12 Jun 2018

7 ξενόγλωσσες σειρές του Netflix που φάγαμε τον κόσμο να δούμε

Θανατηφόρες βροχές, δυστοπικές κοινωνίες, Ισπανοί ληστές με μάσκες του Νταλί, ταξίδια στο χρόνο, γιαπωνέζικο bitching & βία στη Δυτική όχθη

Γράφει ο Μαρίνος Νομικός.

Το ότι ζούμε τη χρυσή εποχή της (αμερικανικής) τηλεόρασης δεν είναι είδηση. Βασικά ζούμε τη δεύτερη χρυσή εποχή, η πρώτη ήταν πίσω στο ‘50, ή την τρίτη αν υπολογιστεί η περίοδος των early 80s όπου είχε παρατηρηθεί παρόμοια άνθηση. Και πιο σωστά ζούμε τη χρυσή εποχή του περιεχομένου αφού η παρακολούθηση της τηλεόρασης ως μέσου μειώνεται συνεχώς την τελευταία 15ετία.

Την περσινή χρονιά προβλήθηκαν συνολικά 487(!) σειρές μυθοπλασίας σε ελεύθερα κανάλια, συνδρομητικά και streaming πλατφόρμες, ένα τεράστιο άλμα σε σχέση με τις 288 το 2002 και τις μόλις 182 πριν από 15 χρόνια. Οι υπηρεσίες streaming (Netflix, Amazon, Hulu) γιγαντώθηκαν κι από τα 24 original προγράμματα που έβγαλαν συνολικά το 2013 (χρονιά που έκανε το ντεμπούτο του το “House of Cards”) έφτασαν τα 117(!) το 2017.

Το Netflix και οι βαθιές τσέπες του αναμφίβολα αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος στη νέα αυτή τηλεοπτική έκρηξη. Mόνο για φέτος ο βασιλιάς του streaming αναμένεται να ξοδέψει $8 δισ. για περιεχόμενο - μεγάλο ποσοστό από αυτό για original παραγωγές. Το Netflix έβαλε το λεγόμενο binge watching στη ζωή μας αλλάζοντας τον τρόπο που βλέπουμε τηλεοπτικές παραγωγές (ακόμα ένα επεισόδιο, άντε ακόμα ένα, καταλήγεις να καθαρίζεις δύο κύκλους σε ένα Σαβ/κο και Δευτέρα πρωί πας δουλειά όπως το ζόμπι) και προσφέροντας παραγωγές που θεωρούνται ήδη κλασικές ή cult όπως τα “House of Cards”, “The Crown” και “Stranger Things”.

Όμως κατέστησε δημοφιλές ακόμα ένα trend: τις μη αγγλόφωνες σειρές. Έχοντας παρουσία σε όλον τον κόσμο (εκτός από Κίνα, Συρία, Βόρεια Κορέα και Κριμαία), η υπηρεσία έχει τη δυνατότητα να παράγει υλικό σε κάθε χώρα αξιοποιώντας το τοπικό χρώμα και ταλέντο διατηρώντας όμως εκείνες τις προδιαγραφές που θα κάνουν την παραγωγή ελκυστική στο παγκόσμιο κοινό.

Eίδαμε και προτείνουμε επτά ξενόγλωσσες παραγωγές της πλατφόρμας (αφήσαμε έξω το “Narcos” που είναι αμερικανο-κολομβιανή συμπαραγωγή) για τις οποίες αξίζει να βγάλετε όλο το καλοκαίρι σε κλιματιζόμενο σαλόνι.

Dark (Γερμανία)

Η πρώτη γερμανόφωνη παραγωγή του Netflix προκάλεσε αρκετό buzz όταν πρωτοβγήκε πέρσι κυρίως για την (άδικη) σύγκρισή της με τα “Stranger Things” και “Twin Peaks”. Καμία σχέση, είναι πολύ σκοτεινότερο από το πρώτο κι επίσης η πλοκή (παρά τα πηγαινέλα στον χρόνο) βγάζει νόημα. Μια σειρά από εξαφανίσεις παιδιών σε μια μικρή γερμανική πόλη βγάζει στην επιφάνεια τα μυστικά, τη διπλή ζωή και τις δυσλειτουργικές σχέσεις τεσσάρων οικογενειών, οι ζωές των οποίων επηρεάζονται από γεγονότα που συμβαίνουν στο παρόν, το παρελθόν αλλά και το μέλλον.

