Ο Ιανουάριος μέσα από 20 ξεχωριστές θεατρικές παραστάσεις

Ο Ιανουάριος μέσα από 20 ξεχωριστές θεατρικές παραστάσεις

Με έργα κάθε είδους για μικρούς και μεγάλους

Άλλος ένας μήνας είναι εδώ και μαζί του φέρνει ένα πλούσιο πρόγραμμα με θεατρικές παραστάσεις. Ο Ιανουάριος είναι γεμάτος από μοναδικά θέατρα κάθε είδους που θα ικανοποιήσουν ακομη και τον πιο απαιτητικό θεατή. Πιο κάτω, θα βρεις αναλυτικά τι λίστα με όλα τα έργα που θα απολαύσουμε και αυτόν το μήνα.

«Oι Παίχτες» - στον ΘΟΚ Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή

Ένας έμπειρος τζογαδόρος και διαβόητος απατεώνας καταφτάνει σε ένα πανδοχείο, σε μια επαρχιακή πόλη της Ρωσίας, αναζητώντας το επόμενο θύμα του. Εκεί έρχεται αντιμέτωπος με το ιδιαίτερα εξυπηρετικό προσωπικό και μια παρέα «ομολόγων» του, οι οποίοι μοιράζονται μαζί του το ίδιο πάθος για τον τζόγο.

Η συνάντησή τους θα είναι γεμάτη απρόβλεπτες και ανατρεπτικές καταστάσεις, όπου κανείς δεν μπορεί να διακρίνει έναν απατεώνα από έναν τίμιο άνθρωπο.

 Η κωμωδία του Νικολάι Γκόγκολ ξεκίνησε να γράφεται μεταξύ 1832 και 1837, ολοκληρώθηκε το 1842 και παρουσιάστηκε επί σκηνής, αν και λογοκριμένη, το 1843. Με ιδιαίτερα σκωπτική διάθεση, ο συγγραφέας ξεσκεπάζει τις σκοτεινές γωνιές και τα πάθη της ανθρώπινης ψυχής. Όλα είναι ένα φρενήρες παιχνίδι μεταμφιέσεων και προσωπείων, στο οποίο τα όρια ανάμεσα στο ψεύδος και την αλήθεια, στην ατιμία και την εντιμότητα, στην ειλικρίνεια και την υποκρισία είναι θολά και δυσδιάκριτα.

Εισχωρώντας στη σατιρική φόρμα του έργου, η νεαρή σκηνοθέτρια, Μαρία Βαρνακκίδου επιθυμεί να εντοπίσει τις σημερινές δόσεις αλήθειας του και να αναδείξει τη φθορά της ανθρώπινης υπόστασης και την εξάρτηση από πάθη και εθισμούς.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση-Διασκευή: Γιώργος Κουτλής

Σκηνοθεσία: Μαρία Βαρνακκίδου

Σκηνικά-Κοστούμια: Κωνσταντίνα Ανδρέου

Κινησιολογία: Λία Χαράκη

Μουσική: Πάνος Μπάρτζης

Σχεδιασμός Φωτισμών: Σταύρος Τάρταρης

Βοηθός σκηνοθέτριας: Λουκία Πιερίδου

Παίζουν: Πέτρος Γιωρκάτζης, Αντώνης Κατσαρής, Κλείτος Κωμοδίκης, Μάριος Κωνσταντίνου, Γιάννης Μίνως, Γιώργος Χριστοφορίδης

από το ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023

και κάθε ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ (20:30)

& ΚΥΡΙΑΚΗ (18:00)

σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Στοιχημάτων

 ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ | https://tickets.thoc.org.cy/event/thoc-oi-paixtes/?lang=el

Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ | 77772717

(Τρίτη-Κυριακή 10:00-13:30 & 16:00-18:00)

€12/€6* συνταξιούχων, πολυτέκνων, άτομα κάτω των 25 ετών

και σε περιοδεία |

«Ρωτά με όταν ξυπνήσω» - ΘΟΚ Κάθε Σάββατο και Κυριακή 

.

Φίλοι και γονείς γιορτάζουν τα δέκατα πέμπτα γενέθλια της Ουρανίας. Για την ίδια, όμως, δεν αποτελούν γιορτή. Αντιμέτωπη με το δικό της πρόβλημα παραιτείται κι όλοι αναζητούν να μάθουν τι έχει συμβεί.

Στο κέντρο της ιστορίας του έργου βρίσκεται η Ουρανία και γύρω της ένας κύκλος ενηλίκων και εφήβων: δύο γονείς που ανησυχούν για εκείνην, ένας αδιάφορος αδελφός, η Μπι που πασχίζει να διαλευκάνει το μυστήριο της κολλητής της φίλης, ένα ωραιοπαθές αγόρι κι ένας χορός συνομηλίκων που την παρακολουθεί και σχολιάζει τις πράξεις της. Η φιλία, ο έρωτας, η σεξουαλικότητα, η αναζήτηση του πραγματικού εαυτού, τα μυστικά κι οι αλήθειες είναι κάποιες από τις θεματικές που αντηχούν στον κόσμο του έργου.

Κι αυτή τη χρονιά στις Δράσεις «Νέ@ σε έρημο νησί» του Θεάτρου Αποθήκες ένα έργο συνομιλεί με τις εφηβικές καρδιές, φέρνοντας στην επιφάνεια τις αγωνίες, τα αδιέξοδα και τα όνειρά τους. Το Ρώτα με όταν ξυπνήσω γράφτηκε μετά από ανάθεση του ΘΟΚ στον καταξιωμένο Κύπριο συγγραφέα Χαράλαμπο Γιάννου κι εξελίχθηκε μέσα από δημιουργική συνεργασία με την σκηνοθέτρια, τους καλλιτεχνικούς επιμελητές και μια ομάδα εφήβων.

Η Αλεξία Παπαλαζάρου, που σκηνοθετεί το έργο, με την ευαίσθητη και ρεαλιστική ματιά της και μαζί με μία ομάδα νέων ταλαντούχων συνεργατών, ξεδιπλώνει με γρήγορο ρυθμό, ένταση και συναίσθημα το ανήσυχο σύμπαν που κουβαλούν οι εφηβικές ψυχές.

Ταυτότητα Παράστασης

Σκηνοθεσία: Αλεξία Παπαλαζάρου

Δραματουργία: Ελένη Μολέσκη

Σκηνικά-Κοστούμια: Stavri Papa

Μουσική: Αντώνης Αντωνίου

Κίνηση: Εύα Καλομοίρη

Σχεδιασμός φωτισμού: Γεώργιος Κουκουμάς

Βοηθός σκηνοθέτριας: Μαρία Πισιήλη

Παίζουν: Φάνος Θεοφάνους, Ραφαέλλα Καβάζη, Μάρκος Καλλής, Άνθη Κάσινου, Κωνσταντίνος Τσίτσιος, Μυρσίνη Χριστοδούλου

Παραστάσεις για το κοινό

Λευκωσία | Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ

Από 10 Δεκεμβρίου 2022

Σάββατο στις 20:30 και Κυριακή στις 18:00

Οργανωμένες μαθητικές παραστάσεις για σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης

Λευκωσία | Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ

Τρίτη-Παρασκευή | Πληροφορίες/Κρατήσεις: 22864330

Δράσεις «Νέ@ σε έρημο νησί»

Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Ειρήνη Ανδρέου, Γιάννης Καραούλης, Ελένη Μολέσκη

«Η Κίτρινη Ταπετσαρία» -9,15 και 16 Ιανουαρίου στο Θέατρο Aιγαία

Η ιστορία αποτελεί μια συλλογή από εγγραφές ημερολογίου γραμμένες από μια νεαρή γυναίκα που φαίνεται να πάσχει από επιλόχεια κατάθλιψη.

