20 Feb 2019

Η Χριστίνα ήρθε ντυμένη Φρίντα και μας διάβασε αυτό

Το έχει ζήσει γενικώς το στόρι με τη μεξικανή ζωγράφο

Γράφει ο Πάρις Δημητριάδης.

Η Χριστίνα Κωνσταντίνου ήρθε στο στούντιο μ’ ένα φόρεμα που ποτέ (πριν) δεν φορέθηκε και μας διάβασε ένα γράμμα που ποτέ δεν στάλθηκε.

Το φόρεμα είχε ραφτεί για την παράσταση στην οποία πρόσφατα πρωταγωνίστησε, παίζοντας τη Φρίντα Κάλο. Η σκηνή όμως για την οποία προοριζόταν, κόπηκε.

Το γράμμα είναι ένα ερωτικό σημείωμα που είχε συντάξει η ίδια η Φρίντα, απευθυνόμενη στον άντρα της ζωής της, Ντιέγκο. Το είχε γράψει τη μικρή σε διάρκεια περίοδο που χώρισαν. Δεν το έστειλε ποτέ.

Ούτε στην παράσταση έπαιξε.


Η προσωπική επιθυμία της κύπριας ηθοποιού να ενσαρκώσει τη γυναίκα ίνδαλμα δεν είχε να κάνει μόνο με την απίστευτη εξωτερική ομοιότητα που έχει μαζί της.

«Με ενδιέφερε να την ανακαλύψω και ως προσωπικότητα, να διαβάσω για εκείνη, να μελετήσω τη δουλειά, τα ημερολόγια και τη βιογραφία της. Ήταν τόσο συναρπαστική η ζωή και το έργο της. Με τη Λέα άλλωστε το συζητάμε χρόνια πως θέλαμε να κάνουμε τη Φρίντα επί σκηνής. Όταν είχαμε στείλει πέρσι την πρόταση ήμασταν αρκετά συνειδητοποιημένες, ξέραμε ακριβώς τι θέλαμε να κάνουμε. Δεν επιθυμούσαμε να προσεγγίσουμε το θέμα μόνο βιογραφικά. Πράγματι, η παράσταση δεν βγήκε ως βιογραφία. Ήταν βασικά μια μίξη δύο κόσμων, του σύγχρονου και αυτού στον οποίο είχε ζήσει και δράσει η ίδια η Φρίντα».

Τι έχει να μας πει σήμερα, πέρα απ' το ότι είναι μπρελόκ, μαγνητάκι και τσάντα;

Υπάρχει μια τεράστια φριτομανία ανά την υφήλιο και σίγουρα θεωρείται πολύ catchy, παραδέχεται η Χριστίνα.

«Τι έχει όμως να μας πει σήμερα, πέρα απ' το ότι είναι ένα μπρελόκ, ένα μαγνητάκι και μια τσάντα; Αυτό ήταν που θελήσαμε να αναδείξουμε! Ξέρεις, είναι μερικά ιστορικά πρόσωπα που στην πάροδο του χρόνου χάνουν το τι πρεσβεύουν οι ίδιοι. Χάνουν κατ' επέκταση την ίδια την αξία τους. Παίξαμε αρκετά με αυτό. Η Τερέζα Μέι, για παράδειγμα, έχει ένα «Φρίντα Κάλο» βραχιόλι στον καρπό της. Ποια η σχέση όμως των δύο γυναικών; H Φρίντα ήταν μια φανατική αριστερή κομμουνίστρια, η Τερέζα Μέι είναι αυτή που όλοι ξέρουμε. Πώς αλλοιώνεται μια προσωπικότητα στον χρόνο και ποια η ανάγκη να την επαναφέρεις; Eίναι σαν να θέλεις να της δώσεις φωνή να μιλήσει και να υπερασπιστεί η ίδια τον εαυτό της».

Μέσω του ρόλου, η Χριστίνα ανακάλυψε περισσότερο από ποτέ πριν τι σημαίνει δύναμη της θέλησης.

«Η Φρίντα είχε τεράστια θέληση για να ζήσει, αφού στα έξι της προσβλήθηκε από πολιομυελίτιδα και στα δεκαοκτώ της είχε ένα φοβερό ατύχημα που θα μπορούσε να της κοστίσει τη ζωή. Της κόστισε όμως τη μητρότητα. Αντίστοιχα κι εμείς ως παραγωγή αντιμετωπίσαμε σχεδόν ανυπέρβλητες δυσκολίες και αναποδιές. Ήταν όμως τόση η δύναμη της θέλησης μας να το κάνουμε, που σε διαφορετική περίπτωση, είμαι σίγουρη πως δεν θα αντέχαμε και θα τα παρατούσαμε».

Η πρόσφατη παράσταση στην Κύπρο ανέβηκε σε συνεργασία με τη Λέα Μαλένη και τον Παναγιώτη Μπρατάκο στο πλαίσιο της θεατρικής ομάδας Persona.

CAM AS YOU ARE: Με την κάμερα του smartphone και μ' ένα stabilizer, σε ζωντανή σύνδεση και χωρίς μοντάζ

Σχετικά με τον συντάκτη

Πάρις Δημητριάδης

Πέρα απ' το να είσαι πάντα ο εαυτός σου, ο Κέρμιτ ο Βάτραχος και ο Πάρις σε θέλουν επίσης και να μην παίρνεις ποτέ πολύ σοβαρά τον εαυτό σου.

Δες κι αυτά

Cam as you are