3 Dec 2018

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η επίσημη πρεμιέρα του «Συρανό»

Στην Κεντρική Σκηνή του ΘΟΚ

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου, η επίσημη πρεμιέρα του αριστουργηματικού έργου «Συρανό ντε Μπερζεράκ», στην Κεντρική Σκηνή του ΘΟΚ.

Το έργο του γάλλου συγγραφέα Εντμόν Ροστάν, που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Κύπρο, αφηγείται την περιπετειώδη ζωή του ρομαντικού ήρωα με τη διασημότερη μύτη στο παγκόσμιο θέατρο, του ποιητή Συρανό ντε Μπερζεράκ. Ο έμμετρος στίχος του έργου, μεταφρασμένος μοναδικά σε ομοιοκατάληκτο δεκαπεντασύλλαβο από τη Λουίζα Μητσάκου, αναδεικνύει την ποιητική δύναμη και την ομορφιά της γλώσσας.

Ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος σκηνοθέτησε μια παράσταση με ρυθμό, χρώμα, μουσική, χιούμορ και συναίσθημα, συντονίζοντας μια εξαιρετική ομάδα δεκαεννιά ηθοποιών, με τον Λώρη Λοϊζίδη στον κεντρικό ρόλο.

Τη μουσική και τα τραγούδια της παράστασης έγραψε ο καταξιωμένος συνθέτης Γιώργος Ανδρέου.

Μια «ηρωική κωμωδία» που εστιάζει στα μεγάλα και ωραία της ζωής, υμνώντας τον έρωτα, τη μεγαλοψυχία, την αξιοπρέπεια, τη γενναιότητα, την αυταπάρνηση, το πνεύμα, και, πάνω από όλα, την απόλυτη αγάπη.

Λίγα λόγια για το έργο
Ο Συρανό, δεινός ξιφομάχος και δεξιοτέχνης ποιητής, είναι ερωτευμένος κρυφά με την εξαδέλφη του Ρωξάνη. Όμως, η μεγάλη δύσμορφή μύτη του αποτελεί εμπόδιο για να της εξομολογηθεί τον έρωτα του. Για την ευτυχία της και μόνο θα επιλέξει να στηρίξει τον αντίζηλο του, τον νεαρό Κριστιάν. Με την ευγλωττία που διαθέτει, εφοδιάζει τον Κριστιάν με στιχάκια και ερωτικά ποιήματα, προκειμένου να την κερδίσει.

Εντμόν Ροστάν
Ο τελευταίος μεγάλος εκπρόσωπος του ρομαντισμού γεννήθηκε στη Μασσαλία το 1868 από ευκατάστατη και καλλιεργημένη οικογένεια. Σπούδασε λογοτεχνία, ιστορία, φιλοσοφία και νομική. Η πρώτη μεγάλη θεατρική επιτυχία ήρθε με το έργο του Οι Ρομαντικοί (Les Romanesques), το 1894, που παρουσιάστηκε στη Comédie Française.

Tο κοινό, κουρασμένο από τον νατουραλισμό και τον συμβολισμό, βρήκε στην ποιητική έκφραση του Ροστάν το κλασικό γαλλικό ύφος και τις πατροπαράδοτες αξίες, τις γοητευτικές εξάρσεις και τα ιδεώδη του ρομαντισμού. Τρία χρόνια αργότερα, το 1897, το αριστούργημα του, ο Συρανό ντε Μπερζεράκ (Cyrano de Bergerac), γίνεται αληθινός λαϊκός θρίαμβος και ο Ροστάν λατρεύεται σαν ήρωας. Και τα υπόλοιπα έργα του όμως, Η Απόμακρη πριγκίπισσα (La Princesse lointaine, 1895), Η Σαμαρείτιδα (La Samaritaine, 1897), Ο Αετιδέας (L’Aiglon, 1900) γνωρίζουν επιτυχία. Το 1901, σε ηλικία τριάντα τριών ετών, εκλέγεται μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας. Λόγω της εύθραυστης υγείας του, αποσύρεται με την οικογένεια του στη γαλλική ύπαιθρο. Εκεί συνεχίζει να γράφει θεατρικά έργα και ποίηση∙ κανένα όμως απ’ αυτά δεν γνωρίζει την επιτυχία του Συρανό.

