Εάν γινόμουν δήμαρχος Πάφου κάποια μέρα

Εάν γινόμουν δήμαρχος Πάφου κάποια μέρα

Και οι πέντε θα ήταν υπέροχοι...πιστεύουμε

Εάν γινόμουν δήμαρχος Πάφου κάποια μέρα

Γράφει η Νίκολα Καρατζιά

Αποφασίσαμε, αφού μπορούμε-στη σφαίρα της φαντασίας τουλάχιστον-, να μοιράσουμε αξιώματα δοκιμαστικά. Επειδή όμως οι προτάσεις και η «προεκλογική καμπάνια» των αγαπημένων-για πολλούς και διαφορετικούς λόγους ο καθένας- ,για τη δημαρχία της Πάφου, καθόλου δεν μας άφησαν αδιάφορους, μπορεί μελλοντικά να τους σκεφτούμε και για την προεδρία. Εξάλλου η Κύπρος έχει ανάγκη από φρέσκιες ιδέες, όραμα με πλάνο και μια γερή δόση τρέλας.

Κωνσταντίνος Ψυλλίδης Stand up comedian/ Project Manager στην Action Digital

Η Πάφος, είναι σοβαρά υποτιμημένη πόλη όσον αφορά στις διακοπές των ντόπιων, για λόγους που ακόμη να κατανοήσω πλήρως στα 39 χρόνια που βρίσκομαι επί γης. Είναι μια πόλη γραφική, αγαπησιάρικη, χωρίς υπερβολική κίνηση το καλοκαίρι και συν τοις άλλοις, έχει και ωραία θάλασσα! Όσο όμως κι αν την αγαπώ, ορίστε πέντε πράγματα που θα άλλαζα αν ήμουν δήμαρχος:

1.Πλήρης πεζοδρομοποίηση του κέντρου και απαγόρευση αυτοκινήτων. Η απόφαση για να πεζοδρομοποιηθούν κάποιοι κεντρικοί δρόμοι ήταν εξαιρετική και έδωσε έναν άλλο χαρακτήρα στο κέντρο. Αφού λοιπόν πέτυχε το πείραμα, γιατί να μην το επεκτείνουμε; Να κάνουμε πεζόδρομο όλο το κέντρο και να απαγορεύσουμε τη διέλευση στα αυτοκίνητα! Να μπορείς να παρκάρεις κάπου στην περίμετρο και να έχεις την ευχέρεια να περπατήσεις και να απολαύσεις τη μέρα σου στην παλιά πόλη.

2.Δέντρα, Δέντρα, Δέντρα παντού. Δεν χρειάζεται εξήγηση. Ομοιόμορφη τοπιοτέχνηση της πόλης, για σκοπούς αισθητικούς. Να φυτέψουμε δέντρα παντού, κάνοντας την πόλη πιο πράσινη και από κερκίδα της Ομόνοιας.

3.Αναζωογόνηση της παλιάς πόλης. Αφού φτιάχνουμε το κέντρο, να κάνουμε τη δουλειά σωστά και ολοκληρωμένα. Μπορεί να οι κυριότερες οδικές αρτηρίες να αλλάζουν, όμως η παλιά πόλη, η αυθεντική Πάφος, παραμένει παραμελημένη. Χρησιμοποιώντας κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (λεφτά εξάλλου υπάρχουν, απλώς πρέπει να ξέρεις πως να τα διεκδικήσεις), θα αναζωογονήσουμε την παλιά πόλη. Όλοι οι ιδιοκτήτες υποστατικών θα πρέπει είτε να αναπαλαιώσουν τις ιδιοκτησίες τους, είτε να υποχρεωθούν να καταβάλουν ψηλότερα δημοτικά τέλη, επειδή ακριβώς άφησαν τις ιδιοκτησίες τους σε αχρησία. Και για να μην αφήσουμε τους ιδιοκτήτες παραπονεμένους, θα προχωρήσουμε και στο μέτρο που ακολουθεί…

4.Μετατροπή της παλιάς πόλης σε καλλιτεχνικό χωριό. Μέσω επιχορήγησης για μικρές επιχειρήσεις, θα μετατραπούν όλοι οι χώροι της παλιάς πόλης, σε ένα ενιαίο καλλιτεχνικό χωριό. Γκαλερί, μικρά καφέ, designer studios, μικροί χώροι εκδηλώσεων, γραφεία για startups. Εάν μάλιστα ως δημότης, έχεις μια ιδέα για δημιουργία πολιτιστικού χώρου, θα μπορείς να απευθυνθείς στο Δήμο, ώστε να εξασφαλίσεις επιχορήγηση ενοικίου. Για να προλάβουμε αισχροκέρδεια ωστόσο, θα τεθεί πλαφόν στα ενοίκια, το οποίο και θα επανεξετάζεται ετησίως. Στόχος ουσιαστικά, θα είναι να μετατρέψουμε την παλιά πόλη σε ένα τεράστιο καλλιτεχνικό χωριό και να φέρουμε το χρώμα πίσω στις παλιές γειτονιές!

