Είναι το Samurai Jack το πιο ευφυές καρτούν που φτιάχτηκε ποτέ;

Είναι το Samurai Jack το πιο ευφυές καρτούν που φτιάχτηκε ποτέ;

Είναι το Samurai Jack το πιο ευφυές καρτούν που φτιάχτηκε ποτέ;
Εικαστικά πάντως μας έχει συνεπάρει

Δημιούργημα του καρτουνίστα Genndy Tartakovsky, το αλλόκοτο Samurai Jack προβλήθηκε αρχικά το μακρινό 2001 στο Cartoon Network και το στόρι είχε να κάνει με τις αγωνιώδεις περιπέτειες ενός γιαπωνέζου άφοβου και παραδοσιακού σαμουράι, του Jack, που ζούσε σ’ ένα δυστοπικό μέλλον πολεμώντας τον δαίμονα Aku.

Πλούσιο σε πλοκή, αφήγηση και οπτικό πειραματισμό και διανθισμένο με στοιχεία folk κουλτούρας, παραδοσιακού manga και cyber punk, το Samurai Jack υπήρξε ως καρτούν αλλόκοτο και «παρανοϊκό», σίγουρα μοναδικό στο είδος του. Το τότε show φαίνεται να είχε μάλιστα τεράστια απήχηση στο σινεφίλ κοινό φτάνοντας στο σημείο να κερδίσει Emmy τέσσερις φορές.

Το στόρι ήταν σχετικά απλό. Ο Jack έπρεπε να ‘επιστρέψει’ στο παρελθόν, να σκοτώσει τη Νέμεσή του (τον Aku) και να απελευθερώσει το παρόν απ' το δυστοπικό μέλλον. Τον Σεπτέμβριο όμως του 2004 τo show διακόπηκε, κι αυτό έγινε ξαφνικά και απότομα και πριν ο Jack κατορθώσει να ολοκληρώσει τους ‘άθλους’ του. Οι φανς της σειράς θα έμεναν για χρόνια, μαζί με τον πρωταγωνιστή της, χωρίς κάθαρση.

Δώδεκα χρόνια αργότερα, η πέμπτη και τελευταία σεζόν του Samurai Jack επιστρέφει με μια προσέγγιση όμως πολύ πιο ‘σκοτεινή’, πολύ πιο βίαια και ταυτόχρονα πολύ πιο μελετημένη από πριν. Το καρτούν δεν είναι πια kids friendly και ο Tartakovsky έχει μπει σε διαδικασία να εξερευνήσει μονοπάτια που στο πρωτότυπο βερσιόν δεν μπορούσε ή τέλος πάντων αδυνατούσε να το κάνει. Η πέμπτη και τελευταία σεζόν κυκλοφόρησε τον Μάρτη του 2017.

Αυτό που, σύμφωνα με τις κριτικές, κάνει το Samurai Jack ένα άνευ προηγουμένου επικό αριστούργημα ως animation βασίζεται στην πολυσχιδή, τετραπέρατη και πολύ καινοτομική προσέγγιση του δημιουργού του. Ένας ρετρό και ταυτόχρονα … φουτουριστικός κόσμος, κατοικείται από ρομπότ, εξωγήινους, ζώα που μιλούν, μυθικά τέρατα και ζωντανούς - πεθαμένους. Μερικά σκηνικά στη σειρά παρουσιάζονται με αυτοκίνητα που πετούν και εξωγήινους που κυριαρχούν κι άλλα διαδραματίζονται σε εποχές πρωτόγονες και αρχαίες.

H πλοκή ακολουθεί μια διαρκή μάχη μεταξύ του σωστού και του λάθους και των ατομικών θυσιών που ο καθένας οφείλει να παίρνει για να παραμένει πιστός στους προσωπικούς του ηθικούς κώδικες. Καθ’ όλη τη διάρκεια της σειράς, ο Jack έχει αμέτρητες ευκαιρίες να προσπεράσει τις αρχές του ως πνευματώδης πολεμιστής ενδίδοντας σε πειρασμούς εφήμερους. Θα το πράξει;

Δημοσίευματα στον αμερικανικό Τύπο έχουν χαρακτηρίσει το Samurai Jack ως το ωραιότερο και το πιο ευρηματικό και ευφές καρτούν που έχει επινοηθεί ποτέ.

Δείτε το trailer της τελευταίας σεζόν (2017)

Δείτε κι ένα από το 2001 (πολύ εμφανείς οι διαφορές)

Loader