Η αφήγηση ξεκινά στο 2019 όμως σύντομα εξαπλώνεται στο 1986 και το 1953 καθώς στο δάσος που περιβάλλει την πόλη υπάρχει μια πύλη που επιτρέπει το ταξίδι στον χρόνο, οπότε πρέπει να κρατάς σημειώσεις για να θυμάσαι ποιος είναι ποιος και σε ποια χρονική περίοδο! Μην ανησυχείτε όμως, παρά τα κάπως συγκεχυμένα πρώτα επεισόδια μέχρι να μάθεις τι παίζει ακριβώς, στη συνέχεια όλα αποκτούν κάποια (σχετική) συνοχή ενώ εσύ έχεις ήδη αγκιστρωθεί από τη γκόθικ ατμόσφαιρα, την ίντριγκα της πλοκής και τους ιδιότυπους (να το θέσω κομψά) χαρακτήρες.

Κύκλοι: 1 ( 10 ωριαία επεισόδια)
Status: Ο δεύτερος κύκλος αναμένεται μέσα στο 2019.

The Rain (Δανία)

Η Δανία κάνει ούτως ή άλλως παπάδες στην τηλεόραση, μιλάμε άλλωστε για τη χώρα που μας έδωσε τα “The Killing”, “Bron”, “Borgen” κ.ά., πόσο μάλλον όταν ενώνει δυνάμεις με το όραμα και τα λεφτά του Netflix. Όταν μία βροχή που περιέχει έναν τεχνητό θανατηφόρο ιό ξεπαστρεύει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Σκανδιναβίας οι λιγοστοί επιζώντες -ανάμεσά τους και δύο αδέλφια ο πατέρας των οποίων συνδέεται με την εταιρία που παρασκεύασε τον ιό- κάνουν ότι μπορούν για να επιβιώσουν στο αφιλόξενο κι επικίνδυνο τοπίο. Μοιάζει με κάτι ανάμεσα στο The Walking Dead (χωρίς τα ζόμπι) και young adult δυστοπικό έπος τύπου Maze Runner, όμως κρύβει πολλά περισσότερα - σε μια τουλάχιστον σκηνή θα σπαράξει η καρδιά σας και σε μια άλλη θ’ ανατριχιάσετε σύγκορμοι!

Κύκλοι: 1 (8 45λεπτα επεισόδια)
Status: Εγκρίθηκε ο δεύτερος κύκλος η παραγωγή του οποίου θα ξεκινήσει μέσα στο έτος με σκοπό να είναι διαθέσιμος το 2019.

3% (Βραζιλία)

Το “3%” μπορεί να μην είναι η πρώτη μη-αγγλόφωνη παραγωγή του Netflix καθώς προηγήθηκε η ισπανόφωνη κωμωδία Club de Cuervos, είναι όμως η παρθενική του παραγωγή εκτός ΗΠΑ (το “Club” είναι αμερικανική παραγωγή) όπου επιστρατεύτηκε μόνο τοπικό ταλέντο και την οποία ανέλαβε όταν την απέρριψε σχεδόν κάθε τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας.

Στη Βραζιλία του μέλλοντος η συντριπτική ομάδα του πληθυσμού ζει στην Ενδοχώρα, μέσα στη φτώχεια, την ανέχεια, τη βία και την ανομία, εκτός από μια πολύ μικρή ομάδα που απολαμβάνει μια ασφαλή και πολυτελή ζωή σε μια κλειστή ελιτίστικη κοινωνία γνωστή ως Offshore. Κάθε χρόνο η επίλεκτη αυτή κοινότητα επιλέγει ως νέα μέλη της το 3% (εξού κι ο τίτλος) των δικαιούχων υποψηφίων (όλοι οι νέοι που έχουν συμπληρώσει το 20ό έτος) μέσω της Διαδικασίας που περιλαμβάνει μια σειρά από σωματικές, πνευματικές και ψυχολογικές δοκιμασίες απ’ τις οποίες δεν είναι απαραίτητο να βγει κανείς ζωντανός.

