14 Jun 2018

Στον βυθό του μπικίνι

Εγκαίνια το Σάββατο, 23 Ιουνίου στο The Island Club

Το The Island Club παρουσιάζει την έκθεση Στον Βυθό του Μπικίνι, που αναπτύσσεται με βάση ένα παράλληλο χρονολόγιο της φανταστικής υποβρύχιας πόλης του Βυθού του Μπικίνι και της σειράς των πυρηνικών δοκιμών που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ στην Ατόλη Μπικίνι το 1946.

Η έκθεση περιλαμβάνει αυθεντικά σκίτσα, φόντα και προσχέδια από το στούντιο παραγωγής του Μπομπ Σφουγγαράκη στην Καλιφόρνια – υλικό της πρώτης σεζόν της σειράς (1999-2000), πριν οι μέθοδοι παραγωγής της ομάδας του Στίβεν Χίλενμπεργκ ψηφιοποιηθούν πλήρως – αλλά και φωτογραφικό υλικό από τις πυρηνικές δοκιμές στις Νήσους Μάρσαλ.

1942: Γεννιούνται ο Κύριος Ευγένιος Χάρολντ Καβούρης και ο Σέλντον Πλαγκτόν, στις 30 Νοεμβρίου.

1946: Οι ΗΠΑ ξεκινούν τις πυρηνικές δοκιμές με το κωδικό όνομα «Επιχείρηση Σταυροδρόμι» (“Operation Crossroads”) στην Ατόλη Mπικίνι. Οι κάτοικοι εγκαταλείπουν το νησί τους. Βγαίνει για πρώτη φορά δημόσια ανακοίνωση πριν από τις εκρήξεις, τις οποίες θα παρακολουθήσει ένα επίλεκτο κοινό, συμπεριλαμβανομένων και αρκετών δημοσιογράφων.

1946-1951: Ο Κύριος Καβούρης και ο Πλαγκτόν αποφασίζουν να συνεργαστούν. Σε αυτό το διάστημα δημιουργείται ένα παράλληλο σύμπαν, το λεγόμενο «Σύμπαν του Πλαγκτόν», όπου ο Κύριος Καβούρης και ο Πλαγκτόν ανταλλάσσουν τις ζωές τους.

1946: Η βόμβα που θα μείνει γνωστή ως «Ελένη του Μπικίνι», μέρος της δεύτερης δοκιμής με το όνομα “Baker”, πυροδοτείται υποβρύχια στα εικοσί επτά μέτρα, προκαλώντας εκτενή μόλυνση.

1950: Μια μέρα του Ιουνίου, ο Κύριος Καβούρης και ο Πλαγκτόν είναι στην παραλία και χτίζουν ένα κάστρο στην άμμο. Έρχεται ένας νταής τύπος και τους το καταστρέφει. Αποκαλύπτεται έτσι ένας κρυμμένος μηχανισμός κάτω από το κάστρο, που τον εκτοξεύει στον αέρα.

Δεκαετία του 1950: Μετά από μια ατελείωτη και άκρως ψυχοφθόρα στρατιωτική θητεία, ο Κύριος Καβούρης πέφτει σε βαθιά κατάθλιψη και αποκτά το "Rusty Krab", έναν πτωχευμένο οίκο ευγηρίας, που αργότερα θα μετατρέψει στο εστιατόριο «Τραγανός Κάβουρας» (“Krusty Krab”).

1958: Η σειρά των πυρηνικών δοκιμών που πραγματοποιούν οι ΗΠΑ από το 1946, φτάνουν πλέον τις είκοσι τρεις.

1961: Γεννιέται ο δημιουργός του Μπομπ Σφουγγαράκη, Στίβεν Χίλενμπεργκ, στις 21 Αυγούστου.

1972: Ένας μικρός αριθμός κατοίκων επιστρέφει στην Ατόλη Μπικίνι.

1975: Οι νησιώτες επιστρέφοντας ανακαλύπτουν πως τελικά το νησί δεν είναι πια κατάλληλο να κατοικηθεί. Γίνεται για πρώτη φορά μήνυση εναντίον της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Οι κάτοικοι ζητούν μια επίσημη ραδιολογική μελέτη στις Νήσους Μάρσαλ.

1986: Οι ΗΠΑ και οι κάτοικοι των Νήσων Μάρσαλ υπογράφουν τη σύμπραξη της ελεύθερης σύνδεσης, η οποία καθιστά τις Νήσους Μάρσαλ ανεξάρτητο κράτος. Την ίδια χρονιά, γεννιέται ο Μπομπ Σφουγγαράκης Τετραγωνοπαντελονής, στις 14 Ιουλίου.

