10 πολύ καλοί λόγοι για να βρεθείς τον Αύγουστο στον... εξωτικό Πωμο

10 πολύ καλοί λόγοι για να βρεθείς τον Αύγουστο στον... εξωτικό Πωμο

Γιατί αυτό το μικρό χωριουδάκι στα βορειοδυτικά της Κύπρου είναι must καλοκαιρινός προορισμός

Ο Πωμός είναι συνυφασμένος με το άγριο, παρθένο φυσικό τοπίο, την αυθεντική ομορφιά της Κύπρου. Οι απότομες βουνοπλαγιές που βυθίζονται στις ακτές του, οι δαντελωτές παραλίες του, οι μικροί χαριτωμένοι κολπίσκοι και τα κρυστάλλινα νερά της θάλασσάς του.

Ο Πωμός βρίσκεται 60 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης της Πάφου στη γεωγραφική περιφέρεια της Τηλλυρίας και προσφέρει μία από τις ομορφότερες καλοκαιρινές αποδράσεις. Τον Αύγουστο, όμως, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού γίνεται το επίκεντρο μουσικών συναντήσεων με δύο μεγάλα φεστιβάλ, παραθαλάσσιων εστιατορίων και άλλων δραστηριοτήτων που θα σε κάνουν το επόμενο καλοκαίρι να ξαναπάς. 

Ένας χώρος που μοιάζει με το δικό μας τέλος, τόσο αυθεντικός όσο και οι άνθρωποί του που θα συναντήσεις στις διαδρομές σου εκεί. 

Γιατί όμως ο Πωμός είναι must προορισμός τον πιο ζεστό μήνα του χρόνου; 

1

1. 22ο Paradise Jazz Festival

Το συγκεκριμένο φεστιβάλ είναι γέννημα θρέμμα του Πωμού. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα μουσικά φεστιβάλ της Κύπρου το οποίο για τα περισσότερα χρόνια της δράσης του λάμβανε χώρα στον Πωμό. Τα τελευταία, όμως, χρόνια, μετακόμισε μερικά μόλις χιλιόμετρα (δέκα για την ακρίβεια από τον Πωμό στο μικρό χωριουδάκι Γιαλιά. Το φεστιβάλ, λοιπόν, που έπαιζε jazz πριν ακόμα το είδος αυτό καταστεί τόσο δημοφιλές στα μέρη μας, παρουσιάζοντας τις καλύτερες εγχώριες μπάντες, αλλά και σπουδαίους παίκτες από το εξωτερικό, σε ένα από τα πιο ειδυλλιακά σημεία στο νησί, φτάνει αισίως στην 23ή διοργάνωσή του. Το σίγουρο είναι πως το πιο δημοφιλές, διήμερο φεστιβάλ jazz μουσικής στην Κύπρο θα φιλοξενήσει εκ νέου την αφρόκρεμα της κυπριακής jazz σκηνής -κι όχι μόνο. 

Παρασκεύη 25 & Σάββατο 26 Αυγούστου, Val’s Place, Γιαλιά, επ. Πάφου. Πληροφορίες: 97747327 / 99971820. 

2

2. 5ο Reggae Sunjam 

Το Φεστιβάλ Reggae Sunjam είναι ένα ακόμη φεστιβάλ ταυτισμένο με τον Πωμό που αγαπά τη reggae μουσική. Ντόπια συγκροτήματα και DJs θαπροσφέρουν και φέτος ένα αξέχαστο διήμερο γεμάτο με ρυθμούς Reggae, Roots, Dub, Steppers και Dancehall μουσικής. Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 12 και 13 Αυγούστου στο μπαρ Paradise Place στον Πωμό και θα γίνει κυριολεκτικά πανικός με τη μουσική και η διασκέδαση θα φτάσει στα ύψη. Σάββατο 13-Κυριακή Αυγούστου, Paradise Place, Πωμός. 

