Η γυμνή Μέρκελ και οι φίλες της έγιναν γλυπτό

Η γυμνή Μέρκελ και οι φίλες της έγιναν γλυπτό

Η γυμνή Μέρκελ και οι φίλες της έγιναν γλυπτό
Θα εκτίθενται στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Λυόν μέχρι τον Ιούλιο

Ακολουθώντας το πρότυπο των Τριών Χαρίτων του κορυφαίου νεοκλασικιστή γλύπτη Αντόνιο Κανόβα, ο αλγερινής καταγωγής καλλιτέχνης Αντέλ Αμπντεσεμέντ, που ζει και εργάζεται στο Παρίσι και συνηθίζει μέσα από τη δουλειά του να κάνει πολιτικά σχόλια επέλεξε να απεικονίσει τη διασημότερη γυναίκα πολιτικό της εποχής μας και τις φίλες της γυμνές.

Αφορμή για το έργο, το μέγεθος του οποίου ξεπερνά το φυσικό, η περίφημη φωτογραφία που είχε βγάλει η νεαρή τότε Μέρκελ στην πρώην Ανατολική Γερμανία ως μέλος της κομμουνιστικής νεολαίας. Οι φωτογραφίες με την Άνγκελα Μέρκελ και τις φίλες της να περπατούν στην ακροθαλασσιά είχαν κάνει τον γύρο του κόσμου – κι η γνησιότητα τους είχε αμφισβητηθεί – όταν δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά το 2015 από το περιοδικό Vanity Fair κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Η επίμαχη φωτογραφία

Ο Αντέλ Αμπντεσεμέντ έχει απομονώσει τις τρεις μορφές της φωτογραφίας και παρουσιάζει την γερμανίδα καγκελάριο ως ένα ξέγνοιαστο, χαμογελαστό κορίτσι που ανοίγει το βήμα της πιο γρήγορα από εκείνο των υπόλοιπων κοριτσιών, ενώ η όλη σύνθεση θυμίζει το γλυπτό από ελεφαντοστό που είχε φτιάξει το 2012 βασιζόμενος σε μια από τις διασημότερες φωτογραφίες του πολέμου του Βιετνάμ: εκείνης που απεικονίζει ένα κοριτσάκι ενώ προσπαθεί να ξεφύγει από μια επίθεση αμερικανικών πυραύλων ναπάλμ στο Νικ Ουτ το 1972.

Το γλυπτό θα εκτεθεί στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Λυόν στην έκθεση του καλλιτέχνη υπό τον τίτλο «Το αντίδοτο», η οποία θα ξεκινήσει στις 9 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί στις 8 Ιουλίου.

Mε πληροφορίες από την Μαίρη Αδαμοπούλου και το in.gr

Loader