Ο σύζυγος-γιατρός της την απομονώνει σε ένα εξοχικό σπίτι με σκοπό να της επιβάλλει μια θεραπεία ανάπαυσης για αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «μια προσωρινή νευρική κατάθλιψη-μια ελαφρά τάση προς υστερία», μια διάγνωση αρκετά κοινή για τις γυναίκες εκείνης τη περιόδου. Κλείνοντας την στο παιδικό δωμάτιο του σπιτιού της απαγορεύει κάθε δημιουργική εργασία και της επιβάλλει μια αυστηρή διατροφική και φαρμακευτική αγωγή καθώς και τη χρήση ηλεκτροθεραπείας. Της στερεί επίσης την επαφή με όλα τα οικεία της πρόσωπα ακόμα και με το μωρό της.

Χωρίς κανένα άλλο ερέθισμα εκτός από την ταπετσαρία στο δωμάτιο, η γυναίκα της ιστορίας επικεντρώνεται στα σχέδια και τα μοτίβα της που σταδιακά μεταμορφώνονται σε μια αυτόνομη οντότητα με την οποία η αφηγήτρια θα αναπτύξει μια σχέση εμμονική. Σταδιακά αναδεικνύονται όλο και περισσότερο οι συνέπειες του εγκλεισμού της γυναίκας αυτής, ενώ η ίδια μοιάζει να διανύει ένα ταξίδι αυτογνωσίας που θα ξεπεράσει- λόγω των συγκεκριμένων συνθηκών- τα όρια της λογικής.

Το κείμενο της Γκίλμαν αποτελεί ένα φεμινιστικό μανιφέστο ενάντια στην καταπίεση των γυναικών και μια έντονη κριτική της πατριαρχικής κοινωνίας του τέλους του 19ου αιώνα. Η συγγραφέας αναδεικνύει με τόλμη θέματα όπως η ψυχική υγεία των γυναικών και το στίγμα των ψυχικών παθήσεων, ο εγκλεισμός και η επιβολή ελέγχου στο γυναικείο σώμα, η καταπίεση των γυναικών μέσα από τον έγγαμο βίο, η απαξίωση της γυναικείας ταυτότητας, η γυναικεία ανελευθερία του λόγου, ο αποκλεισμός των γυναικών από την εργασία και την πνευματική δημιουργία.

Παραστάσεις: 9 και 16 Ιανουαρίου στις 20:30, 15 Ιανουαρίου

Θέατρο Aιγαία, Αγίων Ομολογητών 81, Λευκωσία 1081.

Πληροφορίες: 97899409

Εισιτήρια: SoldOut Tickets.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

Διασκευή/ Μετάφραση/ Σκηνοθεσία: Μαρία Ιόλη Καρολίδου

Σκηνικά/Προβολές: Άννα Φωτιάδου

Κοστούμια: Μαρία Γεωργίου

Σχεδιασμός Ήχου: Γιάννης Κουτής

Κινησιολογία: Έλενα Αντωνίου

Σχεδιασμός Φωτισμού: Σταύρος Τάρταρης

Σχεδιασμός αφίσας: Άννα Φωτιάδου

Φωτογραφίες: Δημήτρης Λούτσιος

Επί σκηνής η Αντωνία Χαραλάμπους

Θερμές ευχαριστίες στους ηθοποιούς Πάνο Μακρή και Παναγιώτα Παπαγεωργίου για τη βοήθεια τους.

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά.

"40 και βγαίνω" - 14 Ιανουαρίου στο Θέατρο Ριάλτο

Μετά τις επιτυχημένες εμφανίσεις του στα τηλεοπτικά «Νούμερα» του Φοίβου Δεληβοριά, ο πολυτάλαντος Θανάσης Αλευράς παρουσιάζει στο Θέατρο Ριάλτο την πρώτη του προσωπική μουσικοθεατρική παράσταση, σε σκηνοθεσία Φωκά Ευαγγελινού.

Ένα αυτοβιογραφικό, εσώψυχο, μουσικοσατυρικό πρόγραμμα! Ένα ταξίδι μέσα από προσωπικές ιστορίες που είναι συγχρόνως και ένα αφιέρωμα στην ξακουστή γενιά του ‘80. Σε αυτή τη μοναδική γιορτή θα είναι μαζί του η Ιdra Kayne και ο Jerome Kaluta, οι οποίοι με τις υπέροχες φωνές τους θα μας ταξιδέψουν μουσικά σε τέσσερις δεκαετίες.

 

Τα κείμενα της παράστασης έχουν γράψει η Ελένη Γκασούκα, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Γιώργος Παυριανός και ο ίδιος ο Θανάσης Αλευράς, ο οποίος έχει συμπεριλάβει και κάποιες παλιές του επιτυχίες από τη μέχρι τώρα πορεία του στο θέατρο και στα μουσικά προγράμματα.

Tις ενορχηστρώσεις έχει αναλάβει ο Αντώνης Σκόκος. Επί σκηνής οι μουσικοί: Ζεμενίδης Ευριπίδης (κιθάρες), Κούρος Αλέξανδρος (πλήκτρα), Μιχαηλίδης Θάνος (τύμπανα), Μπουλντής Γιώργος (μπάσο), Παπαδόπουλος Χρήστος (κλαρίνο).

Μουσική Επιμέλεια: Αντώνης Σκόκος

Σκηνοθεσία: Φωκάς Ευαγγελινός

Ηχοληψία: Γιάννης Παξεβάνης, Θράσος Αμπατζής

Σχεδιασμός Φωτισμού: Περικλής Μαθιέλλης

Art Work: Κωνσταντίνος Γεωργαντάς

Σχεδιασμός Βίντεο: Παντελής Μάκκας

Φωτογραφίες: Ρούλα Ρεβή

Ενδυματολογική Επιμέλεια: Γιώργος Σεγρεδάκης

Παραγωγή: Prospero / Κατερίνα Σταματάκη

Info

Σάββατο 14 Ιανουαρίου, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός, 20:30. 

Διάρκεια: 150’

Εισιτήρια: € 25 / 20

«Κωδικός "Κομπανία 4Χ4!"…» Από 12-22 Ιανουαρίου στο WHEREHAUS 612 στη Λευκωσία

.

Μετά από μια γεμάτη δημιουργική χρονιά με δύο επιτυχημένες θεατρικές παραγωγές, η Θεατρική Ομάδα Persona, προχωρεί στο ανέβασμα της νέας θεατρικής παραγωγής της για τον Χειμώνα, το μιούζικαλ τσέπης «Κωδικός “Κομπανία 4Χ4!”…», με οκταμελή θίασο και μια επίλεκτη ομάδα συντελεστών και ηθοποιών.

Με όχημα το χιούμορ και με το τραγούδι να δίνει πάσα στη θεατρική δράση σε ρόλους εναλλασσόμενους, έξι βιρτουόζοι ηθοποιοί επί σκηνής και δύο στα παρασκήνια, μαζί με ένα εκλεκτό επιτελείο συντελεστών και συνεργατών, ενώνουν τις δυνάμεις τους και δανείζουν τα σαρκία και τις φωνές τους σ’ ένα σουρεαλιστικό ταξίδι στην καρδιά της κοινωνίας των σκυλιών, για να μας αποκαλύψουν έναν κόσμο που κανείς δε φανταζότανε πώς μοιάζει, γεμάτο ανατροπές, περιπέτειες, συγκίνηση, τρυφερότητα κι απανωτές εκπλήξεις.

Ένα μιούζικαλ τσέπης για ενήλικες, κατάλληλο και για παιδιά, με τη διαδραστική συμμετοχή των θεατών σε μια αλληγορική ιστορία για το σήμερα μέσα από τα μάτια των ζώων, για όλα εκείνα που δεν λέγονται, αλλά πρέπει κάποια στιγμή να ειπωθούν.

Τέσσερα οικόσιτα σκυλιά - η Ίρμα, ο Μάνιος, η Λούπη και η Πόπο - αφήνουν τη θαλπωρή του σπιτιού τους, μόλις αντιλαμβάνονται ότι σε λίγο καιρό το σπίτι που μένουν, θα περάσει από την ιδιοκτησία της μητέρας τους σε άλλα χέρια, λόγω απλήρωτων χρεών στην τράπεζα. Η μάνα τους δεν έχει δουλειά, συνεπεία της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας και άρα δεν έχει λεφτά για να πληρώσει. Αποφασίζουν λοιπόν να κάνουν κάτι, για να βοηθήσουν την κατάσταση, μπας και βγάλουν κάνα φράγκο στη θέση της.