Εννοείται πως κάτι δεν πάει καλά μ’ αυτή την τέλεια ουτοπία (την οποία βλέπουμε στον δεύτερο κύκλο) ενώ την πλοκή διανθίζουν ενδοκοινοτικά παιχνίδια εξουσίας, ένα αντάρτικο που αποκαλείται Σκοπός και μάχεται ενάντια στην Offshore και υποψήφιοι με σκοτεινό παρελθόν και αμφιλεγόμενα κίνητρα. Εντυπωσιακά στάνταρτ παραγωγής, ιντριγκαδόρικη πλοκή (τα πρώτα επεισόδια με τις δοκιμασίες βλέπονται απνευστί) και εξαιρετικά ενδιαφέροντες (και σύνθετοι) χαρακτήρες χωρίς να είναι απαραίτητα και συμπαθείς.

Κύκλοι: 2 (8 & 10 επεισόδια)
Status: Ο τρίτος κύκλος εγκρίθηκε πριν από λίγες μέρες και αναμένεται μέσα στο 2019.

La Casa de Papel (Ισπανία)

Ο νέος σας εθισμός μεταφράζεται σε “Χάρτινο σπίτι” και προσφέρει κόλλημα και έντονες συγκινήσεις στο επίπεδο της πρώτης, ανυποψίαστης, επαφής που είχατε με το “Prison Break”. Ο μυστηριώδης Καθηγητής συγκεντρώνει μία αταίριαστη ομάδα από επαγγελματίες κακοποιούς, ο καθένας με την ειδικότητά του, με σκοπό να φέρουν εις πέρας ένα μάλλον ασυνήθιστο και εξαιρετικά παράτολμο κόλπο: να μπουκάρουν στο Βασιλικό Νομισματοκοπείο της χώρας και να τυπώσουν τη λεία τους: 2,4 δισ. ευρώ! Γαμάτο;

Όμως για να συμβεί αυτό πρέπει να μείνουν στο κτήριο για έντεκα μέρες κρατώντας ομήρους το προσωπικό αλλά και τους μαθητές που βρίσκονταν για επίσκεψη στον χώρο, ενώ έξω οι Αρχές, με επικεφαλής μία σκληροτράχηλη μπατσίνα με προσωπικά θέματα, προσπαθούν να καταλάβουν γιατί βρίσκονται πάντα ένα βήμα πίσω από τους δράστες.

Η σφιχτοδεμένη πλοκή, η ρευστή κατάσταση όπου όλα είναι πιθανά και οι αινιγματικοί χαρακτήρες με το σκοτεινό παρελθόν και τα θολά κίνητρα σε κρατάνε στην τσίτα και δεν προλαβαίνεις να βάζεις επεισόδια για να δεις πως θα εξελιχθεί (και κυρίως πως θα καταλήξει) η όλη κωλοκατάσταση. Και φυσικά η ομορφιά κρύβεται στις λεπτομέρειες: οι ληστές έχουν ονόματα πόλεων και φορούν μάσκες με τη φάτσα του Νταλί, τα flashbacks της προετοιμασίας που δένουν δεξιοτεχνικά με τις εξελίξεις εντός του κτηρίου, το γνωστό αντιφασιστικό άσμα “Bella Ciao” ακούγεται αρκετές φορές σε όλη τη σειρά και φυσικά η αφόρητα σέξι Úrsula Corberó που υποδύεται την badass Τόκιο. Το “La Casa de Papel” ανακηρύχθηκε η δημοφιλέστερη μη-αγγλόφωνη σειρά στην ιστορία του Netflix το οποίο και ανακοίνωσε έναν bonus κύκλο δικής του παραγωγής.

