Η προβληματική επιτροπή ενός προβληματικού Υπουργού

Η προβληματική επιτροπή ενός προβληματικού Υπουργού

Με όση δύναμη μου δίνει αυτή η στήλη (δηλαδή καμία), απευθύνω μια θερμή παράκληση προς όλα ανεξαιρέτως τα μέλη αυτής της επιτροπής να παραιτηθούν από τα καθήκοντα τους, απαιτώντας να ξαναγίνει η σύσταση της με ισάριθμη κατανομή αντρών-γυναικών σε αυτήν.

Χαίρομαι που δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητη η σύσταση της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τον πολιτισμό. Είναι πλέον απολύτως ξεκάθαρο ότι με τον Πρόδρομο Προδρόμου μας χωρίζει μια αιωνιότητα και πολλές ημέρες, αφου τελικά διαφαίνεται πως είμαστε λίγοι αυτοί που αντιλαμβανόμαστε τον παρόντα χωροχρόνο ως το εικοστό έτος, του εικοστού πρώτου αιώνα. Αν μπορεί κάποιος σοφός άρρεν να το υπενθυμίσει αυτό στον ξέγνοιαστο Υπουργό μας, όλα θα ήταν καλύτερα, και η χρονική αυτή εναρμόνιση θα έβρισκε και εμάς τις γυναίκες βαθύτατα υπόχρεες για να μην σας απογοητεύσουμε Πρόδρομε. Τι προστάζει τελικά η φετινή μόδα και πώς θα εμφανιστούμε στα επόμενα καλλιστεία προς δικήν σας τέρψη;   

Διαβάζω ένα προς ένα τα ονόματα. Στη λίστα, χρειάστηκε να φτάσω στο νούμερο 9 για να δω γυναικείο όνομα και ασφαλώς συνεχίζοντας την ανάγνωση, δεν είδα κανένα άλλο. Με όλο τον σεβασμό στα προσόντα και την ιδιότητα των υπολοίπων μελών -δεν γνωρίζω άλλωστε τα πλείστα - αναρωτιέμαι πραγματικά. Προτού εγκριθεί και δημοσιευτεί αυτή η λίστα, δεν βρέθηκε ένας έστω άνθρωπος σ’αυτό το Υπουργείο να πάρει χαμπάρι ότι κάτι πάει λάθος στην αναλογία των φύλων σ’αυτή τη λίστα; Mα κανένας; Σε μια εποχή που το γυναικείο κίνημα διεκδικεί τόσο δυναμικά μια θέση στο τραπέζι ώστε να επανορθωθούν σαρωτικές αδικίες χρόνων και χρόνων - ειδικά στον κλάδο των δημιουργών- αποφασίζετε να απαρτίσετε μια συμουλευτική επιτροπή για τον πολιτισμό εξ’ ολοκλήρου από άντρες. 

Προσωπικά, δεν γνωρίζω καμία γυναίκα δημιουργό που να μην έχει αντιμετωπίσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή της άκρατη αμφισβήτηση επειδή το έργο της πραγματεύεται θεματικές που δεν συνάδουν με την ρητορική της πατριαρχίας ή προσπαθούν να αναδείξουν παραγκωνισμένα - μέχρι τώρα- ζητήματα ειδωμένα από μια γυναικεία οπτική που μπορεί (μπορεί και όχι) να αφορούν γυναικεία ζητήματα (αλλά ασφαλώς και απευθύνονται σε όλους). Είναι τόσο αποκαρδιωτικό που χρειάζεται να εξηγήσει κανείς γιατί μια 16μελής επιτροπή που απαρτίζεται από 15 άντρες είναι προβληματικό σχήμα. Το χειρότερο βέβαια είναι που δεν το σκέφτηκε κανείς τους. 

Με όση δύναμη μου δίνει αυτή η στήλη (δηλαδή καμία), απευθύνω μια θερμή παράκληση προς όλα ανεξαιρέτως τα μέλη αυτής της επιτροπής να παραιτηθούν από τα καθήκοντα τους, απαιτώντας να ξαναγίνει η σύσταση της με ισάριθμη κατανομή αντρών-γυναικών σε αυτήν. Είναι το ελάχιστο που οφείλουν να πράξουν, και θα κάνει όλη τη διαφορά. 

Υ.Γ. Με όλο τον σεβασμό στους ακαδημαικούς της λίστας, η πραγματική ζωή χρειάζεται και μια ελάχιστη τριβή με την πραγματικότητα. Λυπάμαι που γίνομαι δυσάρεστη αλλά σ’ αυτή την λίστα, ανήκουν ονόματα που τουλάχιστον έχουν μια στοιχειώδη γνώση για το τι συμβαίνει στο πολιτιστικό τοπίο της χώρας. Στο εδώ και στο τώρα. Όλα τ’ άλλα είναι να’χαμε να λέγαμε και να γράφαμε και διατριβές λέγοντας τα.  

Loader