"ΔΩΜΑΤΙΑ": Ο νέος χώρος δημιουργίας και στήριξης γυναικών καλλιτεχνών στο ΚΤΗΡΙΟΝ 53

"ΔΩΜΑΤΙΑ": Ο νέος χώρος δημιουργίας και στήριξης γυναικών καλλιτεχνών στο ΚΤΗΡΙΟΝ 53

Αναδεικνύοντας τη γυναικεία δημιουργικότητα

Το ΚΤΗΡΙΟΝ 53, ένα σημαντικό κέντρο για τις πειραματικές τέχνες στη Λευκωσία, παρουσιάζει το νέο πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών με τίτλο "ΔΩΜΑΤΙΑ". Η πρώτη φάση αυτού του προγράμματος είναι αφιερωμένη αποκλειστικά σε γυναίκες καλλιτέχνιδες, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση για την προώθηση της ισότητας των φύλων και την ενίσχυση της φωνής των γυναικών στην τέχνη.

Αυτή η πρωτοβουλία δεν είναι απλώς μια κίνηση προς την ισότητα, αλλά μια σημαντική προσπάθεια να αναδειχθούν οι δημιουργικές και πολιτιστικές συνεισφορές των γυναικών καλλιτεχνών. Προσφέρει έναν χώρο όπου οι καλλιτέχνιδες μπορούν να εκφράσουν τις απόψεις, τις εμπειρίες και τις ιδέες τους ελεύθερα, προωθώντας ταυτόχρονα την πολιτιστική ποικιλομορφία και την κριτική σκέψη για τον ρόλο των γυναικών στη σύγχρονη κυπριακή κοινωνία.

Μέσα από το πρόγραμμα "ΔΩΜΑΤΙΑ", οι καλλιτέχνιδες θα έχουν την ευκαιρία να προκαλέσουν τις κυρίαρχες απεικονίσεις της γυναίκας και να παρουσιάσουν νέες και ενδιαφέρουσες οπτικές. Αυτή η προσέγγιση ενισχύει τον πολιτιστικό διάλογο και προάγει τη συνειδητοποίηση για τη γυναικεία ταυτότητα και την ισότητα, ενθαρρύνοντας την ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών μεταξύ των συμμετεχόντων καλλιτεχνών.

Συνολικά, η επιλογή αυτή προάγει τη διαφορετικότητα και την ισότητα στην τέχνη, λειτουργώντας ως μέσο για να προκαλέσει σκέψεις και ανοιχτές συζητήσεις σχετικά με τη γυναικεία ταυτότητα και τη θέση των γυναικών στην κοινωνία, προσδίδοντας έναν ιδιαίτερο και σημαντικό προβολέα στις δημιουργίες τους.

Πρώτη Φάση: Ιούλιος 2024

Sweet Nightmare

Contemporary performance by Nasia Kelepeshi

Μέσα από το έργο "Sweet Nightmare", η Nasia Kelepeshi παρουσιάζει μια παράσταση που αναδεικνύει την προσπάθεια μιας γυναίκας να προσαρμοστεί στα κοινωνικά στερεότυπα και τους κανόνες της πατριαρχικής κοινωνίας. Με όμορφες και αισθησιακές κινήσεις, αντικείμενα και μουσική, δημιουργεί εικόνες γεμάτες αντιθέσεις πάνω στη σκηνή, διερευνώντας την ένταση μεταξύ ονείρου και εφιάλτη.

Διάρκεια: 20 λεπτά

'Τίνος είσαι εσύ;'

Ναταλία Παναγιώτου

Η Ναταλία Παναγιώτου, μέσα από το σόλο έργο της, θέτει ερωτήματα για το πώς καθορίζεται η ταυτότητά μας και η ζωή μας. Αναζητά τη ρίζα της ταυτότητας και το ρόλο του πατριαρχικού συστήματος, με έμφαση στη θέση της γυναίκας. Με χιούμορ και αμεσότητα, προσκαλεί το κοινό σε διάλογο.

Διάρκεια: 20 λεπτά

C 'est la vie

Μύρια Αργυρού

Η Μύρια Αργυρού παρουσιάζει την ιστορία ενός μικρού κοριτσιού που μεγαλώνει και προσπαθεί να απαλλαγεί από τον σεξισμό και τα κοινωνικά στερεότυπα. Το έργο αποτυπώνει τις καθημερινές ανησυχίες και προβληματισμούς, αναδεικνύοντας τη μετάβαση από την παιδικότητα στην ενηλικίωση.

Διάρκεια: 20 λεπτά

Συμμετέχοντες

Μέντορας: Μαρία Ιόλη Καρολίδου

Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Στέλιος Θεοχάρους

Παραστάσεις

  • Τρίτη 16 Ιουλίου
  • Πέμπτη 18 Ιουλίου
  • Τρίτη 23 Ιουλίου
  • Πέμπτη 25 Ιουλίου

Ώρα: 20:00

Εισιτήρια και Πληροφορίες

Εισιτήρια διαθέσιμα στο more.com

Γενική είσοδος: €12,00

Πληροφορίες: 70001384

Κτήριον 53 - Πυρήνας Πειραματικών Τεχνών Λευκωσίας, Καλλιτεχνείον/ Arts Studio

(Λεωφόρος Αθήνας 25-27 Χρυσαλινιώτισσα 1017, Λευκωσία)

Χορηγοί και Υποστήριξη

Χορηγός: Υφυπουργείο Πολιτισμού - Τμήμα Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού

Υποστήριξη: Piperaris Security, ΑΔΕΛΦΟΙ ΜΑΡΚΟΥ - Είδη Υγιεινής και Κεραμικά, Bionic Electronics.

 

Loader