8 Oct 2018

Η Roni μιλάει και με το σώμα της, όχι μόνο με το στόμα της

Ευχάριστη -λεκτική τούτη τη φορά- στιχομυθία με την πολυβραβευμένη χορεύτρια που έρχεται στις Αποθήκες

Η celeb πια στον χώρο της επαγγελματίας χορεύτρια Roni Chadash γεννήθηκε και μεγάλωσε στο γειτονικό Ισραήλ. Παραστάσεις της έχουν γίνει διεθνώς γνωστές, έχοντας φιλοξενηθεί σε πολλά φεστιβάλ χορού και έχοντας λάβει σημαντικά βραβεία. Σε εμφάνισή της την Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου, στο Θέατρο Αποθήκες του ΘΟΚ, στο πλαίσιο των «Κροκοδείλων» θα παρουσιάσει δουλειά της πολυβραβευμένη, την παράσταση Goofy.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που η Roni έρχεται Κύπρο, είχε παρουσιάσει δουλειά της στη Λευκωσία και το 2016 στο Dance Waves Festival. Αυτή τη φορά επιστρέφει σε συνεργασία με την εδώ πρεσβεία του Ισραήλ.

Στην Κύπρο, δηλώνει στην AVANT GARDE δυό μέρες πριν την παράσταση στις Αποθήκες, νοιώθει σαν στο σπίτι της.

«Η ατμόσφαιρα στην Κύπρο είναι πολύ παρόμοια με το Ισραήλ. Νομίζω οι Κύπριοι καλλιτέχνες λειτουργούν πολύ περισσότερο με την καρδιά τους παρά με το μυαλό τους, πράγμα που στη σύγχρονη εποχή έχει γίνει πολύ σπάνιο». Έχει επιπλέον αποκομίσει την εντύπωση πως το κοινό της Κύπρου είναι πολύ θερμό και αρκετά ανοιχτό σε καινούρια ερεθίσματα.

Στην Κύπρο νοιώθω σαν στο σπίτι μου

Της ζητάμε να μας δώσει και μια δική της προσωπική ερμηνεία αναφορικά με τα πολλά βραβεία με τα οποία έχει διακριθεί η εν λόγω δουλειά.

«Δύσκολη ερώτηση (χαμόγελο). Ίσως να έχει να κάνει με το ότι και στα δύο αυτά σόλο κομμάτια, τόσο η βαθιά σωματική έρευνα όσο και το ισχυρό συναίσθημα, εύκολα γίνονται διακριτά».

Πιστεύεις πως οι άνθρωποι στις μέρες μας δεν σέβονται ικανοποιητικά το σώμα τους;

«Νομίζω πως κάτι τέτοιο πράγματι ισχύει. Δεν είναι όμως απαραίτητα αρνητικό, αφού χάρη στην ολοκληρωτική απώλεια της επαφής μαζί του πρόσφατα έχει αρχίσει να παρατηρείται μια τάση … επανασύνδεσης! Παρατηρώ για παράδειγμα αρκετούς εικοσάρηδες, οι οποίοι αρχίζουν να εξασκούνται με τον χορό, όχι με σκοπό να γίνουν επαγγελματίες χορευτές αλλά απλά για να δημιουργήσουν κάτι με αυτό. Εύχομαι αυτή η τάση, όσο περνούν τα χρόνια, να μεγαλώνει».

Το ανθρώπινο σώμα, επισημαίνει η ισραηλινή δημιουργός, είναι για την ίδια «σαν μια φωλιά για τα αλλόκοτά μας συναισθήματα που αδυνατούμε να επικοινωνήσουμε με λέξεις».

Το σώμα μου είναι σαν μια φωλιά για συναισθήματα που αδυνατώ να επικοινωνήσω με λέξεις

Με την ονομασία Ani-Ma, η δουλειά της φαίνεται ομολογουμένως στο τρέιλερ πολύ animalistic, κάτι που για την ίδια βγάζει νόημα.

«Το Ani-Ma είναι ουσιαστικά μία ανεπιτήδευτη έρευνα γύρω από το ανθρώπινο σώμα, στην οποία αποπειράθηκα να εντοπίσω τα ξεχωριστά ένστικτα που πηγάζουν από διαφορετικά σημεία του προσπαθώντας τρόπον τινά να τα τιθασεύσω, να τους βάλω δηλαδή όρια. Πρόκειται για μια έρευνα που προέκυψε κάπως ως φυσικό αποτέλεσμα μιας αρκετά φορτισμένης συναισθηματικά περιόδου που έχω περάσει».

Η σκηνή του χορού και ευρύτερα των πολιτιστικών στο Ισραήλ, καταλήγει η Roni Chadash στην ευσύνοπτη στιχομυθία που είχαμε μαζί της, έχει εξελιχθεί πολύ. «Υπάρχουν πια πολλές και πολύ ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες που απλά δεν έχουν ακόμα ακουστεί».

Θέατρο Αποθήκες, Τετάρτη 10 Οκτωβρίου στις 20:30
Πληροφορίες / Εισιτήρια: ●Ταμείο ΘΟΚ 77 77 27 17 ●Θέατρο Αποθήκες 22 48 03 00
Τιμή Εισιτηρίου €6

Δες κι αυτά

Πρόσωπα