5.Τοποθέτηση κλόουν σε όλες τις αποχετεύσεις. Για κανένα απολύτως λόγο, πέραν του να βλέπω κόσμο να παθαίνει πανικό και να «ξεραίνομαι» στο γέλιο.

Ξένια Ξενοφώντος Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Εκδοτών Διαδικτύου και Media Relations Director στην Digital Tree

Θα ξεκινήσω δηλώνοντας «θαυμάστρια» του σημερινού Δημάρχου της Πάφου, αφού έχει στην ουσία μεταμορφώσει το κέντρο της πόλης, παρέχοντας στους κατοίκους αυτό που τους έλειπε για πάρα πολλά χρόνια. Αφού όμως πρέπει σε αυτό το φανταστικό σενάριο, έστω και για μία μέρα να πάρω την σκυτάλη…

1.Σίγουρα θα προσπαθούσα να φυτέψω περισσότερα δέντρα σε όλη την πόλη, μεριμνώντας παράλληλα ώστε να πρασινίσει και να αποκτήσει παιδότοπο ο παλιός Κήπος της Πάφου, ο οποίος βρίσκεται δίπλα από το Δημαρχείο.

2.Θα έδινα κίνητρα με μειωμένη φορολογία σε όσες επιχειρήσεις και νοικοκυριά ανακυκλώνουν, μειώνουν τη χρήση του πλαστικού και δεν σπαταλούν αχρείαστα νερό.

3.Θα έκανα διαγωνισμό για τον πιο όμορφο κήπο ή μπαλκόνι της πόλης, για να προτρέψω με αυτό τον τρόπο τους κατοίκους, να φροντίζουν καλύτερα την εξωτερική εμφάνιση των σπιτιών τους (και να αυξάνουν το πράσινο στην πόλη).

4.Θα κατασκεύαζα περισσότερα πεζοδρόμια και ποδηλατοδρόμους. Για καλύτερη και ασφαλέστερη διακίνηση όλων.

Κωνσταντίνος Χάμπαλης Αρχισυντάκτης TV Μανία, εκ του μακρόθεν κάτοικος Πάφου, γεννηθείς εις το κλεινόν άστυ Λευκωσία, «εκτοπισμένος».

Με εξιτάρει η ιδέα του τίτλου. Η ηδονή της εξουσίας, η απόλυτη καταξίωση του εγώ μου σε μια πόλη όπου η εικόνα και η ομορφιά της, θα είναι ταυτόσημη με την αναδυόμενη θεά και τη λατρεία της. Με σύνθημα μου «Για μια Πάφο καθαρή, μόνο ο Χάμπαλης μπορεί», διεκδικώ, έστω και για μία μέρα, το δημαρχιακό θώκο της πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας και ενός από τα πιο σημαντικά αρχαία βασίλεια της νήσου.

1.Μπανάνες, μπανάνες, μπανάνες. Στο νησί που γέννησε την Αφροδίτη, οι Chiquita (καλλιεργεί, εμπορεύεται και προμηθεύει όλο τον κόσμο με μπανάνες από τη Λατινική Αμερική), δεν έχουν θέση στην κυπριακή αγορά. Παφquita και ξερό ψωμί. Με κίνητρο μου την εμπορία και εξαγωγή αυτού του πολύ χαμηλά θερμιδικού προϊόντος (105 θερμίδες) και με μόλις 27 γραμμάρια υδατάνθρακες, ως δήμος, θα επιχορηγούσα όλους του Πάφιους αγρότες ώστε να μετατρέψουν τα χωράφια τους σε απέραντες φυτείες μπανανόδεντρων. Ταυτόχρονα, θα δεντροφύτευα όλο τον παραλιακό δρόμο της Κάτω Πάφου μέχρι τον Κόλπο των Κοραλλίων, με τα συμπαθέστατα αυτά καταπράσινα δεντρύλλια. Εξάλλου, οι Ευρωπαίοι δεν θα γοητεύονται μόνο από το μέγεθος τους αλλά κι από την... γεύση.

**ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ ΕΔΩ: 'Αντρος Ευσταθίου**

2.Χάσαμε το χαλούμι, πιάσε το λουκούμι. Κίνητρα και δωρεάν λουκούμι σε όλους τους ξένους επισκέπτες, για το τοπικό αυτό προϊόν που δεν σου ανεβάζει απλώς τη ζάχαρη αλλά και τη...διάθεση στα ύψη.Κι αν το 2004, η Γεροσκήπου, κατάφερε να κατακτήσει μια θέση στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες με το μεγαλύτερο κυπριακό λουκούμι στον κόσμο (ζύγιζε 2 τόνους και 718 κιλά!), μαζί θα χαρίσουμε στην Ευρώπη ένα άλλο είδος χαλουμιού με γεύση τριαντάφυλλο, πορτοκαλί, τεράτσι, περγαμόντο πασπαλισμένο με μπόλικη άχνη ζάχαρη.

3.Κυματοθραύστες-Υδροπάρκα. Σε κάθε παραλία, κόλπο ή λιμάνι θα πρότεινα την κατασκευή κυματοθραυστών, ώστε να μειωθούν από τη μια οι θάνατοι συνεπεία πνιγμού, ανυπεράσπιστων και συν ταυτοχρόνως, ανασφάλιστων τουριστών που κατάντησαν μεγαλύτερη μάστιγα κι από τον πρώην Sin Boy νυν Lil Jesus. Επίσης, ως δήμος, θα χορηγούσα τη δημιουργία υδροπάρκων μέσα στη θάλασσα. Για τη δική σας ψυχαγωγία και τη δική μας ηρεμία από το ατελείωτο κλαψούρισμα των παιδιών που δεν συμβιβάζονται απλώς με ένα κουβαδάκι ή ένα φουσκωτό κύκνο, ζητώντας συνεχώς αυτό το κάτι παραπάνω.

4.Τέρμα ο καταρράκτης του Κρεμμιώτη στην Κρήτου Τέρρα. Όσοι φωτογραφηθήκατε, φωτογραφηθήκατε. Οι υπόλοιποι μπορείτε να απολαύσετε την απαράμιλλη φυσική ομορφιά της περιοχής από την Google images ή από τα σχετικά έντυπα για την τοποθεσία. Πρώτιστο μέλημά του δήμου, θα είναι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος από πλαστικά σακούλια, μπουκάλια, ποτήρια κι αποτσίγαρα αλλά και των κατοίκων του χωριού από την ηχορύπανση που δημιουργείται από τις κόρνες των ασυνείδητων οδηγών οι οποίες «χαλούν» την ηρεμία των περιοίκων. Τέρμα λοιπόν στο πρωτοφανές μποτιλιάρισμα που δημιουργείται κάθε σαββατοκύριακο στα στενά δρομάκια της περιοχής.

5.Φρένο στην ανεξέλεγκτη εμφάνιση κυρτωμάτων και φώτων τροχαίας. Η Πάφος δεν έχει ανάγκη από άλλα ακαλαίσθητα «σπυράκια» της ασφάλτου αλλά από τη δημιουργία νέων δρόμων. Οδικές αρτηρίες που θα αποσυμφορήσουν την περιοχή από αδαείς, άπειρους και αμαθείς ιππότες της ασφάλτου, οι οποίοι με ενοικιαζόμενα Ι.Χ., ανεβάζουν την πίεση των προπορευόμενων οδηγών ίσα με το όριο ταχύτητας της περιοχής. Προτείνουμε την επιβολή περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας των οχημάτων στους παραλιακούς δρόμους. Στο μικρό δακτύλιο θα επιτρέπεται μόνο η εκ περιτροπής κυκλοφορία των Ι.Χ. αυτοκινήτων, καθώς και των Ι.Χ. αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος μέχρι 2,2 τόνους. Αυτό θα γίνεται με βάση το τελευταίο ψηφίο του αριθμού κυκλοφορίας τους (μονά - ζυγά). Επίσης, στην Κάτω Πάφο -μεσαίος δακτύλιος-, θα απαγορεύεται η χρήση μοτοσικλέτας και αυτοκινήτων ενοικίασης. Τα μέτρα θα αφορούν και στο μεγάλο δακτύλιο, όπου θα απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών και λεωφορείων που υπερβαίνουν το μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος των 2,2 τόνων. Εννοείται ότι οι παραβάτες των περιοριστικών αυτών μέτρων, θα τιμωρούνται με πρόστιμο 100 ευρώ, για ενίσχυση των ταμείων του δήμου.

