«VPA» έκθεση του Ορέστη Λαζούρα στις Θκιό Παλλιές

«VPA» έκθεση του Ορέστη Λαζούρα στις Θκιό Παλλιές

«VPA» έκθεση του Ορέστη Λαζούρα στις Θκιό Παλλιές
Η VPA ιδρύθηκε τη δεκαετία του ‘80 και υπήρξε μια από τις πρώτες εταιρίες εισαγωγής επίπλων στη Κύπρο

Η VPA ιδρύθηκε τη δεκαετία του ‘80 και υπήρξε μια από τις πρώτες εταιρίες εισαγωγής επίπλων στη Κύπρο. Ιδιαιτέρως γνωστή για τις δημιουργικές και καινοτόμες στρατηγικές μάρκετινγκ που εφάρμοζε, όπως τα δημοφιλή πάρτι, οι θεατρικές παραστάσεις και οι προσφορές που αντιμετωπίζονταν ως κοινωνικά γεγονότα, έχουν αφήσει μια παρακαταθήκη που συμπίπτει με την οικονομική άνθηση της εποχής. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Κύπρος μεταλλάχθηκε από μια αγροτική κοινωνία, στηριζόμενη κυρίως στις εξαγωγές ορυκτών, αγροτικών και ορισμένων βιομηχανικών προϊόντων, σε ένα διεθνές τουριστικό, επιχειρηματικό και υπηρεσιακό κέντρο. Δημιουργήθηκε μια εύπορη μεσαία τάξη η οποία αγκάλιασε τα προϊόντα πολυτελείας και τις τάσεις της μόδας.

Οι αφηγήσεις που κληρονόμησε ο Λαζούρας από εκείνη την εποχή, όπως και τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση, αμφιταλαντεύονται μεταξύ εορτασμού και μελαγχολίας. Ίσως για να αντιμετωπιστεί η πτώση ή ίσως για να εξεταστεί το κατά πόσο αξίζει να κρατήσουμε τα θραύσματα της πτώσης αυτής για να αναδειχθεί από μέσα τους μια νέα περίοδος χάριτος.

Όπως ο Jan Verwoert - κριτικός και συγγραφέας στον τομέα της σύγχρονης τέχνης και της πολιτισμικής θεωρίας - απέδωσε στον Λαζούρα το μυθικό απόφθεγμα, «Πούλα μου το πιο άσχημο πράγμα στο μαγαζί, το θέλω!”, ο καλλιτέχνης τώρα αποδίδει με μια ανορθόδοξη επείγουσα αντίφαση μέσω της γλυπτικής του γλώσσας και την επίμονη τάση του για επανειλημμένη παραγωγή multiples στον εκθεσιακό χώρο. Δείγματα υφασμάτων δεν πετάγονται αλλά ούτε και αναβιβάζονται σε κάποιο αποκλειστικό collection μόδας. Παρουσιάζονται ενσυνείδητα ως γλυπτικά έργα, για να ‘διαβάζονται’ από μια απόσταση, ως άψυχα πια assemblages, σαν αποσπάσματα από παραβολικές ιστορίες επιστημονικής φαντασίας που προειδοποιούν ότι «Η ζωή, παρόλο που μπορεί να είναι μόνο μια συσσώρευση οδύνης, είναι ακριβή για μένα και θα την υπερασπίσω».

Το Dead stock παραμένει ζωντανό όταν το χειρίζεσαι με χαρά, και εδώ θριαμβεύει η Χαρά ως πολιτική στάση. Όταν το κοινωνικοπολιτικό κλίμα είναι καταθλιπτικό, «ακόμη και αν το βιώνουμε σε ατομικό επίπεδο, έχει βαθιές ρίζες στο κοινωνικό πλαίσιο και δομές», τότε η δημιουργικότητα είναι πράγματι η πιο χαρμόσυνη δράση.

Κείμενο: Μαρία Τουμάζου & Πήτερ Εραμιάν Εγκαίνια: Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, 19:00 - 23:00 Διάρκεια: 6 Σεπτεμβρίου - 5 Οκτωβρίου 2019 Μόνο με ραντεβού 99803423 / 99495198

FACEBOOK EVENT

Με την υποστήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού

Loader