Στον δροσερό Πολύστυπο μετακομίζει φέτος το φεστιβάλ Ξαρκής

Στον δροσερό Πολύστυπο μετακομίζει φέτος το φεστιβάλ Ξαρκής

Στον δροσερό Πολύστυπο μετακομίζει φέτος το φεστιβάλ Ξαρκής
ΟΛΑ για το φετινό τριήμερο event, εδώ

Το Φεστιβάλ Ξαρκής μετακομίζει φέτος στον δροσερό Πολύστυπο, ορεινό χωριό της επαρχίας Λευκωσίας.

Για άλλη μια χρονιά, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ πραγματοποιείται πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών και ψυχαγωγικό πρόγραμμα δράσεων κι εκδηλώσεων ανοικτών προς το κοινό.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών της διοργάνωσης, η ομάδα του Ξαρκής συνεργάζεται με ομάδα καλλιτεχνών -οι οποίοι έχουν επιλεγεί έπειτα από ανοιχτή πρόσκληση για συμμετοχή στο πρόγραμμα φιλοξενίας-, κι εκπροσώπους της τοπικής κοινότητας για τη διαδικασία προετοιμασίας των επιμέρους δρώμενων του Φεστιβάλ.

Το έβδομο σε σειρά Φεστιβάλ Ξαρκής θα περιλαμβάνει τριήμερο διαπολιτισμικό πρόγραμμα, εορταστικού κι επιμορφωτικού χαρακτήρα, στις 16, 17 και 18 Αυγούστου: μουσικό, πειραματικό γλέντι [το καθιερωμένο «ζιαφέττιν»], εργαστήρια, ατομικές παραστάσεις [περφόρμανς] σε κεντρικά σημεία του χωριού, παραδοσιακά παιχνίδια, εκθέσεις, εικαστικές εγκαταστάσεις και τη βραδινή συναυλία του Σαββάτου με αξιόλογους μουσικούς από την Κύπρο και το εξωτερικό. **Τι θα βιώσετε, αν πάτε:**

🔺Μια διεθνή πολιτιστική εμπειρία με πάνω από 30 δραστηριότητες 🔺1 “ζιαφέττιν” με τον αυτοσχεδιασμό + αλληλεπίδραση 8 μουσικών 🔺5 πρακτικά εργαστήρια 🔺5 παραστάσεις σε διάφορα σημεία του χωριού 🔺2 προβολές ταινιών 🔺3 χωρικές εγκαταστάσεις 🔺1 έκθεση 🔺1 συναυλία με 6 μουσικά δρώμενα 🔺3 παραδοσιακά παιχνίδια εκσυγχρονισμένα 🔺2 περιπάτους, συμπεριλαμβανομένων των ακουστικών περιπάτων 🔺3 συνομιλίες + παρουσιάσεις 🔺Ένα αναδυόμενο “pop up” καφενείο + πικνίκ 🔺Ένα συμμετοχικό, διαδραστικό πρόγραμμα εκδηλώσεων 🔺Μια πλούσια εμπειρία ενός τοπικού χωριού 🔺Ποικιλία από επιλογές φαγητού + ποτού + λιχουδιάς 🔺 Κοινοτική εμπλοκή 🔺 Δραστηριότητες για ανθρώπους όλων των ηλικιών + από διάφορα υπόβαθρα 🔺Ευαισθητοποίηση για τον τοπικό πολιτισμό + δικτύωση 🔺Μια εκτεταμένη συνομιλία στα σύνορα 🔺Συνεργασίες για ζητήματα σε σχέση με τα σύνορα 🔺Κατασκηνωτικό χώρο + επιλογές διαμονής 🔺Αναζωογόνηση των τοπικών επιχειρήσεων 🔺Διατήρηση και εξέλιξη πτυχών της κληρονομιάς 🔺Απεριόριστες αγκαλιές και αγάπη

Πρόγραμμα Φιλοξενίας Καλλιτεχνών

Βασικοί θεματικοί πυλώνες του περσινού προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών αποτέλεσαν οι έννοιες της «bottom-up κληρονομιάς», της «συμβίωσης» και του «υβριδισμού». Με αφορμή ιδέες που προέκυψαν ως συμπέρασμα από τις περσινές δράσεις, και σε συνδυασμό με την έννοια της λέξης Ξαρκής, οι συμμετοχές των καλλιτεχνών που θα φιλοξενηθούν φέτος θέτουν καίρια ερωτήματα και επαναξιολογούν το πάντοτε διαχρονικό θέμα των “συνόρων”.

