O Tigran Hamasyan στην Κύπρο για μία μοναδική συναυλία!

O Tigran Hamasyan στην Κύπρο για μία μοναδική συναυλία!

Ένας από τους πιο ξεχωριστούς πιανίστες της εποχής μας επισκέπτεται το νησί

Από τους εκπληκτικότερους και πιο ξεχωριστούς πιανίστες/συνθέτες της εποχής μας, ο Tigran Hamasyan έχει συγκινήσει το κοινό ανά το παγκόσμιο με τη ρηξικέλευθη συγχώνευση της αυτοσχεδιαστικής τζαζ με πλούσια φολκλορικά στοιχεία από τη μουσική της πατρίδας του Αρμενίας, κλασική μουσική, ακόμα και προοδευτική ροκ.

Γεννημένος στο Γκιουμρί της Αρμενίας το 1987, ξεκίνησε το μουσικό του ταξίδι από το σπίτι του, ερχόμενος σε επαφή με ποικίλες μουσικές επιρροές, οι οποίες τον οδήγησαν στο πιάνο σε ηλικία μόλις τριών ετών. Έκανε τις πρώτες του δημόσιες εμφανίσεις στην ηλικία των 11, και το 2003, σε ηλικία 16 ετών, κέρδισε τον Διαγωνισμό Πιάνου του Φεστιβάλ Τζαζ του Μοντρέ! Εν συνεχεία, κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ, και το 2005, σε ηλικία 18 ετών, κέρδισε τον σπουδαίο Διεθνή Διαγωνισμό Τζαζ Πιάνου Τελόνιους Μονκ.

Σήμερα, η απαράμιλλη πιανιστικότητα του Tigran Hamasyan τον έχει ανυψώσει στην κορωνίδα της τζαζ και του παγκόσμιου μουσικού εξπρεσιονισμού. Εμφανίζεται τακτικά στις μεγαλύτερες συναυλιακές αίθουσες και στα σημαντικότερα διεθνή φεστιβάλ, έχοντας στο ενεργητικό του μια εντυπωσιακή δισκογραφία που απέσπασε βραβεία όπως το Echo Τζαζ στην Κατηγορία Διεθνής Πιανίστας της Χρονιάς (2015), το Victoire de la Musique (Γαλλικό Γκράμι) για το Άλμπουμ της Χρονιάς στην κατηγορία Μουσική του Κόσμου, το Γερμανικό Βραβείο Τζαζ (Deutscher Jazzpreis) στην κατηγορία Διεθνής Πιανίστας (2021). Ο Tigran έχει λάβει ενθουσιώδεις επαίνους από καλλιτέχνες όπως Χέρμπι Χάνκοκ, Μπραντ Μελντάου και Τσικ Κορία, ενώ το μεγάλο και αφοσιωμένο κοινό που τον ακολουθεί περιλαμβάνει από περιπετειώδεις λάτρεις της τζαζ έως ακροατές της προοδευτικής σκληροπυρηνικής ροκ.

Για τη συναυλία του στην Κύπρο, το Σάββατο 15 Ιουνίου 2024, στον ειδυλλιακό υπαίθριο χώρο του Ιδρύματος Τεχνών Φάρος, The Olive Grove στον Δελίκηπο, ο Tigran Hamasyan θα συμπράξει με τους Marc Karapetian (ηλεκτρικό μπάσο) και Arman Mnatsakanyan (ντραμς) για να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα εμπνευσμένο από το τελευταίο του άλμπουμ The Call Within – ένα ταξίδι στον ονειρικό εσωτερικό κόσμο του καλλιτέχνη, που για αυτόν είναι τόσο ρεαλιστικός όσο και ο φυσικός του κόσμος. Πρόκειται για έναν καλειδοσκοπικό ηχητικό τάπητα που σπάει τα όρια της τζαζ, αντλώντας έμπνευση από την περιέργεια του Hamasyan για χάρτες διαφόρων ιστορικών περιόδων, και τον ενδιαφέρον του για την ποίηση, για τις χριστιανικές και προχριστιανικές ιστορίες και θρύλους της Αρμενίας, την αστρολογία, τη γεωμετρία, τα αρχαία σχέδια, τα βραχώδη γλυπτά, και την τέχνη της κινηματογραφίας – στοιχεία που θολώνουν τις γραμμές μεταξύ της ιστορικής πραγματικότητας και του φανταστικού κόσμου.

«Mουσικά πεδία που χαρακτηρίζονται από βαριά γκρουβαρίσματα, αιθέριες φωνές, άθικτες πιανιστικές ερμηνείες, και αρχαίες μελωδίες. Δεν πρόκειται να ακούσετε τίποτα άλλο σαν αυτό» (NPR Music).

𝝥𝝠𝝜𝝦𝝤𝝫𝝤𝝦𝝞𝝚𝝨 & 𝗕𝗢𝗫 𝗢𝗙𝗙𝗜𝗖𝗘:

Ίδρυμα Τεχνών Φάρος

www.pharosartsfoundation.org & Τηλ. 22-663871 (Δευτέρα - Παρασκευή 10:00πμ-2:00μμ)

Εισιτήρια: : €30 / €25 Μαθητές, Συνταξιούχοι & Μέλη του Ιδρύματος Τεχνών Φάρος

Σάββατο, 𝟭𝟱 Ιουνίου 𝟮𝟬𝟮𝟰 | 20:00 | 𝗧𝗵𝗲 𝗢𝗹𝗶𝘃𝗲 𝗚𝗿𝗼𝘃𝗲, Δελίκηπος 

tigran

Πηγή φωτογραφιών

Loader