Η εποχή που ζούμε είναι θαυμάσια, πιστεύει ο Ildar

Η εποχή που ζούμε είναι θαυμάσια, πιστεύει ο Ildar

Η εποχή που ζούμε είναι θαυμάσια, πιστεύει ο Ildar
Γνωριμία με την underground σκηνή της Mόσχας μέσα από τη ζωή ενός ντόπιου μουσικού ειδήμονα

Με τη θεαματική πρόοδο της τεχνολογίας τα σύνορα έχουν καταργηθεί, πιστεύει ο 'σελέμπριτι’ στην underground ηλεκτρονική σκηνή της Μόσχας, Ildar Zaynetdinov. Επαγγελματίας DJ και μουσικός παραγωγός, ο Ιldar είναι ο εγκέφαλος πίσω απ’ τη δημιουργία ενός από τα πιο πετυχημένα record labels στη ρωσική πρωτεύουσα και ο συνιδρυτής και ιθύνων νους ενός αρκετά δραστήριου μουσικού και πολιτιστικού πολυχώρου, του λεγόμενου 'NII'.

Τα events που διοργανώνει έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη νυχτερινή ζωή της Μόσχας και στην AG μιλάμε μαζί του για την όχι και τόσο διάσημη σκηνή της πόλης του, η οποία, όπως μας λέει, μπορεί να μην είναι εξίσου μεγάλη με την αντίστοιχη στο Βερολίνο ή το Λονδίνο, τα τελευταία όμως χρόνια ανθεί.

«Δραστηριοποιούμαι στον χώρο τα τελευταία δέκα με δεκαπέντε χρόνια και έχω να πω πως η πρόοδος και η ανάπτυξη που παρατηρείται είναι τεράστια. Οι ντόπιοι παραγωγοί και δημιουργοί έχουν πολλαπλασιαστεί και υπάρχει πια αφθονία σε ταλέντα, ιδέες, δημιουργικότητα και avantgarde τέχνη και σκέψη.. Η ενσωμάτωσή μας ωστόσο σε επαγγελματικό επίπεδο στην κοινωνία της Μόσχας τώρα είναι που αρχίζει. Είναι σημαντικό πως η παραγωγή μουσικής έχει γίνει πια πολύ πιο εύκολη και εφικτή, οικονομικά μιλώντας».

«Μεγάλωσα σ’ ένα οικογενειακό περιβάλλον με πολλή μουσική. Από τον πατέρα μου έμαθα πάρα πολλά για την τζαζ και ήδη απ’ τα έξι μου χρόνια ήμουν τεράστιος φαν των Queen. Την οσκαρική ταινία - αφιέρωμα στο Φρέντι Μέρκιουρι δεν την έχει δει, άκουσε τόσες πολλές διαφορετικές και αντιφατικές απόψεις γι’ αυτή που προτίμησε αφήσει την αγάπη που έχει για τη μπάντα, ανεπηρέαστη. «Με τον άλφα ή βήτα τρόπο, η μουσική ανέκαθεν ήταν μέσα στη ζωή μου. Λόγω της μακροχρόνιας ενασχόλησης μου με το γκραφίτι έχω περάσει κι από φάση χιπ - χοπ, ενασχόληση που με τη σειρά της με έσπρωξε σε πιο soul και funk μονοπάτια για να καταλήξω στη house και στη techno. Όλα ωστόσο έγιναν πολύ οργανικά, απλά συνέβαιναν».


Δες πρόσφατο επεισόδιο του BOILER ROOM σε συνεργασία με το Ballantine's True Music για την underground σκηνή της Μόσχας:

****

Ρωτάμε τον Ildar αν υπάρχει καθόλου αλληλεπίδραση μεταξύ της σύγχρονης μουσικής κουλτούρας στη Ρωσία με την ιδιάζουσα πολιτική της ιστορία.. «Είμαι απ’ τους τύπους που πιστεύουν πως δεν υπάρχει μέλλον χωρίς παρελθόν και πως θες δεν θες, οι πολιτισμικές σου ρίζες θα σε επηρεάσουν. Πρέπει να γνωρίζεις από που προέρχεσαι και να είσαι σε θέση να μπορείς να αντιληφθείς αλλά και να σέβεσαι τον πολιτισμό των προγόνων σου και των προηγούμενων γενεών από σένα. Σε προσωπικό επίπεδο εμπνέομαι συχνά από τo παρελθόν. Ας μη ξεχνάμε όμως πως η Ρωσία είναι μια αχανής χώρα. Eκτείνεται από παγωμένες, βόρειες περιοχές όπως η Σιβηρία σε πιο ηλιόλουστες και θερμές, από μητροπόλεις όπως η Μόσχα και η Αγία Πετρούπολη σε μικρά και ασήμαντα μογγολικά χωριά, συνεπώς πέρα απ’ τη διαφορετικότητα στο τοπίο υπάρχει massive ανομοιομορφία και σε θέματα νοοτροπίας και πολιτισμού. Δίχως λοιπόν αμφιβολία, αυτό είναι κάτι που αντικατοπτρίζεται και στη μουσική κουλτούρα της χώρας».

