10 Jun 2018

Το Standup comedy αυξάνει το προσδόκιμο ζωής*

*Όχι δεν το διαβάσαμε σε έρευνα, απλά μας αρέσει να το πιστεύουμε #fakebutinnocentnews

Γράφει η Αλεξάνδρα Ματθαίου.

«Το μόνο που ήθελα ήταν περισσότερα λεφτά με λιγότερο κόπο», φωνάζει η standup αποκάλυψη Ali Wong που στο τελευταίο της Netflix special Ali Wong: Hard Knock Wife, περιγράφει με την απολαυστική κινέζικη προφορά της πόσο λίγο την ενδιαφέρει στην πραγματικότητα η ξαφνική της διασημότητα. Με σαρωτική ειλικρίνεια, αποδομεί τους ρομαντικούς μύθους περι μητρότητας, διατηρώντας το ύφος του χιούμορ της πάνω στον άξονα της θεματικής που έκανε το πρώτο της standup Baby Cobra να ξεχωρίσει: “την αγαπάω τόσο πολύ αλλά είμαι στο τσακ να την πετάξω στα σκουπίδια”, λέει για την κόρη της όση ώρα χαζεύεις την Wong να πηγαινοέρχεται πάνω στη σκηνή σε προχωρημένη κατάσταση εγκυμοσύνης, φορώντας ένα θεόστενο λεοπαρδαλέ φόρεμα και statement γυαλιά μυωπίας.

Η ειλικρίνεια με την οποία προσεγγίζει κάθε θέμα είναι το μαγικό συστατικό του standup της που σε συνδυασμό με την αστεία φιγούρα της και το physical comedy που επιστρατεύει ανα τακτά διαστήματα, δημιουργεί μια αξιοζήλευτη οικειότητα με το κοινό και με όλα όσα περιγράφει ακόμα και αν εσύ δεν τα έχεις ζήσει. Η Wong σε κάνει να αισθάνεσαι λες και σου εμπιστεύεται τα σώψυχα της - σχεδόν ξεχνάς την απόσταση που σας χωρίζει ως performer-θεατής και αυτό είναι και το μεγάλο της ατου.

Τίποτα δεν είναι ταμπού και όλα παίζουν στην κωμωδία της Wong

“‘Ali, πώς συνδυάζεις καριέρα και οικογένεια’, με ρωτάνε πολλοί. Ποτέ δεν ρωτάνε κάτι τέτοιο τους άντρες γιατί απλούστατα…δεν το κάνουν. Απλά παραμελούν το παιδί τους κατα το 90% του χρόνου και αυτό είναι απολύτως κοινωνικά αποδεκτό. Οι προσδοκίες όμως για τους άντρες είναι τόσο χαμηλές που επαινούνται ακόμα και για το παραμικρό. Ο σύζυγος μου καμιά φορά αλλάζει τις πάνες του μωρού κι όταν το ακούει αυτό ο κόσμος, αρχίζουν να πέφτουν κονφετί από παντού! ‘Δεν το πιστεύω πως ο σύζυγος σου αλλάζει πάνες, Τί στοργικός μοντέρνος πατέρας, είσαι τόσο τυχερή’! Όταν γεννήθηκε η κόρη μου, την είχα πάνω μου συνέχεια για να δεθούμε…κι αυτή έχεζε στο στήθος μου. Που είναι τα δικά μου κονφετί ;”

Το χιούμορ της Wong δεν εξαντλείται μόνο σε αστεία περί εγκυμοσύνης και μητρότητας αλλά πιάνεται από αυτά για να ανοίξει τα κλαδιά του προς πάσα κατεύθυνση: το σεξ, ο γάμος, ο φεμινισμός, η εθνική της καταγωγή ως Κινέζα-Βιετναμέζα και πως αυτό επηρεάζει τη ζωή στην κατά βάση λευκή Αμερική, το γεγονός ότι βγάζει πια περισσότερα λεφτά από τον σύζυγο της. Τίποτα δεν είναι ταμπού και όλα παίζουν στην κωμωδία της Wong που με βιρτουοζιτέ και υποδειγματικό timing, αφήνει τις ενδιάμεσες παύσεις να κάνουν τη δουλειά τους και με κάνει να χαίρομαι που πληθαίνουν οι standup φωνές στον δρόμο που χάραξαν γυναίκες της standup σκηνής όπως η Amy Schumer, η Natasha Leggero και η Sarah Silverman.

Τί άλλο να δω στο Netflix αν μου άρεσε η Ali Wong;

Amy Schumer: The Leather Special (2017)
Sarah Silverman: A Speck of Dust (2017)
Leslie Jones: Problem Child (2009)
Joan Rivers: Don't Start With Me (2012)
Katherine Ryan: In Trouble (2017)
Natasha Leggero & Moshe Kasher: The Honeymoon Standup Special (2018)

Σχετικά με την συντάκτρια

Αλεξάνδρα Ματθαίου

Η Αλεξάνδρα Ματθαίου διατίθεται και σε συσκευασία δώρου

Δες κι αυτά

CINE