11 Jun 2019

Ανήκω στην κατηγορία ανθρώπων που δεν νευριάζουν (πολύ) με τα insta stories

Τι είναι αληθινή στιγμή και τι δεν είναι;


GUEST STAR ο Αντρέας Ψάλτης


Αν και δεν μ’ αρέσει όταν γίνεται σε υπερβολικό βαθμό, ανήκω στην κατηγορία ανθρώπων που δεν νευριάζουν με τα insta stories. Γενικά, προσπαθώ να μην ασχολούμαι με πράγματα που επηρεάζουν τη ψυχολογία μου, όταν αυτή βρίσκεται σ’ ένα ικανοποιητικό βαθμό χαράς και ενθουσιασμού. Όταν λοιπόν πηγαίνω σε μια συναυλία μπορεί και να βγάλω μια - δυο φωτογραφίες. Το βράδυ θα δω τα… δημιουργήματα μου, κι αν κάνουν για κάνα insta story, καλώς… Αν όχι, no big deal.

Αποτελεί ωστόσο μια πραγματικότητα πως τα smartphones έχουν πάρει τη θέση των αναπτήρων. Εντωμεταξύ, κι΄ αυτό με τους αναπτήρες… Άκυρο. Εκτός κι αν βρίσκεσαι σε συναυλία των Πυξ Λαξ. Που by the way απ΄ ότι άκουσα πρόσφατα έκαναν ξανά την… «τελευταία» τους περιοδεία (χαχαχα). Το να ξέρεις πότε να σταματήσεις να λες… ΤΕΛΟΣ είναι ευλογία. Υπάρχει η εύκολη λύση του να μην το πεις ποτέ, να συνεχίσεις και να κριθείς. Κλείνοντας την παρένθεση για τον Πλιάτσικα και τον Στόκα ας πούμε μόνο το εξής: Ο καφές τους όχι μόνο έχει κρυώσει αλλά έγινε κουτσιοζούμι, που λέει και η γιαγιά μου.

Anyway, το θέμα με τα κινητά.

Δεν υπερασπίζομαι τους καλλιτέχνες που τα βάζουν μ΄ αυτούς που τραβάνε βίντεο αβέρτα. Στο κάτω κάτω της γραφής, ο τύπος που ανεβάζει κάργα ή κάνει live now σε fb και insta, πλήρωσε εισιτήριο. Επομένως, μπορεί να απολαύσει τη μουσική σου ακριβώς όπως θέλει. Σε λογικό πλαίσιο όμως… Όχι όπως πέρσι που έριξαν μπύρα του Αγγελάκα και δικαίως τα πήρε απειλώντας πως θα σταματήσει.

Από την άλλη, είναι λίγο περίεργο. Γενικά λένε ότι παλιά, όταν δεν υπήρχαν τα κινητά και μπλα μπλα, ήταν καλύτερα, με μεγαλύτερο παλμό. Ενδεχομένως.

Το 2009 στους ACDC στην Αθήνα (λίγο χουμισιό δεν έβλαψε ποτέ κανέναν) όλοι κρατούσαν αυτές τις μικρές κάμερες. Όταν κατάλαβαν ότι είναι λίγο κουραστικό να τις συνδυάσεις με το head banging στα αριστουργήματα των θρύλων του Rock n’ Roll, τις παράτησαν και αφοσιώθηκαν στην μουσική.

Στην άκρη του μυαλού είναι το Like, η καρδούλα και το reaction που θα σου στείλει η κοπελιά ή το παλικάρι

Πλέον είναι λίγο διαφορετικά τα πράγματα. Δεν τραβάς βίντεο και φώτος μόνο για να έχεις να θυμάσαι ή να δείξεις στα παιδιά σου που πήγες και τι είδες. Στην άκρη του μυαλού είναι το Like, η καρδούλα και το reaction που θα σου στείλει η κοπελιά ή το παλικάρι. Με αποτέλεσμα να προσηλωθείς τόσο πολύ σ ΄αυτό και λιγότερο στο… Ακούω την αγάπη μα δεν ακούω την σκέψη σου, του ποιητή.

Την τρίτη μέρα στο φετινό «Εις Λήδραν» έπαιξε ο Χαρούλης. Όπως το περίμενα, αυτή τη μέρα η Παραμυθούπολη μάζεψε τον περισσότερο κόσμο. Άρα περισσότερα κινητά στον αέρα, περισσότερα live now, stories και real time καταστάσεις. Τον έχω δει πολλές φορές τον… “Γεια σου μωρέ παρέα” επομένως χάζευα περισσότερο τους τύπους και τις κοπέλες με τα αιφόνια και λιγότερο τον αοιδό. Δεν θα το κρύψω, βαρέθηκα και έφυγα πριν τελειώσει το gig.

Το ίδιο βράδυ έκανα τον εξής συλλογισμό… Περισσότερα κινητά, λιγότερος παλμός. Σκέφτηκα επίσης ότι έγινε λίγο της μόδας ο Κρητικός... Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ερμηνεύει εξαιρετικά τη Μαύρη Πεταλούδα. Αυτό κι άλλα πολλά. Τα κινητά στον Χαρούλη όμως ήταν… on fire. Την προηγούμενη και την επόμενη μέρα ήταν λιγότερα. Το παρατήρησα. Στους VIC, 1000mods, Παυλίδη και Αγγελάκα.

Οι δύο τελευταίοι θαρρώ πως κρατούν το κοινό τους εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό χρειάζεται τεράστια προσπάθεια και πιστεύω ότι τα καταφέρνουν μια χαρά, για τον απλούστατο λόγο ότι όποτε έχω την ευκαιρία πηγαίνω και τους βλέπω περνώντας εξίσου γαμάτα. Αυτό είναι έργο δικό τους. Αυτοί κατάφεραν να έχουν λιγότερα κινητά και περισσότερο χαμό.

Μπορούμε επομένως να πούμε ότι, όσο περισσότερα κινητά βλέπουμε στον αέρα, τόσο λιγότερες στιγμές χάνουμε ή είναι μαλακία συλλογισμός;


Γίνε κι εσύ GUEST STAR στέλνοντάς μας τις σκέψεις, τη δουλειά ή την τέχνη σου στο [email protected]


GUEST STAR