Το πρόσφατο Μουντιάλ απέδειξε πως η πόλη μας είναι πολύ φιλική στους ξένους

Τα κλαμπ ηλεκτρονικής μουσικής στη Μόσχα είναι λιγότερα από πέντε αλλά υπάρχει μεγάλο και αρκετά εκπαιδευμένο κοινό. «Ισως να ζω στον δικό μου μικρόκοσμο, είμαι όμως περιτριγυρισμένος από πάρα πολλούς λάτρεις και επαγγελματίες της μουσικής. Η Μόσχα δεν είναι Νέα Υόρκη σε θέματα πολυπολιτισμικότητας αλλά σχεδόν σε κάθε μας event έχουμε επισκέπτες απ’ το εξωτερικό που βρέθηκαν στην πόλη και αποφάσισαν να μας κάνουν join. Πιστεύω σίγουρα πως, από οποιοδήποτε μέρος κι αν προέρχεσαι, στη Μόσχα θα νοιώσεις αμέσως πολύ άνετα. Το πρόσφατο Μουντιάλ απέδειξε άλλωστε πως η πόλη μας είναι αρκετά φιλική στους ξένους επισκέπτες. Ήταν τέλειες εκείνες οι μέρες, η ατμόσφαιρα ήταν εορταστική και φεστίβ και παντού συναντούσες ντόπιους πρόθυμους να βοηθήσουν τους χιλιάδες ξένους περαστικούς. Παρά την παρουσία πολλών μεθυσμένων και φανατισμένων οπαδών, κανείς δεν αντιδρούσε ακραία και ενοχλημένα, όλοι ήταν ψιλό οκ μ’ αυτό».

Το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή να επισκεφτεί κανείς τη Μόσχα, πιστεύει. «Προσωπικά νιώθω πως η Μόσχα το καλοκαίρι είναι η καλύτερη πόλη στον κόσμο! Όταν ο καιρός είναι θερμός μετατρέπεται σε μια γαμάτη πόλη, με εξαιρετική συγκοινωνία, τεράστια πάρκα, καθαριότητα παντού και τρελή ζωή. Για μένα είναι σίγουρα η καλύτερη πόλη, αφού περιτριγυρίζομαι απ’ τους δικούς μου ανθρώπους. Ο χειμώνας όμως είναι πολύ δύσκολος, πάντοτε θέλω να φεύγω απ΄ τη Μόσχα όταν χειμωνιάζει. Το ιδανικό σενάριο για μένα θα ήταν βασικά να περνώ κάθε χειμώνα αλλού».

Αναφορικά με το NII, το μουσικό πολυχώρο που τρέχει ο ίδιος, το ακρωνύμιο της ονομασίας έχει διττό νόημα. «Είναι ένα λογοπαίγνιο μεταξύ των όρων επιστημονικό κέντρο και τέχνη. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια είμαστε αρκετά δραστήριοι και έχουμε ήδη μπει στον χάρτη της πολιτιστικής ζωής στην πόλη».

Στη Μόσχα διοργανώνουμε καταπληκτικά day parties και αρκετοί θαμώνες ξεφαντώνουν χωρίς ποτό

Σε ό,τι αφορά στα drugs και τη σύνδεσή τους με την underground μοσχοβίτικη σκηνή, ο Ildar πιστεύει πως το σκηνικό είναι πανομοιότυπο με τις τις υπόλοιπες χώρες του πλανήτη. «Σίγουρα υπάρχουν λαοί που είναι πιο σωστά ενημερωμένοι κι άλλοι λιγότερο. Για μένα βέβαια η αλκοόλη και το κάπνισμα είναι επίσης σοβαρά ως ναρκωτικά, παρόλο που είναι αδύνατο να έχεις νυχτερινό κλαμπ χωρίς να προσφέρεις αλκοόλ. Η μουσική ωστόσο δεν πρέπει να συνδέεται ή να συσχετίζεται με ναρκωτικά. Δεν κρίνω ούτε κατακρίνω κανέναν αλλά πιστεύω πως η μουσική δεν έχει τίποτα να κάνει με αυτά. Στη Μόσχα διοργανώνουμε καταπληκτικά day parties και οι άνθρωποι ξεφαντώνουν χωρίς καν να καταναλώνουν αλκοόλ».

Ο Ιldar Zaynetdinor είναι περισσότερο από πρόθυμος να δημιουργήσει καινούργιες σχέσεις και συνεργασίες με καλλιτέχνες και δημιουργούς από άλλες χώρες. «Πρέπει να στεκόμαστε συνεχώς απέναντι στην ηλιθιότητα και να μη σταματάμε να αναπτύσσουμε μεταξύ μας σχέσεις. Πιστεύω πως η εποχή που ζούμε είναι θαυμάσια. Από οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη κι αν προερχόμαστε, η τεχνολογία μας βοηθά να κοινοποιούμε συνεχώς τις προσωπικές μας εμπειρίες και τα οράματα και να αναπτύσσουμε φιλίες και επαγγελματικές σχέσεις πέρα απ’ τον στενό κύκλο της χώρας μας. Την ομορφιά πάντοτε μέσα μας τη δημιουργούμε, καλό είναι να το θυμόμαστε αυτό».

Loader