενικότητας, αμεροληψίας, ανεξαρτησίας και ποιότητας του έργου του. Για αυτό ακριβώς το λόγο δημιουργούνται τα προγράμματα ανασκόπησης διασφάλισης ποιότητας, τα οποία παρέχουν διαβεβαιώσεις στο κοινό ότι όλοι οι ελεγκτές διατηρούν υψηλό επίπεδο επάρκειας στη δημόσια πρακτική.

Εξίσου σημαντικά στοιχεία είναι ο σκοπός του ελέγχου, η διαμόρφωση γνώμης αναφορικά με την αληθινή και δίκαιη εικόνα της χρηματοοικονομικής θέσης και επίδοσης της εταιρείας υπό έλεγχο (πάντα σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς).

Τα τρία στάδια της ελεγκτικής διαδικασίας Η ελεγκτική εργασία πραγματοποιείται μέσα από τρία βασικά στάδια. Αρχικά ο ελεγκτής διενεργεί μια προκαταρκτική εργασία (Planning). Στη συνέχεια διενεργεί έλεγχο τεκμηρίωσης (Testing) επαληθεύοντας την πληρότητα και την αντικειμενικότητα των λογιστικών καταστάσεων. Στο τέλος εκφέρει τη γνώμη του σε ότι αφορά την αξιοπιστία των υπό αναφορά καταστάσεων.

Ο ελεγκτής περνά από στάδιο σε στάδιο αποβλέποντας στην εκπλήρωση κάποιου συγκεκριμένου σκοπού. Στόχος της προκαταρκτικής εργασίας (λόγου χάρη στην περίπτωση αξιολόγησης κινδύνου) είναι να ενημερωθεί ο ελεγκτής σφαιρικά και εμπεριστατωμένα σχετικά με ζωτικά ζητήματα της επιχείρησης, όπως οι τομείς δραστηριοποίησης και η λειτουργικότητα του εσωτερικού συστήματος που διαθέτει.

Στα στάδια της επαλήθευσης της πληρότητας, της νομιμότητας, της αντικειμενικότητας και της αξιοπιστίας, ο ελεγκτής διαπιστώνει εάν τα υπόλοιπα των λογαριασμών αποδίδουν την χρηματοοικονομική κατάσταση της επιχείρησης.

Για την σύνταξη μιας ορθής έκθεσης ελέγχου, ο ελεγκτής θα πρέπει να είναι προσεκτικός και διεισδυτικός, έτσι ώστε να αξιολογήσει σωστά τα ελεγκτικά τεκμήρια. Ο ελεγκτής είναι αυτός που αποφασίζει εάν οι στόχοι του ελέγχου εκπληρώνονται με τα στοιχεία που συλλέχθηκαν. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως ορισμένοι από τους στόχους ελέγχου έχουν να κάνουν με πραγματικά γεγονότα ενώ άλλοι με θέματα κρίσης.

Η ποιότητα των ελεγκτικών τεκμηρίων αξιολογείται με την καταλληλότητα, η οποία σχετίζεται με την αποδεικτική δύναμη των τεκμηρίων. Η ακρίβεια και η αξιοπιστία των λογιστικών βιβλίων εξαρτάται από το πόσο ισχυρό είναι το σύστημα εσωτερικού ελέγχου. Οι σημαντικότεροι παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την καταλληλότητα των υποστηρικτικών πληροφοριών είναι η συνάφεια, η πηγή προέλευσης, η αντικειμενικότητα και ο χρόνος αναφοράς.

Η ποσότητα των τεκμηρίων που πρέπει να συλλεχθεί καθορίζει την επάρκεια των ελεγκτικών τεκμηρίων. Ο ελεγκτής είναι αυτός που ανάλογα με την διαίσθηση και την εμπειρία του αποφασίζει για τον όγκο των τεκμηρίων που είναι απαραίτητο να συλλεχθούν. Η ποσότητα που πρέπει κάθε φορά να συγκεντρώσει κάποιος ελεγκτής εξαρτάται αφενός από τον ελεγκτικό κίνδυνο και αφετέρου από οικονομικούς παράγοντες, όπως το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού.

Αναφορικά με όλες τις εξελίξεις που έχουν αναλυθεί πιο πάνω σε σχέση με το ελεγκτικό επάγγελμα και λόγω του ότι τις περισσότερες φορές οι ελεγκτές εκτελούν την ελεγκτική διαδικασία χωρίς να κάνουν σωστή αξιολόγηση κινδύνου, η KPMG Κύπρου παρουσιάζει σεμινάριο με θέμα «Τα τρία στάδια του ελέγχου: Αξιολόγηση κινδύνου, συλλογή ελεγκτικών τεκμηρίων και ολοκλήρωση του ελέγχου». Σκοπός του σεμιναρίου είναι να μεταφέρει στους ενδιαφερόμενους τα σημαντικότερα σημεία ποιότητας ελέγχου, έτσι ώστε οι επαγγελματίες του χώρου να συμβαδίζουν με τις γρήγορες αλλαγές που συμβαίνουν τόσο στην παγκόσμια οικονομία, όσο και στο ελεγκτικό επάγγελμα.

Το σεμινάριο, που θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της KPMG στη Λευκωσία στις 21/11/17, έχει βασιστεί σε αξιολογήσεις ποιότητας, οι οποίες θα φρεσκάρουν, αν όχι να επανακαθορίσουν, τις γνώσεις και δεξιότητες των ελεγκτών στο αντικείμενο.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το σεμινάριο, επικοινωνήστε με την κα. Πέρσα Παπαδημητρίου στο +357 22 209053, ηλ. διεύθ.: [email protected]

Loader