Ο Στέφανος ήρθε με τη σκυλίτσα Ζάχα και μας μίλησε για θετική εκπαίδευση

Ο Στέφανος ήρθε με τη σκυλίτσα Ζάχα και μας μίλησε για θετική εκπαίδευση

Ο Στέφανος ήρθε με τη σκυλίτσα Ζάχα και μας μίλησε για θετική εκπαίδευση
«Οι άνθρωποι πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε καινούριες μεθόδους»

«Οι άνθρωποι πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε καινούριες μεθόδους. Δεν μιλώ μόνο για την εκπαίδευση σκύλων, μιλάω γενικότερα. Κάποτε οι δασκάλοι μας τιμωρούσαν και μας χαστούκιζαν. Έχει όμως αποδειχθεί πως αυτός ο τρόπος εκμάθησης δεν είναι καλός».

Ο Στέφανος Σεβέρης είναι πτυχιούχος εκπαιδευτής σκύλων με κατάρτιση στη λεγόμενη θετική εκπαίδευση. Χθες ήρθε στο CAM AS YOU ARE στούντιο με τη σκυλίτσα του, τη Ζάχα, και μας μίλησε για την πανέμορφη αυτή μέθοδο που φαίνεται να κερδίζει έδαφος σε διεθνές επίπεδο.


«Δεν είναι προσωπική, δική μου μέθοδος, είναι παγκόσμια. Επιβραβεύουμε με λιχουδιές τις καλές συμπεριφορές του σκύλου και επικεντρωνόμαστε στη θετική παρά στην αρνητική του αντίδραση. Ακόμα και η ηρεμία άλλωστε θέλει την επιβράβευσή της, πράμα που το ξεχνάμε συχνά, αφού όταν σκεφτόμαστε εκπαίδευση συνήθως το μυαλό μας πάει στο παραδοσιακό 'κάτσε, σήκω, μείνε κλπ'. Τα σκυλιά όμως μαθαίνουν και με την επιβράβευση».

Στον Στέφανο ανέκαθεν άρεσαν οι σκύλοι και πάντα ήθελε να βοηθά στην εκπαίδευση τους. Μετά την κρίση του 2013 παράτησε την προηγούμενη του δουλειά και αποφάσισε να πάει στην Αγγλία για να το σπουδάσει, αφού υπάρχουν αρκετά σχετικά courses με τα οποία μπορεί να ασχοληθεί κανείς.


ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ: «Ο σκύλος πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως ένα μωρό»


Η προσέγγιση μέσω της θετικής εκπαίδευσης είναι επιστημονική. «Ακολουθούμε θεωρίες του Παβλόφ και του Σκίνερ που υπήρξαν εμπειρογνώμονες στη ψυχολογία και που μας έχουν μάθει απλές μεθόδους για να επηρεάζουμε τον τρόπο που νιώθει ο σκύλος μας για κάτι. «Αν, για παράδειγμα, έχω ένα σκύλο που φοβάται να μπει στο αυτοκίνητο ένας τρόπος εκπαίδευσης θα ήταν όποτε μπαίνει να του προσφέρουμε μια ωραία λιχουδιά. Αν θέλω να του μάθω να μην κυνηγά τους γάτους δεν πρέπει να του θυμώσω. Μέσω της θετικής ενίσχυσης μπορεί να κερδίσει τζακ ποτ μια χούφτα με λουκάνικα. Κι έτσι μετά την πέμπτη επανάληψη που θα δει γάτο θα προτιμήσει να ασχοληθεί με τη λιχουδιά και όχι με τον γάτο».

Μάθε περισσότερα για την επαγγελματική δουλειά του Στέφανου και επικοινώνησε μαζί του μέσω της σελίδας του.


CAM AS YOU ARE: Με την κάμερα του smartphone και μ’ ένα stabilizer, σε ζωντανή σύνδεση και χωρίς μοντάζ


Loader