22 Feb 2019

Τελικά είναι ή δεν είναι αυτός ο Μπάμπης ο Φλου;

Με μια τέτοια απορία ξυπνήσαμε σήμερα

Γράφει ο Πάρις Δημητριάδης.

Ήταν τέλη του 2014, όταν μια ράντομ ελλαδική ιστοσελίδα με την ονομασία «Τηλεγράφημα», θα δημοσίευε βιντεογραφημένη συνέντευξη με ασπρομάλλη πενηντάρη μοναχό απ' το Άγιο Όρος παρουσιάζοντάς τον ως τον Μπάμπη τον Φλου. Το μυστήριο ωστόσο γύρω απ' τον περιβόητο αστικό μύθο δεν θα λυνόταν τελεσίδικα, αφού αρκετοί, νούσιμοι άνθρωποι, αμέσως θα απέρριπταν -κατηγορηματικά κιόλας- τη φερόμενη σύνδεση του πάτερ με τον Φλου.

Ας θυμηθούμε όμως τα βασικά γύρω απ’ το ομώνυμο επικό κομμάτι Παύλου Σιδηρόπουλου.

Bίντεο:

Στιχάρες:

Μια ιστορία θα σας πω
για τον Μπάμπη, τον Μπάμπη τον φλου
που του ‘λεγες βρε Μπάμπη τι τρέχει εδώ
σού ‘λεγε φλου, φίλε μου, όλα είναι φλου

Πάντα πιωμένος κι άνεργος
ήταν ωραίος ο Μπάμπης ο φλου
μουρμούραει μόνος και διαρκώς
σού ‘λεγε φλου, φίλε μου όλα είναι φλου

Πείραζε όποιον του ‘ρχότανε
χωρίς να το σκεφτεί
κι άμα ψιλοβαριότανε
άραζε όπου ‘βρισκε να λιαστεί

Πείραζε τις μελαχρινές
ήταν ωραίος, ο Μπάμπης ο φλου
τσιμπολογούσε τις ξανθές
ήταν ωραίος, ο Μπάμπης ο φλου

Κι όταν τον μπουζουριάζανε
ψόφιος κοριός ο Μπάμπης ο φλου
κι αν τον πολυρωτάγανε
σού ‘λεγε φλου, φίλε μου όλα είναι φλου

Πείραζε όποιον του ‘ρχότανε
χωρίς να το σκεφτεί
κι άμα ψιλοβαριότανε
άραζε όπου ‘βρισκε να λιαστεί

Το άλμπουμ είχε κυκλοφορήσει στα ελληνικά δισκοπωλεία τον Μάιο του 1979 και θεωρείται breakthrough στα μουσικά πράγματα, αφού με αυτό ο Παύλος Σιδηρόπουλος και το συγκρότημα «Σπυριδούλα» έκαναν για πρώτη φορά χρήση ελληνικού στίχου σε ροκ μουσική. Η επιλογή των δημιουργών να τραγουδήσουν ροκ στα ελληνικά αρχικά αιφνιδίασε το κοινό, η ανταπόκριση όμως στη συνέχεια θα αποδεικνυόταν απροσδόκητα τεράστια, όπως σαράντα χρόνια μετά όλοι γνωρίζουμε.

O «Μπάμπης ο Φλου» ήταν το τραγούδι που έλαμψε. Ήταν ξεσηκωτικό, είχε ωραίο στίχο και χαρακτηριζόταν από μελωδικό και πολύ μπιτάτο ρυθμό. Παράλληλα, αμέσως θα άρχιζαν τα σενάρια για το ποιος ήταν ο περιβόητος Μπάμπης. Ήταν υπαρκτό πρόσωπο των Εξαρχείων της εποχής ή μήπως απλά ένας ήρωας της φαντασίας του Σιδηρόπουλου;

Τελικά είναι ή δεν είναι ο πάτερ Προκόπιος ο Μπάμπης ο Φλου;

Μια πολυσυζητημένη εκδοχή είναι αυτή που παρουσίασε το σάιτ 'Τηλεγράφημα' το 2014 μέσω συνέντευξης που είχε δημοσιεύσει με τον πάτερ Προκόπιο. Ο πενηντάρης πάτερ 'βγαίνει' αρχικά ευδιάθετος και χαρούμενος, μέχρι τη στιγμή που η κουβέντα επικεντρώνεται στον Παύλο Σιδηρόπουλο, οπότε δείχνει να συγκινείται και δακρύζει. Πριν μονάσει, διευκρινίζει στη συνέντευξη, ποιούσε ροκ διατριβές, παίζοντας ερασιτεχνικά μπάσο και φυσαρμόνικα. Με τον Παύλο, ισχυρίζεται, ήταν γείτονες και κολλητάρια.

Μας άρεσε γενικά η ροκ και τζαζ μουσική, επισημαίνει.

«Ο πατέρας Προκόπιος θα πρέπει τότε να ήταν 18 - 19 ετών. Δεν έχω δει την ταυτότητα του ανθρώπου αλλά δεν μου φαίνεται για άνω των 55 ετών. Κομματάκι δύσκολο ο Σιδηρόπουλος να εμπνεόταν το κομμάτι από τον βίο ενός πιτσιρικά», θα έγραφε λίγες μέρες αργότερα στη LiFO ο Αντώνης Μποσκοίτης, κάνοντας λόγο για μούφα και απορρίπτοντας τον ισχυρισμό πως ο Προκόπιος είναι ο Μπάμπης ο Φλου.

Ως δημοφιλής εκδοχή για το ποιος ήταν ο Μπάμπης ο Φλου θεωρείται επιπλέον αυτή του Νίκου Τζονιχάκη (φίλου τότε του Παύλου) ο οποίος ισχυρίζεται πως ο Φλου ήταν ο δικός του πατέρας, ο οποίος ήταν μονίμως άνεργος, θυμόσοφος και επιρρεπής στο ποτό.

Όποιος τέλος πάντων κι αν ήταν ή δεν ήταν ο Μπάμπης, ήταν σίγουρα ωραίος ως Φλου. Στην τελική, τι πιο ωραίο να μπορεί κανείς να αράζει όπου βρίσκεται, απλά για να λιαστεί … Cheers

Σχετικά με τον συντάκτη

Πάρις Δημητριάδης

Πέρα απ' το να είσαι πάντα ο εαυτός σου, ο Κέρμιτ ο Βάτραχος και ο Πάρις σε θέλουν επίσης και να μην παίρνεις ποτέ πολύ σοβαρά τον εαυτό σου.

Δες κι αυτά

Πρόσωπα