ΟΔΗΓΟΣ: 30 ξεχωριστές θεατρικές παραστάσεις που θα απολαύσουμε το φθινόπωρο

ΟΔΗΓΟΣ: 30 ξεχωριστές θεατρικές παραστάσεις που θα απολαύσουμε το φθινόπωρο

Θεατρικά για όλη την οικογένεια, για μικρούς και μεγάλους

Με πρεμιέρες και αρκετές ενδιαφέρουσες παραστάσεις μπήκε το φθινόπωρο. Κωμωδίες, δράμα και πολλές άλλες επιλογές που έρχονται για να κερδίσουν μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά και να μας χαρίσουν αξέχαστες στιγμές.

 «Ττόφαλλος ο Κλωναρίτης» 26 Σεπτεμβρίου  στον Δημοτικό Κήπο Λευκωσίας

Tο Σατιρικό Θέατρο παρουσιάζει την Κυπριακή κωμωδία του Μιχάλη Πιτσιλλίδη, «Ττόφαλλος ο Κλωναρίτης» («Το κράτος του Ττόφαλλου»), σε σκηνοθεσία Βασίλη Μιχαήλ.

Ο βραβευμένος και πολυαγαπημένος συγγραφέας Μιχάλης Πιτσιλλίδης, σφράγισε με το έργο του την κυπριακή δραματουργία, σκιαγραφώντας μέσα από τα έξυπνα και διασκεδαστικά κείμενα του γεγονότα είτε αυτοβιογραφικά, είτε που αφορούσαν σε στιγμές της καθημερινής ζωής της κυπριακής κοινωνίας. Στον Ττόφαλλο τον Κλωναρίτη, «χτίζει» ένα γεμάτο χιούμορ έργο, στο οποίο με ακρίβεια παρουσιάζει στοιχεία όπως ο εγωκεντρισμός, η αφέλεια και η ευκολοπιστία που χαρακτηρίζουν τον κυπριακό λαό. Αρκεί για μας η ρητορεία κάποιου μεγαλόστομου ηγέτη, για να παρασυρθούμε σε περιπέτειες με ουτοπιστικούς στόχους. Μέσα από το κωμικό μα και καλόπιστο ύφος του έργου δεν παύουν να αναδύονται πικρές αλήθειες για το σύνδρομο της ανωτερότητας, την πλεονεξία μας και τη ροπή μας προς τις εύκολες, και αρκετές φορές εγκληματικές προτάσεις της εξουσίας, για την επίλυση σημαντικών προβλημάτων.

Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα πολύ μικρό χωριό, το Κλωνάρι, τη δεκαετία του 1960. Το χωριό, παραμελημένο από την κυβέρνηση, προσπαθεί να βρει το δίκιο του. Με ηγέτη τον Ττόφαλλο, οι Κλωναρίτες κάνουν διαδηλώσεις για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους. Όταν βλέπουν πως κανείς δεν τους λαμβάνει υπόψη, ο Ττόφαλλος αποφασίζει πως πρέπει να δημιουργήσουν το δικό τους κράτος, το κράτος του Κλωναρκού. Ένας εισπράκτορας της κυβέρνησης, ο Χαράλαμπος καταφθάνει στο Κλωνάρι για να εισπράξει φόρους και καταλήγει υπό κράτηση.

Όμως ερωτεύεται τη Θαλού, γεγονός που κάνει έξαλλο τον Ττόφαλλο, αλλά όταν εκείνος του ορκίζεται ότι θα την παντρευτεί, του δίνει άσυλο και τον διορίζει Υπουργό Οικονομικών του Κλωναρκού. Όταν η οικονομία του Κλωναρκού πάει από το κακό στο χειρότερο, ο Χαράλαμπος το σκάει άρον άρον από το χωριό.

Η προεδρίνα και υπόλοιποι υπουργοί που δε λένε να κατεβούν από το καλάμι του αξιώματος, προσπαθούν να σχεδιάσουν το μέλλον του Κλωναρκού, αλλά αργούν να κατανοήσουν πως χωρίς φορολογούμενους και χωρίς τα λεφτά τους δεν μπορούν να κάνουν ούτε έργα, ούτε να πάρουν μισθούς. Οι κάτοικοι του Κλωναρκού είναι έτοιμοι να εξεγερθούν αλλά ο Ττόφαλλος τους πείθει να πάνε σε πόλεμο με το γειτονικό χωριό. Ο πόλεμος αρχίζει αλλά ο πρόεδρος Ττόφαλλος πάει για ύπνο!

Info 

Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου, Δημοτικός Κήπος Λευκωσίας, 20:30. Είσοδος ελεύθερη. 

"Το Ταγκαλάκι" του Αντώνη Μποσκοΐτη στο Ριάλτο - 27 Σεπτεμβρίου

7

 

Ντίνος Χριστιανόπουλος, ο μεγάλος ποιητής και ο άνθρωπος των αντιφάσεων. Αυτές είναι οι δύο όψεις του που αναδεικνύονται μέσα από το καινούργιο θεατρικό έργο του δημοσιογράφου, κινηματογραφιστή και συγγραφέα Αντώνη Μποσκοΐτη. Το έργο αποτελεί θεατροποίηση μίας συνέντευξης επικών διαστάσεων που είχε παραχωρήσει ο Ντίνος Χριστιανόπουλος στον Αντώνη Μποσκοΐτη το 2013 και που είχε κάνει μεγάλη αίσθηση κατά την πρώτη δημοσίευσή της την επόμενη μέρα του θανάτου του ποιητή.

Τον Ντίνο Χριστιανόπουλο υποδύεται ο Χάρης Φλέουρας, ηθοποιός που εργάζεται ακατάπαυστα στο θέατρο από το 1998 (Ρέπας-Παπαθανασίου, Κραουνάκης, Τσιάνος, Κάλμπαρη, Καλογρίδης) και που για τρεις συνεχείς χρονιές έκανε σεμινάρια υποκριτικής δίπλα στους Ντάριο Φο - Φράνκα Ράμε. Μαζί του, επί σκηνής, ο Αντώνης Μποσκοΐτης ως ο interviewer του ποιητή. Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός, 20:30. Διάρκεια: 75'

 

Η δεύτερη εκδοχή του έργου "Λούλλες" -  27, 28 και 29 Σεπτεμβρίου στο Wherehaus 612 και στις 4, 5 και 6 Οκτωβρίου και στο Ξυδάδικο στη Λεμεσό

Η δεύτερη εκδοχή του έργου Λούλλες, μιας θεατρικής παράστασης για την ομοφυλοφιλία στην Κύπρο της δεκαετίας του 1990 – πριν από την αποποινικοποίηση και τα Pride – μέσα από τη δημόσια συζήτηση στα ΜΜΕ και την προσωπική ζωή γκέι αντρών.

Μια υποκειμενική σύνθεση στιγμιοτύπων από τα ‘90s με προσωπικές – αυτολεξεί – μαρτυρίες, cringe αρχειακό υλικό, καυστικούς μονόλογους, Γιουροβίζιον drag, στρεβλώσεις της μνήμης.

Η επίσημη πρεμιέρα θα δοθεί στο Wherehaus 612 στη Λευκωσία στις 27 Σεπτεμβρίου, όπου και θα ακολουθήσουν άλλες 5 παραστάσεις:

στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου

και στις 4, 5 και 6 Οκτωβρίου

και στο Ξυδάδικο στη Λεμεσό:

στις 14, 15, 16 Νοεμβρίου

Όλες οι παραστάσεις ξεκινούν στις 20:30.

Κρατήσεις απαραίτητες στο 96 52 93 46 (ώρες γραφείου ή SMS) ή στη google form:

https://docs.google.com/.../1FAIpQLSeYi7Y1cE3.../viewform...

Κρατήσεις για την avant premiere στα Sessions x SPEL: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScjt3f86gBhizaLOIqom4c_G95tFBXDxMICVvjT1j-3S0kX_A/viewform

Η πρώτη εκδοχή του έργου παρουσιάστηκε στα πλαίσια του theYard.Residency.23 του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ την Άνοιξη του 2023.

Παραγωγή: Campos Culture and Arts

Χορηγός: Υφυπουργείο Πολιτισμού

Στηρίζουν: Αρχείο του ΡΙΚ, Accept ΛΟΑΤΙ Κύπρου, Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ. 

«Πριγκιπίσσης Ζεχρά»: Μία περιπατητική site-specific παράσταση στον Τουρκομαχαλά της Σκάλας  27 + 29 Σεπτεμβρίου και 14 + 15 Οκτωβρίου

 

 

Πρόκειται για έναν θεατρικό περίπατο με έξι στάσεις για να ακουστούν έξι ιστορίες ανθρώπων απλωμένες στον χώρο και τον χρόνο. Μία ομάδα ηθοποιών, μουσικών και κατοίκων προσκαλεί το κοινό να περπατήσει τους δρόμους του Τουρκομαχαλά και να συναντήσει τις ηρωίδες και τους ήρωες του Μαννούρη, λίγο αλλόκοτους και απόκοσμους, καθημερινούς ωστόσο και γνώριμους.

Το έργο έχει τη μορφή μιας περιπατητικής site-specific παράστασης στον Τουρκομαχαλά της Σκάλας σε σκηνοθεσία της Νάγιας Τ. Καρακώστα και κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου στις 18:30. Θα ακολουθήσουν άλλες τέσσερις παραστάσεις στις 27 και 29 Σεπτεμβρίου και στις 14 και 15 Οκτωβρίου. Οι θεατές-περιπατητές καλούνται να μπουν σ’ ένα παιχνίδι ενσυναίσθησης των χαρακτήρων. Καλούνται να τους καταλάβουν, να εικάσουν τα βάσανα και τις ελπίδες τους, να δουν το φως που κρύβουν μέσα τους. Ο καθένας μας είναι φορέας ιστοριών, οι γειτονιές μας είναι κιβωτοί ιστοριών. Το «Πριγκιπίσσης Ζεχρά» διερευνά αυτές τις ιστορίες με όχημα την κοινή μας ανθρωπινότητα, τη κοινή μας μοίρα μέσα στον χρόνο. Το έργο στον πυρήνα του προτείνει μια διαδρομή προς τον άγνωστο πλησίον, μια διαδρομή αλληλοκατανόησης και συμπόνιας.  

