Όλα όσα θα γίνουν στο 4ο Φεστιβάλ ΛΟΑΤΚΙ+ Κινηματογράφου Κύπρου Queer Wave

Όλα όσα θα γίνουν στο 4ο Φεστιβάλ ΛΟΑΤΚΙ+ Κινηματογράφου Κύπρου Queer Wave

Από τις 8 μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε πρόσφατες κυπριακές και διεθνείς ταινίες αλλά και διαμάντια του queer κινηματογράφου από προηγούμενες δεκαετίες

Πρόκειται, για ένα πρωτοποριακό φεστιβάλ για τα κυπριακά δεδομένα που κατάφερε μόλις σε μία τετραετία να καθιερωθεί ως θεσμός και να μας δώσει την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ταινίες από τον queer κινηματογράφο. Η τέταρτη χρονιά, βρίσκει την διοργάνωση ακόμη πιο ώριμη να γίνει μέτοχος αυτού του φεστιβάλ που έδωσε βήμα σε αυτό το είδος κινηματογράφου στην Κύπρο.

Φέτος, οι διοργανωτές θα μας παρουσιάσουν ένα πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει μία πολύ προσεγμένη επιλογή από πρόσφατες παραγωγές της Κύπρου αλλά και σημαντικές διεθνείς ταινίες. Ταυτόχρονα, όμως, όπως ακριβώς και τα προηγούμενα χρόνια έτσι και φέτος το Queer Wave έχει βάλει στο πρόγραμμά του μερικά κλασικά και διαχρονικά πλέον έργα-διαμάντα από τον queer κινηματογράφο περαμένων δεκαετιών.  

Μέσα στα προηγούμενα χρόνια είχαμε την ευκαιρία να βιώσουμε ένα ευρωπαϊκών προτύπων φεστιβάλ όπου παρακολουθήσαμε φεστιβαλικές επιτυχίες, εντυπωσιακές ταινίες από πρωτοεμφανιζόμενους δημιουργούς και μερικές ελαφρώς πιο εκκεντρικές επιλογές.

7

10 ημέρες, 20 προβολές, 40 ταινίες 

Ένα πολύ χορταστικό δεκαήμερο μας περιμένει φέτος από την Παρασκευή 8 μέχρι και την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου όπου θα απολαύσουμε ένα φεστιβάλ γεμάτο ζωντάνια, με περισσότερες από 20 προβολές, ενδιαφέρουσες συζητήσεις με θέματα που άπτονται της σημερινής κατάστασης και των θεμάτων που απασχολούν την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Κάθε σημαντικό και οργανωμένο φεστιβάλ δεν μπορεί να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα του ένα αριθμό από παράλληλες εκδηλώσεις. 

Το Queer Wave επιστρέφει για άλλες 10 μέρες φέτος, με πάνω από 20 προβολές, συζητήσεις και παράλληλες εκδηλώσεις με Κύπριους καλλιτέχνες και DJ. Το Φεστιβάλ προσκαλεί και φέτος το  κοινό του να γιορτάσει μια πληθώρα από ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητες, να δημιουργήσει κοινότητα και να εξερευνήσει τις πολλαπλές μορφές που μπορεί να πάρει ο queer κινηματογράφος, μέσα από μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ, κινούμενα σχέδια και υβρίδια.

Προβολές στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης – ΣΠΕΛ

Το 4ο Queer Wave Φεστιβάλ φιλοξενείται φέτος σε ένα υπέροχο χώρο στην καρδιά της παλιάς Λευκωσίας, την Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης – ΣΠΕΛ που είναι και η στέγη των Sessions x SPEL καθώς η διοργάνωση ανανέωσε την συνεργασία της μαζί τους. 

Η Τελετή Έναρξης

Κάθε φεστιβάλ αυτής της έκτασης δεν μπορεί παρά να ξεκινήσει με μία ιδιαίτερη τελετή ώστε να σηματοδοτήσει την έναρξή της με ενθουσιασμό για το κοινό της. Έτσι, το 4ο Queer Wave αρχίζει  την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου στις 21:00 στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης – ΣΠΕΛ με μία νοσταγλική τελετή έναρξης όπου παντρεύονται θρυλικές queer κινηματογραφικές σκηνές εμπνευσμένες από τον Bob Fosse. Η Εβίτα Ιωάννου, ως ιθύνων νους της ιδέας αυτής σκηνοθετεί αυτή την επανεκτέλεση των στιγμών του σινεμά ενώ η Μπελίντα Παπαβασιλείου χορογραφεί τους επί σκηνής καλλιτέχνες που είναι οι: Έλενα Καλλινίκου, Λουκία Πιερίδου, Αντρούλα Καφά, Zack Mascara, Ανδρέας Πατσιάς και Lynn Dynasty. 

Υπαίθριες προβολές 

Η διοργάνωση παράλληλα με την κανονική ροή των καθημερινών ταινιών έχει προγραμματίσει μία σειρά από υπαίθριες προβολές την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου βόρεια της πράσινης γραμμής στην αυλή του Shakespeare House, που θα παραχωρήσει η Ύπατη Αρμοστεία της Βρετανίας. Οι υπαίθριες, όμως, προβολές δεν τελειώνουν εδώ αλλά συνεχίζονται για ακόμη δύο βραδιές κάτω από τον έναστρο ουρανό της Λευκωσίας στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου στην πανέμορφη ταράτσα του   Sessions x SPEL (Cloud). Το 4ο Queer Wave θα προβάλει φέτος συνολικά 40 ταινίες εκ των οποίες οι 15 είναι ταινίες μεγάλου μήκους και οι 26 μικρού μήκους που γυρίστηκαν το προηγούμενο διάστημα. 