1987: Ο Μπομπ Σφουγγαράκης πετυχαίνει το τέλειο χάμπουργκερ, για πρώτη φορά.

1989: O Χίλενμπεργκ δημιουργεί το “The Intertidal Zone”, ένα βιβλίο κόμικ όπου δίνεται μια πρώιμη εκδοχή του Μπομπ Σφουγγαράκη.

1990: Ο Μπομπ Σφουγγαράκης αποκτά τον Γκάρυ για κατοικίδιο και τον Πάτρικ για φίλο.

1999: Το πρώτο επεισόδιο του «Μπομπ Σφουγγαράκη» έχει τίτλο «Ζητείται Βοήθεια» και μεταδίδεται την 1η Μαΐου.

2004: Ο Μπομπ Σφουγγαράκης συλλαμβάνεται επειδή δεν προσκάλεσε την αστυνομία στο πάρτι του.

2005: Το βίντεο “We are Family” από το We Are Family Foundation (WAAF), που έχει στόχο την εξοικείωση των παιδιών με την πολυπολιτισμικότητα, δείχνει τον Μπομπ Σφουγγαράκη και τον Πάτρικ, ανάμεσα σε άλλους χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων, να τραγουδούν. Το βίντεο προκαλεί την αντίδραση μιας χριστιανικής συντηρητικής οργάνωσης στις ΗΠΑ, με τον ισχυρισμό ότι ενθαρρύνει την ομοφυλοφιλία.

2011: Ανακαλύπτεται στη Μαλαισία ένα νέο είδος μύκητα, που ονομάζεται Spongiforma squarepantsii.

2012: Το 173ο(α) επεισόδιο, με τίτλο “Squiditis”, κάνει τον «Μπομπ Σφουγγαράκη» τη μακροβιότερη σειρά του Nickelodeon.

2014: Ένα εστιατόριο ονόματι “Salta Burger”, εμπνευσμένο από τον «Τραγανό Κάβουρα», ανοίγει στη Ραμάλα.

2016: Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια αποφαίνεται πως όλες οι Νήσοι Μάρσαλ που συμμετείχαν στις πυρηνικές δοκιμές είναι τώρα κατοικήσιμες, εκτός από την Ατόλη Μπικίνι.

2017: Ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ ανακαλύπτουν μια αφθονία θαλάσσιας ζωής να αναπτύσσεται στον κρατήρα της Ατόλης Μπικίνι.

2018: Ένα πλαστό tweet ανακοινώνει πως η σειρά «Μπομπ Σφουγγαράκης» πρόκειται να ολοκληρωθεί την 1η Μαρτίου.

Κείμενο: Άντρη Παναγιώτου, Ντενίζ Αραούζου
Οργάνωση έκθεσης: Ντενίζ Αραούζου

Όλα τα έργα είναι ευγενική παραχώρηση ιδιωτικής συλλογής
Πηγή φωτογραφικού υλικού: U.S. Army Photographic Signal Corps

Διάρκεια: 26 Ιoυνίου - 28 Ιουλίου
Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Τρίτη - Σάββατο, 11:00 - 18:00

ΓΙΑ ΤΟ THE ISLAND CLUB

Το The Island Club είναι ένας μη κερδοσκοπικός εκθεσιακός χώρος, που αποτελεί πρωτοβουλία του καλλιτέχνη Χριστόδουλου Παναγιώτου. Βρίσκεται στην Αγορά Ανεξαρτησίας στο κέντρο της Λεμεσού, και οικειοποιείται το όνομα της οικογενειακής λέσχης της Ναάφη, που ιδρύθηκε κατά την περίοδο της αποικιοκρατίας με στόχο την παροχή υπηρεσιών ψυχαγωγίας στα μέλη των Βρετανικών Ένοπλων Δυνάμεων. Λίγοι ντόπιοι θυμούνται σήμερα την λέσχη, καθώς η πρόσβαση σε αυτήν επιτρεπόταν αποκλειστικά στα μέλη του προσωπικού των Βρετανικών Ένοπλων Δυνάμεων και στους προσκεκλημένους τους.

Αγορά Ανεξαρτησίας 34
3036, Λεμεσός, Κύπρος
+357 25 252010
[email protected]
the-island-club.com

Δες κι αυτά

Θεάματα