Παραδοσιακή και τροπική μουσική στην καρδιά του χωριού Σπήλια

Παραδοσιακή και τροπική μουσική στην καρδιά του χωριού Σπήλια

Παραδοσιακή και τροπική μουσική στην καρδιά του χωριού Σπήλια
Από το Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος

Το Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος Κύπρος και το κοινοτικό Συμβούλιο Σπηλιών διοργανώνουν τη συναυλία Τροπικής Μουσικής «Μουσικοί Δρόμοι» με τους μουσικούς Ross Daly, Μάρκο Σκούλιο, Ζαχαρία Σπυριδάκη, Βαγγέλη Καρίπη και Γιάννη Κουτή, στο πλαίσιο του προγράμματος «Πολιτιστική Αποκέντρωση» του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Η συναυλία θα διεξαχθεί το Σάββατο 4 Μαΐου στις 18:00 στο κοινοτικό πάρκο Ειρήνης Ανδρέα Χρυσάνθου (αμφιθέατρο), στην καρδιά του χωριού Σπήλια. Οι μουσικοί που συμμετέχουν είναι δεξιοτέχνες τόσο σε παραδοσιακά όργανα από διάφορους πολιτισμούς (Κύπρος, Ελλάδα, Μέση Ανατολή, Αφγανιστάν) όσο και σε πρωτότυπα όργανα (λύρα με συμπαθητικές χορδές, τάρχου).

Με μεγάλο αριθμό συναυλιών ο καθένας τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, αλλά και με προσωπικές συνθέσεις και δισκογραφία, είναι από τους σημαντικούς αντιπροσώπους της Τροπικής και Παραδοσιακής Μουσικής από διάφορες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ συναντιώνται για πρώτη φορά υπό αυτό το σύνολο. Θα προσφέρουν ένα πρωτότυπο και μοναδικό άκουσμα με ποικίλα ηχοχρώματα στο μουσικόφιλο κοινό, ενσωματώνοντας παραδόσεις μουσικής και πολιτισμών σε σύγχρονες δικές τους πρωτότυπες συνθέσεις.

Πληροφορίες Συναυλίας Μουσικοί: Ross Daly (λύρα, τάρχου, ραμπάμπ, σάζι), Μάρκος Σκούλιος (νέυ), Ζαχαρίας Σπυριδάκης (κρητική λύρα), Βαγγέλης Καρίπης (κρουστά) και Γιάννης Κουτής (ούτι) Μέρα: Σάββατο 04 Μαΐου 2019 Ώρα: 18:00 Χώρος: Κοινοτικό πάρκο Ειρήνης Ανδρέα Χρυσάνθου, Σπήλια, Επαρχία Λευκωσίας

Είσοδος: δωρεάν Τηλέφωνο επικοινωνίας: 70007102

Πέρα από τη συναυλία θα πραγματοποιηθούν στα Σπήλια και τα ακόλουθα σεμινάρια.

«ΤΟ ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟ ΩΣ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟ ΜΩΣΑΪΚΟ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» Καθηγητής: Ross Daly

Η λέξη «παράδοση» ή «παραδοσιακό» συχνά χρησιμοποιείται (και ενίοτε παραχρησιμοποιείται) σε σχέση με γεωγραφικά εντοπισμένα μουσικά ιδιώματα. Επικαλώντας την «παράδοση» υπονοείται επίσης ότι υπάρχει κάποιο προηγούμενο για αυτό το οποίο περιγράφουμε, και αυτό ακριβώς το προηγούμενο είναι που δικαιολογεί τη χρήση της λέξης αυτής. Στο σημερινό κόσμο όμως το τοπίο αλλάζει κάπως. Σήμερα πολλοί επίδοξοι μουσικοί μαθαίνουν «παραδοσιακά» όργανα, συχνά από γεωγραφικές περιοχές απ’ όπου δεν προέρχονται οι ίδιοι, και προσαρμόζουν στα όργανα αυτά στοιχεία και κομμάτια που είτε προέρχονται από άλλες περιοχές, είτε απλώς δεν έχουν προηγούμενη συσχέτιση με τα όργανα αυτά. Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται ότι τα ρεπερτόρια των «παραδοσιακών» οργάνων αναπτύσσονται πια ως διαστελλόμενα μωσαϊκά που εξελίσσονται σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες συγκεκριμένων μουσικών με μοναδικές πορείες μέσα από τη ζωή, παρά ως έκφραση κοινωνικών συνόλων που συσχετίζονται με κάποιο δεδομένο γεωγραφικό χώρο. Ορισμένοι παρατηρητές βλέπουν αυτή την εξέλιξη ως μια επιβεβαίωση της ατομικής υπόστασης αλλά ταυτόχρονα ως μια άρνηση της «παράδοσης». Άλλοι πάλι αντιλαμβάνονται την έννοια της «παράδοσης» ως αρνητική ως προς την ατομικότητα. Υπάρχει ωστόσο μια δημιουργική πορεία που επιβεβαιώνει, συμφιλιώνει και «γιορτάζει» τόσο την παράδοση όσο και την ελεύθερη ατομική έκφραση. Αυτή ακριβώς την πορεία θα αναζητήσουμε σε αυτό το σεμινάριο.

