Γιώργος Ερωτοκρίτου: Ένας chef de cuisine πολύ κουλ για να μην τον ξέρεις

Γιώργος Ερωτοκρίτου: Ένας chef de cuisine πολύ κουλ για να μην τον ξέρεις

Γιώργος Ερωτοκρίτου: Ένας chef de cuisine πολύ κουλ για να μην τον ξέρεις
Ας μιλήσουμε για τη μαγεία της μαγειρικής

Ο πολύ κουλ chef de cuisine Γιώργος Ερωτοκρίτου μάς μιλά για τη δουλειά του, κάνει ένα σύντομο απολογισμό του 2018 και μας λέει τον στόχο του για τη νέα χρονιά.

Συνέντευξη στην Κωνσταντίνα Γεωργίου Φωτογραφίες: Yioli Aristotelous Studios

Έχεις δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή σου πως η μαγειρική δεν χάνει ποτέ τη μαγεία της. Αυτό ισχύει και την περίοδο των γιορτών, που επικρατεί πανικός στις κουζίνες των εστιατορίων όπου εργάζεσαι; Σίγουρα, αυτή την περίοδο θα υπάρχουν τα νεύρα και η πίεση της δουλειάς για να ετοιμαστούν τα εορταστικά μενού. Στόχος είναι να ικανοποιηθεί ο κόσμος, να φάει και να διασκεδάσεις τις γιορτές. Αυτό είναι μέρος της όλης μαγείας! Και η μαγεία κρύβεται ακριβώς εκεί… στον θυμό, το γέλιο, τη χαρά, τη λύπη, την απογοήτευση, τη δημιουργία. Παντού!

Πώς καταφέρνεις να μην χάνεις την ψυχραιμία σου με τη μεγάλη πίεση που υπάρχει; Ποιος σου είπε ότι δεν χάνω την ψυχραιμία μου (γέλια). Σκοπός ενός chef είναι να κρατήσει την κουζίνα του ενωμένη. Για να βγει σωστό αποτέλεσμα χρειάζεται ψυχραιμία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να χαθεί κατά τη διάρκεια της δουλειάς.


ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ: Chef de cuisine / Ο σεφ Γιώργος Ερωτοκρίτου δηλώνει πως η σχέση του με τη μαγειρική, διακατέχεται από έρωτα και πάθος


Έχει τύχει να βάλεις τις φωνές σε συνεργάτες σου ή ό,τι και αν συμβεί στην κουζίνα θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου ως ήρεμη δύναμη; Αν βρεθεί ένας chef που θα σου πει ότι δεν έβαλε τις φωνές σε συνεργάτη του, μάλλον, σου λέει ψέματα. Προσωπικά, έχω βάλει τις φωνές αρκετές φορές σε συνεργάτες μου, αφού βέβαια πρώτα εξάντλησα κάθε περιθώριο για να τους δώσω να αντιληφθούν τις οδηγίες μου.

Στο ξεκίνημά σου, εσύ έτυχε να πέσεις σ΄έναν chef που είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος σου; Μόνον σ’ έναν; Σε πολλούς. Μερικοί από αυτούς, δυστυχώς, δεν το έκαναν με τον σωστό τρόπο. Αυτοί, όμως, που το έκαναν γιατί ήθελαν να μάθω πραγματικά και να εξελιχθώ μέσα στην κουζίνα, εξακολουθούν να είναι ακόμη στη ζωή μου, με τον σεβασμό και την αγάπη που τους αξίζει.

Λίγο πριν αποχαιρετήσουμε το 2018, κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό, θεωρείς ότι στάθηκε γενναιόδωρο μαζί σου; Θεωρώ ότι μου έδωσε και του έδωσα. Γενικότερα, είμαι της φιλοσοφίας πως ό,τι δίνεις, παίρνεις σε αυτή τη ζωή. Αν θες, όμως, να απαντήσω πιο συγκεκριμένα για το 2018, θα σου πω ότι ήταν η χρονιά των αλλαγών για μένα, καθώς και των νέων αποφάσεων.