Σ’ αυτή τους την προσπάθεια, έρχονται να συνδράμουν δύο γείτονες, με τους οποίους κάνουν συχνά παρέα, όταν το αφεντικό τους κι η μαμά τους λείπουν: ένας δαιμόνιος παπαγάλος που μιλά άπταιστα την ανθρώπινη λαλιά κι ένα πανέξυπνο πιθηκάκι, υιοθετημένα τέκνα ενός ζάμπλουτου, bon viveur επιχειρηματία, ιδιοκτήτη - μεταξύ άλλων - κι ενός ζωολογικού κήπου, που ταξιδεύει συχνά, εισάγοντας -μεταξύ άλλων - παράνομα, σπάνια και υπό εξαφάνιση είδη ζώων.

Ο παπαγάλος, προτείνει στα τέσσερα σκυλιά να γράψουν ένα μιούζικαλ και να στήσουν μια παράσταση, κάνοντας πρόβες κρυφά τα βράδια στο σπίτι όταν τα αφεντικά κοιμούνται. Στη συνέχεια, διευθύνει και οργανώνει την κρυφή απόδρασή τους από το σπίτι, αφού προηγουμένως έχει οργανώσει στην εντέλεια κρυφά όλη την προώθηση της παράστασης. Καταλαμβάνοντας το θέατρο που εργαζόταν μέχρι πρότινος η ιδιοκτήτρια-μαμά των τεσσάρων, τις ώρες που αυτό είναι κλειστό, στόχος τους, είναι να μαζέψουν αρκετά χρήματα ώστε να μπορέσει να κρατήσει το σπίτι, προτού η τράπεζα το κατασχέσει και μείνουν όλοι στον δρόμο. Σήμερα είναι μέρα πρεμιέρας. Θα πετύχει άραγε το εγχείρημα;

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Ομάδα Δραματουργίας / Στίχοι Τραγουδιών: Λέα Μαλένη, Χριστίνα Κωνσταντίνου

Τελική Δραματουργική Επεξεργασία / Σκηνοθεσία: Λέα Μαλένη

Πρωτότυπη Μουσική: Χριστίνα Αργύρη

Σκηνικά / Κοστούμια: Λάκης Γενεθλής

Σχεδιασμός Φωτισμού: Παναγιώτης Μανούσης

Κίνηση/Χορογραφία: Ήβη Χατζηβασιλείου, η σκηνοθέτις και οι ηθοποιοί της παράστασης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελένη Αναστασίου

Ενορχήστρωση: Jean-Paul Sacy

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ:

Βαλεντίνος Κόκκινος, Χριστίνα Κωνσταντίνου, Μαριλύ Μήλια, Ελένη Σιδερά, Μαρίλια Χαριδήμου, Άγγελος Χατζημιχαήλ

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ:

Λέα Μαλένη

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΡΟΛΟΙ / ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΚΟΥΚΛΩΝ:

Παναγιώτα Πέτρου, Μιχάλης Κολοκοτρώνης

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:12,13,14,15 &19,20, 21, 22 Ιανουαρίου 2023 στο 

WHEREHAUS 612

ΏΡΑ ΈΝΑΡΞΗΣ: 8.30μ.μ.

ΧΩΡΟΣ: Wherehaus 612 (Μιχαήλ Κουσουλίδη 5, Παλλουριώτισσα)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ / ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: 70000138 ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: www.tickethour.com.cy και σε όλα τα υποκαταστήματα της ACS COURIER

ΕΙΣΟΔΟΣ: €15 / €12 (φοιτητές, μαθητές, στρατιώτες, συνταξιούχους, ανέργους, ατέλειες)

ΘΕΣΜΙΚΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ: ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΥΠΡΟΥ

Φωτογραφίες: Αντώνης Φαρμακάς

Υπεύθυνη Επικοινωνίας / Προβολής: Μύρω Χριστοδούλου

«Πριν έρθει ο Γερμανός» - 13-16 Ιανουαρίου στο Θεατράκι του ΡΙΚ στη Λευκωσία

''

Η HAMM Broductions παρουσιάζει το νέο έργο της βραβευμένης συγγραφέως Μάρτα Μπαρσελό. Το έργο γράφτηκε για ένα τουρνουά δραματουργίας, το οποίο απαγόρευε τις σκηνικές οδηγίες. Ο σκηνοθέτης Κώστας Σιλβέστρος, σε ένα έργο «λευκού καμβά», δημιουργεί ένα μοναδικό σύμπαν για την ηρωίδα του. Πλάι στην Πόπη Αβραάμ, ο Αντρέας Κουτσόφτας, ο οποίος ενσαρκώνει μία πληθώρα ρόλων και μαζί μας παρουσιάζουν τις καθημερινές στιγμές της ηρωίδας.

Η Τζούλια, μια γυναίκα γύρω στα 60, χήρα, έχει από καιρό καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά με τη μνήμη της. Οι ιατρικές εξετάσεις επιβεβαιώνουν τις υποψίες της: πάσχει από Αλτσχάιμερ. Είναι ζήτημα χρόνου πότε θα χάσει εντελώς την προσωπικότητά της και πότε θα πάψει να αναγνωρίζει ακόμη και τους γιους της.

Αποφασίζει λοιπόν, να φτιάξει μια λίστα με όλα όσα θέλει πραγματικά να κάνει, όσο είναι ακόμη σε θέση να παίρνει η ίδια τις αποφάσεις για την ζωή της. Θέλει να απολαύσει κάθε πολύτιμο λεπτό, πριν ο «Γερμανός» κατακτήσει για πάντα το μυαλό της.

Ένα έργο για το φως, για την αγάπη, για όσα αξίζει κανείς να ζει.

Κείμενο: Μάρτα Μπαρσελό

Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμανουήλ

Σκηνοθεσία: Κώστας Σιλβέστρος

Ερμηνεία: Πόπη Αβραάμ, Αντρέας Κουτσόφτας

Σκηνικά/Κοστούμια: Γιώργος Γιάννου

Σχεδιασμός Φωτισμού: Σεσίλια Τσελεπίδη

Μουσική: Κωνσταντίνος Λεμέσιος

Βοηθός Σκηνοθέτη: Λοΐζος Παπαγεωργίου

Οργάνωση Παραγωγής: Μάριος Μεττής

Παραγωγή: HAMM BRODUCTIONS

Παραστάσεις

Λευκωσία, Θεατράκι του ΡΙΚ 13,14 και 16 Ιανουαρίου στις 20:30 και 15 Ιανουαρίου στις 19:30

Στο Θεατράκι του ΡΙΚ

Παρασκευή και Σάββατο στις 20:30 Κυριακή στις 19:30

Εισιτήρια www.soldouttickets.com.cy και στα Καταστήματα Stephanis

Πληροφορίες | Κρατήσεις 99929374

 

 "Σονάτα του σεληνόφωτος"  - 13 και 14 Ιανουαρίου σε Λάρνακα και Λεμεσό

«Η σονάτα του σεληνόφωτος», (1956) Ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου μας ποιητή Γιάννη Ρίτσου (1909-1990), χαρακτηρίζει μια νέα εποχή του ίδιου του ποιητή αφού είναι η πρώτη από τις μακρές συνθέσεις της Τέταρτης Διάστασης, αλλά και γενικότερα για την ποίηση.

Ο Συνθέτης και μαέστρος του έργου Θοδωρής Λεμπέσης, συνδύασε με την πρωτότυπη μουσική του  σύνθεση το λόγο με τη μουσική, υπογραμμίζοντας με τη μουσική του, όλα αυτά που ο ποιητής,  σε ένα σκηνικό μονόλογο, σε μια βαθιά «εξομολόγηση», στο συνδυασμό της ζωής, της ελπίδας, της προσμονής, μας παρουσιάζει.

Η ηθοποιός Παναγιώτα Βλαντή στην αφήγηση του κειμένου, και η ορχήστρα μουσικής δωματίου και τη συμμετοχή δύο σολιστών του Χρήστου Ζερμπίνου στο ακορντεόν και του Δημήτρη Παπαγγελίδη στην κλασική κιθάρα  αποδίδουν τα μουσικά σημεία του έργου.

