Με την παράσταση "Forever" από την Ελβετία κλείνει φέτος Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου

Με την παράσταση "Forever" από την Ελβετία κλείνει φέτος Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου

Το φεστιβάλ θα διαρκέσει μέχρι και τις 29 Ιουνίου

Κι αν ζούσαμε όλοι για πάντα; Το όνειρο της μεταθανάτιας ζωής ανέκαθεν αποτελούσε πηγή έμπνευσης για τον άνθρωπο. Πληθώρα παραμυθιών και μύθων καταπιάνονται με τον θάνατο, την ανάσταση ή την αιώνια ζωή. Η ελληνική μυθολογία δημιούργησε αθάνατους θεούς, ζώα, τέρατα και γίγαντες με υπερφυσικές δυνάμεις. Τι πιστεύουν τα παιδιά για τη ζωή και τον θάνατο, για τη θνητότητα και την αθανασία; Σε ποιο βαθμό μπορούν τα παιδιά να έρχονται αντιμέτωπα με το ζήτημα αυτό;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να γίνει κανείς αθάνατος: ξεκινώντας τη δική του οικογένεια, δημιουργώντας καλλιτεχνικά έργα, αφήνοντας μία πολιτική κληρονομιά. Εφόσον μας περιορίζει ο ίδιος μας ο θάνατος, επιχειρούμε ποικιλοτρόπως να δημιουργήσουμε ένα συνεχές που παραμένει ανεξίτηλο ακόμη κι αφότου η δική μας ζωή τελειώσει. Τα παιδιά έχουν το χάρισμα να καταπιάνονται με ένα θέμα με τρόπο παιχνιδιάρικο. 

Συνεντεύξεις, παιχνίδια και εργαστήρια, πυροδότησαν ιδέες και κέντρισαν τη φαντασία παιδιών (μεταξύ 8 και 12 ετών) γύρω από τη ζωή και τον θάνατο, τη θνητότητα και την αθανασία. Στο εξής, το υλικό που προέκυψε μεταφράστηκε από πέντε επαγγελματίες χορευτές. 

Το Forever είναι ένα έργο που δημιουργεί έναν κόσμο αθανασίας στον οποίο ζωντανεύουν πλάσματα μέσα από τη φαντασία των παιδιών. Ένα εικαστικό, συγκινησιακό, γεμάτο συναίσθημα ταξίδι σε μια οπτική γλώσσα που θέτει το εξής ερώτημα: τι θα συνέβαινε αν ζούσαμε όλοι αιώνια; Το έργο Forever αποτελεί μέρος μίας τριλογίας σε παραγωγή της Tabea Martin γύρω από το θέμα της παροδικότητας. Το This Is My Last Dance, που έκανε πρεμιέρα τον Φεβρουάριο 2018, καταπιάνεται με την παροδικότητα του σώματος και, συγκεκριμένα, με την εμπειρία της τελικής του κατάστασης. To Forever παρατηρεί με παιχνιδιάρικη διάθεση τις ιδέες μας γύρω από τη μεταθανάτια ζωή, την επιθυμία για μια ζωή αέναη. Το 2020, ακολουθεί το πρότζεκτ Nothing Left το οποίο διερευνά και θέτει στο επίκεντρό του τον θάνατο των άλλων.

H Tabea Martin είναι χορογράφος και περφόρμερ με έδρα τη Βασιλεία, Ελβετία. Σπούδασε Μοντέρνο Χοροθέατρο στη σχολή Hogeschool voor de Kunsten, και ακολούθως Χορογραφία στην Ακαδημία Χορού του Ρότερνταμ στην Ολλανδία όπου ξεκίνησε να εξελίσσει το έργο της ως χορογράφου με κεντρικό άξονα ζητήματα κοινωνικού περιεχομένου. Η Tabea επικεντρώνεται περισσότερο στη δημιουργική διαδικασία παρά στο τελικό αποτέλεσμα: στο πώς χάνει κανείς τον δρόμο του, πώς έρχεται αντιμέτωπος με το άγνωστο, πώς ξεπερνάει τα εμπόδια και αντιμετωπίζει συναισθήματα που προκύπτουν, ή στο να ανακαλύπτει το απροσδόκητο. Η Tabea έχει αποσπάσει πληθώρα βραβείων για το έργο της, ενώ έχει προταθεί για βραβείο ανερχόμενης χορογράφου από το φεστιβάλ της Ολλανδίας ‘Dutch Dance Days’. Το 2013, το Duet for two dancers επιλέχθηκε από το Aerowaves και βραβεύτηκε από το φεστιβάλ (Re)connaissance στη Γαλλία. Έκτοτε έχει περιοδεύσει εκτενώς ανά την Ευρώπη. Έχει, επίσης, συμμετάσχει στο πρότζεκτ ‘ACT your AGE’, μία ευρωπαϊκή συνεργασία μεταξύ Ολλανδίας, Κύπρου και Ιταλίας. Έχει δημιουργήσει πρωτότυπα χορογραφικά έργα για τα θέατρα Stadttheater (Βέρνη), Maxim Gorki Theatre (Βερολίνο), και Schauspielhaus Zürich (Ζυρίχη), και συνεργάζεται στενά με τους Sebastian Nübling και Sibylle Berg. Η Tabea Martin διατηρεί τη δική της ομάδα χορού και, μαζί της, κάνει περιοδείες με διάφορα έργα ανά την Ευρώπη. 

Χορογραφία: Tabea Martin 

Βοηθός χορογράφου: Laetitia Kohler 

Χορευτές: Tamara Gvozdenovic Emeric Rabot Benjamin Lindh Daniel Staaf Miguel do Vale 

Σχεδιασμός σκηνικών: Veronika Mutalova 

Κοστούμια: Mirjam Egli 

Σχεδιασμός φωτισμού: Simon Lichtenberger 

Μουσική συνοδεία: Donath Weyeneth 

Δραματουργία: Irina Müller Moos van den Broek 

Βοηθός δραματουργού: Nadja Rothenburger 

Εξωτερικός σύμβουλος: Sébastian Nübling 

Προώθηση: Dominique Cardito 

Βιντεογράφηση: Heta Multanen 

Φωτογράφηση: Nelly Rodriguez Heta Multanen 

Διεύθυνση παραγωγής: Franziska Ruoss

Διοργάνωση Υφυπουργείο Πολιτισμού (Τμήμα Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού) και Θέατρο Ριάλτο

Σε συνεργασία Στέγη Χορού Λεμεσού 

Θέατρο Ριάλτο Λεμεσός, Πέμπτη 29/06 στις 20:30 (60’) (8+) 

Τιμή: €8 (€30 για όλες οι παραστάσεις)

E-ticket: www.rialto.com.cy 

Ταμείο: 77 77 77 45 (Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 -15:00)

Ελεύθερη είσοδος για μαθητές, φοιτητές, στρατιώτες, συνταξιούχους και επαγγελματίες χορού. Δωρεάν μεταφορά από Λευκωσία.  

Loader