Τι σημαίνουν για σένα οι γιορτές; Είναι τα ήθη και τα έθιμα που μας κρατάνε κοντά στις παραδόσεις μας. Γεύσεις που είναι αναπόσπαστες από τη γαστρονομική μας ιστορία. Είναι αυτές οι στιγμές που αναζητούμε τις ρίζες μας, τους ανθρώπους μας, την οικογένειά μας. Εύχομαι σε όλους μας πραγματικά να έχουμε στιγμές γεμάτες αγάπη και ηρεμία. Να εξωτερικεύουμε τα συναισθήματά μας, που τα «πνίγει» η καθημερινότητα. Γι΄αυτό, όλοι μας ας κοιτάξουμε γύρω μας και μέσα μας!

Τι προσδοκάς για το 2019; Ποιος είναι ο μεγαλύτερος σου στόχος για τη νέα χρονιά; Σίγουρα, ένα δικό μου βιβλίο κι έναν δικό μου χώρο όπου θα μπορώ να δημιουργώ και να εκφράζομαι.

Πάντως, είσαι ένας σεφ που συμβαδίζει απόλυτα με την τεχνολογία, αφού έχεις έντονη παρουσία στα social media με συνταγές και βίντεο μαγειρικής, καθώς και με τη δική σου ιστοσελίδα. Τι feedback εισπράττεις από τον κόσμο; Δοκιμάζει τις συνταγές σου; Αυτά όλα έχουν στηθεί με παρά πολύ μεράκι και αγάπη, τόσο από μένα, όσο και από τους συνεργάτες μου. Ο κόσμος με στήριξε και μου δείχνει την αγάπη του μέσα από τις δικές μου συνταγές, αλλά και από τις ερωτήσεις που λαμβάνω καθημερινά για τις δικές τους συνταγές και γενικότερες απορίες που αφορούν τη μαγειρική. Και χαίρομαι πραγματικά που συμβαίνει αυτό.

Παλαιότερα, ένας άνθρωπος που ασχολείται με τον τομέα της εστίασης, μου είπε την εύστοχη φράση πως ζούμε σε μια εποχή που οι chefs είναι σαν τους ροκ stars. Θεωρείς ότι κάπου στην πορεία χάθηκε η ουσία της μαγειρικής, που είναι η ανάδειξη των υλικών και η γεύση; Ή ακριβώς το αντίθετο: Ότι με την προβολή των σεφ και των τόσων τηλεοπτικών show, η μαγειρική έχει την κυρίαρχη θέση που της αξίζει; Χωρίς αμφιβολία, το δεύτερο. Έτσι και αλλιώς, κανείς δεν μπορεί να ζήσει χωρίς τη μαγειρική. Εγώ θα προσθέσω το εξής: Πως οι chefs ήταν και θα είναι πάντα οι rock stars, και όσοι δεν κάνουν γι΄αυτή τη δουλειά τους αποβάλλει το ίδιο το σύστημα.

Έχει πει πως ταξιδεύεις τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο για να αντλείς έμπνευση για τις συνταγές σου. Ποιος προορισμός σε έκανε να δεις με άλλο μάτι τη μαγειρική; Δυσκολεύομαι να ξεχωρίσω κάποιον. Από όλους τους προορισμούς πάντα έχω κάτι καινούργιο να δοκιμάσω. Όποια χώρα επισκέπτομαι, επιδιώκω να γευτώ τουλάχιστον ένα παραδοσιακό πιάτο και ψάχνω να βρω έναν καλό ντόπιο chef για να δοκιμάσω το menu του. Όλα αυτά με βοηθούν στο να δω γενικότερα και να δημιουργήσω το δικό μου δρόμο στη γαστρονομία!

Ακολούθησε τον Γιώργο Ερωτοκρίτου στο Facebook και το (link

Loader