«ΚΟΙΜΩΜΕΝΟΣ ΧΑΛΕΠΑΣ, Ο ΣΑΛοΣ Αγιος» του Αγγέλου Ανδρεοπούλου στο Σατιρικό Θεάτρο

«ΚΟΙΜΩΜΕΝΟΣ ΧΑΛΕΠΑΣ, Ο ΣΑΛοΣ Αγιος» του Αγγέλου Ανδρεοπούλου στο Σατιρικό Θεάτρο

Για δύο μόνο παραστάσεις

Η παράσταση ΚΟΙΜΩΜΕΝΟΣ ΧΑΛΕΠΑΣ, Ο ΣΑΛοΣ αΓΙΟΣ, που παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά, έχει ήδη αγγίξει την καρδιά πολλών θεατών, που ξεσπούν σε χειροκροτήματα στο τέλος αλλά και κατά την διάρκεια της παράστασης, σε Αθήνα, Ηράκλειο Κρήτης, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Κρανιδι Ερμιονιδας, στον Πύργο της Τήνου, όπου παρουσιάστηκε στον προαύλιο χώρο του σπιτιού, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο σπουδαίος γλύπτης, αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδος , συνεχίζει και τις παραστάσεις της στο Σατιρικό θέατρο Κύπρου στην Λευκωσία.

Στην πορεία της ανθρωπότητας, πολλοί καλλιτέχνες χαρακτηρίστηκαν διαφορετικοί, σαλεμένοι, ιδιαίτεροι, τρελοί. Αποδιώχθηκαν, βασανίστηκαν, ταλαιπωρήθηκαν από τον περίγυρό τους, αλλά έμειναν πιστοί στα ιδανικά τους.

Σήμερα οι καλλιτέχνες αυτοί χαρακτηρίζονται ως σπουδαίοι, με δείγματα δουλειάς, που έμειναν αξιοζήλευτα, αναλλοίωτα και ιστορικά στο πέρασμα του χρόνου.

Ένας από αυτούς τους σημαντικούς καλλιτέχνες υπήρξε και ο Τηνιακός γλύπτης Γιαννούλης Χαλεπάς, για τη ζωή του οποίου μας μιλάει το έργο του Άγγελου Ανδρεόπουλου.

Ένας άνθρωπος, για τον οποίο η χώρα μας ήταν, είναι και παραμένει περήφανη, με πληθώρα βραβείων στο εξωτερικό και την Ελλάδα, με έργα που εντυπωσιάζουν οποιοδήποτε τα αντικρίζει... μα και με ατέλειωτες στιγμές ταλαιπωρίας, ταπείνωσης και απαξίωσης στην πορεία της ζωής του.

Η διάσημη Κοιμωμένη του, που κοσμεί, ακόμα, το πρώτο νεκροταφείο, ο Σάτυρος που παίζει με τον έρωτα και δεν του χαρίζει τα εδέσματά του, η Μήδεια που σε κάθε μία από τις εκφάνσεις της, γίνεται όλο και πιο σκληρή με τα παιδιά της, το Παραμύθι της πεντάμορφης, είναι μερικά από τα δείγματα της, μπροστά από την εποχή του, τέχνης του Γιαννούλη Χαλεπά, τα οποία ακόμα και σήμερα αποτελούν αντικείμενο θαυμασμού, όλων των επισκεπτών που τα αντικρίζουν στα μουσεία ή τις γκαλερί που φιλοξενούνται.

Ο αντίποδας όλης αυτής της δόξας στη ζωή του ανθρώπου αυτού... 14 χρόνια εγκλεισμός στο ψυχιατρείο της Κέρκυρας, κάτω από άθλιες συνθήκες... άλλα 14 χρόνια υπό την επίβλεψη της αυστηρής και αυταρχικής μητέρας του, που από τα πρώτα βήματα της ζωής του, εκδήλωσε την επιθυμία της, να μην γίνει ο γιος της μαρμαράς και να ακολουθήσει τη μοίρα του συζύγου της. Χλευασμοί, επαιτεία, πείνα, μερικές από τις λέξεις και στιγμές που χαρακτηρίζουν το βίο του Γιαννούλη Χαλεπά.

