Ίσως η καλύτερη ταβέρνα σε χωριό στην Κύπρο

Ίσως η καλύτερη ταβέρνα σε χωριό στην Κύπρο

Ταβέρνα «Χρυσολεμονιά» στην Ασγάτα

Ίσως η καλύτερη ταβέρνα σε χωριό στην Κύπρο
Γεύμα (μεζέδες) €16 το άτομο

Οι ταβέρνες στα χωριά της Κύπρου είναι πολλές. Λίγες όμως είναι αυτές που προσφέρονται για την ατμόσφαιρά τους. Ακόμη λιγότερες είναι αυτές που συνδυάζουν την ατμόσφαιρα με το πολύ καλό φαγητό.

Η οικογενειακή «Ταβέρνα Χρυσολεμονιά» στην Ασγάτα προσφέρει και τα δύο.

Η ατμόσφαιρα

Έχει τα τρία απαραίτητα στοιχεία που καθιστούν ένα εστιατόριο πετυχημένο: εξαιρετικό φαγητό, περιβάλλον με χαρακτήρα και άψογη εξυπηρέτηση, που στην προκείμενη περίπτωση πρόκειται για ένθερμη κι από καρδιάς φιλοξενία.

Η ιδιοκτήτρια και ψυχή αυτού του μικρού γευστικού παραδείσου, η κυρία Γιώτα, έχει μεταδοτικό χαμόγελο και αναβλύζει χαρά. Το φαγητό και η φιλοξενία εδώ άλλωστε είναι μια απόλυτα οικογενειακή υπόθεση στην οποία εμπλέκονται όλα τα μέλη. Πώς να μην θες να δοκιμάσεις το φαγητό με τέτοια θετική υποδοχή, ειδικότερα όταν αυτή συνδυάζεται με ένα χώρο γεμάτο χαρακτήρα που αντανακλά με άπλετη καλαισθησία και απλότητα την ομορφιά της λησμονημένης ζωής του χωριού;

Ιδιαίτερη εντύπωση κάνει η ρομαντική και πάντοτε φρεσκοραντισμένη αυλή, γεμάτη από γλάστρες με μεσογειακά βότανα και λεμονιές. Μια απίθανη δηλαδή έξοδος για τις ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές νύχτες. Εξίσου γοητευτικός για τον χειμώνα είναι ο εσωτερικός χώρος, με ξύλινες παραδοσιακές καρέκλες και ξύλινα έπιπλα που έχουν ανανεωθεί με παστέλ χρωματισμούς.

Το φαγητό

Παρήγγειλα κατευθείαν τους μεζέδες. Η φρεσκοκομμένη σαλάτα και το μόλις ζυμωμένο ζεστό ψωμί κατευθείαν με κέρδισαν. Η κλασσική σαλάτα αγγουροντομάτας περιέχει γλιστρίδα, η οποία καλλιεργείται από τους ιδιοκτήτες της ταβέρνας και είναι τέλεια ειδικά με το ψωμάκι που επίσης ετοιμάζεται in-house.

Τα ζεστά εδέσματα ποικίλουν αναλόγως εποχής. Θα είστε πολύ τυχεροί, για παράδειγμα, αν πάτε και έχει λουβί. Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ λουβί και να απολαύσω τόσο πολύ τη γεύση. Η ποιότητα του υλικού φαίνεται ξεκάθαρα και το λουβί της κυρίας Γιώτας είναι μαγειρεμένο τόσο όσο, διατηρώντας τ’ όμορφο φυσικό του πρασινωπό χρώμα. Το σερβίρει με τον παραδοσιακό τρόπο με ελαιόλαδο, λεμόνι και αλάτι και αυτή ακριβώς η απλότητα τo ανυψώνει.

Η εκτέλεση δε των παραδοσιακών μας κεφτέδων είναι άψογη. Ο τταβάς με ρύζι και αρτύματα έχει έντονη πλούσια γεύση και είναι μαγειρεμένος σε πήλινο σκεύος. Τα μακαρόνια του φούρνου είναι επίσης άψογα με τη σωστή δόση της κρεμώδους μπεσαμέλ και άφθονο δυόσμο.

Περνώντας κυριολεκτικά στο ψητό, το ψητό του φούρνου στη «Χρυσολεμονιά» είναι όσο κοντινό μπορεί να είναι με το ψητό της γιαγιάς. Μαγειρεμένο σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο με πατατούλες και διάφορα βότανα το αρνάκι είναι μαλακό, εύγευστο με πλούσια μυρωδιά και είναι το αποκορύφωμα του γεύματος.

Κι αν το αρνάκι στη «Χρυσολεμονιά» είναι το αποκορύφωμα του γεύματος, τότε το επιδόρπιο είναι η επιτομή, με σπιτικές ζεστές «πισίες» με μέλι που σε «στέλνουν» κυριολεκτικά.

Loader