Οι μεγάλου μήκους ταινίες που θα δούμε κατά σειρά είναι οι: 

«Will-O-The-Wisp» του Πορτογάλου João Pedro Rodrigues (8/9, 9μ.μ.), το «All The Colours Of The World Are Between Black And White» του Νιγηριανού Babatunde Apalowo (9/9, 5μ.μ.), «Blue Jean» της Georgia Oakley (9/9 9μ.μ.), «Overcoming» της Τουρκοκύπριας Besire Paralik (10/9, 7μ.μ.) με θέμα την επέτειο από τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων, «The Five Devils» της Γαλλίδας Léa Mysius (10/9, 9μ.μ.), «Rurangi» του Νεοζηλανδού Max Currie (11/9, 9μ.μ.), «Who I Am Not» της Ρουμάνας Tunde Skovran (12/9, 7μ.μ.), «Design For Living» (1933) του Ernst Lubitsch (13/9, 7μ.μ.), «Bread And Salt» του Πολωνού Damian Kocur βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα (14/9, 7μ.μ.), «Από Θαύμα» (2010)  του Κύπριου Μαρίνου Καρτίκκη (14/9, 9μ.μ.), «The Servant» (1963) του Joseph Losey (15/9, 7μ.μ.), «Passion» της Maja Borg (16/9, 7μ.μ.), «Fierce: A Porn Revolution» του Ελβετού Patrick Muroni (16/9, 9μ.μ.), το ντοκιμαντέρ «100 Ways To Cross The Border» (Μεξικό, ΗΠΑ) της Amber Bemak (17/9, 7μ.μ.) και το πολυβραβευμένο «Close» του Βέλγου Lukas Dhont (17/9, 9μ.μ.).

Η Τελετή Λήξης 

Το φεστιβάλ θα μας αποχαιρετήσει το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου με το πέρας των υπαίθριων προβολών στην ταράτσα της ΣΠΕΛ. Ακολούθως, η Κύπρια της ομορφιάς Αφροδίτη θα μας προσκαλέσει να εξερευνήσουμε την μουσική και το τραγούδι της Κύπρου ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Εμβληματικοί Κύπριοι καλλιτέχνες και τραγουδιστές θα μας ταξιδέψουν με μουσικές από μπουζούκια μέχρι μεϊχανέδες. 

Aphrodite – Project Coordinator, Garose – Performer, Omar Suleyman – Performance Artist, Florenza Deniz Incirli – Performance Artist. Περισσότεροι συντελεστές θα ανακοινωθούν σύντομα.

Νέα της τελευταίας στιγμής 

> Τρεις από της προβολές για την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου έχουν ακυρωθεί, ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τους μετανάστες και στήριξης της αντιφασιστικής πορείας που θα ξεκινήσει από την Πλατεία Ελευθερίας στις 18:00 αυτή την Κυριακή στη Λευκωσία.  

Οι ταινίες της Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου των 17:00 και 21:00 θα προβληθούν σε μεταγενέστερο στάδιο, μετά το τέλος του φεστιβάλ, σε χρόνο που θα καθοριστεί αργότερα.

> Η ταινία των 19:00 μεταφέρεται από Κυριακή σε Παρασκευή 08 Σεπτεμβρίου στις 19:00. Πρόκειται για την κυπριακή ταινία OVERCOMING της Besire Paralik. Η σκηνοθέτις καθώς και η παραγωγός Firuzan Nalbantoglu πάλι θα βρίσκονται στο φεστιβάλ σε αυτή την προβολή, για συζήτηση μετά την ταινία, που καταπιάνεται με το άνοιγμα και κλείσιμο των οδοφραγμάτων στην Κύπρο, από την οπτική γυναικών, queer ατόμων και αντιμιλιταριστών.

Το πρόγραμμα για την υπόλοιπη Παρασκευή 08 Σεπτεμβρίου, παραμένει όπως ήταν προγραμματισμένο. Τελετή έναρξης σε σκηνοθεσία Εβίτας Ιωάννου στισ 21:00 και ακολούθως η ταινία Will-O'-The-Wisp, που έκανε πρεμιέρα πέρσι στο τμήμα Directors' Fortnight (Quinzaine des Realisateurs) στις Κάννες.  

Θα ακολουθήσουν ποτά και DJ set από την Bon-Bon στο Cloud, την ταράτσα του Sessions x SPEL, στο χώρο της Κρατικής Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης - ΣΠΕΛ.

Το πλήρες πρόγραμμα στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ ΕΔΩ.

Προβολή της ταινίας Joyland πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Λάρνακας.

Το Queer Wave 2023 διοργανώνεται από τη μη-κερδοσκοπική εταιρεία Queer Wave LTD και επιχορηγείται από το Υφυπουργείο Πολιτισμού – Τμήμα Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού.  

Loader