Χαμένο φιλμ της Disney ανακαλύφθηκε στην Ιαπωνία

Χαμένο φιλμ της Disney ανακαλύφθηκε στην Ιαπωνία

Χαμένο φιλμ της Disney ανακαλύφθηκε στην Ιαπωνία
Ο Όσβαλντ, ο τυχερός λαγός ήταν ο Μίκι Μάους πριν τον Μίκι Μάους!

Ένα από τα παλιότερα, χαμένα φιλμ της Disney ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην Ιαπωνία. Ο ιστορικός των Anime Γιασούσι Γατανάμπε είχε στην κατοχή του το καρτούν για 70 χρόνια, πριν αντιληφθεί πως ήταν ένα από τα εφτά φιλμ που θεωρούνταν για πάντα χαμένα.

Στο καρτούν πρωταγωνιστεί ο Όσβαλντ, ο «τυχερός λαγός» που θεωρείται πρόδρομος του Μίκι Μάους. Ο 84χρονος Γατανάμπε, αγόρασε το φιλμ όταν ήταν έφηβος από έναν πωλητή παιχνιδιών στην Οζάκα. Είχε πληρώσει μόλις 500 γιεν (4,4 δολάρια) για το ανεκτίμητης αξίας πλέον φιλμάκι.

Ο Γουτανάμπε συνειδητοποίησε την σπανιότητα του φιλμ όταν διάβασε το βιβλίο «Όσβαλντ, ο τυχερός λαγός: Η Αναζήτηση για τα χαμένα καρτούν της Disney», του παλιού σχεδιαστή της Disney, Ντέιβιντ Μπόσερτ. «Είμαι μεγάλος φαν και χαίρομαι που έπαιξα έναν ρόλο» στην ανάκτηση του φιλμ, δήλωσε ο 84χρονος στην τοπική εφημερίδα Asahi Shimbun.

Ένα άλλο χαμένο φιλμ του Όσβαλντ, «Τα κουδούνια του ελκήθρου» είχε ανακαλυφθεί το 2015.

Ο Γουόλτ Ντίσνεϊ και ο σχεδιαστής κινουμένων σχεδίων Ουμπ Άιγουερκς δημιούργησαν τον Όσβαλντ το 1927. Ήταν ο πρώτος χαρακτήρας των στούντιο που είχε την δική του σειρά.

Συνολικά γυρίστηκαν 27 επεισόδια αλλά ο «τυχερός λαγός» οδήγησε την εταιρεία σε μία δικαστική διαμάχη με την Universal Studios για τα πνευματικά δικαιώματα, το 1928. Έτσι, η Disney ξεκίνησε να σχεδιάζει έναν νέο κεντρικό χαρακτήρα, που οδήγησε τελικά στη δημιουργία του πασίγνωστου Μίκι Μάους.

Την υπόθεση του Όσβαλντ ανακίνησε μετά από δεκαετίες ο CEO της εταιρείας Μπομπ Ίγκερ, το 2006. «Αυτό που έχει σημασία σε αυτή την ιστορία, είναι το ότι καταδεικνύει την εξάπλωση που είχαν αυτά τα φιλμ σε ολόκληρο τον κόσμο», λέει ο συντηρητής κινούμενων σχεδίων Τζεζ Στιούαρτ. «Το πώς διαδόθηκαν αυτά τα κινούμενα σχέδια και το μέρος που κατέληξαν έχει σχεδόν το ίδιο ενδιαφέρον με το περιεχόμενο των καρτούν».

Με πληροφορίες από BBC και LiFO

Loader