Η πρώτη και ίσως τελευταία φορά που θα γίνει στην Κύπρο κάτι τέτοιο

Η πρώτη και ίσως τελευταία φορά που θα γίνει στην Κύπρο κάτι τέτοιο

Ό,τι πιο ελίτ και happening now στο θέατρο. Στην Ευρώπη και στον κόσμο

Η πρώτη και ίσως τελευταία φορά που θα γίνει στην Κύπρο κάτι τέτοιο
Σεμινάριο στο dubitanda για τον Romeo Castellucci

Ίσως είναι η εμβληματικότερη φιγούρα του θεάτρου στον 21ο αιώνα. Για πολλούς κριτικούς, είναι. O Romeo Castellucci είναι αναντίρρητα ένας τρομερά ανατρεπτικός και ιδιοφυής σκηνοθέτης και το σεμινάριο που θα γίνει αύριο, Τετάρτη, στο Θέατρο Αποθήκες, στο πλαίσιο του φεστιβάλ dubitanda, με την παρουσίαση πολύ σπάνιου υλικού από τη δουλειά του είναι μια εξαιρετικά σημαντική εκδήλωση για τους φίλους του θεάτρου στο νησί.

Ο επιμελητής του dubitanda Στέφανος Δρουσιώτης επισκέφθηκε χθες τα γραφεία μας και μας μίλησε ειδικά γι’ αυτό, για δες:

Το αφιέρωμα στον μεγάλο σκηνοθέτη θα είναι διήμερο και για την πραγματοποίησή του καταφθάνουν στην Κύπρο και στο Θέατρο Αποθήκες η δρ. Έλενα Παπαλεξίου, επιστημονική υπεύθυνη του αρχείου του κορυφαίου Ιταλού σκηνοθέτη και η δρ. Αύρα Ξεπαπαδάκου, υπεύθυνη τεκμηρίωσης του αρχείου.

Πρόκειται για ένα σεμινάριο που έχει γίνει από τις παραπάνω ερευνήτριες σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις μέχρι σήμερα. Στην Ελλάδα έχει γίνει ειδικό αφιέρωμα στο Φεστιβάλ Αθηνών και στο Μέγαρο Μουσικής.

Μέσω σπάνιου υλικού από βίντεο, σκίτσα, φωτογραφίες και σημειώσεις θα πραγματοποιηθεί μια συνολική παρουσίαση του έργου του Castellucci. Έμφαση θα δοθεί τόσο στα πρώιμα του έργα, για τα οποία το υλικό είναι πολύ δυσεύρετο όσο και στα πιο σύγχρονα.

Θα μπορέσει επομένως, μας εξηγεί ο επιμελητής του dubitanda, να αποκτήσει κανείς μια συνολική εικόνα της δουλειάς του κορυφαίου σκηνοθέτη βλέποντας όχι μόνο το αριστουργηματικό αποτέλεσμα αλλά την όλη διαδικασία της δημιουργίας ενός μεγάλου καλλιτέχνη, από τα πρώτα του έργα μέχρι το απόγειο της καριέρας του.

Στη συνέχεια και αφού γίνει η παρουσίαση, οι δύο ερευνήτριες θα μπουν στη διαδικασία να μας κάνουν μια λεπτομερέστατη ανάλυση της τριλογίας της Θείας Κωμωδίας, προσθέτει ο Στέφανος Δρουσιώτης.

H τριλογία αυτή παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ της Αβινιόν το 2008, θεωρείται το μεγάλο του αριστούργημα και είναι η παράσταση που τον καθιέρωσε στην κορυφή.

Το πρώτο μέρος της θα προβληθεί στο dubitanda την Τετάρτη και τα επόμενα δύο την Πέμπτη.

Ο Romeo Castellucci προέρχεται από λόγια οικογένεια. Ξεκίνησε ως εικαστικός καλλιτέχνης και η θεματολογία του έργου του έχει να κάνει πολύ έντονα με την παρακαταθήκη του χριστιανισμού στη ρωμαιοκαθολική εκκλησία. Μια από τις πιο συγκλονιστικές παραστάσεις που είχε κάνει ήταν η Ορέστεια του Αισχύλου. (Orestea, una commedia organica)

Στο θέατρό του υπάρχει ένα σταθερό λεξιλόγιο. Χρησιμοποιεί πολύ ανοίκεια σώματα, ανθρώπους χωρίς χέρια, παράλυτους, ανορεξικούς, πολύ ψηλούς, νάνους, με σύνδρομο down κλπ. Το παιδί είναι επίσης πολύ έντονο στοιχείο στον χώρο ενώ συχνή είναι η χρήση ... ζώων επί σκηνής, όπως ... άλογα, βουβάλια, μαϊμούδες και ιπποπόταμοι!

Τα τελευταία χρόνια αγαπήθηκε πολύ από το ελληνικό κοινό και έχει γίνει πλέον σταθερός επισκέπτης με τα έργα του στην Ελλάδα. Λόγω του μεγέθους της Κύπρου αυτή μπορεί να είναι η μοναδική ευκαιρία να απολαύσει κάποιος το έργο του από ανθρώπους ειδήμονες.

Το σεμινάριο είναι δωρεάν. Περιορισμένος αριθμός θέσεων - Δηλώστε συμμετοχή είτε στο 77 77 27 17 ή με μήνυμα στο inbox του Facebook του ΘΟΚ.

Το υλικό που θα παρουσιαστεί στο σεμινάριο μπορεί να γίνει προσβάσιμο μόνο μέσα από τις δραστηριότητες της ερευνητικής ομάδας που επιμελείται το αρχείο. Για περισσότερα μπορείς να επισκεφθείς την ιστοελίδα τους

Loader