O θρίαμβος των μίνι - σειρών

O θρίαμβος των μίνι - σειρών

O θρίαμβος των μίνι - σειρών
Chernobyl και When They See Us είναι δικαίως οι σειρές της χρονιάς

Στην εποχή της μεγάλης ζήτησης και της ακόμα μεγαλύτερης προσφοράς τηλεοπτικών προϊόντων, οι θεατές δεν ξέρουν πια τι να πρωτοπρολάβουν. Αν κολλήσεις με μια τηλεοπτική σειρά, η επένδυση χρόνου που ξέρεις ότι έχεις να κάνεις εν αναμονή της επόμενης, μεθεπόμενης και βάλε σεζόν είναι μεγάλη και κυριαρχεί ανάμεσα μας, ένα κάποιου είδους FOMO για το τι δεν προλαβαίνουμε να δούμε.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, μια μίνι σειρά λειτουργεί ως ευεργετικό αντίδοτο. Μέσα σε μόνο μερικά επεισόδια, θα ολοκληρώσει τον κύκλο της και είμαστε όλοι έτοιμοι να πάμε παρακάτω. Το φετινό καλοκαίρι, βρήκε το είδος στα πολύ πάνω του μέσα από δύο σειρές που πραγματεύονται αληθινά γεγονότα που συνέβησαν την δεκαετία του 80 και τόσες δεκατίες αργότερα, προκαλούν πραγματικό σοκ και δέος.

When They See Us (Netflix)

Έγιναν γνωστοί ως οι Central Park Five. Eίναι Απρίλιος του 1989. Πέντε αθώοι μαύροι έφηβοι καταδικάζονται άδικα για τον βιασμό και την άγρια κακοποίηση μιας νεαρής λευκής γυναίκας. Στο πρώτο επεισόδιο, αρκούν τα πρώτα λέπτα που καταγράφουν τους ήρωες στις καθημερινές ανέμελες εφηβικές τους ενασχολήσεις για να συμπορευτεί ο θεατής με το τραγικό τέλος της αθωότητας τους - κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Υπο τη σκηνοθετική ματιά της Ava Du Vernay, η σειρά καταφέρνει μέσα σε τέσσερα επεισόδια όχι μόνο να φωτίσει μια τρομακτική υπόθεση κακοδικίας και συστημικού ρατσισμού, αλλά και να προβάλλει απέναντι της το θάρρος και την αξία της ανθρώπινης ζωής. Τα παιδιά αυτά έτυχαν μιας μεταχείρισης που τους είδε σαν τίποτα περισσότερο από ένα τσούρμο ζώων.

Τρείς δεκαετίες μετά, το When They See Us κάνει αυτό που έπρεπε να είχε κάνει τότε η κοινωνία: τα τοποθετεί μπροστά στα μάτια της κοινής γνώμης, και απαιτεί από αυτή να τα κοιτάξει κατάματα. Είναι το λιγότερο που τους οφείλει.

Chernobyl (HBO)

Είναι περίοδος καμπάνιας για τις υποψηφιότητες των ΕΜΜΥ και όλα τα μεγάλα studios και τηλεοπτικά δίκτυα δουλεύουν υπο ατμό. Billboards σε όλο το LA, marketing εκστρατείες - ότιδηποτε χρειάζεται για να είναι η προσοχή στραμμένη στη σειρά που θέλουν να προωθήσουν. Και κάπως έτσι βρεθήκαμε με το HBO να διατυμπανίζει ότι το Chernobyl έχει βαθμολογηθεί ως η καλύτερη σειρά EVER (η αλήθεια βρίσκεται στην υποσημείωση: η βαθμολόγηση προέκυψε από τους χρήστες του imdb). Να’χαμε να λέγαμε δηλαδή.

Η αλήθεια είναι ότι το HBO δεν είχε ανάγκη να κάνει τόσο ντόρο. Κι αυτό γιατί το Chernobyl είναι μια εξαιρετική σειρά. Δεν είναι εύκολη, θέλει γερό στομάχι αλλά τα πέντε του επεισόδια αποτελούν την τέλεια διάρκεια. Σ’ έναν παραλληρισμό με το When They See Us, το Chernobyl πραγματεύεται μια άλλου είδους αδικία και μια αλήθεια που πολεμήθηκε ανελέητα από το σοβιετικό καθεστώς.

Ο δημιουργός της σειράς Craig Mazin χειρίστηκε πολύ έξυπνα την δομή της σειράς που ξετυλίγεται θριλερικά χωρίς να σε κρατάει σε αγωνία περιμένοντας ένα μεγάλο γεγονός: μιας και πρόκειται για μια ιστορία που όλοι λίγο ή πολύ γνωρίζουμε, το πρώτο επεισόδιο ξεκινάει από την αρχή με την μεγάλη έκρηξη. Το κεντρικό της διακύβευμα ηχεί και σήμερα στ’αυτία μας πιο επίκαιρο απ΄όσο ποτέ: ποιο είναι το κόστος του ψέματος;

Loader