«Προσπαθώ να ζω απλά, νομίζω αυτό είναι το μυστικό»

«Προσπαθώ να ζω απλά, νομίζω αυτό είναι το μυστικό»

«Προσπαθώ να ζω απλά, νομίζω αυτό είναι το μυστικό»
Κουβεντούλα όμορφη με τον Βύρωνα Αθηνοδώρου για τη μουσική στην Κύπρο, τη μουσική στη ζωή του και την πληρότητα στη ζωή, γενικά

Cover photo: Alex Scott

Όταν ένας τιτάνας της σύγχρονης δημιουργίας, που ακούει στο όνομα Σταύρος Ξαρχάκος, τον χαρακτηρίζει 'σπάνιο' ως μουσικό καθίσταται σαφές πως το μόνο που σίγουρα δεν είναι ο Βύρωνας Αθηνοδώρου τόσο ως άνθρωπος όσο κι ως καλλιτέχνης είναι ... αδιάφορος. Με υπόβαθρο στην κλασική παιδεία, έχοντας κερδίσει υποτροφίες για τις σπουδές του σε Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο και έχοντας συνεργαστεί και με άλλα ονόματα - γίγαντες του χώρου, όπως ο Μάριος Φραγκούλης, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη και ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Βύρωνας είναι αναντίλεκτα ένας πολύ ξεχωριστός νέος δημιουργός. Με βάση του την πόλη της Λεμεσού, σήμερα δραστηριοποιείται ποικιλοτρόπως ως επαγγελματίας πια μουσικός και μια κουβεντούλα μαζί του είναι περισσότερο από ευπρόσδεκτη.

(vimeo: https://vimeo.com/279984741)

η σχέση μου με τη μουσική ήταν πάντα αληθινή, φυσική και αυθόρμητη

Καλησπέρα Βύρωνα, γιατί έγινες μουσικός; Γιατί η σχέση μου με τη μουσική ήταν πάντα αληθινή, φυσική και αυθόρμητη. Από την πρώτη μου γνωριμία μαζί της ένιωθα να είμαι ο εαυτός μου και μπορώ να πω ότι η σχέση μας αυτή με ωρίμασε και με άλλαξε ως άνθρωπο. Αν δεν γινόμουν μουσικός πάντως πιστεύω πως θα γινόμουν ή Ι.Τ ή .Ε.Τ!

Τι σημαίνει να είναι ένας άνθρωπος επαγγελματίας μουσικός; Σημαίνει καθημερινό τρέξιμο παρόλο που μπορεί να μην φαίνεται. Εάν το χόμπι σου γίνει ταυτόχρονα και η δουλειά σου, ναι μεν μπορεί να είναι ρομαντικό και ωραίο αλλά πρέπει επίσης να το δουλεύεις καθημερινά. Η σπουδή μας δεν τελειώνει όταν βάλουμε την τήβεννο αλλά συνεχίζεται μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Φωτογραφία

Ασχολείσαι με συγκεκριμένο είδος (genre) μουσικής ή είσαι και εσύ ακόμη ένας millennial καλλιτέχνης που «δεν θέλει να βάζει ταμπέλες στον εαυτό του και στη δουλειά του» κλπ. Από την παιδική μου ηλικία μεγάλωσα ακούγοντας πολλή μουσική. Ακόμη κι αν δεν παίζω συχνά πια ελληνική μουσική, οι επιρροές και τα ακούσματα μου προήλθαν από τους μεγάλους Έλληνες συνθέτες. Παρ’ όλα αυτά, μπορώ πλέον να πω ότι έχω αρκετά σύνθετες επιρροές αναφορικά με τα είδη που παίζω. Αναγνωρίζω όμως ότι εάν θες να κάνεις κάτι σε top class επίπεδο, τότε πρέπει να αφοσιώνεσαι σ’ αυτό από μικρή ηλικία, χωρίς παρεκκλίσεις.

