Η Τώνια Μισιαλή, νικήτρια στο Φεστιβάλ ελληνικού Κινηματογράφου στο Βερολίνο

Η Τώνια Μισιαλή, νικήτρια στο Φεστιβάλ ελληνικού Κινηματογράφου στο Βερολίνο

Η Τώνια Μισιαλή, νικήτρια στο Φεστιβάλ ελληνικού Κινηματογράφου στο Βερολίνο
Η «Παύση» είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Μισιαλή και πραγματεύεται την ιστορία μιας μεσήλικης που ζει σε έναν καταπιεστικό γάμο

Η Τώνια Μισιαλή με καταγωγή από την Κύπρο, σκηνοθέτης της ταινίας «Παύση» («Pause»), είναι η φετινή νικήτρια του διαγωνιστικού τμήματος «Νεοεμφανιζόμενων Ελλήνων» του 4ου Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Hellas Filmbox Berlin.

Το φεστιβάλ ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής στον ιστορικό κινηματογράφο «Babylon» του Βερολίνου.

Το βραβείο δόθηκε στην ταινία «Παύση» / Pause της Τόνιας Μισιαλή, ένα φιλμ που έχει ήδη ταξιδέψει σε πάνω από 20 διεθνή φεστιβάλ, αποσπώντας τέσσερα βραβεία, καθώς και θετικές κριτικές.

Η «Παύση», η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της δημιουργού από την Αμμόχωστο, είναι αφιερωμένη στην σύνθετη γυναικεία φύση, ενώ έχει ήδη ταξιδέψει σε πολλά φεστιβάλ ανά τον κόσμο, αποσπώντας βραβεία και θετικές κριτικές. Στον κεντρικό ρόλο εμφανίζεται η Στέλλα Φυρογένη και πρόκειται για μια συμπαραγωγή Κύπρου και Ελλάδας.

Την κριτική επιτροπή αποτελούσαν η Marjorie Bendeck, διευθύντρια του φεστιβάλ connecting Cottbus, η Maren Kroymann, CEO της εταιρείας πωλήσεων ταινιών M-Appeal και η Kωνσταντίνα Σταυριανού, Managing Director της post production εταιρείας Graal.

Όπως δήλωσε στην Deutsche Welle η Maren Kroymann "Η "Παύση" είναι πολύ δυνατή στα αισθήματα. Πολλές γυναίκες μπορούν να ταυτιστούν μαζί της. Ασχολείται με ένα ζήτημα που εδώ και χιλιετίες μας απασχολεί, δηλαδή τη σχέση ανδρών-γυναικών, η οποία στον ένα ή τον άλλο βαθμό είναι παρόμοια σε όλο τον κόσμο".

Η σκηνοθέτης Τόνια Μισιαλή -μιλώντας στην DW για τον κυπριακό κινηματογράφο- σημείωσε πως "οι συνθήκες είναι δύσκολες, τα κονδύλια λίγα, ωστόσο το παλεύουμε. Και όταν έχεις λίγα χρήματα, όταν πνίγεσαι, θαρρώ πως γίνεσαι πιο δημιουργικός".

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ προβλήθηκαν περισσότερες από 25 ελληνικές ταινίες, οργανώθηκαν συζητήσεις με δημιουργούς και παράγοντες της κινηματογραφικής βιομηχανίας, καθώς και ειδικές προβολές και μουσικές εκδηλώσεις.

Το φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με την τελετή απονομής του βραβείου και την προβολή της ταινίας «1968» του Τάσου Μπουλμέτη, η οποία έχει ως κεντρικό θέμα τον ιστορικό τελικό του Κυπέλου Κυπελλούχων Ευρώπης στο μπάσκετ μεταξύ της ΑΕΚ και της Σλάβια Πράγας, στον οποίο αναδείχθηκε νικήτρια η ελληνική ομάδα.

Η αυλαία του Φεστιβάλ «έπεσε» με τις κινηματογραφικές μουσικές του Θανάση Καραμίντζιου με το συγκρότημα Errante. Τέλος, να σημειωθεί ότι ειδική μνεία δόθηκε από την κριτική επιτροπή στην ταινία «Ο γιος της Σοφίας» της Ελίνας Ψύκου.

Loader