Κύκλοι: 1 (23 40λεπτα επεισόδια)
Status: Ανανεώθηκε για μια ακόμα σεζόν που όμως δεν θα δούμε πριν το 2019.

Fauda (Ισραήλ)

Το Netflix ανέλαβε τη διανομή αυτής της καλογυρισμένης σειράς από το Ισραήλ που επιβεβαιώνει πως ουδείς καταλληλότερος να χτίσει ένα νευρώδες πολιτικό θρίλερ με φόντο την αραβοεβραϊκή διένεξη από εκείνους που τη ζουν από πρώτο χέρι.

Ο επικεφαλής μιας μονάδας των Ισραηλινών Ειδικών Δυνάμεων που τα παράτησε για ν’ ασχοληθεί με το αμπέλι του, καλείται πίσω στην ενεργό δράση όταν ο διαβόητος αρχιτρομοκράτης της Χαμάς, Ταφίκ που υποτίθεται πως είχε σκοτώσει ο ίδιος χρόνια πριν εμφανίζεται ολοζώντανος κι έτοιμος να παραστεί στο γάμο του μικρού του αδελφού.

Η αρχική ομάδα επανενώνεται με στόχο να τελειώσει τη δουλειά όμως όλα πάνε κατά διαόλου: ο γάμος καταλήγει σε λουτρό αίματος, ο Ταφίκ ξεφεύγει και οι Ισραηλινοί αποκτούν νέους ορκισμένους εχθρούς έτοιμοι να γίνουν μάρτυρες. Αν τρέφετε έντονα αντι-ισραηλινά αισθήματα το “Fauda” (“χάος” στα αραβικά) δεν θα σας κάνει καμία χάρη: είναι ισραηλινή παραγωγή που σημαίνει ότι βλέπουμε τα πάντα από μια συγκεκριμένη οπτική, όμως παραδόξως δεν είναι περισσότερο προπαγανδιστική από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή ή αμερικανική παραγωγή με καλούς Δυτικούς και κακούς Άραβες τρομοκράτες.

Αντίθετα, μπαίνει στον κόπο όχι μόνο να καταγράψει σκληρές εικόνες από την καθημερινότητα στη Δυτική Όχθη (οι βίαιοι έλεγχοι του ισραηλινού στρατού, η καταπίεση, οι δολοφονίες αμάχων) αλλά και να δώσει βάθος στους Παλαιστίνιους χαρακτήρες οι οποίοι έχουν ζωή, ιδανικά, κίνητρα, πάθος και δεν υποβαθμίζονται στη συνήθη χολιγουντιανή τρομοκρατική καρικατούρα. Στην τελική όμως παραμένει μυθοπλασία κι όχι ντοκιμαντέρ ή πολιτικό μανιφέστο, κι αν καταφέρετε να δείτε πέρα από τις όποιες ιδεολογίες τότε θα απολαύσετε μία καλογυρισμένη, γρήγορη και με τραχύ look σειρά δράσης με φόντο ένα από τα πιο ταραχώδη σημεία του πλανήτη.

Κύκλοι: 2 (12+12 επεισόδια)
Status: Ο τρίτος κύκλος αναμένεται το 2019.

Re:Mind (Ιαπωνία)

Το πιο παράξενο φρούτο της παρούσας λίστας, αυτή η συμπαραγωγή του Netflix με την ιαπωνική TV Tokyo ξεκινά με 11 συμμαθήτριες και φίλες να ξυπνούν αλυσοδεμένες γύρω από ένα τραπέζι μέσα σε ένα creepy διακοσμημένο δωμάτιο. Δεν θυμούνται πως βρέθηκαν εκεί και δεν έχουν την παραμικρή ιδέα ποιος τους το έκανε αυτό και γιατί. Το μόνο στοιχείο που έχουν είναι ότι λείπει το 12ο μέλος της παρέας, η Miho, μια ανάπηρη κοπέλα που ήταν κάποτε κολλητή τους αλλά στη συνέχεια έπεσε στην υπόληψή τους , υπέστη άγριο bullying από την υπόλοιπη παρέα κι εξαφανίστηκε πριν από λίγο καιρό.

