Τιμητική εκδήλωση εις μνήμην Γιώργου Λώρη στο θέατρο Ριάλτο

Τιμητική εκδήλωση εις μνήμην Γιώργου Λώρη στο θέατρο Ριάλτο

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου στις 19:30

Με τη συμπλήρωση ενός έτους από το θάνατο του αξέχαστου Γιώργου Λώρη , το ΑΚΕΛ με την στήριξη και συνεργασία με το Κανάλι 6 διοργανώνουν εκδήλωση τιμής για τον αγωνιστή της ειρήνης και του πολιτισμού τον ηθοποιό τραγουδιστή, τον δημοτικό σύμβουλο.

 Την προβολή οπτικού υλικού για τη ζωή και την δράση του τιμώμενου και τους χαιρετισμούς, θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα από ηθοποιούς και μουσικούς, φίλους του Γιώργου Λώρη με αφηγητή τον Πανίκο Τριμικλινιώτη. 

Συμμετέχουν: Κώστας Βήχας, Μιχάλης Παπαευαγόρου, Νεόφυτος Ταλιώτης, Χρύσανθος Χρυσάνθου, Ηλιάνα Χαλκιά, Βάσος Αργυρίδης, Νίκος Βήχας, Άδμητος Πιτσιλλίδης.

7

Βιογραφικό Γιώργου Λώρη

Ο Γιώργος Λώρης γεννήθηκε στην Πάφο το 1958 .Ο πατέρας του , ο αείμνηστος δικηγόρος  και μετέπειτα δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ανδρέας Λώρης είχε στο μεταξύ διοριστεί δικαστής στη Μόρφου γι ‘αυτό  μαζι με την μητέρα του,την αείμνηστη Έλλη ,  μετακόμισε εκεί και μετά στην Λεμεσό. Πήγε δημοτικό στην Β΄ Αστική σχολή και μετά στο Λανίτειο Γυμνάσιο από όπου αποφοίτησε το 1976. Ο Γιώργος έχει δυο αδέλφια τον Χρίστο και την Ρέα.

Στα μαθητικά του χρόνια  ασχολήθηκε με την κολύμβηση, την μουσική και το θέατρο. Υπήρξε μέλος της κολυμβητικής ομάδας του ΝΟΛ και έλαβε μέρος σε παγκύπριους αγώνες όπου ξεχώρισε και  βραβεύτηκε. Έλαβε μέρος σε αρκετές μαθητικές θεατρικές παραστάσεις, όπου ξεχώρισε το ταλέντο του στο θέατρο  , ήταν και μέλος της χορωδίας του ΑΡΗ Λεμεσού υπό την διεύθυνση του Μαρίνου Μιτέλλα .Υπήρξε επίσης  μέλος της ορχήστρας και φιλαρμονικής του Δήμου Λεμεσού. Παρακολούθησε μαθήματα πιάνου με καθηγήτρια την  Έλενα Παπαδοπούλου ,βιολιού με καθηγητή τον Χρίστο Μάρκου (διευθυντή της ορχήστρας του Δήμου Λεμεσού) και κιθάρας με δάσκαλο τον Μάριο Κόντι.

Υπηρέτησε στην Εθνική Φρουρά (1976-1978) και μετά την εκπαίδευση του ως αξιωματικός τοποθετήθηκε αρχικά  στο Γέρι και μετά στα Πολεμίδια. Ενόσω ήταν ακόμη  στον στρατό έδωσε εξετάσεις και κέρδισε υποτροφία στο Εθνικό Θέατρο Αθηνών.

Η φοιτητική του διαδρομή 1978-1981 ήταν σημαντική και η δραστηριοποίηση του στην αριστερή φοιτητική οργάνωση «Προοδευτική» μαζί με τις προοδευτικές καταβολές της οικογένειας του σημάδεψαν την μετέπειτα του πορεία στα κοινά. Φίλοι κατά τις σπουδές του στην Αθήνα ήταν ο Μιχαλης Παπαευαγόρου ,Χρύσανθος Χρυσάνθου , Κώστας Βήχας  ,Μάριος Τόκας ,Μαρίνος Ξενοφώντος. Παύλος και Άννα Ορφανίδη , Γιάννος Βαλανίδης , Κούλλα Ανθή κ.α. Στα φοιτητικά του χρόνια ο Γιώργος συμμετείχε στις μουσικές εκδηλώσεις της  «Προοδευτικής» στην Αθήνα .Σε μια εκδήλωση με μαέστρο το Μάριο Τόκα   πήρε μέρος και ο μεγάλος Μάνος Κατράκης. Παράλληλα και όταν τα καλοκαίρια επέστρεφε στην  Κυπρο ο Γιώργος συνέχιζε να προσφέρει με το τραγούδι του στα ετήσια  Παγκύπρια  Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ.  Το 1979 έλαβε μέρος στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μουσικής στο Σότσι  της Σοβιετικής Ένωσης . Επιστρέφοντας στην Κυπρο μετά τις σπουδές του το 1981 κατοίκησαν με την σύζυγο του Σόφη στην Λευκωσία και συνεργάστηκε με το ΡΙΚ σε διάφορες  παραγωγές.Εκεί ξεκίνησαν τα πρώτα θεατρικά βήματα.