Η παράσταση ΚΟΙΜΩΜΕΝΟΣ ΧΑΛΕΠΑΣ, Ο ΣΑΛοΣ αΓΙΟΣ, που παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά, έχει ήδη αγγίξει την καρδιά πολλών θεατών, που ξεσπούν σε χειροκροτήματα στο τέλος αλλά και κατά την διάρκεια της παράστασης, σε Αθήνα, Ηράκλειο Κρήτης, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Κρανιδι Ερμιονιδας, στον Πύργο της Τήνου, όπου παρουσιάστηκε στον προαύλιο χώρο του σπιτιού, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο σπουδαίος γλύπτης, αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδος , συνεχίζει και τις παραστάσεις της στο Σατιρικό θέατρο Κύπρου στην Λευκωσία.  

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Όταν περυσι ξεκινούσαμε με τον Γιώργη τις πρόβες για το υπέροχο κείμενο του Άγγελου Ανδρεοπούλου ΚΟΙΜΩΜΕΝΟΣ ΧΑΛΕΠΑΣ, Ο ΣΑΛοΣ αΓΙΟΣ, το μόνο που είχα κατα νου, είναι να αντιμετωπίσω αυτό το έργο και αυτή την προσωπικότητα με το σεβασμό, που αξίζει σε ένα τόσο μεγάλο καλλιτέχνη αυτού του βεληνεκούς, αλλά και την αγάπη που άξιζε να λάβει αυτός ο άνθρωπος και την αποδοχή που τόσο άργησε να έχει στη ζωή του.

Λίγα πράγματα γνώριζα για τη ζωή του Γιαννούλη Χαλεπά, πριν καταπιαστώ με αυτό το έργο όπως κατά γενική ομολογία θεατών λίγα πράγματα γνώριζαν και εκείνοι, πριν το παρακολουθήσουν.

Με οδηγό την αγάπη σε αυτή την ψυχή και σε αυτόν το καλλιτέχνη, προσπάθησα να σταθώ στο πλαι του, να τον αγκαλιάσω, να ακούσω τις σκέψεις του, να νιώσω τους χτύπους της καρδίας του και να '' σμιλεψω '', με τις οδηγίες του, τον ρόλο και την παράσταση.

Καθοριστικό ρόλο στην ολοκλήρωση της μοναδικής αυτής διαδρομης, η επισκεψη στο σπιτι του - μουσείο, στον Πύργο, στο ευλογημένο νησι της Τηνου, η προετοιμασια για την πρεμιέρα που έγινε εκεί και η μαγική παράσταση στα σκαλιά, που είχε ο ίδιος πατήσει και στον προαύλιο χώρο που είχε ονειρευτεί, είχε πονέσει, είχε λαξεύσει το μάρμαρο... αυτο το μάρμαρο που είχε παγώσει την καρδιά του.

Πάλι, από τον Πυργο της Τήνου και το σπίτι του Γιαννούλη, στις 24 Αυγούστου, ημέρα γέννησης του, ξεκινήσαμε και φέτος για Δεύτερη χρονιά τις παραστάσεις μας, με εμενα να επιθυμώ, μετά την περσυνή μεγάλη περιοδεία σε πόλεις της Ελλάδας, να μεταδοθεί το μήνυμα της αγάπης σε ακόμα περισσότερους θεατές, γιατί η αγάπη είναι αρκετή για να αγγίξεις έναν άνθρωπο, να τον αφουγραστεις, να τον μαλακώσεις..να τον θεραπεύσεις.

Μαζί με τον Γιώργη και τον Άγγελο, με οδηγό αυτο το έργο, προσπαθούμε να το κάνουμε πράξη σε κάθε παράσταση, σε κάθε λεπτό που ο ΚΟΙΜΩΜΕΝΟΣ ΧΑΛΕΠΑΣ, Ο ΣΑΛοΣ αΓΙΟΣ, παρουσιάζεται στην σκηνή.

Να υπενθυμίσουμε οτι η πρεμιέρα τόσο την πρώτη οσο και την δεύτερη σεζόν παρουσίασης της παράστασης, έγινε στον προαύλιο χώρο του σπιτιού ( νυν μουσείου ) Γιαννούλη Χαλεπά στον Πύργο Τήνου, τιμώντας έτσι την μνήμη του μεγάλου καλλιτέχνη .  