Οι θεατές-περιπατητές θα συναντήσουν τους συντελεστές στην πλατεία Ζουχουρί -την έδρα της Λάρνακας 2030- ξεκινώντας το οδοιπορικό τους προς τον Τουρκομαχαλά, σ’ αυτό το μεταίχμιο του αστικού χώρου, τόσο κοντά στο κέντρο της πόλης αλλά και μακριά απ’ το κοινωνικό και καλλιτεχνικό γίγνεσθαι. Η σκηνή της παράστασης είναι οι δρόμοι του Τουρκομαχαλά με τις ιστορίες να ζωντανεύουν μέσα από την αφήγηση, την αναπαράσταση και τη μουσική.

Το «Πριγκιπίσσης Ζεχρά» εντάσσεται στο μαχαΛάrt, ένα νέο πολιτιστικό θεσμό που εισάγει η Λάρνακα 2030 στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. Έχοντας ως κεντρική αξία την συμπεριληπτικότητα, οι δράσεις του μαχαΛάrt επιδιώκουν να φωτίσουν τις αθέατες όψεις της καθημερινότητας της πόλης και να δώσουν φωνή και ορατότητα σε όλες τις κοινότητες της Λάρνακας. Με αυτόν τον τρόπο, προάγουν και υπηρετούν το μεγάλο ζητούμενο της πολιτισμικής δημοκρατίας, αντιμετωπίζοντας την τέχνη ως δημόσιο αγαθό που κατανέμεται ισότιμα μεταξύ των πολιτών. Στο μαχαΛάrt, η ανθρωπογεωγραφία της Λάρνακας -οι άνθρωποι όλων των γειτονιών- λειτουργεί ως η πρώτη ύλη της καλλιτεχνικής δημιουργίας, κάνοντας πράξη την έννοια του co-creating, όπου η τέχνη συν-δημιουργείται με τους ανθρώπους για του ανθρώπους, όχι μόνο στο κέντρο της πόλης αλλά και στην περιφέρειά της.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ

Μέγιστος αριθμός ατόμων ανα παράσταση: 60 άτομα

Συστήνεται η προκράτηση θέσεων στο: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScCz08UrJ6H2S8exaFy-CCTW4pGcCIy5HRh55nX5zboKaFVKw/viewform

Αφετηρία των παραστάσεων: Πλατεία Ζουχουρί

Παραστάσεις:

27 + 29 Σεπτεμβρίου - 19:00 

14 + 15 Οκτωβρίου – 19:00

Ταυτότητα Παράστασης

Κείμενο: Κώστας Μαννούρης

Σκηνοθεσία: Νάγια Τ. Καρακώστα

Σκηνογραφική επιμέλεια & χαρτογράφηση τοπίου / Βίντεο: Χάρις Νίκα

Σύνθεση μουσικής & μουσική: Ανδρέας Γεωργίου

Ηθοποιοί: Θεοδώρα Ανδρέου & Αντώνης Κλεάνθους

Παραγωγή: Λάρνακα 2030 & Δήμος Λάρνακας

Διευκρίνηση 1: Η παράσταση γίνεται με τα πόδια από την πλατεία Ζουχουρί μέχρι την Αχμέτ Κενάν, διασχίζοντας τους δρόμους του Τουρκομαχαλά με 6 στάσεις για να ακουστούν οι 6 ιστορίες. Διευκρίνηση 2: Η παράσταση σε δυο της σημεία δεν είναι πλήρως προσβάσιμη σε άτομα με κινητική αναπηρία. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να επικοινωνήσουν μαζί μας προκειμένου να συζητήσουμε τους πιθανούς τρόπους της συμμετοχής τους. 

Στην παράσταση προβάλλεται υλικό από το ιστορικό αρχείο του ΡΙΚ και το έργο Ψηφιακός Ηρόδοτος.

Κατά τη διάρκεια της παράστασης θα προσφέρονται δωρεάν λουκουμάδες από τον Lokmakos και σπιτική ζιβανία. Παρακαλείται το κοινό να έχει μαζί του νερό και να φοράει άνετα παπούτσια.

Περισσότερες πληροφορίες: [email protected]

To έργο «MAMA» για δύο τελευταίες παραστάσεις στο Θέατρο Δέντρο - 29 και 30 Σεπτεμβρίου 

 

Μια μοναχική άτεκνη γυναίκα βάζει αγγελία στις εφημερίδες ότι μπορεί να προσφέρει έναντι αμοιβής μητρική φροντίδα σε μια «θετή με όρους συμβολαίου» κόρη.

Και βρίσκει ανταπόκριση στο πρόσωπο μιας νεαρής γυναίκας που δεν ευτύχησε να γνωρίσει οικογένεια. Η Αμπάρ θα βρει επιτέλους ένα «καταφύγιο», όπως σημαίνει το όνομά της, μιας οικογένειας που δεν γνώρισε ποτέ; Και η Εσπεράνσα θα βρει επιτέλους την «ελπίδα», όπως σημαίνει το δικό της όνομα, μιας ευτυχισμένης οικογένειας που δεν κατάφερε να έχει στην μέχρι τώρα ζωή της;

Μπορεί να συσταθεί μια οικογένεια πέρα και έξω από καθιερωμένους όρους, πέρα και έξω από τα στενά ή ευρύτερα θεσμικά πλαίσια που την καθορίζουν; Κι αν κάποιος έχει την φαεινή ιδέα να συστήσει μια τέτοια οικογένεια είναι σίγουρος πως θα γευτεί καρπούς γλυκούς όπως αυτούς που μπορεί να προσφέρει μια «παραδοσιακή» ευτυχισμένη οικογένεια; Και ο θεατής θα είναι σε θέση να δώσει, με το τέλος της παράστασης, απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά

 

Σκηνοθετικό σημείωμα

Να μια περίπτωση που παρουσιάζεται μπροστά μου ως ευτυχής συγκυρία όπου δεν χρειάζεται να δηλώσω το βασικό μου πιστεύω για τη σκηνοθεσία, αυτό της ουσιαστικής «συνδημιουργίας» με τους ηθοποιούς και λοιπούς συντελεστές. Μια περίπτωση ευτυχούς συγκυρίας όπου η ομαδικότητα, βασικό αλλά και ουσιαστικό στοιχείο της συνδημιουργικής θεατρικής πράξης, μπορεί να φτάσει σε υψηλά επίπεδα ή τουλάχιστον να αποτελέσει ένα ευχάριστο δημιουργικό ταξίδι για όλη την ομάδα. 

Η απουσία συγγραφικών ή σκηνοθετικών οδηγιών σε παρένθεση δίνει μια ελευθερία στη σκηνική πραγμάτωση και συγχρόνως επιφορτίζει με μεγαλύτερη ευθύνη για πιο ευφάνταστες λύσεις ως προς τη γρήγορη εναλλαγή των σκηνών. Η συνεχής προσπάθεια για «βιωματική» υποκριτική προσέγγιση εξαλείφει, πιστεύω, τον κίνδυνο του διδακτισμού. Αυτά τα λίγα, ευχόμενος σε όλες και όλους καλή χρονιά και καλή θέαση!                                                               

Στους ρόλους

Αννίτα Σαντοριναίου 

Κατερίνα Λούρα

Ταυτότητα παράστασης

Συγγραφέας: Μάρτα Μπαρσελό 

Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ 

Σκηνοθεσία: Γιώργος Μουαΐμης 

Σκηνογραφία-Ενδυματολογία : Σάββας Μυλωνάς 

Μουσικός(σύνθεση και επί σκηνής): Κυριακή Ιακωβίδου

Φωτισμοί: Χρίστος Γωγάκης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Xριστιάνα Λάρκου

Παραγωγή: Θέατρο Δέντρο

Θέατρο Δέντρο

Eνότητας 44Β, Παλλουριώτισσα, 1041 Λευκωσία

29 και 30 Σεπτεμβρίου

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ:

www.soldouttickets.com.cy  , στα καταστήματα STEPHANIS

 

«24η Μέρα» - 30 Σεπτεμβρίου Λεβέντειος Πινακοθήκη, Λευκωσία ,  κάθε Τετάρτη και Σάββατο

.

Επετειακό σκηνοθετημένο αναλόγιο του ψυχολογικού θρίλερ που ξεκίνησε την ελληνόφωνη πορεία της Alpha Square

Δώδεκα χρόνια μετά, ο Τομ θα συναντήσει ξανά τον Νταν! Το ψυχολογικό θρίλερ που αγαπήθηκε ως η πρώτη ελληνόφωνη παράσταση της Alpha Square επιστρέφει μόνο για έξι βράδια, ως ένα επετειακό σκηνοθετημένο αναλόγιο, στο σκηνικό του Γιώργου Γιάννου που θα φιλοξενούσε την παράσταση «Ιλαστήριον» που πρόσφατα ακυρώθηκε. Το αναλόγιο επενδύεται με ήχους του Δημήτρη Ζαχαρίου και φωτισμούς του Βασίλη Πετεινάρη.

«Η αλήθεια μπερδεύει» ήταν το σύνθημα για την «24η Μέρα», μια παράσταση που εξετάζει τη σεξουαλικότητα, την εντιμότητα και την ευθύνη. Το έργο του Τόνι Πιτσιρίλο σε μετάφραση Ανδρέα Αραούζου είχε παρουσιαστεί το 2011 σε σκηνοθεσία Νικόλα Κουρουμτζή και σκηνικά Έλενας Κατσούρη, με τους Ανδρέα Αραούζο και Πάνο Μακρή να δίνουν πάλη, κυριολεκτική και μεταφορική, επί σκηνής. Οι δύο ηθοποιοί επιστρέφουν τώρα, στα 20χρονα της Alpha Square, για ένα επετειακό αναλόγιο, αφού για πολλά χρόνια οι θεατές που το θυμούνται ζητούσαν την επαναφορά του!