Extra bonus: Διάσωση των «Θαλασσινών Σπηλιών»-Φωκιών, απαγόρευση ανέγερσης κατοικιών πλησίον αυτών και επιβολή βαρύτατων φορολογιών σε όλους όσοι μετάτρεψαν το ησυχαστήριο της monachus monachus, σε city mall.

«Για μια Πάφο καθαρή, λοιπόν, μόνο ο Χάμπαλης μπορεί».

Κωνσταντίνος Ιάσωνος Δημοσιογράφος MyLife, γέννημα – θρέμμα της Πάφου (Εργατικός μετανάστης στη Λευκωσία)

Η Πάφος ήταν πάντα όμορφη και όποιος πει το αντίθετο, μάλλον δεν βλέπει καλά. Είναι η πόλη μου και δεν την απαρνιέμαι ποτέ, ακόμη και τώρα που είμαι «μετανάστης» λόγω των επαγγελματικών μου υποχρεώσεων. Εάν ήμουν δήμαρχος για μια μέρα, θα έκανα πέντε απλά πράγματα για να κάνω τη ζωή των Παφιτών αλλά και των ξένων επισκεπτών, ακόμη πιο εύκολη και όμορφη.

1.Θα έβαζα στάσεις λεωφορείων παντού, σε κάθε γωνιά της πόλης, για να γίνεται η διακίνηση ακόμη πιο εύκολη και να μειωθεί κατά πολύ η κίνηση στους δρόμους. Τα έργα που έγιναν για το Pafos17, μπορεί να άλλαξαν την εικόνα της πόλης, προκάλεσα ωστόσο και μερικά κυκλοφοριακά προβλήματα. Τα έξυπνα λεωφορεία με κλιματιστικό, μεγάλα παράθυρα και wifi, θα ήταν η σωτηρία μας.

2.Πάρκα, πολλά πάρκα! Πάρκα σε κάθε γειτονιά, τα οποία θα είχαν μέσα παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους. Θα φρόντιζα σε κάθε ένα από αυτά να υπάρχει άτομο υπεύθυνο για την ασφάλεια των παιδιών, ενώ θα έφτιαχνα και μικρές καντίνες που θα πρόσφεραν νερό και φρέσκους χυμούς.

3.Γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, τένις, βόλεϊ και άλλων σπορ, για τα παιδιά που λατρεύουν τον αθλητισμό. Καθημερινά θα υπήρχαν οργανωμένα μαθήματα από επαγγελματίες του είδους, ενώ σε τακτά χρονικά διαστήματα θα διοργανώνονταν εκδηλώσεις όπου γνωστοί αθλητές, θα έδιναν το παρόν τους στέλνοντας τα δικά τους μηνύματα.

4.Εκδηλώσεις, ασταμάτητα, για να μην μένει κανείς κλεισμένος στο σπίτι. Το κέντρο της πόλης αλλά και η Κάτω Πάφος, διαθέτουν πολλούς χώρους όπου θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν δεκάδες καλλιτεχνικά θεάματα, όχι μόνο το καλοκαίρι. Η Πάφος του πολιτισμού, αξίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο ολόχρονα. Θα έκτιζα και ένα μουσείο σύγχρονης ιστορίας της Πάφου, όπου θα έβαζα καλλιτέχνες της επαρχίας μας, να δημιουργήσουν για την πόλη τους.

**ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ ΕΔΩ: «Τεράστια η λίστα επαγγελμάτων που θα βρεθούν στα χέρια μηχανών» **

5.Τέλος, όλοι αξίζουν ένα πιάτο φαγητό την ημέρα. Θα έφτιαχνα σε διάφορα σημεία της πόλης, φιλικά σπίτια όπου οι άποροι θα μπορούσαν να επισκεφθούν για να περάσουν καλά και να φάνε σπιτικό φαγητό. Και επειδή αγαπάμε τα ζώα και αξίζουν και αυτά φροντίδα, θα μεριμνούσα ώστε να λαμβάνουν την απαιτούμενη αγάπη, φαγητό και μια ζεστή αγκαλιά.

Υ.Γ. Θα έδινα επιχορηγήσεις σε νέους ανθρώπους που θα έμεναν στην Πάφο και θα επένδυαν τα όνειρα τους στην πόλη μας. Επιστροφή στην πατρίδα!