Όταν ξαφνικά τα φώτα σβήνουν και μία απ’ αυτές εξαφανίζεται, τα κορίτσια αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να ανατρέξουν στη μνήμη τους για να βρουν τον λόγο της αιχμαλωσίας τους εάν θέλουν να βγουν από εκείνο το δωμάτιο ζωντανές. Το “Re: Μind” είναι ο ορισμός του binge watching: 12 μικρά, 25λεπτα, επεισόδια και μια αρκετά πιασάρικη πλοκή που σε κρατά εχμμ δεμένο προκειμένου να δεις τι θα γίνει συνέχεια και -κυρίως- πως διάολο θα τελειώσει. Όμως πρώτα πρέπει να υποστείτε φωνές, υστερίες, κλάματα και ατέλειωτο bitching καθώς τα κορίτσια ανακαλούν στη μνήμη κάθε μαλακία που έκαναν στη ζωή τους προκειμένου να βρουν για ποια απ’ όλες τιμωρούνται (και πιστέψε με, έκαναν πάρα πολλές).

Αυτοί που είναι περισσότερο εξοικειωμένοι με την γιαπωνέζικη ποπ κουλτούρα θα την εκτιμήσουν περισσότερο (οι πρωταγωνίστριες είναι όλες μέλη του δημοφιλούς J-pop συγκροτήματος Keyakizaka46) όμως οι θεματικές είναι οικουμενικές (εφηβεία, bullying, νεανική παραβατικότητα, επιπτώσεις, τιμωρία, εκδίκηση) και ο ρυθμός σφαία. Το τέλος είναι κάπως περίεργο αλλά η διαδρομή μέχρι εκεί αξίζει τον κόπο.

Κύκλοι: 1 (12 25λεπτα επεισόδια + 1 επεισόδιο prequel που διαδραματίζεται ένα χρόνο πριν την απαγωγή)
Status: One off

Le Chalet (Γαλλία)

Θυμάστε το “Harper’s Island”, μία σφόδρα υποτιμημένη slasher σειρά 13 επεισοδίων του 2009 όπου οι καλεσμένοι ενός γάμου στο νησί του τίτλου έπεφταν ένας-ένας θύματα ενός μανιακού δολοφόνου;

Αντικαταστήστε το νησί με ένα απομονωμένο σαλέ στις γαλλικές Άλπεις κι έχετε την εικόνα αυτού του trashy μεν αλλά σφιχτοδεμένου (μόλις έξι επεισόδια) και κάργα εθιστικού θρίλερ που διανέμει το Netflix. To reunion μερικών παιδικών φίλων με αφορμή τον γάμο του ενός παίρνει μια τρομακτική τροπή όταν παγιδεύονται σ’ ένα μικροσκοπικό χωριό παρέα με έναν ψυχοπαθή που τους ξεπαστρεύει έναν-έναν.

Όπως συμβαίνει συνήθως τα κίνητρα πηγάζουν από κάτι που συνέβη στο παρελθόν γι’ αυτό και μεγάλο μέρος της πλοκής διαδραματίζεται στο ίδιο χωριό 20 χρόνια πριν όταν οι ήρωες ήταν ακόμα παιδιά. Μην περιμένετε βάθος, κρυμμένα μηνύματα ή έστω πολυεπίπεδους χαρακτήρες παρά μόνο σασπένς, φόβο, κυνηγητά, εξωφρενικές καταστάσεις και μερικούς ευφάνταστους φόνους. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Κύκλοι: 1 (6 50λεπτα επεισόδια)
Status: One off

Σχετικά με τον συντάκτη

Μαρίνος Νομικός

Χιούμορ, ευφυϊα, καυστικότητα κι αντανακλαστικά γατίσια! Αυτός είναι ο Μαρίνος Νομικός κι αν δεν κατέχεις, για ρίξε βλέφαρο στα κείμενά του, μεμιάς θα καταλάβεις!

Θεάματα