5 πράγματα για να κάνεις στο Ζύγι αυτό το σαββατοκύριακο

5 πράγματα για να κάνεις στο Ζύγι αυτό το σαββατοκύριακο

Μαθαίνουμε μερικές άγνωστες πληροφορίες για το δημοφιλές ψαροχώρι της Κύπρου με αφορμή το 3ο Φεστιβάλ Ψαριού που θα γίνει το Σάββατο 26 Αυγούστου στο Αλιευτικό Καταφύγιο Ζυγίου

Υπάρχουν πολλά πράγματα που ίσως να μην γνωρίζεις για αυτό το μικρό χωριουδάκι που βρίσκεται ανάμεσα στις επαρχίες Λάρνακας και Λεμεσού που φημίζεται για το φρέσκο ψάρι και τις ψαροταβέρνες του.

Με αφορμή το 3ο Φεστιβάλ Ψαριού που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 Αυγούστου στο γραφικό αλιευτικό καταφύγιο της κοινότητας από τις 17:00 μέχρι το βράδυ μαθαίνουν μερικά πράγματα που μπορεί οι περισσότεροι να μην γνωρίζουν. 

Αρχικά, να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Πρόκειται για ένα στοιχείο που πολλοί μπερδεύουν. Το χωριό Ζύγι, γεωγραφικά ανήκει στην επαρχία Λάρνακας και όχι Λεμεσού που πολλοί πιστεύουν. Επιπλέον, ήξερες ότι το Ζύγι είναι η μοναδική κοινότητα της Κύπρου που είναι κτισμένη πάνω στη παραλία και το υψόμετρο του είναι στα μόλις 8 μέτρα;

 

Μάθε, ακόμη πως επικεφαλής της κοινότητας σήμερα είναι μία νέα και δυναμική γυναίκα, η κ. Γεωργία Μιχαήλ η οποία εξελέγη πρόεδρος του Κοινοτικού Ζυμβολίου Ζυγίου το 2016 σε ηλικία μόλις 36 ετών. Έκτοτε, το Ζύγι κατάφερε να υλοποιήσει αρκετά έργα υποδομή, σημαντικά για την κοινότητα και την ζωή των κατοίκων του. Η ίδια, σε συνέντευξή της στην Avant Garde δήλωσε πως στόχος της είναι να συνεχιστούν τα έργα στο Ζύγι ώστε η κοινότητα να καταστεί πρότυπο στην ευρύτερη περιοχή και να ανανεωθεί. 

Λίγο ιστορία 

Μέσα από την ιστοσελίδα της κοινότητας μαθαίνουμε πως το χωριό δε σημειώνεται σε παλιούς χάρτες, γιατί αποτελεί οικισμό που ιδρύθηκε σχετικά πρόσφατα, ωστόσο κατά την παράδοση υπήρχε κατά τα βυζαντινά χρόνια οικισμός με την ονομασία Αγία Ελένη. Η περιοχή του χωριού στην οποία εκβάλλει ο Βασιλικός ποταμός, συνδέεται με την Αγία Ελένη, μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, που κατά την παράδοση, μετά την επιτυχή αποστολή της στα Ιεροσόλυμα, όπου βρήκε τον Τίμιο Σταυρό, στην δεύτερη επίσκεψη της στην Κύπρο αποβιβάστηκε στην περιοχή του Ζυγίου.

7

Το Ζύγι, τουλάχιστον με τη σημερινή του μορφή, άρχισε να δημιουργείται από τα πρώτα χρόνια της αγγλοκρατίας οπότε κτίστηκαν και οι αποθήκες χαρουπιών που η εξαγωγή τους άρχισε να γίνεται από το Ζύγι. Όλη σχεδόν η παραγωγή χαρουπιών της Λάρνακας αλλά και της Λεμεσού, συγκεντρωνόταν στο Ζύγι και αποθηκεύονταν στις μεγάλες πετρόκτιστες αποθήκες. Οι μεγάλες πετρόκτιστες αποθήκες χαρουπιών που είχαν κτιστεί τότε, καθώς και η αποβάθρα για την φόρτωση στα καράβια, υπάρχουν και σήμερα και δεσπόζουν της κεντρικής και παραθαλάσσιας περιοχής της χωριού. Τα χαρούπια αποτελούσαν εκείνη την εποχή, την κυριότερη πηγή εισοδήματος του αγροτικού κόσμου και σωστά χαρακτηρίστηκαν σαν ο Μαύρος Χρυσός της Κύπρου. Η παρακμή του εμπορίου χαρουπιών που ακολούθησε, έφερε και την παρακμή του χωριού.

Το Ζύγι σήμερα 

Σήμερα το Ζύγι είναι το πλέον γνωστό και φημισμένο ψαροχώρι της Κύπρου. Στην κοινότητα υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες ψαράδες και άλλοι τόσοι ερασιτέχνες. Μεγάλες ποσότητες ψαριού απορροφούνται από τις ψαροταβέρνες που λειτουργούν στην κοινότητα και φτάνουν σήμερα τις 15 ενώ το πλεόνασμα διοχετεύεται στην εγχώρια αγορά.

Αυτό το σαββατοκύριακο 

Το τελευταίο σαββατοκύριακο του Αυγούστου είναι μία καλή αφορμή για να επισκεφτείς το Ζύγι. Αν και το χωριό αυτό είναι μία ιδανική επιλογή για εξόρμηση με την παρέα για φρέσκο ψάρι σε μία από τις ψαροταβέρνες του χωριού με θέα την θάλασσα. 

Αυτό το σαββατοκύριακο όμως σου δίνουμε 5 πολύ καλούς λόγους για να βρεθείς εκεί. 