Ερμηνεία : Παναγιώτα Βλαντή

Μουσική Συνθεση: Θοδωρής Λεμπέσης

Σολίστ: Χρήστος Ζερμίνος ακορντεόν, Δημήτρης Παπαγγελίδης κλασική κιθάρα

Διευθύνει ο συνθέτης του έργου Θοδωρής Λεμπέσης

Συνοδεύει ορχήστρα δωματίου εγχόρδων οργάνων

Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2023

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ "Γ. Λυκούργος", 20:30

Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Χειμώνα Λάρνακας 

2022-2023

Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2023

ΠΑΤΤΙΧΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΕΜΕΣΟΥ, 20:30

Προπώληση εισιτηρίων εδώ: https://tinyurl.com/ysr948uh και σε όλα τα καταστήματα ACS COURIER

 

"Ο Σπανός τζιαι οι Σαράντα Δράτζιοι" - Κάθε Σάββατο στο Θέατρο Μασκαρίνι και 22 Ιανουαρίου στο Θέατρο ΡΙάλτο στη Λεμεσό

Το θέατρο Αντίλογος μετράει αντίστροφα για τα φετινά Χριστούγεννα και το νέο έτος, και περιμένει τα παιδιά στο θέατρο για να ταξιδέψουν στον κόσμο του παραμυθιού με το κυπριακό, λαϊκό παραμύθι «Ο Σπανός τζιαί οι Σαράντα Δράτζιοι» σε σκηνοθεσία / θεατρική διασκευή Αλεξίας Παπαλαζάρου.

Το έργο

Στη διασκευή της Αλεξίας Παπαλαζάρου δύο έφηβοι συναντιόνται στη πράσινη γραμμή. Ένας Τουρκοκύπριος και ένας Ελληνοκύπριος, παιδιά της ίδιας ηλικίας, που τραγουδάνε τα ίδια τραγούδια, που η μπάλα είναι ο καλύτερος τους φίλος. Και γι’ αυτή τη μπάλα τσακώνονται. Σε ποιόν ανήκει τελικά η μπάλα ποδοσφαίρου; Κι’ όλα αυτά, μέχρι τη στιγμή που ένας  δυνατός αέρας γεμίζει το χώρο με πολύχρωμα χαρτιά. Και ξαφνικά οι δύο έφηβοι «εχθροί» αποκτούν κοινό στόχο: να διαβάσουν μαζί το παραμύθι «Ο Σπανός τζαι οι σαράντα Δράτζιοι». 

Μπορεί ένα παραμύθι να ενώσει δυο εχθρούς ; Μπορεί ένας κοινός στόχος να βοηθήσει αυτά τα παιδιά να καταλάβουν ότι τους ενώνουν πιο πολλά από όσα τους χωρίζουν; Θα καταφέρουν άραγε μαζί να διώξουν τους δράκους από τον τόπο τους και να ξαναγυρίσει το νερό στο χωριό τους;

Παραστάσεις: Ιανουάριος 2023: κάθε Σάββατο (7 & 14 & 21 & 28 Ιανουαρίου) στις 4 το απόγευμα

ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΣΚΑΡΙΝΙ, Αθαλάσσης 4, Λατσιά

Λεμεσός: Σάββατο, 22 Ιανουαρίου στις 11 το πρωί Θέατρο Ριάλτο

Προπώληση εισιτηρίων: SOLD OUT TICKETS και καταστήματα Stephanis - Electronics

Πληροφορίες και κρατήσεις : 99 25 1331

Σκηνοθεσία / Δραματουργική επεξεργασία • Αλεξία Παπαλαζάρου

Επί σκηνής: Βασίλης Παφίτης, Izel Seylani 

Χαρακτικό: Χαμπής Τσαγγάρης

Μουσική: Γιώργος Κάρβελλος

Στίχοι: Ανδρέας Παράσχος

Σχεδιασμός Φωτισμού: Κυριάκος Σιαμπτάνης

Σκηνογραφία / Ενδυματολογία: Θέλμα Κασουλίδου 

Video art: Γιώργος Αλεξάνδρου

Εικαστικός σχεδιασμός προωθητικού υλικού: Νεόφυτος Αβραάμ 

Θεσμικός Χορηγός: Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υφυπουργείου Πολιτισμού

Το Τσίρκο της Συμφοράς - Πρεμιέρα 15 Ιανουαρίου στο Δημοτικό Θέατρο Ύψωνα

.

Ένας παραμυθάς.... και ένα λιοντάρι αλλιώτικο, που δεν του αρέσει να τρομάζει τα παιδιά, αλλά να χορεύει και να τραγουδά. Πείθει λοιπόν τον παραμυθά να διηγηθεί ένα παραμύθι με ένα λιοντάρι που κάνει αστεία και γκριμάτσες , μια αρκούδα με τουτού, σχοινοβάτες, κλόουν και ακροβάτες και ταχυδακτυλουργούς! Έτσι λοιπόν το παραμύθι μας μεταφέρεται που αλλού? Σε ένα Τσίρκο φανταστικό! Σύντομα όμως όλοι θα καταλάβουμε πως κανένα ζώο δεν πρέπει να μένει σε κλουβί..... αλλά στην φύση ελεύθερο και χαρούμενο να ζει!

Μια παράσταση που δέχεται και επιδοκιμάζει την διαφορετικότητα. Συγχρόνως τονίζει την σημασία της τέχνης, της φαντασίας αλλά και της ανάγκης να συνυπάρχουμε αρμονικά με το περιβάλλον με την φύση και τα ζώα!

Η ομάδα Χρώματα της Δανάης Χρίστου, παρουσιάζουν την διαδραστική παράσταση "Το Τσίρκο της Συμφοράς " της Πωλίνας Θρασυβουλίδου. Δημοτικό Θέατρο Ύψωνα

 Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023 11:00-15:00

Η προπώληση θα ξεκινήσει σύντομα στο : www.soldoutticketbox.com Τηλέφωνο επικοινωνίας :94411959

Σκηνοθεσία : Δανάη Χρίστου

Σκηνικά - Κοστούμια : Βεστιάριο Λεμεσός

Μουσική επιμέλεια : Δανάη Χρίστου

Σχεδιασμός αφίσας : Πάμπος Σάββα

Σχεδιασμός φωτισμού : Αντρέα Παντελή

Παίζουν : Δανάη Χρίστου, Βικτωρία Αριστείδου, Boris Djuric και η μικρή Σμαράγδα

 «Λυσσασμένη Γάτα» - 15 Ιανουαρίο στην Κεντρική Σκηνή ΘΟΚ

Ένα από τα κορυφαία έργα της παγκόσμιας δραματουργίας κι από τα διασημότερα του μεγάλου Αμερικανού δραματουργού Τενεσί Ουίλιαμς, τη βραβευμένη με Πούλιτζερ «Λυσσασμένη Γάτα», προτείνει από τις 15 Ιανουαρίου ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, σε σκηνοθεσία του Πάρι Ερωτοκρίτου.

Γραμμένο το 1955, το αγαπημένο έργο του Ουίλιαμς («Cat on a Hot Tin Roof») ένα είναι τρυφερό και σκληρό δράμα, όπου με ρεαλισμό και ποιητικότητα εξετάζει σε βάθος τις διαπροσωπικές σχέσεις των ζευγαριών. Το έργο έκανε πρεμιέρα τον Μάρτιο του ίδιου έτους στο Morosco Theatre της Νέας Υόρκης σε σκηνοθεσία Ελία Καζάν, χαρίζοντας στον συγγραφέα το Drama Critics Circle Award και το δεύτερο βραβείο Πούλιτζερ. Το 1958 γνώρισε μεγάλη επιτυχία χάρη στην κινηματογραφική μεταφορά του, με πρωταγωνιστικό δίδυμο τους ηθοποιούς Ελίζαμπεθ Τέιλορ και Πολ Νιούμαν.