Ο Τομ κοιμήθηκε με τον Νταν ένα βράδυ πριν πέντε χρόνια.

Απόψε είναι μαζί μια δεύτερη φορά.

Παίζουν κρυφτό η ευθύνη και η ουσία.

Στις σχέσεις μας… Στην ταυτότητά μας… Στην κοινωνία μας…

Πρεμιέρα: Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2023, Λεβέντειος Πινακοθήκη, Λευκωσία

Παραστάσεις: κάθε Τετάρτη και Σάββατο στις 8.30μμ και Κυριακή στις 7.00μμ μέχρι 11/10

Εισιτήρια €10 από tickethour.com.cy / 7777 7040 / ACS Courier

* Η παράσταση είναι ακατάλληλη για άτομα κάτω των 15 ετών.

Το αναλόγιο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Γιώργου Κολιά και της Μαρίας Μίχα.

«Μια μέλισσα τον Αύγουστο» - Θέατρο ένα κάθε Παρασκευή, Σάββατο και κάθε Κυριακή

Υπόθεση: Ο Χάρης βρίσκεται σε μια απομονωμένη παραλία με τις τρεις γυναίκες της ζωής του. Τη σύζυγό του, Βασούλα, τη Γερμανίδα ετεροθαλή αδελφή του, Χίντελγκαρντ, και την ερωμένη του Μαρία που παριστάνει την κωφάλαλη φίλη της αδερφής του.

 Όλα κυλούν ομαλά, μέχρι τη στιγμή που μια μέλισσα τσιμπάει τον αλλεργικό Χάρη, εκείνος πρήζεται και γίνεται αγνώριστος. Το τσίμπημα μιας μέλισσας θα γίνει η αφορμή για τον ήρωα να έρθει αντιμέτωπος με κρυμμένα μυστικά αλλά και με τον άλλο του εαυτό – το alterego του. Το σοκ δεν θα είναι μόνο αλλεργικό, δεν θα παραμορφωθεί μόνο το σώμα του, αλλά θα συνειδητοποιήσει τον καλά κρυμμένο εαυτό του και θα επαναπροσδιορίσει τη σχέση του με τα κοντινά του πρόσωπα. Οι φόβοι, όπως η απόρριψη, η μοναξιά, ο θάνατος, που αντιμετωπίζει ο Χάρης, είναι ουσιαστικά και του κάθε ενός από εμάς. Η κωμική αυτή κατάσταση περνάει τα μηνύματα και τους προβληματισμούς στον θεατή μέσα από τη διασκέδαση και το άφθονο γέλιο.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Πέτρος Χαραλάμπους

Σχεδιασμός Φωτισμού: Αντρέας Χριστοδουλίδης

Σκηνικά/ Κοστούμια: Λάκης Γενεθλής

Χειρισμός φωτισμού/ήχου: Λήδα Καραγιάννη

Φωτογράφηση: Δημήτρης Βαττής

Παίζουν (αλφαβητικά): Άθως Αντωνίου, Ηλίας Ανδρέου, Ντόρα Μακρυγιάννη, Σωτήρης Μεστάνας, Μαρία Μιχαήλ, Έλενα Ολυμπίου

Παραστάσεις:

• Θέατρο ένα κάθε Παρασκευή, Σάββατο στις 20:30 και κάθε Κυριακή στις 19:00

Πληροφορίες/ Κρατήσεις: 22348203

 

Η «Απολυμένη» του Αντώνη Τσιπιανίτη στο Wherehaus 612 - 30 Σεπτεμβρίου, 13 και 20 Οκτωβρίου

7

 

Η Μαριέτα είναι κοσμικογράφος και εργάζεται σε γνωστό life style περιοδικό. Η στήλη της είναι από τις πιο γνωστές: Η Μαριέτα πάει παντού. Η Μαριέτα έχει πάρα πολλές κοσμικές φίλες. Η Μαριέτα έχει την δυνατότητα να απολαμβάνει μια ζωή γεμάτη λάμψη, χλιδή, πανάκριβα επώνυμα ρούχα, συλλεκτικές τσάντες, πολυτελή ταξίδια και άλλα πολλά. Ξαφνικά όλα τα είναι της Μαριέτας έγιναν ήταν… Γιατί η Μαριέτα απολύθηκε. Και τώρα αρχίζει το έργο. Ένα έργο γεμάτο χιούμορ, σαρκασμό, ειλικρίνεια, πάθη, λάθη, αναστοχασμό και αυτοκριτική.

Με άδειο στομάχι το οποίο γεμίζει μόνο με νερό, με τους λογαριασμούς να την πνίγουν, με όλες της τις κοσμικές φίλες να έχουν εξαφανιστεί από δίπλα της, η Μαριέττα που κάποτε πήγαινε παντού, τώρα βρίσκεται έγκλειστη στο σπίτι της βιώνοντας την διάψευση κάθε ψευδαίσθησης που δημιούργησε και πορεύτηκε μαζί της μέχρι τώρα.

Η Απολυμένη είναι ένα έργο που διεισδύει στις ουσιαστικές ανάγκες του ανθρώπου, με χιούμορ αλλά και με οξύτητα κάνει λόγο για τα κακώς κείμενα της σύγχρονης κοινωνίας και υπενθυμίζει ότι: «‘Οταν δεν ξέρεις να χαλαρώσεις και να απολαύσεις τα ωραία αυτού του κόσμου, όταν δεν μπορείς να αρπάξεις τις ευκαιρίες που έρχονται μπροστά στα πόδια σου, όταν δεν μπορείς να κάνεις να σωπάσουν όλες αυτές οι φωνές μέσα στο μυαλό σου που σου υπαγορεύουν συνέχεια τα πρέπει και τα μη, τότε έχεις απολυθεί και δεν το έχεις καταλάβει…»

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κολοκοτρώνης. Επί σκηνής η Νάγια Αναστασιάδου. Μια συμπαραγωγή των ομάδων Point To και Anyhow Theatre Ensemble. Παραστάσεις:  30 Σεπτεμβρίου, 13 και 20 Οκτωβρίου. Κρατήσεις: 99-122552, 99-407862. Εισιτήριο: €10, Wherehaus 612 στις 20.30.

«Η μουσική δραπετεύει» - 30 Σεπτεμβρίου στο θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό

Η Πολιτιστική Κίνηση Επιλογή παρουσιάζει ένα μοναδικό, διαδραστικό δρώμενο με τη συμμετοχή των θεατών και μουσική με έργα για πιάνο 4 χέρια. Μια μουσική περιπέτεια με ένα στοιχειωμένο κάστρο, ένα πιάνο που παίζει μόνο τρομακτική μουσική και μια οικογένεια μαγισσών, τεράτων και φαντασμάτων.

Μαζί με τους μικρούς μας φίλους θα λύσουμε μουσικούς γρίφους, θα ανοίξουμε κλειδωμένες πόρτες και θα ελευθερώσουμε τη μουσική!

Συγγραφή κειμένου: Κορίνα Βασιλείου

Εμψυχωτής στη σκηνή: Πέννυ Φοινίρη

Πιάνο: Gergana Georgieva, Κορίνα Βασιλείου

Γραφικά : Στέφανη Γιάννη

Διάρκεια: 70'

Εισιτήρια:€ 8 /6

30 Σεπτεμβρίου στο θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό.

Δον Κιχώτης – Μιγκέλ ντε Θερβάντες - 30 Σεπτεμβρίου 

m

Το κλασικό λογοτεχνικό αριστούργημα του Ισπανού συγγραφέα, Μιγκέλ ντε Θερβάντες, «Δον Κιχώτης», έρχεται στην παιδική θεατρική σκηνή του Θεάτρου Αντίλογος. Ο ασυμβίβαστος ήρωας διασκεδάζει μικρούς και μεγάλους με την αμετανόητη παιδική ονειροφαντασία του προσπαθώντας να αλλάξει τον κόσμο. Για τα παιδιά που ονειρεύονται ένα καλύτερο κι ομορφότερο μέλλον. Γεμάτο χαρά, αγάπη και δικαιοσύνη. Για τα παιδιά της καρδιάς.

Ένας αλλόκοτος ονειροπαρμένος ιππότης κινείται ανάμεσά μας. Μαγειρεύει στην κουζίνα μας, κάθεται στο σαλόνι μας, ανοίγει την πόρτα του παιδικού μας δωματίου και παίζει με όλα μας τα παιχνίδια. 

Σαν παιδάκι, μόνο που είναι μεγάλος πια.  

Η όψη του είναι αστεία μας προκαλεί γέλιο. Αν όμως κοιτάξεις προσεκτικά θα δεις τα θλιμμένα του μάτια. Tο είδωλο του στον καθρέφτη είναι ίδιο με το δικό σου. Ακόμα και η φωνή του μοιάζει με την δική σου. 

-Τι γυρεύεις εδώ ιππότη με την θλιμμένη όψη;

-Ήρθα για να αλλάξω τον κόσμο. -Είσαι τρελός. 

-Να θες να αλλάξεις τον κόσμο, δεν είναι τρέλα, ούτε ουτοπία. Είναι δικαιοσύνη!

Το κλασικό λογοτεχνικό αριστούργημα του Ισπανού συγγραφέα, Μιγκέλ ντε Θερβάντες, «Δον Κιχώτης», έρχεται στην παιδική θεατρική σκηνή του Θεάτρου Αντίλογος. Ο ασυμβίβαστος ήρωας διασκεδάζει μικρούς και μεγάλους με την αμετανόητη παιδική ονειροφαντασία του προσπαθώντας να αλλάξει τον κόσμο. Σύμβολο ενός ονειροπόλου ή ενός τρελού;

Ένα είναι το σίγουρο, ο Δον Κιχώτη παλεύει να παραμείνει «παιδί» στον κόσμο των «μεγάλων» κι αναζητεί το δίκαιο, που είναι η μοναδική αδιαπραγμάτευτη αλήθεια.

