Ήρθε το 5o Berlinale Selection: Σήμερα η πρώτη προβολή

Ήρθε το 5o Berlinale Selection: Σήμερα η πρώτη προβολή

Δείτε ταινίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα φύλων, τον ακτιβισμό, την κλιματική κρίση και τη μετανάστευση

Απολαύστε δωρεάν μια σειρά από ενδιαφέρουσες ταινίες του ομώνυμου Φεστιβάλ των δύο προηγούμενων χρονιών.

Το Berlinale Selection 2024 είναι η πέμπτη ετήσια έκδοση των προβολών μιας σειράς ταινιών του γερμανικού κινηματογράφου στην Κύπρο. Αυτή τη χρονιά θα δουμε πέντε ταινίες που βρέθηκαν στο Berlinale 2023 και 2022 και θα προβληθούν στη μεγάλη οθόνη του Pantheon στη Λευκωσία, από την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου έως την Κυριακή, 4 Φεβρουαρίου.

Το Goethe-Institut Cyprus διοργανώνει αυτή τη σειρά ταινιών από το 2019. 

Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου και Κυριακή, 4 Φεβρουαρίου | 8:00 μ.μ. 

𝗦𝗨𝗡 𝗔𝗡𝗗 𝗖𝗢𝗡𝗖𝗥𝗘𝗧𝗘

2023 // Ταινία μεγάλου μήκους // Σκηνοθεσία: David Wnendt // 119 λεπτά

 

Το Sun and Concrete δεν είναι η συνηθισμένη ταινία ενηλικίωσης. Βασίζεται στο ευπώλητο και πολύκροτο αυτοβιογραφικό πρώτο μυθιστόρημα του Felix Lobrecht (Γερμανός stand-up κωμικός, συντονιστής podcast και συγγραφέας).

Η ταινία, που διαδραματίζεται στο Gropiusstadt το καλοκαίρι του 2003, απεικονίζει μια ρεαλιστική εικόνα των εφήβων παιδιών σε μια κοινωνικά υποβαθμισμένη περιοχή του Βερολίνου. Ο Λούκας, ο Τζούλιους, ο Τζίνο και ο Σάντσεθ μας ταξιδεύουν στην περιπέτεια που τους κόβει τα νεύρα μέσα από αυτήν την ταινία με γρήγορο ρυθμό με άφθονη βία και βαρβαρότητα, αλλά γεμάτη κωμωδία καταστάσεων.

 

Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου | 20:00 μ.μ.

 𝗟𝗢𝗡𝗘𝗟𝗬 𝗢𝗔𝗞𝗦 

2023 // 102 λεπτά // Σκηνοθεσία: Fabiana Fragale, Kilian Kuhlendahl, Jens Mühlhoff

Ο φοιτητής κινηματογράφου Steffen Meyn τοποθετεί μια κάμερα 360° στο κράνος του και καταγράφει ακτιβιστές που καταλαμβάνουν το δάσος Hambach. Ζουν σε αυτοκτισμένα δεντρόσπιτα για να αποτρέψουν την εκκαθάριση του αρχαίου δάσους. Η τεκμηρίωση του Meyn τελειώνει απότομα όταν, κατά τη διάρκεια μιας αστυνομικής έξωσης, πέφτει από ένα δέντρο, οδηγώντας στον τραγικό θάνατό του. Οι φίλοι και οι συμφοιτητές του Meyn δημιούργησαν αυτό το ντοκιμαντέρ χρησιμοποιώντας τα πλάνα που κατέγραψε ο ίδιος και πραγματοποιώντας συνεντεύξεις με ακτιβιστές από το "Hambi". Μοιράζονται προσωπικές γνώσεις για τα παράδοξα και τις δυσκολίες της ζωής ενός ακτιβιστή και ασχολούνται με το διαρκώς πιεστικό ερώτημα του πόσο μακριά πρέπει και πρέπει να φτάσει ο ακτιβισμός.

Θα ακολουθήσει εισαγωγή και συζήτηση μετά την προβολή με τον Κλείτο Παπαστυλιανού, περιβαλλοντικό ακτιβιστή στην Κύπρο. Η εισαγωγή και η συζήτηση θα γίνουν στα αγγλικά.

