22 Oct 2018

Πιστολίδι στο σανίδι: Το «Αντίο, κοπρόσκυλα» είναι ο απόλυτος... φόνος τιμής στον Tarantino

Που πρέπει να δεις για να πιστέψεις ότι βρέθηκαν κάποιοι αρκετά τρελοί ώστε να τον τολμήσουν!

Γράφει ο Μαρίνος Νομικός.

Δεν συνηθίζω να γράφω για θέατρο, ειδικά κριτικές με την αυστηρή έννοια του όρου αφού δεν διαθέτω ούτε τις γνώσεις, ούτε την απαιτούμενη παιδεία για κάτι τέτοιο. Γράφω που και που κανένα προσωπικό σημείωμα για κάποια παράσταση που με ταρακούνησε αλλά κι εκεί εστιάζω περισσότερο στον αντίκτυπο που περνά παρά να αναλώνομαι σε τεχνικές λεπτομέρειες που ούτως ή άλλως δεν κατέχω. Η αλήθεια είναι πως τελευταία τα αραίωσα κι αυτά γιατί διαπίστωσα ότι ακούω πολύ χειρότερα γράφοντας θετικά σχόλια για παραστάσεις παρά όταν θάβω ας πούμε τηλεοπτικά προγράμματα, όμως για το “Αντίο, κοπρόσκυλα” όχι μόνο χέστηκα τι θα πούνε οι “ειδικοί” αλλά θα πάω κι ένα βήμα παραπέρα μπαίνοντας στα χωράφια τους, με ολόκληρο (σχεδόν) κριτικό σημείωμα. In your face bitches, όπως άλλωστε είναι και το ίδιο το έργο.

Υπάρχουν παραστάσεις που μιλάνε στην καρδιά, το μυαλό, τις αξίες και τα πιστεύω σου και υπάρχουν κι αυτές που τις βλέπεις και νιώθεις ότι ξετυλίγεις ένα προσωπικό δώρο που λίγο-πολύ υποψιάζεσαι τι θα είναι κι απ’ τον ενθουσιασμό σου ξεσκίζεις χαρτί και κορδέλες. Έτσι ένιωσα με το “Αντίο, κοπρόσκυλα”. Ήξερα ότι θα έβλεπα ένα homage στο Reservoir Dogs του Quentin Tarantino αφού δανείζεται την πλοκή του σκηνοθετικού ντεμπούτου του auteur από το 1992 (που με τη σειρά του εμπνέεται από το κινεζικό City on Fire του 1987 σε σκηνοθεσία Ringo Lam), δεν περίμενα ότι θα έβγαινε σε συσκευασία δώρου με μαυρίλα, καφρίλα, υπέρμετρη βία και πάμπολλες pop αναφορές - από Σοφοκλή και Kubrick μέχρι Breaking Bad, Pulp Fiction και La Casa de Papel (υπάρχει μια έξυπνη μπηχτή στο ισπανικό blockbuster του Netflix καθ’ ότι ο συγγραφέας Φρίξος Μασούρας δεν συγκαταλέγεται στους fans).

Η πλοκή γνώριμη σε όσους είναι εξοικειωμένοι με το φιλμ του Tarantino και προσαρμοσμένη στα καθ’ ημάς: Στην Κύπρο του κουρέματος έξι άνδρες σχεδιάζουν την τέλεια ληστεία τράπεζας όμως όταν η τελευταία στραβώνει τα εναπομείναντα μέλη της συμμορίας συγκεντρώνονται στο σημείο συνάντησης για ένα τελικό ξεκαθάρισμα. Ποιος τους πρόδωσε; Πού είναι τα λεφτά; Και είναι όλοι αυτό που δείχνουν; Αν έχεις δει το φιλμ δεν υπάρχουν εκπλήξεις: O Παναγιώτης Κυριάκου είναι ο Steve Buscemi, o Χριστόδουλος Μαρτάς ο Michael Madsen, ο Ανδρέας Νικολαϊδης ο Tim Roth, o Χρήστος Γιάγκου o Harvey Keitel, ο Κρίστοφερ Γκρέκο ο εγκέφαλος της ληστείας, ο Μάριος Μεττής ο βραχύβιος Mr. Brown (ρόλο που κρατούσε στο φιλμ ο ίδιος ο Tarantino και ο νεαρός Στέλιος Μαρτάς ο αστυνομικός όμηρος), συνεπώς θυμάσαι πάνω κάτω τι θα συμβεί σε ποιον και πότε καθώς το κείμενο του Φρίξου διαφοροποιείται ελάχιστα. Όμως είναι καθαρά η ευφάνταστη προσαρμογή στα κυπριακά δεδομένα, οι σπινθηροβόλοι διάλογοι, το σαρδόνιο χιούμορ και η προσεκτική, πανούργα σκηνοθεσία του υπέρτατου geek Ανδρέα Splash Κυριάκου (που έδωσε αέρα στο καστ να κάνει τα δικά του κλείνοντας το μάτι στο αρχικό υλικό), που θα προσελκύσουν τους αμύητους.

Το “Αντίο, κοπρόσκυλα” είναι μια παράσταση φτιαγμένη από fans για fans χωρίς όμως να αποκλείει εκείνους που δεν έχουν ιδέα ή ψιλοχέστηκαν για τον Tarantino. Οι εντελώς ανυποψίαστοι θα έρθουν αντιμέτωποι με μία σφαιράτη, προκλητική, βίαιη, ανατρεπτική όμως πάνω απ' 'ολα άκρως ψυχαγωγική παράσταση που σε κάνει να χασκογελάς στην αρχή για να σου τραβήξει το χαλί κάτω απ’ τα πόδια στο δεύτερο μισό. Κι αυτούς βασικά τους ζηλεύω.

INFO

Κείμενο: Φρίξος Μασούρας
Σκηνοθεσία: Ανδρέας Splash Κυριάκου
Φωτισμοί: Σεσίλια Τσελεπίδη
Σκηνικά: Ιωάννα Κυθραιώτη
Κοστούμια: Κατερίνα Ττάκκα
Moυσική: Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστίνα Τρύφωνος
Ηθοποιοί( με σειρά εμφάνισης): Μάριος Μεττής, Παναγιώτης Κυριάκου, Κρίστοφερ Γκρέκο, Ανδρέας Νικολαϊδης, Χρήστος Γιάγκου, Χριστόδουλος Μαρτάς, Στέλιος Μαρτάς
Μαγνητοσκοπημένη συμμετοχή: Λήδα Χατζή
Τακτικές παραστάσεις (Λευκωσία): Παρασκευή & Σάββατο στις 8.30 μ.μ. και Κυριακή στις 6.30 μ.μ.
Λεμεσός : Θέατρο Ριάλτο στις 7 Νοεμβρίου 2018 στις 8.30 μ.μ.
Εισιτήρια: 15 ευρώ/κανονικό, 12 ευρώ/ μειωμένο
Κρατήσεις: 22818999 & 99621845
H παράσταση είναι αυστηρώς ακατάλληλη για άτομα κάτω των 16 χρόνων. Επίσης περιέχει σκηνές σκληρής βίας και (πολύ) ηχηρούς πυροβολισμούς.

Σχετικά με τον συντάκτη

Μαρίνος Νομικός

Χιούμορ, ευφυϊα, καυστικότητα κι αντανακλαστικά γατίσια! Αυτός είναι ο Μαρίνος Νομικός κι αν δεν κατέχεις, για ρίξε βλέφαρο στα κείμενά του, μεμιάς θα καταλάβεις!

Θεάματα