11 Jan 2019

«Αν ήταν έτσι, η μισή Κύπρος θα έπρεπε να πάρει πρόστιμο για τα πράματα που γράφει»

Ε να πάρει!

GUEST STAR Μαριάννα Νικολάου


Διάβασα την εξής είδηση:

«Για πρώτη φορά στην Κύπρο, πολίτης καταδικάστηκε από Δικαστήριο για ρατσιστική και ξενοφοβική συμπεριφορά, εξαιτίας σχολίων του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ηλεκτρονικής εφημερίδας CITY, σύμφωνα με απόφαση του Επαρχιακού Δικαστήριο Λευκωσίας, επεβλήθη πρόστιμο ύψους 800 ευρώ σε γυναίκα, η οποία σχολίασε με ρατσιστικό τρόπο, φωτογραφία παιδιού στο Facebook».

Εντάξει, εντάξει, το ομολογώ. Το χάρηκα. Βασικά όχι απλά το χάρηκα, το καταχάρηκα!

Η πρώτη μου σκέψη φυσικά ήταν πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο; Για όνομα! Σοκάρομαι, ψάχνω το Evian να δροσιστώ σαν άλλη Ντένη Μαρκορά από τους Δύο Ξένους και φωνάζω τη Μαρούσκα, μετά θυμάμαι ότι δεν έχω οικιακή βοηθό, άσε που αν φωνάξω Μαρούσκα μπορεί να παραπονεθεί κάποιος ότι οι ξένοι μας παίρνουν τις δουλειές.

Ρατσιστική και ξενοφοβική συμπεριφορά στην Κύπρο; Πέφτω από τα σύννεφα! Εν έτει 2019; (Χρόνια Πολλά by the way! Με το καλό να μας μπει ο νέος χρόνος! Για την ‘κυρία’ πάλι που έφαγε το πρόστιμο δεν είμαι σίγουρη). Αλλά όχι δεν σοκαρίστηκα με τα σχόλια (τα οποία μπορεί ακόμα να βρει κάποιος σε ιστοσελίδες που δημοσίευσαν την είδηση) κάτω από τη φωτογραφία ενός παιδιού, αλλά με το ότι επιτέλους σχόλια αυτού του τύπου αντιμετωπίστηκαν όπως έπρεπε.

Η δεύτερη μου σκέψη ήταν να θυμηθώ ένα άλλο παιδί. Εκείνο που έζησε το φονικό του Στροβόλου που μας σόκαρε όλους, από κοντά, και όχι από την οθόνη ενός υπολογιστή, της τηλεόρασης ή τα φύλλα μιας εφημερίδας. Που και γι’ αυτόν γράφτηκαν σχόλια στο Facebook από τον κάθε Ηρακλή Πουαρό ότι λόγω της καταγωγής του (Ρωσία) ήταν ο δράστης.

Μπορεί να ακούγομαι υπερβολική αλλά πραγματικά πιστεύω ότι οι λέξεις διαμορφώνουν την πραγματικότητά μας και το κοινωνικό περιβάλλον που οικοδομούμε. Οι ταμπέλες που βάζουμε ο ένας στον άλλο γίνονται ένα με το πετσί μας και συμβάλλουν στον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας, είτε τις αποδεχόμαστε, είτε όχι. Άλλα αυτό είναι ένα άλλο θέμα που δεν θα αναλύσουμε τώρα.

Ακολουθούν οι πιο ωραίες ατάκες που άκουσα σχετικά με το συμβάν αυτό που αξίζει να καταγραφούν (και να απαντηθούν).

«Η γυναίκα είπε απλά τη γνώμη της. Ίσως ανόητη βέβαια, αλλά όχι ρατσιστική. Και ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει τη γνώμη του ελέυθερα». Όχι. Λυπάμαι αλλά ήταν ρατσιστική. Ξαναδιάβασέ την. Τα σχόλια περιστρέφονταν γύρω από την καταγωγή του παιδιού και εκεί εστίαζε και ο σχολιασμός για την υιοθεσία του. Σαφέστατα ο καθένας έχει δικαίωμα να λέει ελεύθερα την άποψή του, φτάνει όμως να την εκφράζει με αξιοπρέπεια και λεπτότητα, ειδικά όταν έχει να κάνει με παιδιά.

«Αν ήταν έτσι, η μισή Κύπρος θα έπρεπε να πάρει πρόστιμο για τα πράματα που γράφει». Ε να πάρει!

«Τζίνος γιατί έβαλε τη φωτογραφία του μωρού του μεστο facebook; Γιατί εν το επροστάτευσε;» Την έβαλε γλύκα μου. Δικαίωμά του. Δεν θυμάμαι να είχε γίνει τέτοιος ντόρος όταν ανέβαζαν άλλοι φωτογραφίες με τα παδιά τους (με καταγωγή από την Κύπρο φυσικά ε!) με γελοία hashtags (ναι όλοι μπορούμε να σκεφτούμε κάποιον που ξέρουμε που το κάνει), και τις συνόδευαν με δακρύβρεχτες αναρτήσεις για τα γενέθλιά τους, την πρωτη μέρα στο σχολείο, την επίσκεψη στη γιαγιά στο χωριό, το καλοκαιρινό μπάνιο στη θάλασσα, την έκθεση που πήρε δέκα λες και πήρε το Νόμπελ κλπ κλπ. Ήθελε να το μοιραστεί λοιπόν. Με γεια του, με χαρά του. Δεν το ήξερε να μην το κάνει, για να μην πιάσει κάποιον η έξαρση.

«Ήβραν πάλε τον τρόπο να πιάνουν λεφτά που τον κόσμο». Συμμερίζομαι απόλυτα την αγωνία για το οικονομικό μέλλον αυτού του τόπου. Αλλά δεν νομίζω το πρόστιμο των 800 ευρώ να έγινε μετά από σύσκεψη του Προεδρικού με την Τρόικα, το ΔΝΤ ή ακόμα και με τη ΝΑΣΑ και η κυρία να έπεσε θύμα συνομωσίας.

Απλά μας κακοφάνηκε παιδιά, γιατί δεν είχε ξαναγίνει. Τόσο απλά. Ξαφνικά μας λένε ότι πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι για τις πράξεις και τα λόγια μας και αυτό μας έπεσε βαρύ. Αυτό είναι όλο.


Γίνε κι εσύ GUEST STAR στέλνοντάς μας τις σκέψεις, τη δουλειά ή την τέχνη σου στο [email protected]

Δες και το προηγούμενο

GUEST STAR