Συγγραφέας: Μιγκέλ ντε Θερβάντες

Σκηνοθεσία -  θεατρική διασκευή: Ειρήνη Ανδρονίκου 

Διανομή: (Με αλφαβητική σειρά): 

Άντονυ Παπαμιχαήλ : Δον Κιχώτης 

Χριστίνα Κωνσταντίνου, Ραφαέλα Καβάζη, Κωνσταντίνος Ανδρονίκου : Φωνές 

Κωνσταντίνος Ανδρονίκου : Σάντσο Πάντσα

Σκηνικά -Κοστούμια: Σωσάννα Τομάζου 

Σχεδιασμός Φωτισμού: Κυριάκος Σιαμπτάνης

Πρωτότυπη μουσική: Κωνσταντίνος Ανδρονίκου

Στίχοι: Ειρήνη Ανδρονίκου 

Κινησιολογία: Η Ομάδα 

Φωτογράφιση: Χρίστος Αβρααμίδης 

Video – editing: Γιώργος Αλεξάνδρου

Σχεδιασμός προωθητικού υλικού: Νεόφυτος Αβραάμ

Χορηγός: Laiko Cosmos Trading

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 99 25 1331

Παραστάσεις: 30 Σεπτεμβρίου 7,15,21,28  στο Θέατρο Μασκαρίνι και 29 Οκτωβρίου στο Θέατρο Περβολιών. Εισιτήρια θα βρεις ΕΔΩ

«Το πάρτυ της ζωής μου» με την Ελένη Ράντου στην Κύπρο - Δημοτικό θέατρο Λευκωσίας στις  4-12 Οκτωβρίου 

9

 

Μια συναρπαστική ιστορία μνήμης και «αμνησίας» , ένα γλυκόπικρο «Πάρτυ ζωής» το οποίο τάραξε τα νερά της θεατρικής Αθήνας, την περασμένη σεζόν αφού καθημερινά το θέατρο ήταν κατάμεστο με ένα ενθουσιώδες κοινό που αποθέωνε την Ελένη Ράντου σ αυτό το ρεσιτάλ ερμηνείας. Αντλώντας έμπνευση από το «Every Brilliant Thing» των Duncan Macmillan και Jonny Donahoe - η Ελένη Ράντου ξετυλίγει με χιούμορ και αφοπλιστική ειλικρίνεια πενήντα χρόνια «τραυμάτων» της ηρωίδας της, με φόντο τα τραύματα της σύγχρονης Ελλάδας, αναζητώντας 5.000 λόγους που τη ζωή αξίζει να τη ζήσεις. Μια απελπισμένη κραυγή ελπίδας στην μετά-covid εποχή μας, μια τρυφερή εξομολόγηση, σε μια άκρως αληθινή ιστορία σε μια παράσταση που ενθουσίασε το κοινό και κριτικούς που την χαρακτήρισαν ως την «παράσταση της χρονιάς». Η Ελένη Ράντου στο ρόλο της ζωής της γίνεται το επίκεντρο μιας βαθιά συναισθηματικής και επιδραστικής σκηνικής εμπειρίας, που συνυπογράφεται από μια ομάδα εξαιρετικών συντελεστών. Την Ελένη Ράντου συνοδεύουν ζωντανά επί σκηνής , μελωδικά και όχι μόνο οι String Demons, Κωνσταντίνος και Λυδία Μπουντούνη. Στη σκηνοθεσία ο ταλαντούχος Ανέστης Αζάς που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές για την άρτια και δουλεμένη παράσταση που έστησε, γεμάτη με έξυπνα ευρήματα.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:

Δημοτικό θέατρο Λευκωσίας:

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 20.30 – ΠΡΕΜΙΕΡΑ

Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 20.30 ,

Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 20.30

Σάββατο 7 Οκτωβρίου 20.30

Κυριακή 8 Οκτωβρίου 19.00

Παττίχειο θέατρο Λεμεσού:

Τρίτη 10 Οκτωβρίου 20.30

Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 20.30

Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 20.30

Εισιτήρια ΕΔΩ

"Το παιχνίδι τη σφαγής" -  5, 6, 7, 8 Οκτωβρίου 2023  στο Θέατρο Δέντρο

Μια επιδημία απειλεί να αφανίσει μια πόλη. Οι κάτοικοί της είναι αντιμέτωποι με το θάνατο. Ένας από τους διασημότερους συγγραφείς του θεάτρου του παραλόγου, ο πάντα επίκαιρος Ιονέσκο, δραματοποιεί τα μεγάλα ερωτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης: Άνθρωποι που πεθαίνουν ή ζουν κατά τύχη, που δεν ξέρουν να ζουν, που δεν ξέρουν γιατί πεθαίνουν! Ξεκάθαρα ο συγγραφέας προσεγγίζει μια συμπαντική απορία, τον συμβολικό και τον πραγματικό θάνατο, αυτόν που ενώ κάνουμε τα πάντα για να πραγματοποιείται, εκ των υστέρων αναρωτιόμαστε (και όχι όλοι) για τα αίτια.

Την ευθύνη για τα σκηνικά και τα κοστούμια του έργου είχε η Ηλέκτρα Κυθραιώτου, η σκηνοθέτις Μυρτώ Κουγιάλη επιμελήθηκε και τη μουσική, τον σχεδιασμό φωτισμού ο Χρίστος Γωγάκης και η κατασκευή των σκηνικών ήταν των Κωνσταντίνου και Ιάκωβου Ιακώβου. Η οπτική επικοινωνία είναι της Ρεβέκκας Χειλά.

Παίζουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά) Άννα Κωνσταντίνου, Γαβριέλλα Χατζηστυλλή, Κωνσταντίνος Ιακώβου, Μαρία Κιβιδιώτου, Νίκη Χειλά και Χριστόδουλος Γεωργίου.

Η παράσταση συμμετέχει στο 36ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου.

Παραστάσεις: 5, 6, 7, 8 Οκτωβρίου 2023, ώρα 8:00μμ, στο Θέατρο Δέντρο (Ενότητος 44, Παλουριώτισσα, Λευκωσία). Είσοδος: €10. Πληροφορίες/κρατήσεις: 99910030 Γαβριέλλα και 99300620 Άννα.

Χορηγός Επικοινωνίας: Connekt Communication Agency.

"Όποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του" - Θέατρο ΘΟΚ, Νέα Σκηνή από 6 Οκτωβρίου

Η Νέα Σκηνή του ΘΟΚ παρουσιάζει από τις 6 Οκτωβρίου 2023 το πρώτο θεατρικό έργο του καταξιωμένου δημιουργού Γιώργου Καπουτζίδη Όποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου.

Οι τακτικές παραστάσεις θα πραγματοποιούνται στη Λευκωσία  κάθε Παρασκευή (20:30), Σάββατο (18:00 & 20:30) και Κυριακή (18:00). Παραστάσεις θα δοθούν και στην Πάφο (6/12), στη Λάρνακα (20/12) και στη Λεμεσό (30/12). 

Για το έργο

Σε ένα διαμέρισμα κάπου στην Αθήνα, μια παρέα τριαντάρηδων ξεδιπλώνει το κουβάρι των μεταξύ τους σχέσεων. Μία απιστία και η επικείμενη διάλυση ενός γάμου –αλλά και η αναβολή ενός άλλου– γίνονται η αφορμή για να εκδηλωθούν για πρώτη φορά συναισθήματα και να βγουν στην επιφάνεια προβλήματα, φόβοι και αγωνίες. Η κατάσταση εκτροχιάζεται. Επιθυμίες ανομολόγητες αποκαλύπτονται και αλήθειες έρχονται στο φως.

Το Όποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του είναι μια κωμωδία που σκιαγραφεί αριστοτεχνικά το σύγχρονο παρόν μας μέσα από αυθεντικές, καθημερινές στιγμές, με πρωταγωνιστές νέους ανθρώπους που πασχίζουν να βρουν τα πατήματά τους σε έναν κόσμο ρευστό, γεμάτο διαψεύσεις και ματαιώσεις. Ένα έργο που μιλάει για την αγάπη που πλημμυρίζει μόλις σπάσουν οι οθόνες των κινητών. Προικισμένο με άφθονο χιούμορ αλλά και ευθύτητα, τόλμη και ρεαλισμό, το έργο θίγει ζητήματα όπως η δέσμευση, η σεξουαλικότητα, η μοναξιά, η πίστη και η ελευθερία της επιλογής.

Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος υπηρετεί τον αφοπλιστικά άμεσο λόγο του συγγραφέα, αναδεικνύοντας τη διεισδυτική κοινωνική του ματιά. Μαζί του συμπράττει μια δυναμική ομάδα ηθοποιών, που φωτίζουν όλες τις διαστάσεις των απολαυστικών χαρακτήρων.

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Γιάννης Παρασκευόπουλος

Σκηνικά-Κοστούμια: Λύδια Μανδρίδου

Μουσική: Μάνος Μυλωνάκης

Επιμέλεια κίνησης: Παναγιώτης Τοφή

Βοηθός σκηνοθέτης: Χριστόδουλος Ανδρέου

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Ανδρέας Βούλγαρης, Έλενα Ευσταθίου, 

Παναγιώτης Λάρκου, Άννα Μάγκου, Μαρίνα Μανδρή, Πολυξένη Σάββα,

Νίκος Σαμουρίδης, Άγγελος Χατζημιχαήλ

Συστήνεται για θεατές άνω των 15 ετών. 

