Για τα ζουμερότερα burgers που ψήνονται για 12 ώρες!

Για τα ζουμερότερα burgers που ψήνονται για 12 ώρες!

Πήγαινε Barbacoa στην παλιά Λεμεσό

Για  τα ζουμερότερα burgers που ψήνονται για 12 ώρες!
Μεσημεριανό γεύμα με 2 συνοδευτικά και μπύρα από 16-18 ευρώ. Μεσημεριανό γεύμα με 2 συνοδευτικά χωρίς μπύρα από 11-13 ευρώ

Η ανεξάντλητη αναζήτηση για το ιδανικό burger με έφερε στο Barbacoa, ένα barbeque joint που έχει λειτουργήσει πρόσφατα στο ιστορικό κέντρο της Λεμεσού, στο στενό δρομάκι της Γενεθλίου Μιτέλλα δίπλα απ' το παλιό Ξυδάδικο.

Μην πάει ο νους σας όμως στην τετριμμένη εκδοχή που ψήνεται το κρέας στη σχάρα. Αυτά τα burger σιγοψήνονται σε ειδικό smoker έως και 12 ώρες όπως ακριβώς γίνεται στα εστιατόρια barbeque στην US of A.

Αποτέλεσμα: ζουμερό κρέας που κάνει τα σάλια να τρέχουν!

Το σλόγκαν του εστιατόριου είναι smoked bbq low and slow. Το κρέας σιγοψήνεται μέχρι και δώδεκα ώρες και σερβίρεται σε ίσως το καλύτερο brioche bun που έχω δοκιμάσει στο νησί με φρέσκο coleslaw και bbq sauce που φτιάχνεται in house.

Όσοι είστε οπαδοί του pulled pork θα το λατρέψετε ασυζητητί. Κάθε burger σερβίρεται με δύο συνοδευτικά πιάτα της επιλογής σας από τα εξης: coleslaw, πατατοσαλάτα, ξιδάτα αγγουράκια, ξιδάτα κρεμμύδια και baked beans. Αν δεν είσαι ευαίσθητη ψυχή όπως έμενα και έκτος από αυτά τα συνοδευτικά επιζητείς τη λίγδα της τηγανίλας θα την πληρώσεις! Πολύ δυστυχώς, οι τηγανητές γλυκοπατάτες και οι τηγανητές πατάτες είναι έκτος επιλογής των συνοδευτικών και χρεώνονται επιπλέον, κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα δημοκρατικό εάν ληφθεί υπόψη ότι μπορεί σε κάποιον να μην αρέσει κανένα από τα συνοδευτικά.

Τι δοκιμάσαμε: Πήγαμε παρέα για μεσημεριανό και δοκιμάσαμε το hand-pulled pork burger και το black angus brisket burger. Από τα συνοδευτικά, τα παραγγείλαμε όλα. Αμφότερα τα burgers ήταν θεσπέσια και για κάποια που τρώει όσο αργά κινείται υπάλληλος του δημοσίου, καταβρόχθισα το φαγητό μου με καθώς πρέπει λαιμαργία και άνευ προηγούμενου ταχύτητα. Απ’ τα δυο τους πάντως, άριστα παίρνει σίγουρα το black angus brisket burger, οπότε αν θα δοκιμάσεις κάτι, παράγγειλε σίγουρα αυτό.

Για όλους όσοι στο μεταξύ θέλετε να μάθετε τι ακριβώς εστί το brisket (έτσι λέγεται αυτό το κομμάτι του μοσχαριού στην Αμερική), πρόκειται για το στήθος του μοσχαριού που αποτελείται από δύο μύες, έναν περισσότερο στεγνό και έναν περισσότερο λιπαρό, οι οποίοι χωρίζονται από ένα στρώμα λίπους ενώ ολόκληρο το κομμάτι περιβάλλεται εξωτερικά από - καλά το μαντέψατε- κι άλλο λίπος.

Μιας και στη στήλη αυτή λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τη γαστρονομική παιδεία να σας ενημερώσω πως εάν το brisket ψηθεί στη φωτιά όπως ένα κανονικό χοιρινό ρόστο γίνεται κοινώς «σόλα».

Για καλή τύχη όλων μας, κάποτε, κάποιος, ανακάλυψε πως αν παραψηθεί μετατρέπεται σ’ ένα αφράτο σαν σύννεφο και πεντανόστιμο κρέας. Όχι εύκολα όμως, θέλει το χρόνο του, να μην είναι πάνω από άμεση φωτιά, low and slow όπως λέει και το σλόγκαν του Barbacoa, με τον καπνό του καπνιστηρίου να το τυλίγει για ώρες .

Κάπως έτσι ψήνεται το brisket στον αμερικάνικο νότο, στα μεγάλα καπνιστήρια, και πλέον είναι από τα δημοφιλέστερα κομμάτια κρέατος στα bbq joints. Έτσι ψήνεται και στο Barbacoa! Το βοδινό σιγοψήνεται για 12 ώρες ενώ το χοιρινό (pulled pork) για περίπου οκτώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Barbacoa είναι απ' τα λίγα και ίσως το μόνο εστιατόριο, στη Λεμεσό σίγουρα, που σερβίρει επίσης draft craft μπύρα. Μιας και γενικώς προτιμώ τις IPA (Indian Pale Ale) δοκίμασα την 8th Day και είναι καλή.

Ατμόσφαιρα με δυο λέξεις: φιλόξενο και industrial. Ξύλινα τραπέζια, σιδερένιες μαύρες καρέκλες και γενικά λιτό με μια νότα χιπστεριάς και πολύ καλή μουσική. Το αυτί μου πήρε κάτι από Bowie μέχρι Iggy Pop.

Εξυπηρέτηση Πολύ φιλική, άμεση και γρήγορη.

Συμπέρασμα Σίγουρα ξεπερνά κατά πολύ τη βάση της μετριότητας των πλείστων εστιατόριων και μπορώ να πω ότι το συστήνω χωρίς επιφυλάξεις και χωρίς καθόλου δεύτερες σκέψεις.

Loader