26 Mar 2019

Xόμπι «Κυνηγοί Καταιγίδων» Τοποθεσία «Κύπρος»

Τρεις ατρόμητοι Storm Chasers του νησιού μας μοιράζονται εντυπωσιακές φωτογραφίες και συναρπαστικές εμπειρίες

Γράφει η The Avant Team.

Στην κεντρική φωτογραφία δύο από τους κορυφαίους κυνηγούς καταιγίδων στην Κύπρο, ο Χρίστος Μπελέσης και ο Ραφαήλ Μιχαηλίδης

Είναι επικίνδυνο σπορ, δεν μπορεί οποιοσδήποτε να το κάνει, αφηγείται με ειλικρινές ενθουσιασμό ο Chris. «Μπορεί να εγκλωβιστείς σε λάσπες, να αποκλειστείς σε πλημμυρισμένους δρόμους, μπορεί ακόμη και να τραυματιστείς. Πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός και να έχεις συνεχώς τον forecaster διαθέσιμο να σου παρέχει συνεχή και έγκυρη πληροφορία. Εγώ, για παράδειγμα, είχα περάσει μεγάλη περιπέτεια όταν είχε πρόσφατα έρθει στην Κύπρο η 'Γαία'. Χωρίς την πολύτιμη βοήθεια του Έρικ, που μου είχε πει από πού να φύγω και πότε, θα έμπλεκα σοβαρά».

Διόλου συμπτωματικά, το σπορ για το οποίο μιλά ο Chris Μπελέσης φέτος έγινε δημοφιλές στην Κύπρο. Είναι το λεγόμενο «κυνήγι καταιγίδων», διεθνώς γνωστό ως ... «storm chasing»!

Chris Belesis
Chris Belesis

Κι όταν λέμε δημοφιλές, μη φανταστείτε πως χιλιάδες είναι οι χομπίστες που στην Κύπρο ασχολούνται με αυτό. Μια μικρή κοινότητα είναι, που τα μέλη της έχουν δέσει όμως πολύ μεταξύ τους και λειτουργούν με πνεύμα ομαδικό.

Τι ακριβώς είναι όμως το storm chasing; Σύμφωνα με τον Chris, ένας κυνηγός καταιγίδων πρέπει να παρακολουθεί από πριν την τάση του καιρού, πόσο έντονα θα είναι τα καιρικά φαινόμενα, αν θα έχει χαλάζι, αν θα έχει έντονες ηλεκτρικές εκκενώσεις κλπ.

Είναι εντελώς team-work διαδικασία, επισημαίνει. «Είναι άλλωστε πολύ ριψοκίνδυνο να το κάνει κανείς μόνος του. Με το που μας πληροφορήσουν οι forecasters για τις καιρικές συνθήκες, που στη δική μας την περίπτωση τον ρόλο αυτό τον επιτελούν ο Έρικ και ο Αντρέας, ερχόμαστε σε επαφή, συντονιζόμαστε, βρίσκουμε τα πόστα και χωριζόμαστε σε διαφορετικές αποστολές». Σκοπός, υπογραμμίζει, είναι να καλύπτουμε όλες τις περιοχές της Κύπρου.
«Να μεν μας φέφκει τίποτε» , μας λέει χαρακτηριστικά.

Σκοπός είναι να καλύπτουμε όλες τις περιοχές της Κύπρου. Να μεν μας φέφκει τίποτε!

Στέφανος Μιστρελλίδης
Στέφανος Μιστρελλίδης
Στέφανος Μιστρελλίδης

Ο storm chaser Στέφανος Μιστρελλίδης θυμάται τον εαυτό του να θαυμάζει τα ακραία καιρικά φαινόμενα από πολύ μικρή ηλικία. «Αυτό που με εντυπωσίαζε ιδιαίτερα ήταν η πτώση κεραυνού! Πριν από περίπου δέκα χρόνια έκανα την αρχή φωτογραφίζοντας κεραυνούς με μια απλή compact camera. Το αποτέλεσμα ήταν αρκετά εντυπωσιακό. Στη συνέχεια άρχισα να επικεντρώνομαι στη λήψη κεραυνών όσο πιο κοντά στην καταιγίδα μπορούσα και εννοείται πάντα με την κατάλληλη προσοχή και κάλυψη. Πάντα πρέπει να είσαι σε εγρήγορση, για να πας στην κατάλληλη πόλη και στο κατάλληλο σημείο για φωτογραφία. Αρκετές φορές μπορεί να πας σε κάποιο σημείο που υπάρχει ή έχει πιθανότητα να δημιουργηθεί η καταιγίδα και στο τέλος να μην εκδηλωθεί απολύτως τίποτα»!

Φίλιππος Παττίχης
Φίλιππος Παττίχης
Φίλιππος Παττίχης

Τι ένιωσα εκείνη τη στιγμή δεν περιγράφεται! Ρίγος, δέος, θαυμασμός

Ανέκαθεν θαύμαζα τη μεγαλοπρέπεια της φύσης και θεωρούσα τις φωτογραφίες που έβλεπα με αστραπές στο διαδίκτυο και σε διάφορα βιβλία απλά μαγικές, μας λέει από την πλευρά του ο Φίλιππος Παττίχης, επίσης storm chaser.

