Ο Μάριος και ο Πέτρος συγκινούνται σχεδόν κάθε φορά που παίζουν σε ζώματα

Ο Μάριος και ο Πέτρος συγκινούνται σχεδόν κάθε φορά που παίζουν σε ζώματα

Ο Μάριος και ο Πέτρος συγκινούνται σχεδόν κάθε φορά που παίζουν σε ζώματα
Δεν το βλέπουν μόνο ως δουλειά, «είναι τόσο υπέροχο αυτό το πράμα που κάνουμε», πιστεύουν, που λαλείς «χαλάλι»

Η γνωριμία τους κρατάει από τα μέσα της δεκαετίας του ενενήντα και συγκεκριμένα από την τρίτη λυκείου. Τυχαία, είχαν βρεθεί την ίδια περίοδο και στη ΣΜΕΦ. Ο Μάριος Χαραλαμπίδης, επαγγελματίας μουσικός και ο Πέτρος Γιωρκάτζης, επαγγελματίας ηθοποιός, εκτός από καρδιακοί φίλοι εδώ και εικοσαετία, έχουν ανεπιτήδευτα και αβίαστα κατορθώσει να γίνει και δύο πολύ αγαπητοί φκιολάρηδες.

Απ' την αρχή μέχρι το τέλος της σεζόν και για κάθε σχεδόν Σαββατοκύριακο, παίρνει ο ένας το βιολί του και ο άλλος του λαούτο του και γυρίζουν από το Λατσί μέχρι τον Πρωταρά, όπου προσκαλούνται σε γάμους για να γίνουν οι βασικοί ερμηνευτές και πρωταγωνιστές σε παραδοσιακά ζώματα. Το 'πρωταγωνιστές' εκείνη την ώρα είναι βεβαίως ολίγον τι σχετικό, αφού την προσοχή είθισται να προσελκύει η εκάστοτε νύφη και γαμπρός.

Πώς όμως το ζουν οι ίδιοι όλο αυτό το τριπάκι και πώς γίνεται κανείς επαγγελματίας φκιολάρης; Στο χθεσινό πέρασμά τους από το CAM AS YOU ARE στούντιο, έγιναν οι ίδιοι πρωταγωνιστές ως φκιολάρηδες, μας έπαιξαν live θαυμάσια μουσική και μας τα είπαν:


Σε ερώτησή μας για τον προσωπικό χρόνο που πρέπει να θυσιάσουν κάθε Σαββατοκυρίακο, μας λένε πως είναι τόσο υπέροχο αυτό το πράμα και είναι τόση μεγάλη η συγκίνηση που βιώνεις κάθε φορά με την εκάστοτε οικογένεια, που λαλείς «χαλάλι».

Σε σχέση με την ιστορία της καταπληκτικής αυτής παράδοσης που διατηρείται ακόμη ολοζωντανή, αυτή, σύμφωνα με τον Μάριο, χρονολογείται απ' την εποχή του Βυζαντίου. Μερικές φορές προσθέτουν καινούρια στοιχεία, ποτέ όμως δεν επιθυμούν να αλλοιώσουν το παραδοσιακό, υπογραμμίζουν.

Το βιολί και το λαούτο τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια έχουν επανέλθει τόσο δυναμικά στους κυπριακούς γάμους, παρατηρεί ο Πέτρος. Είναι κάτι που το ζητούν και που το έχουν ανάγκη κυρίως οι γονείς και οι παππούδες, αφού είναι τόσο μοναδική και συγκινητική η στιγμή αποχωρισμού από το παιδί τους. «Είναι φορές που συγκινούμαστε κι εμείς οι ίδιοι και προσπαθούμε να μην το δείξουμε, αφού για εμάς, δεν παύει να είναι δουλειά. Το συναίσθημα ωστόσο είναι σχεδόν κάθε φορά, υπέροχο».

Επικοινωνήστε με τους δύο φανταστικούς αυτούς τύπους στο 99482555


CAM AS YOU ARE: Με την κάμερα του smartphone και μ ' ένα stabilizer, σε ζωντανή σύνδεση και χωρίς μοντάζ


Loader