Περιοδεύοντας θίασος μαζί με τα συμπράγκαλα του θα στήσει παραστάσεις σε πλατείες σε Λεμεσό και Λευκωσία

Περιοδεύοντας θίασος μαζί με τα συμπράγκαλα του θα στήσει παραστάσεις σε πλατείες σε Λεμεσό και Λευκωσία

Ωδά κι εκειά [εδώ και εκεί] από το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ

Περιοδεύοντας θίασος μαζί με τα συμπράγκαλα του θα στήσει παραστάσεις σε πλατείες σε Λεμεσό και Λευκωσία
Με ιστορίες παρμένες από το μεσαιωνικό Χρονικό του σπουδαίου χρονογράφου Λεόντιου Μαχαιρά

Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ συμμετέχει στο Διεθνές Φεστιβάλ ΚΥΠΡΙΑ, στην κατηγορία Ανοικτές Εκδηλώσεις, με τη θεατρική παράσταση ωδά κι εκειά [εδώ και εκεί], με ιστορίες παρμένες από το μεσαιωνικό Χρονικό του σπουδαίου χρονογράφου Λεόντιου Μαχαιρά.

Στη θεατρική παράσταση ωδά κι εκειά [εδώ και κει] ένας περιοδεύοντας θίασος, μαζί με τα συμπράγκαλα του, προσπαθεί να στήσει μια παράσταση σε πλατείες για να διασκεδάσει ο κόσμος. Οι ιστορίες του αποτελούν μια κάποια εξήγηση για τη γλυκειά χώρα Κύπρο και βασίζονται στο Χρονικό του Λεόντιου Μαχαιρά. Χρονικό: το πρώτο κείμενο ολόκληρης της ελληνικής γραμματολογίας, που γράφτηκε στη δημοτική γλώσσα, τη γλώσσα του λαού. Λεόντιος Μαχαιράς: κορυφαίος μεσαιωνικός χρονικογράφος. Παίζουν: ο ίδιος ο Μαχαιράς (ναι, ο ίδιος ο κορυφαίος χρονικογράφος), μαζί του διάφορα δουλικά (δεν έχουμε ακριβείς ιστορικές πληροφορίες για αυτούς).

Ο Λεόντιος Μαχαιράς είναι Κύπριος χρονικογράφος του 15ου αιώνα και έγραψε το Χρονικό, ολόκληρος τίτλος ῾Εξήγησις της γλυκείας χώρας Κύπρου η οποία λέγεται Κρόνικα τουτέστιν Χρονικόν῾, που καλύπτει την περίοδο από τη βασιλεία του Μ. Κωνσταντίου και την επίσκεψη της Αγίας Ελένης στην Κύπρο ως το θάνατο του βασιλιά Ιωάννη Β΄ (1458 μ.Χ.). Το γεγονός ότι ήταν γνώστης της γαλλικής γλώσσας του έδωσε τη δυνατότητα να συνδεθεί στενά με το φραγκικό καθεστώς και να έχει πρόσβαση στα αρχεία του κράτους. Το έργο του αποτελεί σημαντική πηγή κοινωνικών και πολιτικών γεγονότων της περιόδου της Φραγκοκρατίας στο νησί. Σε συνδυασμό με τη χρήση της μεσαιωνικής κυπριακής διαλέκτου και τις αφηγηματικές αρετές του, το Χρονικό αποτελεί ένα κληροδότημα που ξεπερνά τα γεωγραφικά όρια της Κύπρου.

Το 2009, το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ παρουσίασε μια πρώτη εκδοχή της δουλειάς του πάνω στο Χρονικό, με το Ιστορίες... από τη γλυκειά χώρα Κύπρο. Οι αυτοτελείς ιστορίες είχαν επιλεγεί από τη Δρ. Νάντια Αναξαγόρου και η παράσταση συμμετείχε στις Καλοκαιρινές Εκδηλώσεις του Δήμου Λεμεσού μέσα στο Μεσαιωνικό Κάστρο Λεμεσού.

Πληροφορίες 4 και 5 Οκτωβρίου, στην πλατεία Μεσαιωνικού Κάστρου στη Λεμεσό 8 Οκτωβρίου στην πλατεία Φανερωμένης στη Λευκωσία Τηλέφωνο πληροφοριών 97 879793 Ώρα έναρξης της παράστασης 20:30 Είσοδος ελεύθερη

Loader