Οι νέοι στη Λευκωσία είναι αρκετά προχωρημένοι πια

Οι νέοι στη Λευκωσία είναι αρκετά προχωρημένοι πια

Οι νέοι στη Λευκωσία είναι αρκετά προχωρημένοι πια
Πιστεύει καλλιτέχνης άνθρωπος που ήρθε να παρουσιάσει δουλειά για το φύλο και τη σεξουαλικότητα

Ονομάζεται Γιώργος Πελλαπαϊσιώτης και τα τελευταία 25 σχεδόν χρόνια ζει και δραστηριοποιείται στη Νέα Υόρκη, τη μητρόπολη της Αμερικής και του κόσμου.

Μέσα σ’ όλα αυτά τα χρόνια έχει κάνει λαμπρή καριέρα σε μόδα και μουσική, κατορθώνοντας συνεργασίες με brands όπως o Alexander McQueen, η Donna Karan και το Akira, βλέποντας τη δουλειά του να δημοσιεύεται σε περιοδικά όπως οι The New York Times, να βραβεύεται από σέλεμπ σχεδιαστές του Hollywood όπως ο Donald Brooks και να παρουσιάζεται σε μουσεία βεληνεκούς Metropolitan. Έχει επιπλέον συνθέσει μουσική αποκλειστικά για το BBC, το CNN και το FOX TV, έχει γράψει τραγούδια για καλλιτέχνες όπως η Lara Fabian και ο Mustafa Ceceli και το τραγούδι του Make me Yours Tonight ήταν Νο1. στα τουρκικά και γαλλικά charts για εβδομάδες.

Αυτό όμως που μετά από τόσες πολλές, μεγάλες και fancy επιτυχίες του προσφέρει πια κάθαρση και τον αφορά ουσιαστικά είναι η ζωγραφική: η τέχνη της παιδικής του ηλικίας στην οποία πρόσφατα επέστρεψε και που μέσω της μπορεί να εκφραστεί «χρησιμοποιώντας την πολυετή του εμπειρία, χωρίς όμως περιορισμούς».

Η ζωγραφική έμελλε εξάλλου να είναι η τέχνη που θα έκανε τη δουλειά του να παρουσιαστεί για πρώτη φορά επίσημα και στην Κύπρο, το μεσογειακό νησί απ’ το οποίο ο Γιώργος κατάγεται και που ποτέ πριν δεν τον είχε προσκαλέσει ξανά. Με τίτλο Beyond Gender & Sexual Orientation, η έκθεση ζωγραφικής του Πελλαπαϊσιώτη θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη, 6 Μαρτίου στα γραφεία της Baker Tilly στη Λευκωσία.

Για την έκθεση αυτή είχε βασικά αρχίσει να δουλεύει τρία χρόνια πριν φτιάχνοντας σκίτσα κατά τη διάρκεια υπερατλαντικών του πτήσεων, μας είπε τη μέρα που τον συναντήσαμε με αφορμή το επερχόμενο ιβέντ.

οι ζωγραφιές έχουν φιλοτεχνηθεί σε ξύλα που ο καλλιτέχνης μάζευε από δρόμους της Νέας Υόρκης. Mέσω μιας προσωπικής σύνδεσης που ανέπτυξε μαζί τους, ένιωσε την ανάγκη να τα επανατοποθετήσει

Ιδιάζον στοιχείο στην υπόθεση είναι πως οι ζωγραφιές που θα παρουσιαστούν στη Λευκωσία έχουν φιλοτεχνηθεί πάνω σε ξύλα που ο καλλιτέχνης μάζευε κατά καιρούς από δρόμους της Νέας Υόρκης. «Ήταν ξύλα που βρίσκονταν στην τελική φάση της ζωής τους» και που «μέσω μιας προσωπικής σύνδεσης που ανέπτυξε μαζί τους» ένιωσε την ανάγκη να τα επανατοποθετήσει στον χώρο και στον χρόνο προσφέροντάς τους μια νέα μορφή.

Σε ό,τι αφορά στη θεματολογία της δουλειάς που θα παρουσιάσει, αυτή έχει να κάνει με crossdressing (άντρες που ντύνονται γυναικεία και γυναίκες που ντύνονται αντρικά) καθώς και στην αμφισβήτηση των φυλετικών γνωρισμάτων και χαρακτηριστικών στην ολότητά τους. Η δουλειά αυτή είναι εντελώς καθαρτική για τον ίδιο, νιώθει την ανάγκη να επαναλάβει εμφαντικά. Την κάνει για τον εαυτό του και καθόλου δεν τον ενδιαφέρει πως θα τη δουν οι άλλοι.

Αυτές τις μέρες πάντως που, μετά από τόσα χρόνια, πρώτη φορά ζει την καθημερινότητα στην Κύπρο για μεγάλο διάστημα -χωρίς να βρίσκεται διακοπές στη θάλασσα- έχει εντυπωσιαστεί από την κοινωνική πρόοδο και την εξέλιξη ανάμεσα στους νέους. «Οι νέοι άνθρωποι που συναντώ στη Λευκωσία δεν έχουν στερεότυπα με την εμφάνιση και τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό και είναι πια πολύ άνετοι. Είμαι χαρούμενος γιατί τα άλματα που έχουν γίνει είναι μεγάλα, σε μια μικρή κιόλας κοινωνία στην οποία δυσκολότερα συνήθως αλλάζουν τα πράγματα».

Σε κάθε περίπτωση, το gender free society, μοιράζεται μαζί μας λίγο πριν κλείσουμε, το 2095 θα γίνει, σύμφωνα με μελέτες, κατορθωτό. «Ακόμη και στη Νέα Υόρκη», καταλήγει, μια απ’ τις πιο προοδευτικές κοινωνίες διεθνώς «μόλις πρόσφατα ψηφίστηκε η νομοθεσία που επιτρέπει στις γυναίκες να υπάρχουν και να διακινούνται σε δημόσιο χώρο χωρίς να πρέπει να καλύψουν το στήθος τους».

Δες την on camera συνέντευξη με τον Γιώργο Πελλαπαϊσιώτη κάνοντας scroll up και πατώντας στο βίντεο play

Η Baker Tilly South East Europe θα φιλοξενήσει την έκθεση ζωγραφικής Χώρος φιλοξενίας: Baker Tilly (Γωνία Κ. Χατζοπούλου & Λεωφ. Γρίβα Διγενή 30, 1066 Λευκωσία) Εγκαίνια: Τετάρτη 6 Μαρτίου στις 19:00 (κοκτέιλ και καναπεδάκια) Επίτιμος καλεσμένος: Α.E. Πρέσβης Ανδρέας Δ. Μαυρογιάννης

Διάρκεια έκθεσης: 7- 8 Mαρτίου 2019, 17:00 – 22:00 / 9 - 10 Μαρτίου 2019, 10:00 – 22:00
Μέρος των εσόδων θα δοθούν στο Sophia foundation for Children.

Loader