 

Ο Τενεσί Ουίλιαμς φέρνει στην επιφάνεια τη βία των κοινωνικών κανόνων και των παραβιασμένων συναισθημάτων, συλλαμβάνοντας ένα έργο που εστιάζει στο εύθραυστο των οικογενειακών και διαπροσωπικών σχέσεων, την υποκρισία και το ψεύδος. Το πλούσιο αυτό δραματουργικό υλικό επεξεργάζεται, με την ιδιαίτερη προσωπική σκηνοθετική οπτική του, ο Πάρις Ερωτοκρίτου, ο οποίος σημειώνει ότι  «οι θεματικές του έργου είναι πολλές, όμως ιδιαιτέρως χρήσιμες για εξερεύνηση είναι η σχέση του ανθρώπου με τον χρόνο και τα φαντάσματα που στοιχειώνουν χώρες, οικογένειες, σχέσεις κι άτομα».

 

Η υπόθεση

Στον αμερικανικό νότο, ένα αποπνικτικό καλοκαιρινό απόγευμα, η ευκατάστατη οικογένεια Πόλιτ έχει συγκεντρωθεί για να γιορτάσει τα 65α γενέθλια του ετοιμοθάνατου πατέρα (Χάρης Πισίας). Ο πρωτότοκος γιος Γκούπερ (Μάριος Μεττής) κι η σύζυγός του Μέι (Μαρία Φιλίππου) επιθυμούν να διεκδικήσουν τη μεγάλη οικογενειακή περιουσία, στερώντας από το δικό τους μερίδιο τον νεότερο γιο Μπρικ (Γιώργος Κριθάρας) και τη σύζυγό του Μάγκι (Μαρία Σκουλά).

Ο γάμος των δύο τελευταίων είσαι σε κρίση· ο Μπρικ, πρώην πρωταθλητής ποδοσφαίρου φθείρεται μέρα με τη μέρα, ανάπηρος σωματικά, ψυχικά και συναισθηματικά και πνίγει τον πόνο του στο αλκοόλ, ενώ η δυναμική Μάγκι (η γάτα) παλεύει παθιασμένα να ξεφύγει από τη δυστυχία και το σκοτάδι. Η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη, οι συγκρούσεις εντείνονται και το οικογενειακό οικοδόμημα διαβρώνεται.

Συντελεστές

Μετάφραση: Νίκος Χατζόπουλος

Σκηνοθεσία: Πάρις Ερωτοκρίτου

Σκηνικά: Έλενα Κοτασβήλι

Κοστούμια: Σόνα Μούιρ

Μουσική: Χρίστος Γερολατσίτης

Κινησιολογία: Έλενα Αντωνίου

Μουσική Διδασκαλία: Αναστασία Δημητριάδου (Nama Dama)

Video Art: Σταύρος Χαραλάμπους

Σχεδιασμός φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς

Βοηθός Σκηνοθέτις: Μάγια Κυριαζή

Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Ιφιγένεια Αβραάμ

Παίζουν: Μαρία Σκουλά (Μάργκαρετ), Γιώργος Κριθάρας (Μπρικ), Μαρία Φιλίππου (Μέι), Μάριος Μεττής (Γκούπερ), Χάρης Πισίας (πατέρας), Έρικα Μπεγέτη (μητέρα), Ανδρέας Βούλγαρης (Αιδεσιμότατος Τούκερ), Σοφία Ιωάννου (Δόκτωρ Μπω). 

Μουσικοί επί σκηνής: Χρίστος Γερολατσίτης, Αναστασία Δημητριάδου (Nama Dama), Κυριάκος Κέστας, Όμηρος Μιλτιάδους

Συμμετέχουν τα παιδιά: Κωνσταντίνος Μπέλλος, Αλίκη Παπαγεωργίου, Σωτηρία Σπύρου, Αντρέας Χρίστου

Παραστάσεις

Λευκωσία, Κεντρική Σκηνή ΘΟΚ, Αίθουσα Εύης Γαβριηλίδης. Πρεμιέρα: Κυριακή 15 Ιανουαρίου, 6μ.μ. Παραστάσεις: Κάθε Παρασκευή στις 8μ.μ., Σάββατο στις 7μ.μ. & Κυριακή στις 6μ.μ. και σε περιοδεία. 77772717 thoc.org.cy

«Το Μαγεμένο Δέντρο» - 15, 22 και 29 Ιανουαρίου στο Σατιρικό Θέατρο σε 3 επιπλέον παραστάσεις

Λόγω μεγάλης ζήτησης, το υπέροχο παραμύθι «Το Μαγεμένο Δέντρο», σε σκηνοθεσία Μαριάννας Καυκαρίδου, επιστρέφει στην Παιδική Σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου για τρεις επιπλέον παραστάσεις: Κυριακή 15, 22 και 29 Ιανουαρίου 2023, στις 11.00 το πρωί.

Μια μουσικοθεατρική παράσταση γεμάτη χορό, τραγούδια, περιπέτεια και δράση που με το χιούμορ, την ευαισθησία, τις εκπλήξεις και τις μαγικές της εικόνες θα αποτελέσει μια συναρπαστική θεατρική εμπειρία, ένα ονειρικό ταξίδι εμπειριών και συναισθημάτων τόσο για τους μικρούς όσο και τους μεγάλους φίλους του θεάτρου.

Σε αυτή τη σύγχρονη εκδοχή του κλασικού παραμυθιού του Ευγένιου Σβάρτς, μια μάνα, η Βασιλική, ψάχνοντας να βρει το χαμένο της γιο, το Νικόλα, καταφθάνει σε ένα απόκοσμο δάσος. Εκεί μαθαίνει πως η κακιά μάγισσα Γιαγκά έχει μεταμορφώσει το Νικόλα σε δέντρο. Διατηρώντας την αισιοδοξία και την πίστη της και έχοντας στο πλευρό της το μικρότερο της γιο Γιάννο και τρεις απροσδόκητους φίλους, έναν αρκούδο, ένα σκύλο και μία γάτα, η Βασιλική πρέπει να χρησιμοποιήσει όλη της την εφευρετικότητα για να νικήσει την πονηρή μάγισσα και να απελευθερώσει το παιδί της. Στο τέλος η Βασιλική ανακαλύπτει πως η μόνη δύναμη που χρειάζεται για να λύσει τα μάγια είναι η αστείρευτη μητρική της αγάπη.

Η τρυφερή ιστορία του «Μαγεμένου Δέντρου» εξυμνεί την ανθρώπινη θέληση, την ενσυναίσθηση και την δικαίωση της αληθινής φιλίας και αγάπης. Μέσα από τις περιπέτειες των ηρώων του έργου βλέπουμε πως όταν υπάρχει αφοσίωση, ομαδικότητα, αλληλεγγύη και πείσμα, το καλό και το δίκαιο θα θριαμβεύσουν. Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο! 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Διασκευή/Σκηνοθεσία: ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΥΚΑΡΙΔΟΥ 

Σκηνικά/Κοστούμια: ΜΑΡΙΖΑ ΠΑΡΤΖΙΛΗ

Μουσική: ΣΑΒΒΑΣ ΣΑΒΒΑ

Χορογραφίες: ΕΥΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ

Κίνηση: ΑΝΤΡΕΙ ΚΡΟΥΠΑ

Σχεδιασμός Φωτισμού: ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΑΡΤΑΡΗΣ

Μακιγιάζ: ΛΙΤΣΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ

Βοηθός Σκηνοθέτη: ΕΣΤΕΛΛΑ ΤΕΜΠΡΙΩΤΗ

Φωτογραφίες: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΤΤΗΣ

Σχεδιασμός Αφίσας: ΝΕΟΦΥΤΟΣ ΑΒΡΑΑΜ

Trailer παράστασης: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΠΥΡΗΣ

Υπεύθυνος Επικοινωνίας: ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΤΑΛΙΩΤΗΣ

Ζωγραφική Εκτέλεση Σκηνικού: ΜARTIN MEASON

Κατασκευή Σκηνικού: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ:  ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ , ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΜΙΣΙΕΛ, ΑΝΔΡΕΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΚΟΥΡΟΥΖΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΣ, ΑΝΑΓΙΩΤΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, ΑΧΙΛΛΕΩΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΛΟΥΚΑΣ.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ 

ΛΕΥΚΩΣΙΑ, Σατιρικό Θέατρο 

ΚΥΡΙΑΚΗ 15, 22 και 29 Ιανουαρίου 2023, στις 11.00 το πρωί.

