Ποιοι βγαίνουν στους δρόμους της Λευκωσίας για τον Ζακ και γιατί;

Ποιοι βγαίνουν στους δρόμους της Λευκωσίας για τον Ζακ και γιατί;

Ποιοι βγαίνουν στους δρόμους της Λευκωσίας για τον Ζακ και γιατί;
Τους ρωτήσαμε γιατί είναι σίγουροι πως ήταν δολοφονία και σε ποιους συμπολίτες μας στην Κύπρο απευθύνονται

(ενημερώθηκε)

Πρωτοβουλία πολιτών που συστάθηκε στην Κύπρο για τον Ζακ Κωστόπουλο also known as Zackie!Oh διοργάνωσε πορεία και εκδήλωση μνήμης στους δρόμους της Λευκωσίας. Τους ζητήσαμε να μας απαντήσουν σε βασικά μας ερωτήματα και ορίστε τι μας απάντησαν:

Καλησπέρα σας, ποιοι είστε και γιατί βγαίνετε στους δρόμους της Λευκωσίας;

Είμαστε άτομα κουίαρ και όχι μόνο, όλοι αλληλέγγυοι προς την υπόθεση, κάποι@ από μας καλοί φίλοι του Ζακ και που γνώριζαν την τόσο ιδιαίτερη προσωπικότητά του, τον ακτιβισμό του, τη γραφή της και τη δράση της την καλλιτεχνική ως drag queen και αλλά τόσα που έκανε ως άτομο κουίαρ, αδερφή, οροθετικός, αντιφασίστας και περήφανη τσουλάρα. Ένα άτομο που ήταν δηλαδή όλα όσα φοβάται η κοινωνία μας.

Η πορεία στη Λευκωσία έγινε για να τιμήσει τη μνήμη του Ζακ αλλά και για να συμβάλει στη διεκδίκηση δικαιοσύνης σε αυτή την δολοφονία και στην ενημέρωση στον κόσμο και στα ΜΜΕ της Κύπρου. Ελάχιστα έχει καλυφθεί από τα ΜΜΕ και όχι όπως θα άξιζε για μια τέτοια υπόθεση. Αυτή η τόσο απάνθρωπη, άδικη και βάναυση τραγωδία που μας έχει συγκλονίσει είναι ο κύριος λόγος που μαζευόμαστε. Είναι λόγος για τον οποίο θα πρέπει να είμαστε όλες και όλοι ενήμεροι γιατί μας αφορά όλ@ς ανεξαίρετα.

Η δολοφονία της Zackie Oh! είναι μια δολοφονία με πολλαπλές εκφάνσεις, φορτισμένες πολιτικά, ταξικά, κοινωνικά, δημοσιογραφικά, έμφυλα

Η δολοφονία της Zackie Oh! είναι μια δολοφονία με πολλαπλές εκφάνσεις, φορτισμένες πολιτικά, ταξικά, κοινωνικά, δημοσιογραφικά, έμφυλα. Μια δολοφονία που δείχνει ένα από τα πιο απάνθρωπα και βάρβαρα πρόσωπα μιας κοινωνίας, που σκοτώνει άμεσα και έμμεσα όποιο άτομο αποκλίνει από τα στενά κουτιά της κανονικότητας.

Θα μπορούσε να συμβεί σε οποι@νδήποτε, ειδικά σε άτομα που οι ζωές τους και οι δράσεις τους αμφισβητούν τα κανονιστικά πρότυπα της κοινωνίας, και αυτό θα πρέπει να μας φοβίζει. Στη φοβία όμως εμείς ανταποκρινόμαστε με δράση, ευαισθητοποίηση, θυμό και κατάκριση. Είμαστε εδώ γιατί υπερασπιζόμαστε τις ανθρώπινες ζωές έναντι κάποιων που θεωρούν πιο σημαντικά την ιδιοκτησία, τα χρήματα και το χρυσό.

Η φωτογραφία που χρησιμοποιήθηκε ως πρόσκληση στην πορεία

Γιατί πιστεύετε πως ήταν δολοφονία;

Ήταν από την αρχή ξεκάθαρο. Από τα βίντεο και τις μαρτυρίες που βγήκαν στη δημοσιότητα και που έδειχναν την απάνθρωπη βία των 'αγανακτισμένων πολιτών' (για να υπερασπιστούν δήθεν την ιδιοκτησία ως ιερό και υπερτατο αγαθό) μέχρι τη στάση της αστυνομίας στη συνέχεια απέναντι στον ίδιο τον Ζακ.