9

3. Συνδυάζει βουνό και θάλασσα

Ο συνδυασμός που… μαγεύει. Ένα φαινόμενο όχι και τόσο συχνό στην Κύπρο το οποίο συναντάμε στη βορειοδυτική Κύπρο αλλά στον Πωμός θα το απολαύσεις στην πιο όμορφη εκδοχή του. Γι' αυτό να πας στην παραλία του Πωμού η οποία έχει αρκετό πλάτος και αποτελείται από χοντρόκοκκη άμμο, ανακατωμένη με λίγα πολύχρωμα βοτσαλάκια. Μέχρι και το Ακρωτήρι, είναι ίσως από τις πιο γραφικές παραθαλάσσιες ακρογιαλιές της Κύπρου. Το βουνό πέφτει σχεδόν κάθετα στη θάλασσα, ενώ οι απότομες πλαγιές είναι σκεπασμένες με πεύκα και οπωροφόρα δέντρα. Εξάλλου τα δαντελωτά ακρογιάλια, με τους πολυάριθμους ορμίσκους και τα μυτερά μικρά ακρωτήρια, προσδίδουν στο τοπίο μια γραφικότητα μοναδική.

4. Παραλία Κανάλι

Μία… μυστική, ίσως, παραλία, σχηματισμένη από ένα κολπίσκο όπου τα καλοκαίρια στήνεται εκεί ένα pop-up bar που θα σε φροντίσει και θα σε δροσίσει με τα ποτά και τη μουσική του. Δεν την λες και τόσο οργανωμένη παραλία αν και θα βρεις κάποια κρεβατάκια αλλά το κρυστάλλινο νερό της θάλασσας και το καταπράσινο βουνό απέναντι θα σε

γοητεύσουν. Εδώ θα δεις και το μικρό λιμανάκι του Πωμού.

5. Η σπηλιά του δράκου

Παλιότερα η παράδοση έλεγε πως στην περιοχή έφταναν καράβια και έκαναν ληστείες στην περιοχή. Στην σπηλιά αυτή βρισκόταν ο περίφημος Δράκος, ο οποίος και προστάτευε την περιοχή απ΄ όλα αυτά τα κακά που συνέβαιναν τότε. Είναι μια βραχώδες σπηλιά, με άνοιγμα προς τη θάλασσα, λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω από το λιμάνι, προς το ακρωτήρι. Η σπηλιά διαθέτει βάθος και από εκεί μάλιστα βγαίνει και γλυκό νερό.

6. Το Ακρωτήρι

Το Ακρωτήρι του Πωμού ή Άκρον Πωμού όπως είναι πιο γνωστό, βρίσκεται στην περιοχή της Τηλλυρίας, περίπου δυο χιλιόμετρα βόρεια του χωριού, στο οποίο οφείλει και την ονομασία του. Την δημιουργία του την οφείλει στο σκληρό πέτρωμα του διαβάση που το περιζώνει και το οποίο άντεξε τη διαβρωτική ενέργεια των κυμάτων. Η διαδρομή από το γειτονικό χωριό Νέα Δήμματα μέχρι το άκρον Πωμού, είναι ίσως από τις πιο γραφικές παραθαλάσσιες διαδρομές της Κύπρου. Το βουνό πέφτει σχεδόν κάθετα στη θάλασσα ενώ οι απότομες πλαγιές είναι σκεπασμένες με πεύκα και οπωροφόρα δέντρα. Εξάλλου τα δαντελωτά ακρογιάλια με τους πολυάριθμους ορμίσκους και τα μυτερά μικρά ακρωτήρια προσδίδουν στο τοπίο μια γραφικότητα μοναδική. Σήμερα σαν επισκεφθείς την περιοχή θα συναντήσεις τις νέες επαύλεις και το μοναδικό εστιατόριο που εξυπηρετεί τους παραθεριστές.