Διάρκεια παράστασης: 85 λεπτά.

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ:  €12

Εισιτήρια: www.soldoutticketbox.com

Πληροφορίες/Κρατήσεις:  ΣΑΤΙΡΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ 22312940, 22421609 (Από 10 Ιανουαρίου)

Email: [email protected]

www.satirikotheatro.com

«Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέη»- 20 Ιανουαρίου στο Θέατρο Ανεμώνα 

.

Και όπως αποδείχτηκε είχε δίκιο αφού ο Ντόριαν Γκρέη, εκατόν τριάντα ετών και πλέον πια, μέχρι και σήμερα εξακολουθεί να τέρπει, να γοητεύει και να βάζει τους αναγνώστες σε σκέψεις.

Το μυθιστόρημα, «Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέη» προκάλεσε την βικτοριανή ηθική και οδήγησε τον συγγραφέα του ακόμη και στη φυλακή. Αποτελεί έως και σήμερα το γνωστότερο  έργο του μυθιστοριογράφου,ποιητή,δραματουργού και κριτικού Όσκαρ Ουάιλντ. 

«Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέη», εκδόθηκε το 1891.Τον Ιούλιο του 1890, είχε παρουσιαστεί στο περιοδικό  Lippincott της Philadelphia  η ιστορία ενός άνδρα που δεν θα γεράσει ποτέ, όμως σε αντίθεση με το άψογο παρουσιαστικό του, το πορτρέτο του φέρει τα σημάδια της φθοράς του..

"Υπάρχει ένα μόνο πράγμα χειρότερο από το να μιλάνε για σένα κι αυτό είναι να μη μιλάνε για σένα! »

Στο Λονδίνο, η εφημερίδα Daily Chlonicle, χαρακτήρισε την ιστορία «ακάθαρτη», «δηλητηριώδη» και

«γεμάτη από τις αποπνικτικές οσμές της ηθικής και πνευματικής σήψης». Η St. James Gazette, την έκρινε ως «βρώμικη» και «αηδιαστική» ενώ πρότεινε να διωχθεί ο συγγραφέας.

«Τα βιβλία που ο κόσμος αποκαλεί ανήθικα είναι τα βιβλία που δείχνουν στον κόσμο τη δική του αισχρότητα..» 

Πιο δυσοίωνη ήταν μια σύντομη αναφορά στον Scots Observer, σύμφωνα με την οποία, παρόλο που "ο Ντόριαν Γκρέη» ήταν ένα έργο υψηλής λογοτεχνικής ποιότητας, διαπραγματευόταν «θέματα που άπτονται μόνο στο Τμήμα Εγκληματικών Ερευνών ή σε μια ακρόαση κεκλεισμένων των θυρών», καθώς και ότι θα ήταν ενδιαφέρον κυρίως για τους «εκτός νόμου ευγενείς και τα διεστραμμένα αγόρια που μεταφέρουν τηλεγραφήματα» - ένας υπαινιγμός για το πρόσφατο τότε σκάνδαλο της Cleveland Street για έναν ανδρικό οίκο ανοχής στο Λονδίνο.

Η επιτυχημένη θεατρική μεταφορά του αριστουργηματικού μυθιστορήματος του Όσκαρ Ουάιλντ "Το Πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέη" από τη σημαντικότατη κριτικό θεάτρου-κινηματογράφου και συγγραφέα Ροζίτα Σώκου, ανέβηκε στην πρώτη σκηνή του θεάτρου Ανεμώνα πριν από 17 χρόνια(που καταστράφηκε από τον τυφώνα στα Λατσιά το 2009), γνωρίζοντας ιδιαίτερη επιτυχία και αποτελώντας σταθμό στην ιστορία του θεάτρου. Με ένα δεύτερο επετειακό ανέβασμα του σπουδαίου έργου, το θέατρο Ανεμώνα γιορτάζει τη συμπλήρωση 20 χρόνων αδιάλειπτης παρουσίας και προσφοράς στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ!

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ & ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΙΣ 20:30 ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΙΣ 19:00

«Ένας Μεταλλωρύχος θυμάται» - 20 Ιανουαρίου στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό

Η παράσταση ανασύρει από τα έγκατα της γης τα βιώματα των Κύπριων μεταλλωρύχων, καθώς ξεπροβάλλουν με τα κατάμαυρα, αγνώριστα πρόσωπά τους ξανά στο φως, έχοντας ποτίσει με τον ιδρώτα και το αίμα τους το χώμα.

Η κραυγή τους σμίγει με εκείνη των ανδαλουσιανών εργατών της Ισπανίας, που τραγουδούν μαζί τους «τον αγώνα της επιβίωσης».

 Χορογραφία, σύλληψη ιδέας, σκηνοθεσία: Φιλίππα Στυλιανούδη

 Χορευτές: Λοΐζος Κωνσταντίνου, Σκεύη Serena, Φιλίππα Στυλιανούδη

 Υποκριτική, αφήγηση: Χρίστος Κυριάκου (Palodias), Εύη Πανίκου

 Μουσική σύνθεση: Δημήτρης Σπύρου

 Παραγωγή: Compania Flamenca Filippa 

20/01/2023, Παρασκευή 20:30 

 Διάρκεια: 60’

 Εισιτήρια: €15 / 12, https://rialto.interticket.com/.../enas-metallorukhos...

 

 

 

Το ΝΤΙΛΑΝΤΙ είναι μια κωμωδία βασισμένη σε έργα της Φράνκα Ράμε και Ντάριο Φώ σε θεατρική διασκευή απο την Βαλεντίνα Σοφοκλέους η οποία υπογράφει και τη σκηνοθεσία.

Ιστορία:

Δυο νέες γυναίκες οι Λουίζα και η Μαρία φίλες και γειτόνισσες κάθε Κυριακή απολαμβάνουν την παρέα τους στήν κοινή αυλή των σπιτιών τους κάπου στήν Ιταλία . Έτσι σπάζουν τις ανιαρές μέρες που γεννήθηκαν από την καθημερινότητα τους . Η σύνθεση μεγαλώνει όταν στήν αυλή παρουσιάζεται μιά ξένη γυναίκα η Βέτα η οποία νοικιάζει ένα από τα σπιτάκια της αυλής .

Τα στερεότυπα και η κοινωνικη καταπίεση αναποδογυρίζονται και γίνονται ευτράπελα . Τό γέλιο κορυφώνεται μέ την άφιξη του πεθερού της Λουίζας .

Με γκροτέσκα διάθεση και χιούμορ η παράσταση δίννει χρώμα και γέλιο .

Παίζουν:

Βαλεντίνα Σοφοκλέους 

Σκεύη Ανδρέου 

Ναυσικά Απόστρατου 

Παναγιώτης Χαραλάμπους 

Σκηνοθεσία : Βαλεντίνα Σοφοκλέους 

Σκηνικά κουστούμια : Ανδρέας Παπαδόπουλος 

Μουσική επένδυση : Μαριάννα Γαλίδη 

Χορογραφία : Μαρία  Ζαχαρία Καραπίττα 

Ήχος - φώς:  Σπυρίδωνας Σπύρου 

Καλλιτεχνική επίβλεψη : Δημήτρης Γιαννακού 

Παραστάσεις:

20 Ιανουαρίου στο Μαρκίδειο Θέατρο Πάφου στις 20:00

Εισιτήρια θα βρεις ΕΔΩ

 

«Ο Παπαφίγκος» - 20 Ιανουαρίου στο Θέατρο ΔΙΟΝΥΣΟΣ

Το Θέατρο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» ανακοινώνει την επόμενη παραγωγή του που είναι η κυπριακή κωμωδία «Ο Παπαφίγκος», του Σώτου Ορείτη, η οποία ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Χρήστου Γιάγκου.

Η πρεμιέρα του έργου θα δοθεί στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» στις 20 Ιανουαρίου 2023, 8.30 μ.μ.