Ακολουθούν κάποια αποσπάσματα από κριτικές για την παράσταση:

 ́ ́Λέγαμε πως δεν γίνεται να βρισκόμαστε για πάνω από μία ώρα στα κόκκινα, κι εμείς από κάτω και όσοι είναι πάνω στη σκηνή. Γίνεται. Μας το απόδειξε η αψεγάδιαστη ερμηνεία του Γιώργη Κοντοπόδη και η επίμονη και απαιτητική σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Λιακόπουλου. ́ ́Τιτικα Τζιαλλα - Ηπειρωτικος Αγων

"Το κείμενο αυτό αποτελεί μια γροθιά στο κοινωνικό κατεστημένο"

Ελένη Αναγνωστοπούλου - fractalart.gr

"Η τραγική ζωή του μεγάλου καλλιτέχνη, περνάει ολόκληρη μέσα από τη δυνατή ερμηνεία του Γιώργη Κοντοπόδη και μας καθηλώνει"

Λένα Σάββα - θεατρο.gr

‘’Ένα ανατριχιαστικό όλον που σε κερδίζει επάξια, προσφέρει εντάσεις, ποικίλες υφές και ρεαλιστικό σπαραγμό"

Τζένη Κουκίδου - koukidaki.gr

"Με ξετρέλανε αυτός εδώ ο μονόλογος. Με ξετρέλανε τούτη η παράσταση"

Κώστας Κούλης Noizy.gr

"Η παράσταση είναι ένας από αυτούς τους μονολόγους, που βγαίνεις από την αίθουσα και

ψάχνεις λίγο δροσερό αέρα να σε "χτυπήσει" στο πρόσωπο"

Θοδωρής Κ. - sinwebradio.com

" Ο λόγος ρέει, τα συναισθήματα ρέουν. Φαίνεται η ψυχή. Αυτό μου έμεινε από το έργο. Δεν μιλά απλά για τη ζωή του Χαλεπά, μιλά για την ψυχή του κι αυτό παίρνει το κοινό φεύγοντας."

Iart.gr

 ́ ́Σπάνια παρακολουθεί κανείς παράσταση με τόση ισότιμη και ισοβαρή αρμονία των τριών συντελεστών της, του συγγραφέα, του σκηνοθέτη και του ηθοποιού. Μια παράσταση που οφείλουμε να δούμε όλοι ́ ́

Βαγγελης Ραφτοπουλος thesspress.gr

 ́ ́Ο Γιωργής Κοντοπόδης αρπάζει το κείμενο, περνάει τις λέξεις στην ψυχή του, τις φιλτράρει με έναν αξεπέραστο τρόπο και το προσφέρει με όλη του την ένταση, όλη την ευαισθησία και το πολυεπίπεδο του, τόσο άμεσα, τόσο διακριτά που κανείς και τίποτα δε μένει ασυγκίνητος ́ ́

Αiμιλια Φλωρου artviews.gr

 ́ ́Ο Γιωργης Κοντοποδης χειρίζεται άψογα όλα τα συναισθήματα του ρόλου του, ποτίζεται από αυτά ώστε να μας μεταφέρει την τραγικότητα της ζωής ενός «σαλού άγιου» που αδικήθηκε από τους ανθρώπους, δικαιώθηκε με την τέχνη του. Όλα ξεπροβάλλουν μέσα από τις ερμηνευτικές συναισθηματικές εναλλαγές του ηθοποιού που καταθέτει στη σκηνή τον εξαιρετικό υποκριτικό του πλούτο ́ ́

Μαιρη Γκαζιανη polimagazino.gr

 ́ ́Το έργο ερμηνεύει ο Γιώργος Κοντοπόδης δείχνοντας πραγματική ψυχή και σθένος, καθώς δημιουργεί έναν άνδρα που στοιχειώνεται από το παρελθόν του ενώ βρίσκεται και κυριολεκτικά εγκλωβισμένος στην παρούσα κατάσταση ́ ́

Τωνια Καραογλου athinorama.gr

 “Πρόκειται για μια παράσταση, με τα λόγια του Αγγέλου Ανδρεοπούλου και την καθηλωτική ερμηνεία του Γιωργη Κοντοποδη, που δύσκολα θα ξεχάσω. ́ ́

Πάνος Τουρλής koukidaki.gr

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

ΚΟΙΜΩΜΕΝΟΣ ΧΑΛΕΠΑΣ, Ο ΣΑΛοΣ αΓΙΟΣ

Του Αγγέλου Ανδρεοπούλου

Σκηνοθεσία - φωτισμοί : Αλέξανδρος Λιακόπουλος

Σκηνικό - εικαστική επιμέλεια : Μιχάλης Παπαδόπουλος

Φωτογραφίες : Ραμπελλα Γρε - Μιχάλης Παπαδόπουλος - Περικλής Μπαλάτσος

Μουσική σύνθεση : Άγγελος Ανδρεόπουλος

Παραγωγή: Erofili Productions

Στο ρόλο του Γιαννούλη Χαλεπά ο Γιώργης Κοντοποδης

 

FB Page: Erofili Productions

Instagram Page :erofili_productions

Website : http://erofiliproductions.gr/

Loader