 

Σάββατο, 3 Φεβρουαρίου | 6:00 μ.μ.

 

𝗧𝗔𝗟𝗞𝗜𝗡𝗚 𝗔𝗕𝗢𝗨𝗧 𝗧𝗛𝗘 𝗪𝗘𝗔𝗧𝗛𝗘𝗥

2022 // 90 λεπτά // Σκηνοθεσία: Annika Pinske

Η Κλάρα, η οποία είναι 39 ετών, κάνει το διδακτορικό της στη φιλοσοφία. Ζει σε ένα διαμέρισμα στο Kreuzberg του Βερολίνου και η έφηβη κόρη της ζει με τον πρώην της. Οι επιλογές που έχει κάνει η Κλάρα τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική της ζωή φαίνονται ελάχιστα κατανοητές από την οικογένειά της που ζει στην αγροτική Γερμανία. Μια ταινία για τους γυναικείους δεσμούς, την ανάγκη για ουσιαστική επικοινωνία, τα ερωτήματα της ζωής, την απόσταση και την εγγύτητα και τις προκλήσεις για την εύρεση της αληθινής αυτοδιάθεσης και ανεξαρτησίας.

 

Σάββατο, 3 Φεβρουαρίου | 8:00 μ.μ.

 

𝗦𝗘𝗩𝗘𝗡 𝗪𝗜𝗡𝗧𝗘𝗥𝗦 𝗜𝗡 𝗧𝗘𝗛𝗥𝗔𝗡

2023 // 96 λεπτά // Σκηνοθεσία: Steffi Niederzoll

Μια απόδειξη του ακλόνητου πνεύματος των γυναικών στο Ιράν, το “Seven Winters in Tehran” είναι μια σημαντική ερευνητική ταινία, ταυτόχρονα οικεία και πολιτική. Ένας άνδρας προσπαθεί να βιάσει τη 19χρονη Reyhaneh Jabbari και εκείνη τον μαχαιρώνει σε αυτοάμυνα. Συλλαμβάνεται για φόνο και καταδικάζεται σε θάνατο. Στα χρόνια που ακολουθούν γίνεται σύμβολο αντίστασης και των δικαιωμάτων των γυναικών. Η μητέρα και οι αδερφές της εγκαταστάθηκαν στη Γερμανία, όπου πραγματοποιήθηκαν οι συνεντεύξεις που προβάλλονται στην ταινία.

 

Κυριακή, 4 Φεβρουαρίου | 8:00 μ.μ.

𝗟𝗢𝗩𝗘, 𝗗𝗘𝗨𝗧𝗦𝗖𝗛𝗠𝗔𝗥𝗞𝗦 𝗔𝗡𝗗 𝗗𝗘𝗔𝗧𝗛

2022 // 96 λεπτά // Σκηνοθεσία: Cem Kaya

Η συμφωνία πρόσληψης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας με την Τουρκία το 1961 έφερε πολλούς «φιλοξενούμενους εργάτες» (Gastarbeiter) στη Γερμανία. Ο Τζεμ Καγιά δείχνει την τουρκο-γερμανική πρόσφατη ιστορία μέσα από τη μουσική, στο συναρπαστικό και ζωντανό του ντοκιμαντέρ. Μια συναρπαστική και αισιόδοξη τεκμηρίωση της μουσικής κουλτούρας μεταναστών τουρκικής καταγωγής τα τελευταία 60 χρόνια στη Γερμανία και μια γιορτή αυτής της ξεχασμένης, ή ακόμα και ελάχιστα γνωστής, υποκουλτούρας. Με τα χρόνια αυτή η μουσική εκτείνεται σε πολλά είδη και ασχολείται με ποικίλα θέματα, από προσωπικά, κοινωνικά έως πολιτικά.

Τo Berlinale Selection 2024 πραγματοποιείται από το Goethe Institut σε συνεργασία με το Pantheon Theatres και τον Όμιλο Φίλων Κινηματογράφου.

 

Δωρεάν Είσοδος 

 

Περισσότερες Πληροφορίες | +357 22 674606, [email protected], www.goethe.de/cyprus/berlinaleselection

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας

Loader