Περίληψη:. Σε ένα χωριό της επαρχίας Λευκωσίας οι κάτοικοι προετοιμάζονται για τις επερχόμενες Κοινοτικές εκλογές, με την αγωνία και τις εντάσεις να μεγαλώνουν καθώς το αποτέλεσμα των εκλογών έχει ήδη διαφανεί. Ο Χαρίτος υποψήφιος κοινοτάρχης της δεξιάς παράταξης, διεκδικεί το αξίωμα του κοινοτάρχη με αντίπαλο του, τον   - αριστερών πεποιθήσεων – Πεπόνια. Επειδή όμως ο Χαρίτος αισθάνεται ότι θα χάσει τις εκλογές, με την παρέμβαση της εκκλησίας, μηχανεύονται και θέτουν σε εφαρμογή διάφορα τεχνάσματα συμπαρασύροντας με το μέρος τους και τον Παπαφίγκο, κατά τα άλλα έντιμο, δίκαιο αλλά και ευέξαπτο ιερέα της κοινότητας. Παρόμοια τεχνάσματα επιβουλεύεται και η παράταξη που υποστηρίζει τον Πεπόνια, ο οποίος συνδέεται  φιλικά με τον Παπαφίγκο, που στις διακοινοτικές ταραχές, του έσωσε τη ζωή κουβαλώντας τον στους ώμους του. Τα απρόβλεπτα γεγονότα και οι κωμικές καταστάσεις εναλλάσσονται γρήγορα, με τον Πεπόνια να εκλέγεται κοινοτάρχης. Ο Παπαφίγκος είναι απαρηγόρητος και μέσα στην θλίψη του είναι αναγκασμένος να αντιμετωπίσει και τους ανωτέρους του στην εκκλησία. Μέσα όμως από τις  αντιπαλότητες και την εχθρότητα των δύο παρατάξεων γεννιέται ένας μεγάλος έρωτας, με τον γιο του Πεπόνια και την ψυχοκόρη του Παπαφίγκου, που γίνεται η αιτία της συμφιλίωσης των δύο παρατάξεων. Ο έρωτας δύο νέων ανθρώπων, που τόσο πολύ λαχταρούν μια νέα ζωή απαλλαγμένη από την διχόνοια, καταφέρνει να καταλαγιάσει το μίσος και την αντιπαλότητα και να φέρει τη γαλήνη και τη συμφιλίωση.

Η κυπριακή κωμωδία «Ο Παπαφίγκος», γραμμένη σε μεσαρίτικη (Μεσαορία - Μεσαρκά) κυπριακή διάλεκτο, είναι μία ελεύθερη μετάφραση και διασκευή από το  Σώτο Ορείτη,  του έργου «Δον Καμίλο» του Ιταλού δημοσιογράφου και συγγραφέα Τζοβάνι Γκουαρέσκι και είναι ίσως το αρτιότερο κυπριακό έργο που έχει γραφτεί στη σύγχρονη κυπριακή δραματουργία. Το έργο σατιρίζει τον πολιτικό φανατισμό που δυστυχώς στον τόπο μας παραμένει πάντα επίκαιρος και τείνει να εμφανίζεται εντονότερος σε περιόδους εκλογών.

Συντελεστές:

Κείμενο: Σώτος Ορείτης

Σκηνοθεσία/Μουσική επιμέλεια: Χρήστος Γιάγκου

Σκηνικά/Κοστούμια: Θέλμα Κασουλίδου

Σχεδιασμός Φωτισμών: Γιώργος Λάζογλου

Συμμετέχουν με σειρά εμφάνισης οι ηθοποιοί: Βάρσια Αδάμου, Λουκία Πρωτοπαπά, Γιώργος Αναγιωτός, Χρήστος Γιάγκου, Στέλιος Μαρτάς, Κρίστοφερ Γκρέκο, Γιάννης Κόκκινος, Μανώλης Μιχαηλίδης, Χριστίνα Χριστόφια

Διάρκεια Παράστασης: 90 λεπτά

Αγορά εισιτηρίων: www.soldoutticketbox.com

Πληροφορίες: 22818999 & 99621845

«Το έργο που πάει λάθος» - 20 Iανουαρίου στο  Θέατρο Λατσιών

Η πιο πολυσυζητημένη θεατρική παράσταση της χρονιάς, που γνωρίζει τεράστια επιτυχία σε πάνω από 30 χώρες κάνει πρεμιέρα στις 20 Ιανουαρίου με τακτικές παραστάσεις στο δημοτικό Θέατρο Λατσιών σε απόδοση και σκηνοθεσία Φώτη Γεωργίδη.

ALPHA Κύπρου, United Agents και Mischief Theatre ανακοινώνουν την επίτευξη συμφωνίας για τα δικαιώματα του θεατρικού έργου ‘THE PLAYTHAT GOES WRONG’ των Henry Lewis, Jonathan Sayer και Henry Shields, και παρουσιάζουν στο θεατρόφιλο κοινό της Κύπρου την πιο πολυσυζητημένη θεατρική παράσταση της χρονιάς.

Μια «ερασιτεχνική» ομάδα από ατάλαντους ηθοποιούς καλείται να φέρει εις πέρας το έργο μυστηρίου «Ο φόνος στην έπαυλη Χάμερσον». Λίγο τα λανθασμένα σκηνικά, λίγο η έλλειψη ταλέντου από τους ηθοποιούς και λίγο η ανύπαρκτη εμπειρία από το τεχνικό προσωπικό οδηγούν σε άβολες καταστροφές επί σκηνής, τις οποίες οι «ηθοποιοί» προσπαθούν να καλύψουν. Το γέλιο είναι εγγυημένο. Η σωματική ακεραιότητα του ερασιτεχνικού καστ όμως, όχι…

«Το έργο που πάει λάθος»! Η βραβευμένη με Olivier Award κωμωδία καταστροφών έρχεται στην Κύπρο20 Ιανουαρίου κάνει πρεμιέρα, το πολυσυζητημένο θεατρικό έργο καταστροφών... που γνωρίζει τεράστια επιτυχία σε πάνω από 30 χώρες.

Αν οι καταστροφές σας ιντριγκάρουν, τα λάθη είναι το κρυφό σας χόμπι και κρύβετε έναν καταπιεσμένο εγκληματολόγο μέσα σας, τότε ο Μάριος Δημητρίου, ο Φώτης Γεωργίδης, ο Σοφοκλής Κασκαούνιας, ο Ανδρέας Τσιέλεπος, η Άννα Γιαγκιώζη, η Ιωάννα Λαμπροπούλου και Βασίλης Χαραλάμπους σάς περιμένουν στη σαρωτική κωμωδία καταστροφών… «ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΛΑΘΟΣ»! Σε απόδοση κειμένου και σκηνοθεσία Φώτη Γεωργίδη, κλείστε πρώτη θέση, γιατί αυτό θα είναι και το μοναδικό πράγμα που ΔΕΝ πρόκειται να πάει λάθος!

Απόδοση κειμένου & Σκηνοθεσία: Φώτης Γεωργίδης. Σεναριογράφοι: Henry Lewis, Jonathan Sayer, και Henry Shields. Στους ρόλους των ερασιτεχνών Ηθοποιών: Μάριος Δημητρίου, Φώτης Γεωργίδης, Σοφοκλής Κασκαούνιας, Ανδρέας Τσιέλεπος, Άννα Γιαγκιώζη, Ιωάννα Λαμπροπούλου και Βασίλης Χαραλάμπους. Στους ρόλους των τεχνικών: Κωνσταντίνος Βασιλείου και Σοφοκλής Σοφοκλέους

Σκηνογραφία: Έλενα Τερέπεη

Κατασκευή Σκηνικού: Get Set 

Τεχνική Υποστήριξη: SY STAGE

Βοηθός Σκηνοθέτη: Θεοδώρα Ανδρέου

Κινησιολογία: Εύα Καλομοίρη

Φωτισμός: Γιώργος Λάζογλου

Διεύθυνση Παραγωγής: Ανδρέας Βασιλείου, Μιχάλης Αργυρού, Κλείτος Κλείτου 

Εισιτήρια και παραστάσεις ΕΔΩ 

«Οι Σιδεράδες» - 22 Ιανουαρίου στο Θέατρο Ριάλτο

Η σάτιρα επιστρατεύεται για να καυτηριάσει τον πόλεμο και τον εθνικισμό και ν’ αναδείξει τις ανθρώπινες σχέσεις, φιλίας και αγάπης, ακόμη και το μεγαλείο του έρωτα, που δημιουργείται στα «διαλείμματα» των αιματηρών μαχών, στοιχείο αντίθεσης και σύνθεσης ανθρώπινων συναισθημάτων και φυλετικού μίσους, το οποίο καλλιεργείται εντέχνως για τα οικονομικά συμφέροντα της άρχουσας τάξης σε κάθε πόλεμο.

