25 Jul 2017

Εμένα το νέο κομμάτι της Μόνικαζ μου άρεσε

Εσείς @#%@#$ μια στάλα;

Η Μόνικα (την είδαμε πρόσφατα ζωντανά και στην Κύπρο) έχει διχάσει τα ελληνικά Ίντερνετζ με το πρώτο της ελληνόφωνο τραγούδι, τη δισκογραφική της μετάβαση στην Panik Records (που έχει κάτι Σφακιανάκηδες, την Vissi, κάποιον Σκουλαριώτη και τον Κύπριο Μπίμπερ, τον Doody) και την ανακοίνωση του ότι θα κυκλοφορήσει δίσκο στα ελληνικά -ενώ είχε αποτυπωθεί ως η αγγλόφωνη ιέρεια του αγγλόφωνου indie στο αυτί του μέσου ακροατή της/φαν/hater κοκ.

Λίγες ώρες από την κυκλοφορία της «Στάλας» στο Γιουτούμπ τα σχόλια στα ελληνικά Μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίνουν και παίρνουν. Οι μισοί την αποθεώνουν, οι άλλοι μισοί την κράζουν και υπάρχει και μια μερίδα φανζ που μάλλον βρίσκονται στη νοητική κατάσταση του «Μονικάρα μας πρόδωσες, πήγες στο label με τις λαϊκάντζες και τα φτύνεις πλέον ελληνικά». Διάβασα τα πάντα τις τελευταίες ώρες. Ότι το «παίζει Βουγιουκλάκη» ότι είναι φάλτσα ή εκτός μέτρου ή πως το κομμάτι της δεν είναι καλό ή «αρκετά ποιοτικό».

Εμένα η Μόνικα ποτέ δεν με ενθουσίασε στη μέχρι στιγμής πολύ επιτυχημένη δισκογραφική της πορεία. Είναι όμως θέμα προτίμησης κι όχι αξίας. Η κοπέλα πέτυχε και είπε κι ωραία τραγούδια. Τι κι αν είχε βοήθειες ή αν πιτσιρίκα απέρριπτε την ιδέα του να τραγουδήσει ελληνικά; (σ.σ. θυμάμαι μια προβοκατόρικια συνέντευξη στο Crack Hitler). Καλλιτέχνης είναι, δεν είναι η κεντρική επιτροπή κόμματος, ούτε πολιτικός.

Η «Στάλα» δεν θα κάνει την Μόνικα ΛεΠα –όπως φυσικά και δεν θα την μετατρέψει σε Νανά Μούσχουρη

Αλλά σοβαρά τώρα, δεν σας φαίνεται λίγο αποχαυνωμένη η όλη αυτή κατάσταση αποκαθήλωσής της επειδή ξαφνικά τραγούδησε ένα ελληνικό τραγούδι; Tι είδους indie-ολοκληρωτισμός είναι αυτός του «α πήγε σε ελληνάδικο label, θα τραγουδήσει και τσιφτετέλια κτλ». Όταν ήταν στην Archangel δηλ. και τραγουδούσε Over The Hill ήταν η Ελληνίδα Sharon Jones και τώρα σκατά; Αν το label της Panik εξυπηρετεί τις επιδιώξεις της (σ.σ. είναι επαγγελματίας μουσικός) γιατί να μην το αποτολμήσει; Ή μήπως η Βίσση που ανήκει στο ίδιο ρόστερ δεν έχει τραγουδήσει τραγουδάρες; Ας συνέλθουμε επιτέλους.

Η Μόνικα είναι καταξιωμένη στο είδος της. Επιχειρεί ένα καλλιτεχνικό βήμα σε μια νέα δισκογραφική εταιρεία που δεν ταιριάζει στο ύφος των όσων μας έχει συνηθίσει μέχρι τώρα. Θα κριθεί γι’ αυτό. Κυρίως αν ο δίσκος που θα βγάλει θα έχει να προσφέρει κάτι τόσο στην ελληνική σκηνή όσο και στην καλλιτεχνική της πορεία εφεξής.

Η «Στάλα» πάντως μια χαρά τραγούδι ακούγεται. Και αν το

Βράδυ, κάθε βράδυ, κι αύριο πάλι
Εγώ θα τρέχω για σένα, θα διώχνω τον κάθε καημό
Στις γαλανές ακρογιαλιές, εκεί που ανθίζουν οι πορτοκαλιές
Εκεί θα έρθω να σ' το πω, όλο και πιο πολύ θα σ’ αγαπώ
Χίλιες φορές με κάθε σου πρώτη ματιά

των στίχων δεν σας αρέσει, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι περαιτέρω. Βέβαια πρέπει και να υπάρχει στοιχειώδης επίγνωση. Η «Στάλα» δεν θα κάνει την Μόνικα ΛεΠα –όπως φυσικά και δεν θα την μετατρέψει σε Νανά Μούσχουρη.

Ουίσκι τζαι κούννες