9 Aug 2018

Για καλοκαιρινό προορισμό, ο Kωνταντίνος ψηφίζει «Αγία φάκιν Νάπα»

Φίλοι της AVANT μάς στέλνουν φώτο από κάπου που έχουν πάει καλοκαίρι και θα επέστρεφαν

Ζητάμε από φίλους της AVANT GARDE να μας στείλουν μία φώτο από έναν αγαπημένο τους καλοκαιρινό προορισμό και να μας πουν γιατί θα επέστρεφαν. Ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης επιλέγει Αγία Νάπα και για να το δικαιολογήσει, γράφει:

«Ναι, ναι, ξέρω, ξέρω, δεν υπάρχει καλαισθησία, παντού εντοπίζεται ευτέλεια, πού πήγε η παράδοση, η απλότητα, το αυθεντικό, το ελληνικονησιώτικο και μπλα μπλα μπλα.

Ας αρχίσουμε όμως με την αξεπέραστη κλισεδιά και φκ γιου ολ: η θάλασσα. Η άτιμη αυτή θάλασσα. Η μάλλον ωραιότερη θάλασσα που έχω επισκεφθεί ποτέ. Κι αν καλοκαίρι σημαίνει πολλά περισσότερα πράγματα από μια τέτοια μαγευτική θάλασσα, κουράζομαι να το συζητήσω. Να φύγετε να πάτε στο βουνό.

Έπειτα, το φαγητό, ναι, το φαγητό. Τόσο εντός της ίδιας της Αγίας Νάπας όσο και πολύ περισσότερo στα γύρω κόκκινα χωριά μπορεί κανείς να απολαύσει θεσπέσιο φαγητό. Απ' το οφτόν κλέφτικον και την αφθονία από κυπριακό μεζέ σε ταβέρνες - υπερπαραγωγή, [ορίστε και η κυπριακή αυθεντικότητα] μέχρι το φρέσκο ψάρι και τα θαλασσινά που μπορεί να μην διατίθενται σε άπειρα εστιατόρια, με λίγο όμως ψάξιμο, θα βρεις, ωραιότατο φαγητό αν θες, το τρως.

Για να μη μιλήσω για την περαντζάδα και την κίνηση στους δρόμους που όσο κι αν ενοχλεί πολλούς, είμαστε αρκετοί αυτοί που γουστάρουμε ζωντάνια και πεζούς να κατακλύζουν τον χώρο, όποιοι κι αν είναι αυτοί οι πεζοί, όπως και να ΄ναι, απ’ όπου και να έρχονται. Σ ένα νησί κιόλας όπως η Κύπρος, που οι πόλεις μας τα τελευταία λίγα μόνο χρόνια άρχισαν επιτέλους να αποκτούν νορμάλ όψη με πεζούς στους δρόμους, αυτό είναι σημαντικό.

Μπορεί λοιπόν να μην είναι όλοι οι τουρίστες της ποιότητος, των γκολφ, των ριζόρτ ή έστω του πολιτισμού και των μπάγκ παγκς, είναι όμως χιλιάδες άνθρωποι που πηγαινοέρχονται συνεχώς στους δρόμους της Αγίας Νάπας πάνω-κάτω, πάνω-κάτω καθημερινά και το κοσμοπολίτικο στοιχείο το προσδίδουν, είτε αυτό σου αρέσει είτε όχι.

Στην τελική πολιτισμός δεν είναι μόνο ο Σαίξπηρ και το αρχαίο ελληνικό δράμα, ούτε και απαραίτητα θέλουμε όλοι τις λίγες ημέρες που έχουμε να ξεκουραστούμε να ασχοληθούμε με τον οποιοδήποτε Σαίξπηρ και το οποιοδήποτε αρχαίο ελληνικό ή άλλο δράμα.

Τελευταίος και διόλου ευκαταφρόνητος παράγοντας που επιλέγω Αγία Νάπα για καλοκαίρι είναι η νυχτερινή της ζωή. Ναι, η νυχτερινή της ζωή! Γιατί και πάλι μπορεί να μην βρίσκεις παντού τα χιπ gin κοκτέιλ που είναι εμποτισμένα με elderflower spray και μία λωρίδα ginger προσεκτικά τοποθετημένη με τσιμπίδα, βρίσκεις όμως πανεύκολα Pina Colada και Sex on the Beach και Blue Martini και μια χαρά τεράστια η ποικιλία από νυχτερινά μαγαζιά για όλα τα βαλάντια και γούστα.

Υστερόγραφο: Με τα χίλια προτιμώ Αγία Νάπα απ' τον ξεκάθαρα πιο ανιαρό κυπριοκρατούμενο Πρωταρά. Προτιμώ το καλοκαίρι (και γενικώς) να βρίσκομαι ανάμεσα σε ξένους, όποιοι κι αν είναι αυτοί οι ξένοι. Επομένως, Aγία Φάκιν Νάπα, τέλος!»

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ Στέλιος Θεοχάρους, Άννα Κούμα και Αντώνης Λιβερόπουλος

Δες κι αυτά

Πρόσωπα