Παραστάσεις 

●Λευκωσία

Θέατρο ΘΟΚ, Νέα Σκηνή

Από 6 Οκτωβρίου 2023 και κάθε

Παρασκευή στις 20:30

Σάββατο στις 18:00 και στις 20:30 

Κυριακή στις 18:00

●Πάφος

Μαρκίδειο Θέατρο

Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023 στις 20:30 

●Λάρνακα

Δημοτικό Θέατρο Γ. Λυκούργος

Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023 στις 20:30 

●Λεμεσός

Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο

Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2023 στις 20:30 

Μετά το τέλος της παράστασης, την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023 θα πραγματοποιηθεί συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές και τους ηθοποιούς.

Υπερτιτλισμένες παραστάσεις

●Λευκωσία

Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023 (ελληνικά)

Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023 (αγγλικά & τουρκικά) 

●Λεμεσός

Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2023 (αγγλικά & τουρκικά)

Πληροφορίες / Εισιτήρια

Ηλεκτρονικά στη σελίδα www.thoc.org.cy

Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717 (Τρίτη-Σάββατο 10:00-13:30 & 16:00-18:00)

Τιμές Εισιτηρίων

€12 / €6 (άνεργοι, συνταξιούχοι, πολύτεκνοι με την επίδειξη του αντίστοιχου αποδεικτικού εγγράφου και άτομα κάτω των 25 ετών με την επίδειξη πολιτικής ταυτότητας)

Φωτογραφία: Δημήτρης Λούτσιος

Ο Μορμόλης -  Λευκωσία ARTos HOUSE στις 7 Οκτωβρίου

΄΄

Ο Μορμόλης είναι ο φανταστικός φίλος των παιδιών, που ξεφωνίζει ελεύθερα αυτά που δεν τολμούν να πουν οι μικροί στους μεγάλους. Οι μεγάλοι δεν μπορούν να καταλάβουν τι είναι αυτό το μυστηριώδες και ανατρεπτικό “ξύλινο κουτί”. Τον Μορμόλη δεν μπορείς να τον συλλάβεις, να τον τιμωρήσεις, να τον καταστρέψεις, είναι άτρωτος … γιατί είναι η φαντασία των παιδιών... και μπορεί να γίνεται ό,τι θέλουν τα παιδιά: παπούτσι, καπέλο, ποτήρι ή μπουρί της σόμπας. Αν κόψεις έναν Μορμόλη στα δυο έχεις δυο Μορμόληδες κι αν τον έκοβες στα τρία, τρεις!

Λίγα λόγια για την υπόθεση:

Η Μάντα και ο Ρίκης φιλοξενούνται το καλοκαίρι στην εξοχή, στο σπίτι των θείων τους, του Αγησίλαου και της Πολυξένης Χαζοπέτρου. Μια μέρα τα παιδιά βρήκαν ένα παλιό ξύλινο κουτί. Το βάφτισαν Μορμόλη και έγινε ο φανταστικός τους φίλος που τολμούσε να λέει στους μεγάλους όσα τα παιδιά σκέφτονταν αλλά δε μπορούσαν μόνα τους να πουν.

Οι μεγάλοι δεν καταλάβαιναν και θύμωναν. Η Μάντα και ο Ρίκης, κάθε φορά που οι μεγάλοι ρωτούσαν τι ήταν ο Μορμόλης, τους απαντούσαν: «Ο Μορμόλης είναι ο Μορμόλης». Οι μεγάλοι δυσφορούσαν κι ήθελαν να καταστρέψουν το Μορμόλη, με πρώτον και καλύτερο τον κύριο Μπουρίνια, τον γείτονα των Χαζοπέτρου, που έτσι κι αλλιώς δεν χώνευε τα παιδιά και τη φασαρία τους.

Το ξύλινο κουτί αναστάτωσε ολόκληρο των κόσμο των ενηλίκων. Ο αστυνόμος δοκίμασε να το συλλάβει, μέχρι και η δήμαρχος κι ο υπουργός ανακατεύτηκαν στην υπόθεση.

Τα κατάφεραν τελικά ή ο Μορμόλης είναι ανίκητος;

Συντελεστές:

Διασκευή Κειμένου- Σκηνοθεσία : Λουκία Αντωνίου

Παίζουν- εμψυχωτές κούκλας: Άντρεα Αγαθοκλέους, Γρηγόρης Πετρή, Λουκία Αντωνίου

Σύνθεση μουσικής- διασκευή στίχων: Δημήτρης Σπύρου

Κίνηση: ομάδα ΚΟΥΚΛΟ ιστορίες

Κούκλες: Θέατρο Μαριονέτας «Ανταμαπανταχού»

Σκηνικά/ Κουστούμια: Λουκία Αντωνίου

Μάσκες: Μάρθα Φωκά

Παραστάσεις:

Λευκωσία

Σάββατο 07 Οκτωβρίου ώρα 4:00

ARTos HOUSE

Πάφος

Κυριακή 08 Οκτωβρίου ώρα 11:00

Μαρκίδειο Θέατρο

Λάρνακα

Κυριακή 22 Οκτωβρίου ώρα 11:00

Δημοτικό θέατρο Πεύκιος Γεωργιάδης

Λεμεσός

Κυριακή 05 Νοεμβρίου ώρα 11:00

Κυριακή 12 Νοεμβρίου ώρα 11:00

Παλιό Ξυδάδικο

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ: €12 προπώληση Προπώληση εισιτηρίων www.tickethour.com.cy

 

Πληροφορίες στο 99554078

«Ο Γάτος με τις μπότες» -  7, 8, 14, 15, 21, 22, 28, 29 Οκτωβρίου και 4, 5 Νοεμβρίου στο Κινηματοθέατρο Πανόραμα Ιδαλίου

Μια παράσταση για παιδιά βασισμένη στο κλασικό παραμύθι "Ο παπουτσωμένος γάτος σε μια πρωτότυπη και ευφάνταστη εκδοχή, με μεγάλη κούκλα - γάτο επί σκηνής, πολύ χιούμορ και σημαντικά μηνύματα!

Ο Χαλ, μετά το θάνατο του πατέρα του, χάνει τα πάντα. Τα αδέρφια του τον διώχνουν και του αφήνουν ως μοναδική περιουσία τον γάτο. Ο Χαλ απογοητευμένος, δεν ξέρει τι να κάνει μέχρι που ο γάτος αρχίζει να του μιλάει. Τότε μαζί ξεκινούν ένα ταξίδι όλο περιπέτεια που θα τους αλλάξει τη ζωή. 

Μια ιστορία για τη χαρά της ζωής, τη δύναμη της θέλησης, την τόλμη, την πάλη για την επικράτηση του καλού και την νίκη της αλήθειας και της ειλικρίνειας!

Κατάλληλο για όλες τις ηλικίες.

Παραστάσεις:

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

7, 8, 14, 15, 21, 22, 28, 29 Οκτωβρίου και 4, 5 Νοεμβρίου

Σάββατο στις 15:30 και Κυριακή στις 11:00

στο Κινηματοθέατρο Πανόραμα Ιδαλίου (Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, Δάλι 2540)

ΠΑΦΟΣ 

12 Νοεμβρίου στις 11:00

στο Α’ Λύκειο Εθνάρχη Μακαρίου Γ’ Πάφου

Γενική είσοδος: 10 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων: Tickethour

Για πληροφορίες: 94409100

Σκηνοθεσία: Βασιλική Ανδρέου, Μάριος Στυλιανού

Διασκευή/Μουσική επιμέλεια: Μάριος Στυλιανού

Χειροποίητες κούκλες: Βασιλική Ανδρέου

Σκηνογραφία: Λάκης Γενεθλής

Φωτισμός: Κούλλης Σιαμπτάνης 

Παίζουν: Σάββας Μενοίκου, Βασιλική Ανδρέου, Μάριος Στυλιανού, Πωλίνα Ματθαίου

Υποστηρίζουν: xcars, μεζέ ταβέρνα, Round table 5 Nicosia

Η ομάδα Γιασεμίν παρουσιάζει την παιδική παράσταση "Η Πασχαλίτσα που ήθελε να πετάξει" - 7,8 και 15 Οκτωβρίου Εντός των τεχνών

Το έργο “Η Πασχαλίτσα που ήθελε να πετάξει” είναι μια ενδιαφέρουσα και συγκινητική ιστορία για την αυτοαποδοχή, την αγάπη και την αυταξία. Αποτελεί μια ιστορία που θα ενθαρρύνει τα παιδιά και θα τα βοηθήσει να κατανοήσουν ότι είναι σημαντικοί και μοναδικοί, ακριβώς όπως είναι!

Η μικρή Πασχαλίτσα ονειρεύεται να έχει μεγάλα και όμορφα φτερά, ώστε να την πάνε ψηλά, πέρα από τα σύννεφα. Τα δικά της, μικρά και γεμάτα βούλες, πετάνε μόνο από το ένα λουλούδι στο άλλο. Έτσι αποφασίζει να αναζητήσει ένα άλλο ζευγάρι φτερά και ζητά από πουλιά και έντομα να της δανείσουν τα δικά τους φτερά για να μπορέσει να ταξιδέψει και εκείνη  στον ουρανό.

Κατά τη διάρκεια της αναζήτησης, η Πασχαλίτσα μαθαίνει πολλά πράγματα για τον εαυτό της και για τους άλλους. Μαθαίνει ότι είναι σημαντικό να αγαπάμε τον εαυτό μας, ακόμα κι αν θεωρούμε ότι έχουμε ατέλειες. Μαθαίνει επίσης ότι όλοι έχουμε τα δικά μας μοναδικά ταλέντα και ικανότητες και ότι δεν πρέπει να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους.