«Μια τόσο δυνατή στιγμή, αποτυπωμένη σε μια μόνο εικόνα. Κάποια στιγμή απέκτησα τη δική μου φωτογραφική μηχανή και απλά περίμενα την ευκαιρία να απαθανατίσω την πρώτη μου αστραπή. Μετά από πολλές προσπάθειες έτυχε ένα βράδυ γύρω στις 11, που μόλις είχα σχολάσει από τη δουλειά, να βρεθώ συμπτωματικά πολύ κοντά σε μια καταιγίδα. Στάθηκα και περίμενα. Φάνηκα τυχερός! Το τι ένιωσα εκείνη τη στιγμή δεν περιγράφεται! Ρίγος, δέος, θαυμασμός και το πόσο μικροί είμαστε σε σύγκριση με τη δύναμη της φύσης. Αυτά τα συναισθήματα είναι πάντα εκεί και κάθε φορά αποδεικνύονται ακόμη πιο έντονα. Στην πορεία γνώρισα τον φίλο Στέφανο Μιστρελλίδη που αν και πολύ μικρότερος με έκανε να καταλάβω ότι το storm chasing δεν είναι θέμα τύχης αλλά θέλει πολλή μελέτη, ξενύχτι και προσοχή. Βασικά storm chaser ξεκίνησα να νιώθω με τις συμβουλές και τη βοήθεια του φίλου Στέφανου και τον ευχαριστώ γι αυτό!»

Chris Belesis
Chris Belesis

«Προτεραιότητα στις εξορμήσεις μας έχει η προστασία μας, τόσο η ατομική μας όσο και του εξοπλισμού μας!» υπογραμμίζει ο Στέφανος. «Όταν κάποιος ασχολείται με τη φωτογράφιση καιρικών φαινομένων εισπράττει μια δόση μαγείας και αρχίζει να αντιλαμβάνεται πόσο απρόβλεπτη είναι η φύση. Απαθανατίζοντας ένα φαινόμενο και δείχνοντάς το σε άλλους μπορείς όμως να τους μεταφέρεις ενα μικρό μόνο κομμάτι της μαγείας. Δεν θα μπορέσουν ποτέ να μάθουν την κινηματογραφική ιστορία πίσω απ’ την κάθε φωτογραφία».

Στέφανος Μιστρελλίδης

Αναφορικά με τον εξοπλισμό χρειάζεσαι σίγουρα μια καλή φωτογραφική μηχανή, ένα τριπόδι και τα απαραίτητα αδιάβροχα προστατευτικά. Καλό είναι να έχεις μαζί σου και μια ομπρέλα. Το σημαντικότερο ωστόσο είναι να βρίσκεσαι σε συνεχή επικοινωνία με τον forecaster, αφου αν πλησιάζει κάτι που θα βάλει σε ρίσκο τη ζωή μας, αυτός είναι που αμέσως θα μας προειδοποιήσει να εγκαταλείψουμε το πόστο.

Πέρα από τον forecaster, μας πληροφορούν οι ατρόμητοι Κύπριοι storm chasers, υπάρχει και ο λεγόμενος nowcaster, o οποίος εξηγεί την καιρική συμπεριφορά σε πραγματικό χρόνο. Στο κυπριακό κομιούνιτι, τον ρόλο αυτό τον επιτελεί ο Κυριάκος Κώστα.

Βοηθητικό στη διαδικασία είναι και το app με την ονομασία Weather Bug που έχει απίστευτα features, όπως για παράδειγμα την ακριβή γεωγραφική απόσταση από σένα που έχει πέσει κεραυνός, την κατεύθυνση των ανέμων κλπ.

Στέφανος Μιστρελλίδης

Το κυνήγι καταιγίδων είναι χωρίς αμφιβολία πολύ ξεχωριστό ως χόμπι και είμαστε ελάχιστα άτομα που ασχολούμαστε με αυτό. Έχουμε όμως τεράστιο πάθος και όρεξη και γι’ αυτό έχουμε δημιουργήσει και τους Καιρόφιλους Κύπρου, εξομολογείται ο Chris Μπελέσης. (σ.σ οι καιρόφιλοι κύπρου είναι ίσως το δημοφιλέστερο γκρουπ στο κυπριακό facebook. Ειδικά φέτος με τη βαρυχειμωνιά έχει αναδειχθεί σε φαινόμενο στη σοσιαλμιντιακή ιστορία του τόπου).

Αν δεν υπήρχαν το τριήμερο της 25ης Μαρτίου οι Καιρόφιλοι, κανείς στην Κύπρο δεν θα είχε προειδοποιηθεί και ενημερωθεί για την πρωτοφανή χαλαζόπτωση που έπληξε κυρίως περιοχές της Πάφου, επισημαίνει ο Chris, ο οποίος επιφυλάσσεται να μας μιλήσει αναλυτικότερα για τους Καιρόφιλους, σε προσεχές μας ποστ.

«Ο φετινός χειμώνας στην Κύπρο ήταν άπαικτος» συμφωνούν με περίσσιο ενθουσιασμό και χαρά κι οι τρεις!

Η πρώτη απόπειρα του Φίλιππου

Σχετικά με την συντάκτρια

Δες κι αυτά

Πρόσωπα