Ελένη Χαραλάμπους Δημοσιογράφος Impossible Works

Η Πάφος ως επαρχία, είναι από τις ομορφότερες της Κύπρου και από τις ελάχιστες που το φυσικό τοπίο δεν έχει ακόμα επηρεαστεί δραματικά από την ανάπτυξη. Μεγάλο αβαντάζ της, είναι ότι σε ελάχιστο χρονικό διάστημα στο οποίο μπορείς να βρεθείς από την θάλασσα στο βουνό και αντίστοιχα. Τα τελευταία χρόνια επίσης, λόγω και του ότι υπήρξε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, έγιναν αρκετά στην πόλη της Πάφου, τα οποία άλλαξαν εν μέρει την εικόνα της προς το καλύτερο.

1.Όμως, επιτέλους ας τελειώνουν κάποια στιγμή αυτά τα έργα και ειδικά στο κέντρο της Πόλης, το οποίο από το 2014 είναι εργοτάξιο. Κουραστήκαμε τόσα χρόνια οι δημότες και οι επισκέπτες, να αντικρύζουμε αυτή την εικόνα. Είναι μια ταλαιπωρία που δεν έχει τελειωμό. Αν λάμβανα το αξίωμα του δημάρχου, θα φρόντιζα να ολοκληρωθούν το γρηγορότερο, όλα αυτά τα έργα.

2.Επίσης, το πρώτο πράγμα που θα έκανα, θα ήταν η αναβάθμιση του οδικού δικτύου της πόλης. Στην Πάφο, αλλά και γενικότερα το οδικό δίκτυο της Κύπρου, είναι από τα χειρότερα της Ευρώπης. Στη χώρα μας δεν οδηγείς, προσπαθείς απλώς να αποφύγεις λακκούβες και κυρτώματα στο οδόστρωμα. Ριζική και άμεση ανακατασκευή λοιπόν του οδικού δικτύου της επαρχίας. Τι να τα κάνω τα ωραία κτίρια και τις πλατείες που αναβαθμιστήκαν, αναπαλαιωθήκαν, φωταγωγηθήκαν, όταν για να τα δω θα πρέπει να χορέψω πεντοζάλη στο παραμελημένο οδικό δίκτυο. Ακόμη χειρότερη βεβαίως είναι η κατάσταση των δρόμων σε γειτονιές και συνοικίες της πόλης.

**ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ ΕΔΩ: Η Τέχνη βρήκε το «σπίτι» της, στο Almyra **

4.Θα εστίαζα στην ελλιπή και υποβαθμισμένη αστική υποδομή. Τα πεζοδρόμια δεν είναι τσιφλίκι κανενός για να φυτεύει δέντρα και φυτά. Όπως λέει και η λέξη είναι πεζό-δρόμια. Θα έφευγα λοιπόν, όλα αυτά τα φυτά που δυσκολεύουν τον κόσμο να περπατά και ειδικά τις πιο ευάλωτες ομάδες των πολιτών, φροντίζοντας όπως αναπτυχθούν οι εκατοντάδες παραμελημένοι χώροι πράσινου που υπάρχουν σε κάθε γειτονιά της πόλης, οι οποίοι σήμερα μετατράπηκαν σε χώρους στάθμευσης ή σκουπιδότοπους. Επιπλέον, τα πλείστα πεζοδρόμια είναι σε κακή κατάσταση και αποτελούν παγίδες για τους περιπατητές.

5.Η Πάφος είναι ίσως, η πιο πολυπολιτισμική κοινωνία (μεγάλος αριθμός μεταναστών) της Κύπρου. Με τη δημιουργία συνοικιών στις οποίες ζουν κυρίως αλλοδαποί, διαφάνηκε ότι είναι ένας τρόπος με τον οποίο η τοπική κοινωνία τους απομονώνει, κάτι που αυξάνει και την εγκληματικότητα. Δεν γίνεται η Πάφος να έχει γειτονιές στις οποίες νιώθεις ανασφάλεια να κυκλοφορήσεις. Ακριβώς γι’ αυτό θα μεριμνούσα ώστε να γίνουν τα κατάλληλα έργα και δράσεις, για την ενσωμάτωση των μεταναστών στην τοπική κοινωνία.

Υ.Γ. Η Πάφος διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζονται για να καταστεί σε Smart City. Η πόλη που προσαρτά την παράδοση στην τεχνολογία. Έξυπνη πόλη δεν είναι απαραίτητα εκείνη που έχει τεχνολογικές λύσεις αιχμής αλλά αυτή που δεν ταλαιπωρεί, νοιάζεται και προστατεύει τους πολίτες της.

Loader