«ΤΟ ΤΑΞΙΜΙ ΚΑΙ Ο ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ ΜΕΛΩΔΙΚΟΣ ΠΟΛΥΤΡΟΠΙΣΜΟΣ» Καθηγητής: Μάρκος Σκούλιος

Με βάση συγκεκριμένα παραδείγματα μελωδικών τρόπων από τα κυριότερα ανατολικά συστήματα (Makam, Raga, Dastgah και βυζαντινή Οκταηχία), θα διερευνηθούν αυτοσχεδιαστικές διαδρομές και θα εξηγηθούν σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο οι μηχανισμοί ανάπτυξης και όλα τα τροπικά χαρακτηριστικά της κάθε επιμέρους μελωδικής «συνταγής» που καθορίζουν την ιδιαίτερής της ατμόσφαιρα. Παράλληλα, μέσω και της ανάλυσης πρότυπων ηχογραφημάτων, θα διδαχθούν υφολογικά στοιχεία και μελισματικά στερεότυπα τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την φόρμα Taksim.

Το σεμινάριο είναι κατάλληλο για όσους χειρίζονται όργανα με δυνατότητα αναπαραγωγής ασυγκέραστων διαστημάτων, όπως αυτά του ανατολικού οργανολογίου ή τα άταστα μέλη του δυτικού οργανολογίου και η ανθρώπινη φωνή.

Είδος Σεμιναρίου: Ανοικτό – Μουσική Ομάδα Επίπεδο Συμμετεχόντων: Απαιτείται τουλάχιστον μια ελάχιστη δεξιότητα σε όργανο ή φωνή. Παρτιτούρες: Θα χρησιμοποιηθεί κάποιο γραπτό υλικό, ωστόσο μπορεί να συμμετάσχει και κάποιος που δε γνωρίζει ανάγνωση παρτιτούρας.

«ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ» Καθηγητής: Ζαχαρίας Σπυριδάκης

Ένας μουσικός περίπλους σε φόρμες, τεχνικές και ρεπερτόριο από τα πολυπληθή ιδιώματα της μουσικής του νησιού, που θα δώσουν στους συμμετέχοντες μια όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη εικόνα των ηχοχρωμάτων που υπάρχουν και εξελίσσονται στην Κρήτη, από την αρχή του 19 αιώνα μέχρι και σήμερα.

Όργανα αναφοράς: Λύρα, Βιολί, Λαούτο, Μαντολίνο, Μπουλγαρί, Πνευστά, Κιθάρα, Κρουστά.

«ΡΥΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΤΑ ΚΡΟΥΣΤΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ, ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΦΡΙΚΗΣ» Καθηγητής: Βαγγέλης Καρίπης

Το σεμινάριο έχει ως θέμα τη ρυθμολογία των κρουστών στα πλαίσια της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, καθώς γίνεται αναφορά και στις διάφορες επιρροές από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

Θα διδαχθούν καινούριες τεχνικές, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, σε όργανα όπως το νταούλι, η νταρμπούκα και το ρεκ, καθώς επίσης και σε άλλα κρουστά όργανα.

«ΤΟ ΟΥΤΙ ΣΤΙΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ» Καθηγητής: Γιάννης Κουτής

Η θεματική του σεμιναρίου επικεντρώνεται στον πολύπλευρο ρόλο που διαμόρφωσε και εξακολουθεί να διαμορφώνει το Ούτι στα πλαίσια των Τροπικών Μουσικών παραδόσεων της Ανατολικής Μεσογείου. Με τη μελέτη χαρακτηριστικών συνθέσεων που πηγάζουν από το πλούσιο ρεπερτόριο που έχει συσταθεί ανά τους αιώνες, θα εξεταστούν τόσο η λειτουργία του οργάνου σε μουσικά σύνολα όσο και η προσέγγισή του σε σολιστικό επίπεδο. Θα γίνει επίσης αναφορά στις διάφορες στυλιστικές τεχνοτροπίες που έχουν επικρατήσει.

Η ανάγνωση παρτιτούρας δεν είναι απαραίτητο προσόν. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν μία βασική γνώση του οργάνου (Ούτι).

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ Ημερομηνίες και χρονοδιαγράμμα: 30 Απριλίου – 5 Μαΐου 2019 Τρίτη: 17:00 – 20:00 Τετάρτη – Σάββατο: 10:00 – 13:00 & 17:00 – 20:00 Κυριακή: 10:00 – 13:00

Κόστος συμμετοχής: 250 ευρώ Ειδική τιμή για φοιτητές μουσικής και μαθητές (μουσικά γυμνάσια-λύκεια): 200 ευρώ

Όλες τις πληροφορίες για το κάθε σεμινάριο, τους καθηγητές, τη φόρμα εγγραφής σε αυτά καθώς και πληροφορίες για τα θέματα διαμονής και διατροφής ειναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα: www.labyrinthcyprus.com

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 99941006 / 99583947

Loader