Τελικά, η Πασχαλίτσα βρίσκει την ευτυχία και την ικανοποίηση που αναζητούσε, όχι στα μεγάλα και φανταχτερά φτερά που ονειρευόταν, αλλά στα δικά της μικρά και γεμάτα βούλες φτερά. Μαθαίνει ότι είναι σημαντικό να εκτιμάμε τον εαυτό μας και τα εξαιρετικά χαρίσματα που διαθέτουμε, γιατί μόνο μ' αυτά μπορούμε να πετάξουμε ψηλά!

Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά 2-8 χρονών. 

Διάρκεια: 50’

Κείμενο, στίχοι: Ειρήνη Σαλάτα 

Σκηνοθεσία: Θέμις Ππόλου 

Μουσική: Στέλιος Γερασίμου 

Παίζουν: Θέμις Ππόλου, Ειρήνη Σαλάτα 

Γενική είσοδος: 8 ευρώ

Πληροφορίες: 99-435403

Εισιτήρια: www.yasemincollective.com/tickets

"Γουρουνιάσματα" - 7,8,21,22 Οκτωβρίου και 4 και 5 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λατσιών

 

Το βραβευμένο μιούζικαλ για νεαρούς θεατές («Καλύτερη παράσταση Παιδικού/Νεανικού έργου» για τη διετία 2011-2013) επιστρέφει μετά από έντεκα χρόνια για να αγγίξει ξανά της καρδιές των μικρών και όχι μόνο θαυμαστών του.

Το “Γουρουνιάσματα 1”, έργο που πραγματεύεται την αποδοχή, τη διαφορετικότητα, τη φιλία, τη συγχώρεση, την αγάπη, την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό ξαναζωντανεύει στη σκηνή μέσα από τρελό χιούμορ, συγκίνηση, υπέροχα, πρωτότυπα, ζωντανά εκτελεσμένα τραγούδια, εντυπωσιακά κουστούμια, σκηνικά και φωτισμούς, και πάνω απ όλα τους γνωστούς πια αξιαγάπητους χαρακτήρες του. Στόχος της παραγωγής είναι η επαναφορά, για τη νέα γενιά παιδιών αλλά και για μας που την αγαπήσαμε πολύ τόσο πριν από μια δεκαετία, της παράστασης η οποία έσπασε κάθε αναμενόμενο ρεκόρ σε προσέλευση και πωλήσεις, ενώ ταυτόχρονα διαθέτει χαρακτηριστικά ποιότητας και επιπέδου που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του κοινού της, διασκεδάζουν και ψυχαγωγούν παιδιά και μεγάλους, ταυτόχρονα προσφέροντας τους προκλήσεις και διεγείροντας το μυαλό και τις αισθήσεις τους.

 

Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στο Δημοτικό Θέατρο Λατσιών το Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023 και θα συνεχίσει με περιορισμένες παραστάσεις μέχρι 30 Δεκεμβρίου 2023 (επιλεγμένα Σαββατοκύριακα).

Εισιτήρια από την ιστοσελίδα www.tickethour.com.cy , από όλα τα καταστήματα ACS Couriers, και από την σχολή POTENZIA DEL’ ARTE, Θερμοπυλών 18, 2007 Στρόβολος.Πληροφορίες στο 7777 7040.

Ο Άλεξ Παναγή υπογράφει τη μουσική, οι Κατερίνα Α. Χριστοφίδου και Αίγλη Σπυριδάκι έχουν δημιουργήσει το σενάριο, ενώ Αίγλη Σπυριδάκι είναι και πάλι στο τιμόνι της σκηνοθεσίας. Ο Σταύρος Σταύρου υπογράφει τους στίχους των τραγουδιών, ο Χάρης Σάββα τις χορογραφίες. Τα κουστούμια είναι της Ταμάρας Τανακίδου, η σκηνογραφία της Σόσε Εσκιτζιαν, ενώ την Τεχνική υποστήριξη αναλαμβάνει η εταιρεία Nicolas Ntimas Music Productions. Μια παραγωγή της SILVER SPOTLIGHT PRODUCTIONS με τη στρατηγική συνεργασία της ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΚΡΙΣΤΗΣ. Τη ζωντανή ορχήστρα απαρτίζουν οι Ανδρέας Μιχαλόπουλος, Μαρίνος Κάσινος, Άγγελος Μιχαηλούδης, Άγγελος Χεϊπέλογλου ενώ τους ρόλους ενσαρκώνουν μοναδικά οι Ανδρέας Παπαμιχαλόπουλος, Ηλιάνα Κάκκουρα, Άντρη Αγγελίδου, Μυρτώ Μελετίου και η Ριάνα Αθανασίου. Τα «ΓΟΥΡΟΥΝΙΑΣΜΑΤΑ 1» υπόσχονται μια αξέχαστη εμπειρία για όλη την οικογένεια.

Ο σκίουρος Φα Σολ, σώζει το περιβάλλον! - 7 και 8 Οκτωβρίου στο ΖΧήνα Παλλάς

m

Τι κοινό μπορεί να έχει ένας σκίουρος, μια καστανόπαπια και ένα κοράκι; Τη σωτηρία του περιβάλλοντος!

Ο σκίουρος ΦΑ Σολ είναι ένα ζώο μουσικός και εκτός από τα τραγούδια που γράφει και τα ιδιαίτερα μουσικής που κάνει στα άλλα ζώα της φάρμας, προσπαθεί να σώσει και το δάσος από την περιβαλλοντική καταστροφή. Συνεργάτης του η καστανόπαπια όπου μαζί θα προσπαθήσουν να βρουν τον τρόπο να σταματήσουν τη μόλυνση από τους ανθρώπους. Ξαφνικά, στο δρόμο τους θα βρεθεί και ένα κοράκι. Λίγο ιδιόμορφο μεν κοράκι, αλλά πολύ βοηθητικό. Τι λέτε; θα τα καταφέρουν να πείσουν τους ανθρώπους να μη μολύνουν το περιβάλλον;

Το έργο απευθύνεται σε παιδιά από το δημοτικό μέχρι και την εφηβεία και κύριος στόχος είναι να απορροφήσουν τον σεβασμό προς ο περιβάλλον και την ευαισθησία γύρω από αυτό. Ταυτόχρονα, στόχος είναι να συλλάβουν την ιδέα της ομαδικότητας/συνεργασίας που μέσω αυτής αναδεικνύεται η περιβαλλοντική ευαισθησία. Μέσα από το χορό και τη μουσική, κύρια συστατικά της παράστασης, το κοινό θα κατανοήσει την ανάγκη του σεβασμού στη διαφορετικότητα.

Παραστάσεις:

Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023 στις 11:30

Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023 στις 11:30 και 15:00

Μέρος: Ζήνα Πάλας Λευκωσίας https://goo.gl/maps/YQzDgZSnLvdiDG9p9

Τιμή εισιτηρίου:

10 ευρώ - ενήλικες

8 ευρώ – παιδικό

Διάρκεια Παράστασης: 50 λεπτά χωρίς διάλλειμα

Συντελεστές:

Συγγραφή κειμένου: Μαρία Κάνθερ

Μουσική: Αντρέας Μιχαλόπουλος, Σταύρος Μακρής

Ηθοποιοί: Ράφη Αμερικάνου, Τζούλη Γρηγορίου, Σταύρος Κωνσταντίνου

Στίχοι: Μαρία Κάνθερ

Φωνές: Θανάσης Δρακόπουλος, Μαρία Κάνθερ, Στέλλα Γεωργίου και τα παιδιά Γιώργος και Χρυσήλια Οικονομίδου

Εισιτήρια πωλούνται μόνο από την tickethour

H παράσταση «Ούλλα του γάμου δύσκολα τζαι η νύμφη αγκαστρωμένη» - 9 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λατσιών

Κυπριακή ηθογραφία. Στην ουσία πρόκειται για κωμωδία μέχρι δακρύων. Η Κωστούλλα από το χωριό και ο Ντίντης από τη πόλη κατάφεραν και παντρεύτηκαν παρόλες τις διαφωνίες του Τζυρκαλλή, πατέρα της Κωστούλλας και της Λελές μητέρας του Ντίντη.

Η Κωστούλλα είναι έγκυος και οι καυγάδες δίνουν και παίρνουν για το όνομα του μωρού. Η Λελέ δε χωνεύει με τίποτε ότι η γιος της παντρεύτηκε μια χωριάτισσα. Όπως λέει, φοβάται πως ο τοκετός της νύφης της θα είναι χωριάτικος. Μέχρι και μαθήματα τοκετού θα της κάνει. Από την άλλη, η Λαμπηδόνα θα αλλάξει το όνομά της και θα γίνει Λαμπού.

Θα κάνει γυμναστική για να αδυνατήσει, γενικά προσπαθεί να μοιάσει της συμπεθέρας της, της πρωτευουσιάνας. Οι καυγάδες δίνουν και παίρνουν αφού από το εξωτερικό έρχεται η Ζωζώ, η ξαδέρφη της Λαμπηδόνας και μένει μόνιμα στο χωριό. Ένας διαγωνισμός κυπριακού χωριού και ο ερχομός ενός μωρού, θα αλλάξουν άραγε την κατάσταση;

9 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λατσιών

Στις 20:00

Εισιτήρια εδώ

«Το μάθημα» -  11, 13, 15, 18, 20, 23, 25, 27, 29 Οκτωβρίου στο Θέατρο Ένα Λεμεσός

 

Το Μάθημα του Ευγένιου Ιονέσκου είναι μια μαύρη κωμωδία, μια τραγική φάρσα, μια παράλογα συναρπαστική θεατρική παράσταση, που θα σου δώσει το κουράγιο να βουτήξεις στη φαντασία σου.

Έτσι το λεκτικό παραλήρημα είναι μια συνεχής κατάσταση, είναι ο παρεκκλίνων μηχανισμός που πυροδοτεί τη σύγκρουση και τη δράση. Η γλώσσα δεν έχει πλέον τη λειτουργία της επικοινωνίας, αλλά πρακτικά γίνεται νέος χαρακτήρας.

Το γέλιο μετατρέπεται σε φόβο και ο φόβος οδηγεί σε οίκτο και ενσυναίσθηση».