Ήταν ιδρυτικό μέλος του Θιάσου  «Ελεύθερο Θέατρο», το οποίο τον επόμενο χρόνο , το 1981 ,μετονομάστηκε σε «Θέατρο 81» και της ΕΘΑΛ το 1988. Συνιδρυτές μαζί του ήταν οι ηθοποιοί Νεόφυτος Ταλιώτης, Κώστας Βήχας ,Ηλιάνα Χαλκιά,  Χρύσανθος Χρυσάνθου και Νανά Γεωργίου. Γνωστοί  ηθοποιοί και σκηνοθέτες με τους οποίους συνεργάστηκαν ήταν  ο Βλαδίμηρος Καυκαρίδης , η Μόνικα Βασιλείου , η Μάρω Καυκαρίδου , ο Μιχάλης Παπαευαγόρου κ.α. Έπαιρνε μέρος σε όλες τις εκδηλώσεις του Λαϊκού Κινήματος ,στα  Φεστιβάλ ΠΟΓΟ,ΕΚΑ ,ΕΔΟΝ σε όλες τις πόλεις της Κύπρου..

Συμμετείχε τον Αύγουστο 1981 στο Α’ Φεστιβάλ Πολιτικού Τραγουδιού της ΕΔΟΝ και το 1982 τραγούδησε  στο 9ον Παγκύπριο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών με την ορχήστρα του Μάριου Τόκα ενώ στο 12ο το 1988 τραγούδησε με τον Τ/Κ Ζιάν Τουφάν το τραγούδι σε στίχους της Νεσιέ Γιασίν  «Η δική μου η πατρίδα έχει μοιραστεί στα δυό»

Το 1985 γεννήθηκε η κόρη του Μελίνα στην Λεμεσό όπου η οικογένεια του είχε ήδη μετακομίσει. Η απομάκρυνση του από το κέντρο των θεατρικών δρώμενων και σε αναζήτηση θεατρικής στέγης στη Λεμεσό, ο Γιώργος το 1986 και 1987  βιοπορίστηκε αξιοποιώντας το δεύτερο χάρισμα που είχε , τη φωνητική του δυνότητα , τραγουδώντας μόνος τα βράδυα στην μπουάτ « Ο Νήλιος». Το 1988-1989 , μετά που δημιούργησε με το φίλο του Πανίκο Τριμικλινιώτη το γνωστό αργότερα  «Duo  Λώρης & Πανίκος»  δούλεψαν μαζί στη ταβέρνα «Το Κλήμα» ,  το 1990-1991 στη ταβέρνα «Η Φλογέρα» και από το 1992 μέχρι και το 2003 δημιούργησαν τη δική τους ταβέρνα «Ο Βασιλικός» στην οποία τραγουδούσαν κάθε βράδυ πλην της Κυριακής. Το 1991 γεννήθηκε το δεύτερό παιδί ο Ανδρέας  και ο  Γιώργος συνέχισε , παράλληλα ,μέχρι το 1994, τις συνεργασίες του με το ΡΙΚ, με παιδικές και άλλες εκπομπές από ραδιόφωνο και τηλεόραση για μικρά παιδιά . Το 1986 και το 1991 εκλεγηκε  Δημοτικός Σύμβουλος Λεμεσού με τον συνδυασμό του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις και υπηρέτησε για δυο θητείες .Το 1995 εκλεγηκε  μέλος της ΕΕ ΑΚΕΛ Λεμεσού και της  Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ. Στα μετέπειτα χρόνια  συνέχισε την συνεργασία με το Πανίκο Τριμικλινιώτη και παρουσίαζαν τα βράδια    μουσικό πρόγραμμα για 18 και μισό  χρόνια (2003-2021) στο Ξενοδοχείο Columbia στο Πισσούρι.

Λόγω των περιστάσεων  της πανδημίας ,από τον Φεβρουάριο το 2020 ξεκίνησε  ταυτόχρονα με την μουσική, να εργάζεται στην εταιρία παράδοσης δεμάτων DHL 

Είχε πάντα την οικογένεια του στην έγνοια του και φρόντιζε γ ‘αυτήν μέχρι τη ημέρα που έφυγε.

Ο Γιώργος Λώρης είχε μια μακρά επαγγελματική διαδρομή με πλούσια προσφορά στο Θέατρο και την Μουσική. Ανιδιοτελής και ολιγαρκής απλός και καταδεκτικός ήταν για όλους ο τροβαδούρος της ειρήνης και της κοινωνικής προκοπής. Παρέμεινε συνεπής στις ιδέες και τις αξίες της προόδου και του σοσιαλισμού και έδωσε από τις γραμμές του ΑΚΕΛ και της Αριστεράς το στεντόρειο παρών του στους αγώνες του λαού μας.

Θέατρο Ριάλτο, Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022, στις 19:30. (70’)

Εισιτήρια: Είσοδος Ελεύθερη (απαραίτητη η εξασφάλιση δελτίων εισόδου). E-ticket: https://rialto.interticket.com/ 

Tαμείο: 77 77 77 45 

(Δευ - Παρ 10:00-15:00 και 1,5 ώρες πριν την έναρξη των παραστάσεων

 

Loader