5 May 2018

Θρίαμβος στη Νέα Υόρκη για ταινία που θίγει τον κωμικά παράλογο διαχωρισμό της Κύπρου

Το «Smuggling Hendrix» του Μάριου Πιπερίδη σηματοδοτεί μια τεράστια διεθνή επιτυχία για τον κυπριακό κινηματογράφο

Μακριά από βαμπιρικά επαναλαμβανόμενους αφηγηματικούς ετεροχρονισμούς, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Μάριου Πιπερίδη επιχειρεί μια σύγχρονη επιτέλους προσέγγιση στο «δράμα της Κύπρου» και καταφέρνει να αποσπάσει σπουδαία διεθνή διάκριση!

Αν είσαι λοιπόν «του χώρου» πιθανό να έχεις μάθει πως το «Smuggling Hendrix» του ταλαντούχου Κύπριου σκηνοθέτη έχει λάβει το το βραβείο «Best international narrative feature» στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Τραϊμπέκα στη Νέα Υόρκη.

Με φόντο την πράσινη γραμμή και το παράλογο που συνεπιφέρει η απαγόρευση ελεύθερης διακίνησης ανθρώπων και ζώων, η ταινία του Πιπερίδη, σύμφωνα με την κριτική επιτροπή του φεστιβάλ, έλαβε το βραβείο «για τη μοναδική, κωμική εξερεύνηση μιας περίπλοκης παράλογης πολιτικής κατάστασης, αποτυπωμένη με σαφή, προσωπικό και συναρπαστικό τρόπο».

Κι αυτό ενδέχεται να είναι μόνο η αρχή, αφού στην Τραϊμπέκα ήταν η παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας, που είναι ελληνικής και γερμανικής συμπαραγωγής. Σε αυτή πρωταγωνιστούν οι Adam Bousdoukos (Soul Kitchen, 2009), Βίκυ Παπαδοπούλου, Özgür Karadeniz, Τόνι Δημητρίου κ.ά.

Σε κριτικό του σημείωμα για την ταινία το περιοδικό Screen International αναφέρει: «H πολιτική διάσταση δεν υπερτονίζεται ποτέ, αλλά χρησιμεύει για να εξηγήσει τις υποβόσκουσες τοπικές εντάσεις, τη συμβατική αίσθηση της ταυτότητας και τις απογοητεύσεις των ατόμων που βρίσκονται στην καρδιά της ιστορίας. Το μήνυμα για το τι μπορεί να επιτευχθεί μέσω της συνεργασίας, προσθέτει στον αισιόδοξο τόνο της ταινίας».

Μάριος Πιπερίδης και Τζανίν Τίρλινγκ

Σύμφωνα με δημοσίευση του Ανδρέα Μαλαή στο wiz, «η ταινία φαίνεται πως επενδύει σε κυπροκεντρική θεματολογία με έναν τρόπο διαφορετικό που, ευτυχώς, ξεφεύγει από την τετριμμένη – και δυστυχώς «δραματίζουσα» - παρουσίαση της πολιτικής κατάστασης στο νησί, που τις πλείστες φορές περιοριζόταν περισσότερο στις άμεσες συνέπειες της εισβολής κι όχι στον τρόπο με τον οποίο αυτές ζυμώθηκαν μισό αιώνα περίπου μετά....Πέρα όμως από τη θεματική της, η διάκριση της ταινίας παραμένει σημαντική, καθώς το Smuggling Hendrix, συνεχίζει γόνιμα την μέχρι πρόσφατα υπνώττουσα κινηματογραφική βιομηχανία του τόπου μας, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι ο κυπριακός κινηματογράφος έχει επιτέλους αφυπνιστεί».

Η ταινία είναι παραγωγή της εταιρείας του Πιπερίδη AMP Filmworks και ο ίδιος υπογράφει επίσης την παραγωγή και το σενάριο. Στην παραγωγή συμμετέχουν και οι Τζανίν Τίρλινγκ, Θανάσης Καραθάνος, Μάρτιν Χάμπελ και Κώστας Λαμπρόπουλος. Η παραγωγή πραγματοποιήθηκε με την οικονομική στήριξη των: Συμβουλευτική Επιτροπή Κινηματογράφου Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, Ταμείο Eurimages, SEE Cinema Network, Creative Europe, MDM-Mitteldeutsche Medienförderung και ZDF/ Arte.

Το πιθανότερο είναι πως το κυπριακό κοινό θα έχει την ευκαιρία να την απολαύσει στο CYPRUS FILM DAYS 2019.

Δες κι αυτά

CINE