Οι συντελεστές της παράστασης είναι:

Σκηνοθεσία: Λουκάς Ζήκος

Σκηνικά / Κοστούμια: Θέλμα Κασουλίδου

Σχεδιασμός Φωτισμών: Αλεξάντερ Γιότοβιτς

Παίζουν: Γιολάντα Χριστοδούλου, Λουκάς Ζήκος, Θέκλα Φλουρή

• Πρεμιέρα: 10 Οκτωβρίου 2023

• Παραστάσεις: 11, 13, 15, 18, 20, 23, 25, 27, 29 Οκτωβρίου 2023

• Ώρα: 08:30 μ.μ. • Τοποθεσία: Θέατρο Ένα Λεμεσός

• Εισιτήρια: www.myticketcy.com

Για πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο 99 395970 (12:00 π.μ. - 20:00 μ.μ. Δευτέρα - Παρασκευή) ή μέσω προσωπικού μηνύματος στη σελίδα μας. 

«Βάφ’ τα μαύρα» - 12 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λατσιών

΄΄

Η Θεατρική ομάδα «Παράβαση» Λυμπιών παρουσιάζει την μαύρη κωμωδία «Βάφ’ τα μαύρα» σε σκηνοθεσία των Σοφοκλή Σοφοκλέους και Σοφοκλή Κασκαούνια.

Το έργο έχει παρουσιάστηκε στο 17ο Φεστιβάλ Θεάτρου 2023 που διοργάνωσε η ομάδα μας και έχει αποσπάσει τις καλύτερες εντυπώσεις.

Από τη μία, μια χαλασμένη νεκροφόρα στη μέση του δρόμου, ένα φέρετρο (εκτός ψυγείου), ένας νεκρός που αλλάζει συνεχώς όψη και θέση, μια κηδεία που δεν πρόλαβε να γίνει.

Από την άλλη, η σύζυγος, η πρώην σύζυγος, ο γιος, η κόρη με τον γαμπρό και μια ερωμένη. Στη μέση μια «ατράνταχτη» περιουσία που όλοι τη θέλουν για πάρτι τους. Επίσης, προσθέστε μια ενοχλητική γειτόνισσα, δύο ανίκανους νεκροθάφτες και έναν αστυνομικό.

Το αποτέλεσμα κωμικά τραγικό! Μια μαύρη κωμωδία που πραγματικά τα έχει όλα!!!

Η παράσταση δίνεται στο πλαίσιο του 36ου Παγκύπριου Διαγωνισμού Ερασιτεχνικού Θεάτρου που διοργανώνει ο ΘΟΚ.

Τιμή εισιτηρίου €10

Παιδιά 12 – 18 ετών, φοιτητές, συνταξιούχοι €7

Χώρος: Δημοτικό Θέατρο Λατσιών Έναρξη: 8:00μ.μ.

Πληροφορίες και κρατήσεις: 99762891, 99915772

Το «Μαύρο Θέατρο της Πράγας» -  14 Οκτωβρίου, Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, Λευκωσία και 15 Οκτωβρίου Παττίχειο Θέατρο, Λεμεσός

Το φημισμένο Μαύρο Θέατρο της Πράγας (The Black Light Theatre of Prague), έρχεται για πρώτη φορά στην Κύπρο, για δύο παραστάσεις στις 14 και 15 Οκτωβρίου, στη Λευκωσία και στη Λεμεσό αντίστοιχα.

Το Μαύρο Θέατρο της Πράγας, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τον Jiři Srnec στο Διεθνές Φεστιβάλ Εδιμβούργου το 1961 και έγινε γρήγορα ένας από τους πιο γνωστούς θεατρικούς θιάσους σε όλον τον κόσμο. Έχει πάρει μέρος σε αμέτρητα θεατρικά φεστιβάλ και διεθνείς περιοδείες ενώ τις παραστάσεις του έχουν παρακολουθήσει πάνω από 5 εκατομμύρια θεατές σε 70 χώρες.

Η τέχνη του Μαύρου Θεάτρου, στηρίζεται στο μαύρο σκηνογραφικό χώρο εντός του οποίου κινούνται οι ηθοποιοί - χειριστές των διαφόρων αντικειμένων ντυμένοι με μαύρα ρούχα, πράγμα που τους καθιστά αόρατους στους θεατές. Αυτό που βλέπουν οι θεατές, είναι ένα μαγικό παιχνίδι του πιθανού και του απίθανου, όπου πολύχρωμα αντικείμενα αιωρούνται στον αέρα και ζουν δική τους ανεξάρτητη ζωή, σε απόλυτο συγχρονισμό με τους ηθοποιούς που "αφηγούνται" στον θεατή την ιστορία τους μέσα από την παντομίμα.

Σημαντικό στοιχείο είναι και ο ιδιαίτερος υπεριώδεις φωτισμός που χρησιμοποιείται ώστε να αναδείξει τα χρώματα στα σκηνικά, στα αντικείμενα αλλά και στις ανθρώπινες φιγούρες.  

Εξιστορώντας πολύπλοκες ιστορίες και σκορπίζοντας μεγάλες δόσεις μαγείας, ονειροπόλας διάθεσης και ομορφιάς, το Μαύρο Θέατρο Srnec της Πράγας, θα μας παρουσιάσει μια επιλογή από τα καλύτερα στιγμιότυπα της ιστορίας του.  

Σάββατο 14 Οκτωβρίου, στις 16.00, Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, Λευκωσία

Κυριακή 15 Οκτωβρίου, στις 12.00, Παττίχειο Θέατρο, Λεμεσός

Εισιτήρια: www.soldoutticketbox.com

 

«Ο μολυβένιος στρατιώτης» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν ανεβαίνει στη σκηνή του ΘΟΚ - 6 και 22 Οκτωβρίου

Ένα από τα πιο γνωστά παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν ξανασυστήνεται σε μικρούς και μεγάλους θεατές μέσα από τη θεατρική εκδοχή της Άνδρης Θεοδότου που κάνει πρεμιέρα στις 22 Οκτωβρίου.

Ο Ντάνιελ έχει τα γενέθλιά του και ο πατέρας του του κάνει δώρο έξι μολυβένια στρατιωτάκια. Ένα από αυτά τα στρατιωτάκια, όμως, δεν έχει πόδι. Ενώ το αγόρι κοιμάται, τα παιχνίδια του ξυπνούν και ο στρατιώτης με το ένα πόδι γνωρίζει μια χάρτινη μπαλαρίνα – έρωτας με την πρώτη ματιά. Κάπου εκεί, ανάμεσα στα υπόλοιπα παιχνίδια, βρίσκεται και ο αρλεκίνος, που ζηλεύει την αγάπη τους, κι έτσι τα πράγματα δυσκολεύουν. Στρατιώτης και μπαλαρίνα χωρίζονται ξαφνικά, με τον πρώτο να χάνεται στον έξω κόσμο, ακολουθώντας μια διαδρομή γεμάτη περιπέτειες, εμπόδια και δυσκολίες.

«Ο μολυβένιος στρατιώτης» είναι μια τρυφερή ιστορία, παλιά και αγαπημένη, που έχει περάσει από γενιά σε γενιά χωρίς να χάσει όλα εκείνα τα στοιχεία που την καθιστούν διαχρονική. Ένα έργο που μιλά στην καρδιά και στο μυαλό. Μια θαυμάσια αλληγορία για τον φθόνο, τον σεβασμό, τη διαφορετικότητα, τη δύναμη της θέλησης και την αλληλεγγύη. Για τη δύναμη που μας δίνει η αγάπη, ώστε να ξεπερνάμε τις δοκιμασίες της ζωής.

Ένα από τα πιο γνωστά παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν ξανασυστήνεται σε μικρούς και μεγάλους θεατές μέσα από τη θεατρική εκδοχή της Άνδρης Θεοδότου. Τη σκηνοθεσία του έργου έχει αναλάβει η Λέα Μαλένη, η οποία, μαζί με έναν θίασο ταλαντούχων ηθοποιών, φιλοδοξεί να μας παρασύρει, με γρήγορες εναλλαγές δράσης, ζωηρή κίνηση, μπόλικο χρώμα και άφθονη μουσική, στο επίμονο ταξίδι του μολυβένιου ήρωα προς την αγάπη και την ευτυχία.

Ταυτότητα Παράστασης

Σκηνοθεσία: Λέα Μαλένη

Σκηνικά-Κοστούμια: Έλενα Κατσούρη

Μουσική-Μουσική διδασκαλία: Χρίστος Θεοδώρου

Χορογραφία-Κίνηση: Ήβη Χατζηβασιλείου

Βοηθός σκηνοθέτριας: Ιωάννα Κεραυνού

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Χάρης Αττώνης, Λουκάς Ζήκος, Μικαέλλα Θεοδουλίδου, Μάριαν Κυπριανού, Ανδρέας Λόντου, Μαριλύ Μήλια, Γιάννης Μίνως, Ανδριανή Νεοκλέους, Ανδρέας Παράσχος

Η θεατρική ομάδα Αντι-Δρώντες παρουσιάζουν το έργο Εξετάζουσες - 20-22 Οκτωβρίου στο Θέατρο Δέντρο

ΟΙ ΑΝΤΙ-ΔΡΩΝΤΕΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ τον Οκτώβριο στο Θέατρο Δέντρο με το καινούργιο ανέβασμα του θεατρικού έργου του Βασίλη Π. Χατζηστυλλή "Εξετάζουσες", στο πλαίσιο της έναρξης των Δράσεων για τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από την ίδρυση της Θεατρικής Ομάδας Αντι-Δρώντες.