7

7

Το 3ο Φεστιβάλ Ψαριού Ζυγίου 

Η κοινότητα για τρίτη φορά διοργανώνει ένα μεγάλο φεστιβάλ αφιερωμένο στο κύριο προϊόν της, το ψάρι. Μία γιορτή που έχει πλέον θεσμοθετηθεί και συγκεντρώνει πλήθος κόσμου από ολόκληρη την Κύπρο. Το φετινό φεστιβάλ θα λάβει χώρα το Σάββατο 26 Αυγούστου στο γραφικό αλιευτικό καταφύγιο Ζυγίου από τις 17:00 μέχρι αργά το βράδυ. Εκεί, θα έχεις την ευκαιρία να ψάθεις τα πάντα για το ψάρι, να γνωρίσεις από κοντά επαγγελματίες και έμπειρους ψαράδες της κοινότητας, να μιλήσεις μαζί τους και να ενημερωθείς. Στον χώρο θα υπάρχουν διάφορα περίπτερα από όπου θα μπορείς να προμηθευτείς και να δοκιμάσεις παραδοσιακά και ντόπια προϊόντας της ευρύτερης περιοχής. Ακόμη θα μπορείς να απολαύσεις βαρκάδες στην θαλάσσια περιοχή Ζυγίου, παραδοσιακούς χορούς και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για παιδιά.

7

Παράλληλα, Οι αγαπημένοι μας σεφ Χρίστος Χριστοδούλου και Χρύσω Λέφου θα βρίσκονται εκεί πραγματοποιώντας μαγειρικές επιδείξεις ενώ θα μπορούμε κιόλας να δοκιμάσουμε τα διάφορα ψάρια και τις συνταγές τους. Δεν θα λείπει η μουσική ενώ στο τραγούδι θα βρίσκονται ο Γιώργος Σταματάρης, η Σάσσυ και ο Γιάννης Σοφίλας για να μας διασκεδάσουν πλάι στη θάλασσα, στο πανέμορφο αλιευτικό καταφύγιο Ζυγίου.

9

Φωτογραφίες στο νέο instagrammable spot 

Ένα τεράστιο ψάρι φιλοδοξεί να γίνει το viral το επόμενο διάστημα με πολλά post στα κυπριακά social media από τους επισκέπτες στο Ζύγι! Η κοινότητα για να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών δημιούργησε μία ενδιαφέρουσα γωνιά για φωτογραφίες με ένα ψάρι-μαμούθ με θέα τη θάλασσα της περιοχής. Αυτό το έργο τέχνης δημιουργήθηκε από ανακυκλώσιμα υλικά από το Κοινοτικό Συμβούλιο Ζυγίου αφού χρησιμοποιήθηκαν παλιά εξαρτήματα και σωλήνες που απόκτησαν νέο νόημα παρά να πεταχτούν στα μπάζα. Το μεγάλο ψάρι θα το βρεις στο παραλιακό μέτωπο της κοινότητας και το Σάββατο 26 Αυγούστου είναι μία καλή ευκαιρία να πας εκεί, να απολαύσεις το Φεστιβάλ Ψαριού, να συναντήσεις την Χρύσω Λέφου και τον σεφ Χρίστο Χριστοδούλου που θα φτιάχνουν συνταγές με ψάρια και θαλασσινά, να κάνεις βαρκάδα, να βολτάρεις, να φας ψάρι και φυσικά να ποστάρεις τις φωτογραφίες σου στο νέο instagrmmable spot του νησιού.

7

Μία παραλία με γαλάζια σημαία 

Τα τελευταία χρόνια η κοινότητα διαμορφωσε μία όμορφη και γραφική παραλία στο παραλιακό μέτωπο της κοινότητας. Πρόκειται για μία οργανωμένη παραλία, με ξαπλώστρες και ομπρέλες ενώ πολύ κοντά υπάρχει χώρο για ποτά και τσιμπήματα. Μια σύγχρονη και πράσινη παράλια που βραβεύεται κάθε χρόνο με την γαλάζια σημαία ενώ πρόσφατα ολοκληρώθηκε το κτίριο του μουσείου θάλασσας και αλιείας το οποίο θα εγκαινιαστεί πολύ σύντομα.

7

Για φρέσκο ψάρι 

Το Ζύγι είναι ο ιδανικός προορισμός για φρέσκο ψάρι. Η κοινότητα αν και πολύ μικρή σε πληυθσμό και έκταση εντούτοις διαθέτει σήμερα 15 εστιατόρια που σερβίρουν ψάρια και θαλασσινά, ψαρομεζέδες και πιάτα με κύριο συστατικό το ψάρι. Οι επιλογές είναι πολλές τόσο με θέα τη θάλασσα όσο και στο εσωτερικό του χωριού. Παράλληλα, το Ζύγι διαθέτει και εστιατόρια για κρεατομεζέ, καφέ και ποτό. 

7

Βόλτα και καθαρός αέρας 

Το Ζύγι βρίσκεται κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα. Το γραφικό του λιμανάκι, το παραλιακό του μέτωπο, τα πάρκα και οι χώροι πρασίνου είναι ιδανικοί χώροι για χαλαρό περπάτημα, βόλτα με τα παιδιά, για παγωτό το απόγευμα όταν πέφτει ο ήλιος και απολαμβάνεις το ηλιοβασίλεμα. Ένα χωριό-προορισμός για να βγάλετε όμορφες φωτογραφίες με θέα τη θάλασσα και τον καταγάλανο ουρανό. 

Το Έργο Συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας 2014 -2020 και από την Κυπριακή Δημοκρατία).

Loader