Από την αρχή δολοφονία ήταν, όσο κι αν κάποιοι δεν έμαθαν να λεν τα πράγματα με το όνομα τους. Βάφτισαν τη δολοφονία ‘θάνατο’ λέγοντας αθλιότητες όπως «καλά να του κανουν του επίδοξου ληστή και πρεζάκια». Κανένα επιχείρημα από όσα έχουν ειπωθεί δεν δικαιολογεί τα αίσχη της υπόθεσης. Κανένας δεν μπορεί να δολοφονεί τόσο βίαια έναν άνθρωπο για κανέναν λόγο. Που και να υπήρχε, δεν δολοφονείς! Και να σε ληστέψουν, δεν δολοφονείς. Και να σε απειλήσουν και να μπει πρεζάκι στο μαγαζί σου υπό την επήρεια ουσιών, δεν δολοφονείς. Έναν άνθρωπο καταβεβλημένο, αδύναμο, άρρωστο και κατατρεγμένο, δεν τον δολοφονείς και στη συνέχεια να καθαρίσεις και τα αίματα και όλα καλά και όλα ωραία.

Ήταν μια δολοφονία με συγκλονιστική την απάθεια του κόσμου γύρω, που έπινε τον καφέ του ή τραβούσε βίντεο για να χρυσοπληρωθεί στη συνέχεια από τα ΜΜΕ που θα κανιβάλιζαν τον Ζακ δολοφονώντας τον ποικιλοτρόπως. Εκείνη τη στιγμή ο Ζακ χρειαζόταν μια βοήθεια για να ζήσει, να συνεχίσει να ζει. Γι’ αυτό άλλωστε υποτίθεται έχουμε νόμους και 'δικαιοσύνη'. Aν βέβαια τελικά υπάρχουν και για ποιους, είναι ένα ερώτημα. Δολοφόνησαν ένα άτομο που ήταν ενάντια σε όλες τις κανονικότητες και ένοιωσαν ότι μπορούν να το κάνουν, ασκώντας με όλη τους τη δύναμη τόση σωματική βία. Σκοτώνοντας έναν άνθρωπο με κλωτσιές, καταμεσήμερο στο κέντρο της Αθήνας.

Σκέψου για τι εκφασισμό της κοινωνίας μιλάμε. Μιας κοινωνίας που για να φτάσει εδώ έχουν γίνει σειρα δολοφονιών και βίαιων περιστατικών [από το 2008 με Αλέξη Γρηγορόπουλο και έπειτα]. Αν αυτοί δεν ήταν φασίστες δολοφόνοι θα στήριζαν, θα ήξεραν από αλληλεγγύη, δεν θα ήταν απαθείς, δεν θα κανιβάλιζαν, δεν θα τραβούσαν βίντεο. Δεν θα έδιναν ο καθενας με τον τρόπο του, τα τελειωτικά χτυπήματα στον Ζακ.

Απευθυνόμαστε σε όσες και όσους επιθυμούν να δηλώσουν ότι αυτό που συνέβη με τον Ζακ μας αφορά όλους άμεσα

Σε ποιους συμπολίτες μας στην Κύπρο απευθύνεστε;

Απευθυνόμαστε σε όσες και όσους θέλουν να δηλώσουν ότι αυτό που συνέβη με τον Ζακ μας αφορά όλους άμεσα. Αντιλαμβανόμαστε τη διαμαρτυρία μας ως μια αρχή για τη διεκδίκηση της δικαιοσύνης, την ελευθερία έκφρασης φύλου και την ελευθερία σε όλες τις ομάδες, ΛΟΑΤΚΙ+, πρόσφυγες, οροθετικούς, τοξικομανείς, πρόσφυγες, μετανάστες και sex workers, ανθρώπους που ζουν καθημερινά με επισφάλεια, βία και διακρίσεις.

Οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται για τη συνεχή εξέλιξη της υπόθεσης, μπορεί να το κάνει μέσω αυτής της σελίδας

Loader