7. Το δάσος του Πωμού

Ο Πωμός δέχεται μια μέση ετήσια βροχόπτωση περί τα 440 χιλιοστόμετρα. Υπάρχουν αρκετές ακαλλιέργητες εκτάσεις, που καταλαμβάνονται από ποικίλη φυσική βλάστηση, κυρίως πεύκα, ξισταρκές και θυμάρι. Μέρος του κρατικού δάσους της Πάφου, στα νότια του χωριού, εμπίπτει στα διοικητικά του όρια. Μέρος αυτού του δάσους έχει διαμορφωθεί και ως χώρος φιλοξενίας και ξεκούρασης κατά τα Σαββατοκύριακα και τις περιόδους των διακοπών. 

8. Παναγία Χρυσοπατερίτισσα

Στο χωριό τιμάται ιδιαίτερα η Παναγία. Υπήρχε μάλιστα στην περιοχή μικρό μοναστήρι αφιερωμένο στην Παναγία Χρυσοπατερίτισσα. Περίπου πέντε χιλιόμετρα βορειοδυτικά του σημερινού χωριού, βρίσκεται ο πρόσφατος ανακαινισμένος ναός της Μονής Χρυσοπατεριτίσσης. Είναι κτίσμα του 1520. Σώζεται σήμερα μονάχα η ομώνυμη εκκλησία του, που ανακαινίστηκε πρόσφατα. Η αφιερωμένη εικόνα της Χρυσοπατερίτισσας, κατασκευή του 1520 φυλάγεται στη κεντρική εκκλησία του χωριού που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ευψύχιο.

9. Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πωμού, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν πετρώματα και ορυκτά της Κύπρου, του βυθού της Μεσογείου και σημαντικών βιότοπων, όπως του Δάσους της Πάφου και της Αλυκής της Λάρνακας. Επιπρόσθετα, έχουν την

ευκαιρία να δουν διάφορα άγρια πτηνά που υπάρχουν στο νησί. 

6

10. Τα σάντουιτς της Κούλλας

Δεν γίνεται να πας στον Πωμό και να μην κάνεις μία στάση είτε πηγαίνοντας είτε φεύγοντας στο απάχικο σαντουιτσίδικο της Κούλλας με τα αλύπητα, γευστικότατα σάντουιτς σε πολύ χαμηλές τιμές. Εδώ θα φας χορταστικό σάντουιτς και θα τσιμπήσεις ελιές και ξυδάτα από τον μικρό μπουφέ του μαγαζιού. Το καλύτερο όμως σε αυτό το μέρος είναι η θέα που κόβει την ανάσα! Θα το βρεις ελάχιστα χιλιόμετρα πριν από την είσοδο του Πωμού σε μία στροφή. Κάνε στάση εκεί και θα με θυμηθείς! 

Ιδέες για διαμονή και φαγητό 

Kanalli Restaurant-Tavern & Apartments, 26342191

Σε μια υπεροχή τοποθεσία βρίσκεται το Kanalli, το οποίο διαθέτει εστιατόριο, ταβέρνακαι ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. Εκεί, θα γευτείς νόστιμο φαγητό με θέα που συνδυάζει το γαλάζιο της θάλασσας και το πράσινο του βουνού. Ο χώρος διαθέτει διαμερίσματα προς ενοικίαση.

Paradise Place Music Bar, 26342016

Ο χώρος όπου διοργανώνονται τα δύο πιο πάνω μουσικά φεστιβάλ του Πωμού. Ένα cafébar δέκα λεπτά από την παραλία με πολύ όμορφη θέα.

Ο Πωμός διαθέτει πολλά και διαφορετικά τουριστικά καταλύματα για διαμονή για όλα τα γούστα και βαλάντια. Αν και η περίοδος είναι λιγάκι δύσκολη εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης εντούτοις μπορείς να το ψάξεις ή ακόμη να κλείσεις σε κάποιο αγροτουριστικό σε γειτονικά χωριά. 

Loader