Πέθανε σε ηλικία 50 ετών από κρυλόγημα στο Παρίσι στις 2 Δεκεμβρίου 1918. Μετά τον θάνατο του, δημοσιεύτηκε η ποιητική συλλογή Le Vol de la Marseillaise και το ημιτελές δράμα του, Η τελευταία νύχτα του Δον Ζουάν.

Ταυτότητα της παράστασης

«Συρανό ντε Μπερζεράκ»
Παγκύπρια πρώτη

Μετάφραση: Λουίζα Μητσάκου
Σκηνοθεσία-Δραματουργική επεξεργασία: Αχιλλέας Γραμματικόπουλος
Μουσική: Γιώργος Ανδρέου
Σκηνικά-Κοστούμια: Έλενα Κατσούρη
Χορογραφία-Κίνηση: Χλόη Μελίδου
Μουσική διδασκαλία: Μαρία Θεοδότου
Σχεδιασμός φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς
Βοηθός Σκηνοθέτις: Μαρίνα Βρόντη
Βοηθός Σκηνογράφος-Ενδυματολόγος: Θέλμα Κασουλίδου

Παίζουν: Χάρης Αριστείδου, Αλέξανδρος Αχτάρ, Γρηγόρης Γεωργίου,
Σαββίνα Γεωργίου, Πέτρος Γιωρκάτζης, Γιώργος Ευαγόρου, Νεκτάριος Θεοδώρου, Κώστας Καζάκας, Στέλιος Καλλιστράτης, Αντώνης Καλογήρου, Χάρης Κκολός, Βαλεντίνος Κόκκινος, Λώρης Λοϊζίδης, Παντελίτσα Λοΐζου, Αντρέας Μακρής, Παναγιώτης Μπρατάκος, Ήβη Νικολαΐδου, Αντρέας Φυλακτού, Αντωνία Χαραλάμπους

Παραστάσεις

Λευκωσία
Θέατρο ΘΟΚ, Κεντρική Σκηνή, Αίθουσα Εύης Γαβριηλίδης
κάθε Παρασκευή και Σάββατο, 20:30 & Κυριακή, 18:00

Λεμεσός: Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο
Παρασκευή 1 & Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019, 20:30

Λάρνακα: Δημοτικό Θέατρο
Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019, 20:30

Πάφος: Μαρκίδειο Θέατρο
Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019, 20:30

Οι παραστάσεις στις 11 Ιανουαρίου 2019 στη Λευκωσία και 1 Φεβρουαρίου 2019 στη Λεμεσό θα είναι με αγγλικούς και τουρκικούς υπέρτιτλους

Πληροφορίες / Εισιτήρια

Λευκωσία: Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717
(Τρίτη-Κυριακή 10:00-13:30, 16:00-18:00)

Λεμεσός: Ταμείο Παττίχειου Δημοτικού Θεάτρου, τηλ. 25377277 (Δευτέρα-Παρασκευή 10:00- 13:00, 16:00-19:00 και Σάββατο 10:00-13:00) και ηλεκτρονικά στο www.pattihio.com.cy

Λάρνακα: Ταμείο Δημοτικού Θεάτρου, τηλ. 24665795 (Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-13:00, 16:00-18:00 και Σάββατο 10:00-13:00)

Πάφος: Μαρκίδειο Θέατρο, από το ταμείο το βράδυ της παράστασης

Τιμές Εισιτηρίων: €12 / €6 (άνεργοι, συνταξιούχοι με την επίδειξη του αντίστοιχου αποδεικτικού εγγράφου, άτομα κάτω των 25 ετών με την επίδειξη πολιτικής ταυτότητας)

Δες κι αυτά

Θέατρο