Είναι εύκολο να βγάζει τα προς το ζην ένας νέος μουσικός στην Κύπρο σήμερα; Περισσότερα χρήματα βγάζει κανείς με τη διδασκαλία ή τις live εμφανίσεις; Όπως είπα και πιο πριν, η ζωη του μουσικού είναι ένα διαρκές τρέξιμο από την ώρα που θα ξυπνήσει μέχρι την ώρα που θα κοιμηθεί. Εάν ασχολείσαι μόνο με τη διδασκαλία τότε αυτό περιλαμβάνει αρκετή προετοιμασία και πιο σταθερά ωράρια. Εάν θες να ασχολείσαι με τον στίβο μάχης, δηλαδή να παίζεις, τότε δεν υπάρχουν ωράρια ούτε στις πρόβες αλλά ουτε και στις εμφανίσεις. Εάν πάλι θες να τα συνδυάζεις, τότε η μέρα δεν έχει αρκετές ώρες για σένα!

(vimeo: https://vimeo.com/273872815)

Οι Trio Frisson πώς προέκυψαν και πως εξελίσσονται; Οι Trio Frisson ξεκίνησαν πολύ δειλά και αυθόρμητα μια ξέγνοιαστη βραδιά σε ένα μπαράκι το 2013. Ο πρώτος μας ντράμερ ο Στυλιάνος είχε γνωρίσει τον Jamie o οποίος είχε έρθει στην Κύπρο λίγο καιρό πριν. Κουβέντα στην κουβέντα αποφασίσαμε οι τρεις μας να δοκιμάσουμε να στήσουμε κάτι και όπου βγει. Κολλήσαμε μουσικά από την πρώτη πρόβα και πριν το καταλάβουμε είχαμε αρχίσει να παίζουμε δικά μας τραγούδια, στον δικό μας ήχο, δηλαδή το hip-soul.

TRIO FRISSON FACEBOOK PAGE

Θυμώνω με την απουσία σεβασμού και παιδείας στην καθημερινότητά μας

Για τη σύγχρονη μουσική κουλτούρα στο νησί, τί πιστεύεις; Αν με ρώταγες πριν μερικά χρόνια θα σου έλεγα ότι είμαι απογοητευμένος με τη μουσική εξέλιξη και δημιουργία στην Κύπρο. Πλέον όμως δημιουργούνται συνεχώς αξιόλογες μπάντες και σχήματα, σε όλα τα είδη μουσικής. Μπορεί κάποιος να συνδυάσει σε μια έξοδο του από μουσική rock ή jazz σε ρεμπέτικο και παραδοσιακό. Αναφορικά με τη μουσική κουλτούρα στην κοινωνία της Κύπρου θα ήθελα να ήταν λίγο πιο δεκτική στους καινούριους, πιο πειραματικούς ήχους του σήμερα.

Με τι θυμώνεις, με τι διαφωνείς και με τι δυσανασχετείς σ’ αυτή τη ζωή; Θυμώνω με την απουσία σεβασμού και παιδείας στην καθημερινότητά μας. Τόσο σε ό,τι αφορά στον συνάνθρωπό μας όσο και στη φύση. Είναι πολύ απλά τα πράγματα που μπορεί κάποιος να κάνει ή να μην κάνει ώστε να βοηθήσει την κατάσταση.

Αγαπημένες σου στιγμές; Μια από τις κορυφαίες συναισθηματικά και επαγγελματικά στιγμές της καριέρας μου ήταν η συνεργασία μου με τον τεράστιο Σταύρο Ξαρχάκο καθώς οι πρόβες και οι εμφανίσεις που κάναμε ήταν σχολείο και μάθημα από το πρώτο λεπτό.

(vimeo: https://vimeo.com/282019422)

Ένα σχόλιο που εισέπραξες για τη δουλειά σου και το θυμάσαι ακόμα; Ήταν σχόλιο του μαέστρου Σταύρου Ξαρχάκου ότι είμαι σπάνιος μουσικός. Με ακούμπησε και με συγκίνησε η κουβέντα του αυτή.

Κάτι που θα σε έκανε πλήρη ως άνθρωπο; Κάποιος μου είπε πρόσφατα την εξης κουβέντα: «Εάν κάνεις ό,τι έκανες πάντα, το αποτέλεσμα θα είναι πάντοτε το ίδιο». Θέλοντας προφανώς να πει ότι στη ζωή μας πρέπει να τολμάμε πολλές φορές για να αλλάξουμε τα πράγματα. Παρ’ όλα αυτά, στη ζωή μου προσπαθώ να ζω απλά, χωρίς πολλά πολλά. Νομίζω αυτό είναι το μυστικό. Η απλότητα στην καθημερινότητά μας.

Loader