«Έφυγε» ένας από τους πιο αξιόλογους διανοούμενους της γενιάς του στην Κύπρο

«Έφυγε» ένας από τους πιο αξιόλογους διανοούμενους της γενιάς του στην Κύπρο

«Έφυγε» ένας από τους πιο αξιόλογους διανοούμενους της γενιάς του στην Κύπρο
Ο κύριος Τίτης Κουδουνάρης, ο Κύπριος «σκαπανέας της ιστορικής έρευνας» απεβίωσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα

Σε ηλικία 82 ετών έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ο γνωστός Κύπριος ερευνητής, αντικέρ, ιστοριοδίφης και πρόεδρος της Ιστορικής Εταιρείας Κύπρου Αριστείδης Κουδουνάρης.

Ευρύτερα γνωστός σε φίλους και γνωστούς ως Τίτης, ο κύριος Κουδουνάρης υπήρξε από τους πιο πολυγραφείς Κύπριους συγγραφείς με το 'Βιογραφικό του Λεξικό' να αποτελεί αδιαμφισβήτητα την πιο δημοφιλή του και πολύτιμη για τον τόπο δημοσίευση.

Στο πολυσχιδές συγγραφικό του έργο σκιαγραφείται με αφοσίωση το πορτρέτο σημαντικών Κυπρίων που γεννήθηκαν από το 1800 μέχρι το 1920. Λόγιοι, λογοτέχνες, πολιτικοί, εκπαιδευτικοί, καλλιτέχνες, εκκλησιαστικοί παράγοντες κυπριακής καταγωγής που γεννήθηκαν από το 1800 έως το 1920, Ελληνοκύπριοι αλλά και Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Λατίνοι, Ελλαδίτες και Αιγυπτιώτες που έζησαν στο νησί, συνθέτουν μια μοναδική προσωπογραφία της κυπριακής κοινωνίας, που κανείς άλλος δεν έχει φέρει εις πέρας.

Υπήρξε ερευνητής και ιστοριοδίφης με την πολύ αυθεντική έννοια του όρου. Λέγεται πως κτύπησε εκατοντάδες πόρτες για να εντοπίσει ή να διασταυρώσει μια πληροφορία και όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο ακαδημαικός Πέτρος Παπαπολυβίου, από τότε που δεν είχαν ιδρυθεί ακόμη τα Πανεπιστήμια στην Κύπρο, συμβούλευε, συζητούσε, κατατόπιζε, μάθαινε καμιά φορά και ο ίδιος από τους νεότερους ερευνητές.

Η βοήθεια που πρόσφερε στον τόπο με τα βιβλία του, επισημαίνει ο κύριος Παπαπολυβίου, είναι πολύτιμη: με τις γνώσεις του και τις ανεξάντλητες αφηγήσεις του για τις προσωπικότητες της νεότερης ιστορίας της Κύπρου, που τις διάνθιζε πάντοτε «με πηγαίο χιούμορ και το απαραίτητο (απολαυστικό) αλατοπίπερο της αστικής λεμεσιανής του καταγωγής».

Δείτε τον σε παλαιότερη συνέντευξη που είχε δώσει στον επίσης ιστορικό ερευνητή Τίτο Κολώτα:

Ο θάνατός του οφείλεται σε πνευμονικό οίδημα. Πολύ πρόσφατα, μόλις στις 29 του Νοέμβρη είχε τιμηθεί για το έργο του σε ειδική εκδήλωση στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών. Η κηδεία του θα τελεστεί μετά την Πρωτοχρονιά σε ημερομηνία, ώρα και τόπο που θα ανακοινωθεί αργότερα.

Loader