12 Jan 2018

Τhe Ιsland Club: νέος και ελκυστικός εκθεσιακός χώρος στο κέντρο της Λεμεσού

Μια πρωτοβουλία του Χριστόδουλου Παναγιώτου. Εγκαίνια στις 20 Ιανουαρίου

H φωτογραφία του κτηρίου είναι από το αρχείο του Φώτη Κολακίδη

Το The Island Club είναι ένας μη - κερδοκοπικός εκθεσιακός χώρος που αποτελεί πρωτοβουλία του καλλιτέχνη Χριστόδουλου Παναγιώτου. Βρίσκεται στην Αγορά Ανεξαρτησίας στο κέντρο της Λεμεσού και οικειοποιείται το όνομα της οικογενειακής λέσχης της Νααφη (NAAFI: Navy, Army and Air Force Institutes) που ιδρύθηκε κατά την περίοδο της αποικιοκρατίας με στόχο την παροχή υπηρεσιών ψυχαγωγίας στα μέλη των Βρετανικών Ένοπλων Δυνάμεων. Λίγοι ντόπιοι θυμούνται σήμερα την λέσχη, καθώς η πρόσβαση σε αυτήν επιτρεπόταν αποκλειστικά στα μέλη του προσωπικού των Βρετανικών Ένοπλων Δυνάμεων και στους προσκεκλημένους τους.

Το The Island Club εγκαινιάζει την λειτουργία του στις 20 Ιανουαρίου 2018 με την έκθεση Sensationnelle Novität (Συγκλονιστική Καινοτομία). Παίρνοντας τον τίτλο της από το διαφημιστικό υλικό για μια σειρά από κολλοτυπίες του Μάρτιν Γκέρλαχ, η έκθεση παρουσιάζει έργα των πρωτοπόρων της φωτογραφίας, Mάρτιν Γκέρλαχ και Ογκάουα Καζουμάσα.

Μάρτιν Γκέρλαχ (Μάρτιν Πήτερ Γκέρλαχ)
13 Μαρτίου 1846 – 9 Απριλίου 1918

Ο Γερμανο-αυστριακός φωτογράφος και εκδότης Μάρτιν Γκέρλαχ ήταν ανάμεσα στους πρώτους που πειραματίστηκαν με τη φωτογραφία. Η έκθεση συμπεριλαμβάνει οχτώ κολλοτυπίες από την έκδοση Festons und Decorative Gruppen nebst einem Zieralphabete aus Pflanzen und Thieren, Jagd, Touristen- und anderen Geräthen (1893), η οποία πρωτοκυκλοφόρησε στο ιστορικό και πνευματικό πλαίσιο της Ζετσεσιονιστικής Βιέννης. Ήταν επίσης η πρώτη εκδόση του Γκέρλαχ που συμπεριλάμβανε αποκλειστικά φωτογραφικό υλικό. Τα ευφάνταστα κολάζ που παρουσιάζονται στην έκθεση έχουν επιλεγεί από μια εκτενή σειρά με 146 κολλοτυπίες. Οι συνθέσεις του Γκέρλαχ αποτελούν καινοτομία στο πλαίσιο της παράδοσης της βοτανολογικής ανθολόγησης — όπως ο ίδιος είχε δηλώσει, η επιθυμία του να “προσφέρει περισσότερα αντί λιγότερα” είχε ως αποτέλεσμα τα κολλάζ του να αποτελούν, εν τέλει, “ένα συνονθύλευμα θεμάτων”.

Ογκάουα Καζουμάσα
(γνωστός και ως Ογκάουα Καζούμα ή Ογκάουα Ισσίν)
29 Σεπτεμβρίου 1860 – 6 Σεπτεμβρίου 1929

Ο Ιάπωνας φωτογράφος, τυπογράφος και εκδότης Ογκάουα Καζουμάσα αναγνωρίζεται ευρέως ως πρωτοπόρος στον τομέα της φωτογραφίας και της φωτομηχανικής εκτύπωσης στην Περίοδο Μεϊτζί. Μυήθηκε στη φωτογραφία ήδη από τα 15 του, ενώ αργότερα ταξίδευσε στη Βοστώνη όπου εκπαιδεύτηκε στη φωτογραφία πορτρέτων και την τεχνική στεγνής πλάκας. Ο Ογκάουα ήταν από τους πρώτους που παρείχαν εικόνες από την Περίοδο Μεϊτζί στο ευρύτερο κοινό, ενώ η συνεισφορά του στην κατανόηση της εποχής του πέρα από τα σύνορα της Ιαπωνίας θεωρείται ανεκτίμητη. Αν και είναι πρωτίστως γνωστός για τις κολλοτυπίες και μεσοτονικές εκτύπωσεις του, χρησιμοποίησε πολλές ακόμα τεχνικές όπως την αμβορτυπία, την εκτύπωση με αλβουμίνη, την πλατινοτυπία και την στερεογραφία. Η έκθεση Sensationnelle Novität παρουσιάζει τέσσερις κολλοτυπίες του Ογκάουα που απεικονίζουν λουλούδια.

Οργάνωση έκθεσης: Άντρη Παναγιώτου
ΕΓΚΑΙΝΙΑ: 20 Ιανουαρίου 2017, 11:00 - 14:00
ΩΡΑΡΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ: 22 Ιανουαρίου - 5 Μαρτίου, Τρίτη - Σάββατο, 11:00 - 18:00

ΤΗΕ ISLAND CLUB WEBSITE

Δες και το προηγούμενο

Δες κι αυτά

Θεάματα