Ο Αργεντίνος Emilio Aguilar, χρησιμοποιώντας το Google Translate (GT) ως «ενεργό συνεργάτη στη δημιουργική γραφή», ελπίζει να αποδείξει τους τρόπους με τους οποίους οι αλγόριθμοι «διαλύουν» την κλασική διάκριση μεταξύ των υλικών και των σημασιολογικών πτυχών της φωνής.

O κιθαρίστας Γιώργος Μπίζιος από τη Λεμεσό, μέσω του αυτοσχεδιασμού, θα διερευνήσει τα -μάλλον- σκοτεινά όρια των συνόρων.

Οι Siedl Cao με τους -Cao Thanh Lan και Gregor Siedl- απο το Βιετνάμ και την Αυστρία θα παρουσιάσουν το έργο τους με λαϊκά όργανα όπως το κλαρίνο, συνδυάζοντάς τα με ηλεκτρο-ακουστικές συνθέσεις ενώ θα έχουν παράλληλα μια διαδραστική, συμμετοχική εγκατάσταση και θα συμμετέχουν με τους υπόλοιπους μουσικούς στη βραδιά του «Ζιαφεθκιού» του Φεστιβάλ και στη συναυλία του Σαββάτου. Μαζί τους στο «ζιαφέττιν» θα συμπράξουν ο κος Χρίστακκος από το χωριό Αυγόρου, ξακουστός πιθκιαυλοπαίχτης και τσιαττιστάς, παρέα με μουσικούς παραδοσιακών οργάνων από διάφορα μέρη της Κύπρου, περιλαμβανομένου του Μωυσή Μάρκου από τη Σωτήρα (στο κλαρίνο), Κεμάλ Ντεβετζή (ζουρνά) και Αζίζ Καχραμάν (νταούλι) οι οποίοι κατάγονται από το χωριό Γαληνόπορνη της Καρπασίας.

Σε αυτή την πειραματική γιορτή με την οποία θα πραγματοποιηθεί η έναρξη του Φεστιβάλ, το ρεπερτόριο θα είναι επηρεασμένο από μουσικές παραδόσεις όλου του κόσμου. Μέσα στο πλαίσιο της συνύπαρξης, της αλληλεπίδρασης και του αυτοσχεδιασμού με μουσικούς που εκπροσωπούν διαφορετικές παραδόσεις, στόχος είναι να υπενθυμίσουμε πως η μουσική ως τέχνη και ως μέσο επικοινωνίας έχει τη μαγευτική ικανότητα να φέρνει ανθρώπους κοντά, καταργώντας κάθε σύνορο ανάμεσα μας.

Η Claudia Toran, από την Ισπανία και έδρα το Λονδίνο, θα εξερευνήσει τα σύνορα του ήχου, παρουσιάζοντας μιαν οπτικοακουστική εγκατάσταση. Η Μαρβίνα Σινιάρη από την Ελλάδα και η Paula Martina Sancho από την Ισπανία θα συνεργαστούν με κατοίκους του χωριού για να δημιουργήσουν ένα δημόσιο σαλόνι, έχοντας για πρώτες ύλες επαναχρησιμοποιημένα υλικά.

Ο Petr Laden και η Masha Fomenko, με την πρωτοβουλία Great Circus of Failure από τη Ρωσία, θα οργανώσουν ένα συμμετοχικό εργαστήρι με στόχο την παρουσίαση μιας συλλογικής παράστασης.

H Saskia Burggraaf θα δημιουργήσει το «μικρόφωνο του λαού» προβάλλοντας εναλλακτικούς ύμνους και ιστορίες, με τις φωνές να λειτουργούν σαν ήχοι.

Η Αρίστη Παύλου από τη Λευκωσία, θα συλλέξει ιστορίες για τη δημιουργία ενός ακουστικού περίπατου, προσφέροντας μια πρωτόγνωρη εμπειρία και άποψη του χωριού μέσω της αφήγησης.

Η Vardit Goldner από το Ισραήλ, θα βιντεογραφήσει στιγμές που δείχνουν γυναίκες ή οικογένειες κατά την προετοιμασία και κατά τη διάρκεια του δείπνου ενώ η Ewelina Wegiel απο την Πολωνία θα παρουσιάσει ντοκιμαντέρ με τοπικές συμμετοχές.

Oι Tail Bend Travel -Rubie Green και Sophie Mak-Schram- από τη Βρετανία, θα δημιουργήσουν μια τρισδιάστατη θεατρική σκηνή σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα και θα συλλέξουν ιστορίες από τον Πολύστυπο, τις οποίες θα αναπαραστήσουν σε διάφορα σημεία του χωριού.