Τρεις σιδεράδες που τους χωρίζει ένας πόλεμος, αλλά τους ενώνει ένα μυστικό. Ένας Σέρβος, ένας Ρώσος, ένας Γερμανός και ανάμεσά τους μια γυναίκα, αναζητούν τους γιους τους με φόντο τη μεταπολεμική Γερμανία. Η βαλκάνια κωμωδία του Μίλος Νίκολιτς είναι ένα εγκώμιο στην ανθρώπινη ύπαρξη, μια απόδειξη πως όταν η αγάπη μιλά, το μίσος, τα όπλα και ο εθνικισμός σιγούν.

Σκηνοθεσία: Νεοκλής Νεοκλέους

Επί σκηνής: Χάρης Κκολός, Παναγιώτης Κυριάκου, Βασίλης Παφίτης, Χριστίνα Χριστόφια

Φωτογράφιση: Χρίστος Αβρααμίδης

Διάρκεια: 60’

|22/01/2023, Κυριακή στις 20:30 (60') στο θέατρο Ριάλτο|

Εισιτήρια: €13 / 10 (φοιτητές, συνταξιούχοι, ΑΜΕΑ, υποστηρικτές) https://rialto.interticket.com/program/oi-sidjeradjesthe

 atro-antilogos-2698 

"Ο Μάλο και ο θησαυρός του βυθού" - Πρεμιέρα στις 22 Ιανουαρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας

H Animagnet παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Κύπρο την θεατρική παράσταση “Ο Μάλο και ο θησαυρός του βυθού”.

O Mάλο είναι ένα αφελές, αριστοκρατικό ψάρι, που ονειρεύεται να γίνει ο επόμενος βασιλιάς του βυθού. Μια μέρα η ζωή του θα αλλάξει όταν εγκλωβίζεται σε ένα πλαστικό σκουπίδι και ο βασιλιάς τον διώχνει από το βασίλειο των αριστοκρατικών ψαριών. Μέσα από το δικό του ταξίδι ως κοινό ψάρι, ο Μάλο θα μάθει για την ρύπανση των ωκεανών, τι πάει να πει πραγματική φιλία, ομαδικότητα, αλληλεγγύη και τι κάνει έναν βασιλιά σπουδαίο.

Μια φαντασμαγορική παράσταση γεμάτη τραγούδι και μαγεία. Μια εμπειρία που θα εντυπωσιάσει μικρούς και μεγάλους. Μέρος των εσόδων θα διατεθεί στο FunRaising Charity Foundation.

Συντελεστές:

Παραγωγή: Animagnet Productions

Σκηνοθεσία: Αντρέας Μακρής 

Βοηθός Σκηνοθέτη: Στέλιος Καλλιστράτης

Θεατρικό Κείμενο/ Μουσική: Σταύρος Μιχαλακάκος, Γιάννης Πολίτης 

Μουσική Διδασκαλία: Σταύρος Μιχαλακάκος

Χορογραφίες / Κινησιολογία: Νάταλυ Αμάν

Σκηνικά / Κουστούμια / Ειδικές Κατασκευές – Ιφιγένεια Παπαγεωργίου, Ράκης Γεωργίου, Project2C 

Σχεδιασμός προβολών: Αντώνης Φράγκους

Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Άνθη Κάσινου, Άντρια Αγαθοκλέους, Γιώργος Νικολάου, Δημήτρης Γιωρκάτζιης, Κωνσταντίνος Σωκράτους, Σαββίνα Γεωργίου, Στέλιος Καλλιστράτης

Παραστάσεις: 

Κυριακή 22 Ιανουαρίου, Δημοτικό Θέατρο Λευκωσία, 12:00 / Κυριακή 29 Ιανουαρίου, Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας Γιώργος Λυκούργος, 11:00 

«Οι Γυναίκες Επιστρέφουν» - 29 και 30 Ιανουαρίου στο θέατρο Ριάλτο

Έξι ηθοποιοί ενσαρκώνουν ένα πλήθος ρόλων. Ζωντανεύοντας προσωπικές μαρτυρίες και αφηγήσεις, παίρνουν το νήμα μιας ιστορίας για τη θέση της γυναίκας σε εμπόλεμες ζώνες. Τι είναι ικανές να κάνουν; Τι είναι ηρωισμός; Η «πανανθρώπινη» εμπειρία τις αφήνει έξω; Θα μπορούσαν να είχαν αλλάξει την ιστορία;

Οι πορείες γυναικών της κίνησης «Οι Γυναίκες Επιστρέφουν» είχαν στόχο τη διεκδίκηση του ανθρώπινου δικαιώματος να κυκλοφορούν ελεύθερα στη γη τους. Ένα grassroots κίνημα γυναικών της Κύπρου, που στη δεκαετία του 80 διοργάνωσε με εκπληκτική στρατηγική και πολιτική οξυδέρκεια πορείες που έσπαζαν τη γραμμή αντιπαράταξης, καθώς και μια παράλληλη εκστρατεία διεθνοποίησης του Κυπριακού προβλήματος. Χιλιάδες γυναίκες διαπέρασαν την «πράσινη γραμμή» και ήρθαν αντιμέτωπες με τον κατοχικό στρατό, σε μια εποχή που κάτι τέτοιο ήταν αδιανόητο, ενώ παράλληλα το δράμα της Κύπρου απέκτησε διεθνή ορατότητα.

 Κείμενο: Μαγδαλένα Ζήρα & Νέδη Αντωνιάδη

 Σκηνοθεσία: Μαγδαλένα Ζήρα

 Ηθοποιοί: Νέδη Αντωνιάδη, Σοφία Καλλή, Γιόλα Κλείτου, Ζωή Κυπριανού, Ιωάννα Παπαμιχαλοπούλου, Μαρία Χατζηχριστοδούλου

 Διάρκεια: 100’

 Εισιτήρια: €15 / 13https://rialto.interticket.com/.../oi-gunaikes...

Κυριακή και Δευτέρα, 29/01 & 30/01 στις 20:00 στο θέατρο Ριάλτο |

En Attendant | Ομάδα Πέντε - 28 Ιανουαρίου στο Θέατρο Ριάλτο  

.

Η Ομάδα Πέντε, με τη Ρούλα Κλεοβούλου και τη Χλόη Μελίδου, ανεβαίνουν στη σκηνή του Ριάλτο και δοκιμάζουν την υπομονή τους περιμένοντας για κάτι που δεν θα έρθει ποτέ… Η αναμονή είναι ένα βασικό «χαρακτηριστικό» της ανθρώπινης ψυχικής και συναισθηματικής κατάστασης. Περιμένουμε σε έναν παράλογο κόσμο, χωρίς να ξέρουμε ποιο είναι το μέλλον. Η φθορά του ανθρώπινου σώματος, η ματαιότητα της αναμονής, η έλλειψη και η απώλεια επικοινωνίας, αφορούν και επηρεάζουν την ανθρώπινη ύπαρξη, όπως φυσικά και ο μεγαλύτερος φόβος όλων…. Ο θάνατος.

Χορογραφία: Ρούλα Κλεοβούλου

Περφόρμανς: Χλόη Μελίδου, Ρούλα Κλεοβούλου

Δραματουργία: Χλόη Μελίδου

Μουσική: Chris Cara

Σκηνικό: Αντρέας Αντωνίου, Έλενα Κοτασβίλι

Κοστούμι: Παντελής Παντελή

Σχεδιασμός φωτισμού: Παναγιώτης Μανούσης

Εισιτήρια:  €10/7

Loader