Η Κοραλία Στεργίδη από τη Λάρνακα θα διοργανώσει εργαστήρι/περφόρμανς, στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθεί μια ξενάγηση σε συγκεκριμένη περιοχή του χωριού για να έρθουν οι συμμετέχοντες σε επαφή με την τοπική βλάστηση και τη γεωλογία της περιοχής, καταγράφοντας δέντρα, λουλούδια και περι-συλλέγοντας αυτοφυή βότανα.Η Jacqueline Van De Geer από τον Καναδά, θα μοιραστεί ιστορίες στη βάση των παραστατικών τεχνών, έχοντας ως αφορμή κι έμπνευση τα βιώματά της από την παιδική της ηλικία στην Ολλανδία.

Μαζί με τους πιο πάνω μουσικούς, στη συναυλία του Σαββάτου θα φιλοξενηθεί και η Γαλλική μπάντα Ko Shin Moon η οποία επιδιώκει να καταργήσει τα στενά όρια μεταξύ των διαφόρων “ειδών μουσικής” δημιουργώντας προσμίξεις παραδοσιακού ρεπερτορίου και οργάνων από διάφορα μέρη του κόσμου με ηλεκτρονικούς αναλογικούς ήχους, καθώς και η Ελληνο-Γερμανική μπάντα Alcalica, η οποία συνδυάζει το περσικό santoor, τον ελληνικό μπαγλαμά, το αφρικανικό kalimba, τους ηλεκτρονικούς ήχους και τα φωνητικά contralto σε πέντε γλώσσες, με τον Dj Kraouuuuu.

Παράλληλες δράσεις/δρώμενα/εκδηλώσεις

Κατά τη διάρκεια του τριήμερου θα υλοποιηθούν επίσης οι εξής παράλληλες δράσεις:

Στον τομέα της οπτικής επικοινωνίας, ο ερασιτέχνης φωτογράφος κος Ξενής Ξενοφώντος από τον Πολύστυπο, θα παρουσιάσει πορτραίτα και στιγμιότυπα από έθιμα του χωριού σε φωτογραφική έκθεση, στην οποία θα συμπεριληφθεί απόσπασμα από αρχειακό υλικό με ιστορικές στιγμές της περιοχής.

Μια σειρά από παραδοσιακά παιχνίδια για παιδιά και ενήλικες, όπως ο βασιλέας, τα ππιριλιά, το ττάβλιν, θα προσφέρονται για την ελεύθερη συμμετοχή του κοινού σε διάφορα σημεία του χωριού και θα σχεδιαστούν απο την ομάδα μας και συνεργάτες μας.

Μια πρωτοβουλία του Κοινοτικού Συμβουλίου Πολύστυπου είναι η παρουσίαση της διαδικασίας παραγωγής και η δοκιμή παραδοσιακών εδεσμάτων όπως η ζιβανία και ο ππαλουζές, στο πλαίσιο του Ζιαφεθκιού του Φεστιβάλ.

Εργαστήρι συλλογικής τοιχογραφίας και χαρακτικής με τη συνεργασία της Ναυσικά Ιωάννου και του εικαστικού twenty three, εργαστήρι φωτογραφίας για την αισθητική του τοπικού υλικού πολιτισμού με τον φωτογράφο και λέκτορα Νίκο Φιλίππου, περίπατος στο φουντουκόδασος και μάζεμα φουντουκιών σε συνεργασία με το Σωματείο Ορίζοντες και το Κέντρο Νεότητος Πολυστύπου, καθώς και η πρωτοβουλία «kafemio» του Ξαρκής, η οποία περιλαμβάνει «pop up καφενείο» ειδικά για γυναίκες, και συζήτηση με τους κατοίκους και τους απόδημους της περιοχής.

Το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με το «Masa Potluck», μια γιορτή, ένα πίκνικ, πρωτοβουλία και πάλι της ομάδας του Ξαρκής, η οποία θα συν-διοργανωθεί με γυναίκες απόδημους του χωριού. Η δράση αυτή θα περιλαμβάνει αποχαιρετιστήρια εκδήλωση και συλλογικό δείπνο, στο οποίο κάτοικοι, απόδημοι, καθώς και συμμετέχοντες του Φεστιβάλ, θα μπορούν να συνεισφέρουν με ένα φαγητό, ένα γλυκό ή κάποιο ρόφημα, έχοντας ως βάση και αφορμή υλικά που παράγει η περιοχή, με σκοπό να μοιραστούν σε ένα μεγάλο, κοινό τραπέζι. Κοπιάστε!

Loader