Πρόκειται για ένα τολμηρό θεατρικό κείμενο που πραγματεύεται ευρηματικά τον παραλογισμό του εκπαιδευτικού συστήματος και τον εξετασιοκεντρικό του χαρακτήρα, με κωμικά στοιχεία και με μια δυνατή καθηλωτική ανατροπή που έρχεται σαν αναπόφευκτη λύση του δράματος, επανακαθορίζοντας την ουσία της γνώσης, την πραγματική αξία της παρατήρησης και της αναζήτησης της Αλήθειας.

Κείμενο / Διεύθυνση Παραγωγής: Βασίλης Π. Χατζηστυλλής

Σκηνογραφία / Σκηνικά: Kυριάκος Χατζηστυλλής

Επιμέλεια Κοστουμιών: Αντώνης Γ. Κωνσταντίνου

Μακιγιάζ: Θέα Χρυσοστόμου

Σχεδιασμός Φωτισμού: Αντώνης Γ. Κωνσταντίνου

Σχεδιασμός Ήχου: Ελένη Χριστοφόρου

Τεχνική Υποστήριξη: Κυριάκος Χατζηστυλλής

Σχεδιασμός Εντύπων: Ἄπειρον Γραφικαί Τέχναι - Στέφανος Χατζηπαναγιώτου

Διαφημιστικό Trailer: Δημήτρης Αρτεμίου

Κινησιολογία: Μαρίνα Πογιατζή

Μουσική Διδασκαλία: Mαρίζα Αναστασιάδη

Δημόσιες Σχέσεις: Κατερίνα Μωϋσιάδου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Βασιλική Ψηλογένη

Σκηνοθεσία: Βασίλης Χατζηστυλλής - Αντώνης Κωνσταντίνου

*Το έργο συμμετέχει στο 36ο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου του ΘΟΚ. Ως εκ τούτου, η παράσταση στις 21 Οκτωβρίου 2023 αρχίζει στις 8:00 μ.μ.

*Η προπώληση εισιτηρίων αρχίζει την Κυριακή 1η Οκτωβρίου 2023. Για πληροφορίες και κρατήσεις μπορείτε να καλείτε στο τηλέφωνο 96462213.

O Καρυοθραύστης σε χορογραφία Κωνσταντίνου Ρήγου ταξιδεύει στην Κύπρο -  20 Οκτωβρίου, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού και 21 Οκτωβρίου, Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας

 

Ο Καρυοθραύστης, η ομορφότερη ιστορία των Χριστουγέννων, παρουσιάζεται από το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην Κύπρο σε μια νέα εντυπωσιακή χορογραφία του Διευθυντή του Μπαλέτου της ΕΛΣ Κωνσταντίνου Ρήγου.

Ο Καρυοθραύστης δικαίως θεωρείται ένα από τα δημοφιλέστερα μπαλέτα του ρεπερτορίου, αφού η συναισθηματική δύναμη και η θεατρικότητα της μουσικής του Τσαϊκόφσκι μαγεύουν διαχρονικά τους μικρούς και μεγάλους θεατές. Στην αρχική δίπρακτη μορφή του, σε χορογραφία του Λεφ Ιβάνοφ και λιμπρέτο του Μαριύς Πετιπά, για το οποίο συνέθεσε τη μουσική του ο Τσαϊκόφσκι, ο Καρυοθραύστης πρωτοπαρουσιάστηκε στο αυτοκρατορικό Θέατρο Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης στις 18 Δεκεμβρίου 1892. Η αρχική υπόθεση βασίζεται στο διήγημα.

Ο καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικιών του Ε.Τ.Α. Χόφμαν. Ακολούθησαν αρκετές χορογραφίες, ανάμεσα στις οποίες του Ζωρζ Μπαλανσίν (1954), του Γιούρι Γκριγκορόβιτς (1966), του Τζων Κράνκο την ίδια χρονιά, του Ρούντολφ Νουρέγεφ (1967) και του Τζων Νώυμαϊερ (1971).

Ο Κωνσταντίνος Ρήγος επιστρέφει στον αγαπημένο του συνθέτη και δημιουργεί για δεύτερη φορά μια νέα χορογραφία για τον Καρυοθραύστη, έχοντας στο παρελθόν χορογραφήσει και τα δύο άλλα έργα της τριλογίας του Τσαϊκόφσκι: τη Λίμνη των κύκνων (Μπαλέτο ΕΛΣ, 2019) και την Ωραία κοιμωμένη. Αυτή τη φορά προσπαθεί να δει το έργο μέσα από τα παιδιά που νιώθουν ότι βρίσκονται στο περιθώριο και είναι αναγκασμένα να δημιουργήσουν τα δικά τους όνειρα σε έναν κόσμο που διέλυσαν οι «μεγάλοι».

Ο Διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ «διαβάζει» την ιστορία του Καρυοθραύστη σαν μια αλλόκοτη ιστορία που ο καθένας θα τη βιώσει διαφορετικά, με βάση τα δικά του όνειρα και τα δικά του απωθημένα. Το σκηνικό της παράστασης είναι ένα γυάλινο δωμάτιο-βιτρίνα μέσα από το οποίο η Μαρί-Κλάρα θα ονειρευτεί και θα ταξιδέψει μέσω της φαντασίας της.

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο της παράστασης είναι μια πλαστική μινιατούρα μέσα στο δωμάτιο-βιτρίνα και η Μαρί-Κλάρα βλέπει το αληθινό μόνο στην οθόνη της. Ο νέος Καρυοθραύστης ισορροπεί ανάμεσα σε μια σύγχρονη εικόνα και στην κλασική παράδοση του χορού. Τα κοστούμια των Deux Hommes είναι μια μείξη από ποπ, glam, πολύχρωμα, εντυπωσιακά κομμάτια υψηλής ραπτικής και μαζί εθνικές στολές και υφάσματα με επιρροές από παλιότερες παραστάσεις της Λυρικής.

Παραστάσεις 

Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού, 20:30. 

Σάββατο 21 Οκτωβρίου, Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, 20:30. 

Εισιτήρια ΕΔΩ 

«Η Αφροδίτη με Γούνα» -  28 Οκτωβρίου στο Θέατρο Χώρα

Η θεατρική ομάδα «Σόλο για Τρεις» συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς τις δοκιμές του έργου του αμερικανού συγγραφέα David Ives «Η Αφροδίτη με Γούνα».

«Η Αφροδίτη με Γούνα» διαδραματίζεται στη Νέα Υόρκη του σήμερα. Ο Τόμας Νόβατσεκ, συγγραφέας και σκηνοθέτης, έχει κάνει τη διασκευή του κλασικού σαδομαζοχιστικού / ερωτικού μυθιστορήματος του Leopold Sacher – Masoch, «Η Αφροδίτη με τη Γούνα» (1870), που είναι η ιστορία μιας εμμονικής εξωσυζυγικής σχέσης μεταξύ ενός άντρα - του Severin von Kushemski - και της ερωμένης του -  Vanda Dunayef - στην οποία ορκίζεται αιώνια υποταγή. Ο Τόμας βρίσκεται σε απόγνωση προσπαθώντας να βρει την ηθοποιό που θα παίξει το ρόλο της Βάντα, της πρωταγωνίστριας του έργου που έχει διασκευάσει. Απροσδόκητα, την τελευταία στιγμή, φτάνει αργοπορημένη για ακρόαση μια εξίσου απελπισμένη ηθοποιός, όλως περιέργως, ονόματι Βάντα …

 

Μετάφραση: Μαρία Χρυσάνθου

Σκηνοθεσία: Μαρία Μανναρίδου – Καρσερά

Σκηνικά: Κωνσταντίνος Κουννής

Κοστούμια: Μαρίνα Νικολαίδου

Κινησιολογία: Εύα Καλομοίρη

Μουσική: Αντώνης Αντωνίου

Φωτιστικός Σχεδιασμός: Βασίλης Πετεινάρης

Τεχνική Στήριξη: Κ.Σ. Ηχοτεχνική Εκδηλώσεις

Φωτογραφίες: Νικόλ Καρσερά

Οι φωτογραφίες είναι από πρόβες

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί (κατά σειρά εμφάνισης):

Φώτης Αποστολίδης: Τόμας

Αντωνία Χαραλάμπους: Βάντα

Πρεμιέρα Σάββατο 28 Οκτωβρίου, 8.30

Θέατρο Χώρα Κοραή 1 Πλατεία Αρχιεπισκοπής Λευκωσία

Κρατήσεις: 96147809

Τακτικές παραστάσεις: Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, 8.30

Είσοδος: 15.00 κανονικό / 12.00 μειωμένο

*Η παράσταση είναι ακατάλληλη για άτομα κάτω των 15 ετών

Θεσμικός Χορηγός: Τμήμα Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού Υφυπουργείο Πολιτισμού

Χορηγός Επικοινωνίας: ΡΙΚ

Υποστηρικτής Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Θέατρο Χώρα (Κοραή 1)

«Ζέλης ο Μπιζέλης» -  Μαρκίδειο Θέατρο Πάφος την 1η Οκτωβρίου . Ακολουθούν παραστάσεις όλο τον μήνα

«Ζέλης ο Μπιζέλης», είναι η νέα μας παραγωγή, το νέο παιδικό θεατρικό έργο ,από την παιδική σκηνή μας ΘΕΑΤΡΟ ΒΕΣΤΙΑΡΙΟ και έρχεται να μαγέψει μικρούς και μεγάλους και να τους παρασύρει σε νέες περιπέτειες.

Μια ιδέα του ηθοποιού και συγγραφέα Γιάννη Σπανού. Μετά τις SOLD OUT παραστάσεις και την τεράστια επιτυχία που μας χάρισαν τα προηγούμενα άλλα έργα μας, επιστρέφουμε ακόμα πιο δυναμικά - πολλά υποσχόμενοι και σταθεροί στην ποιότητα που προσφέρουμε , με ακόμα ένα ολοκαίνουργιο παιδικό θεατρικό έργο.

Μια παιδική παράσταση γεμάτη κέφι, μαγεία, διασκέδαση και πολλή – πολλή περιπέτεια παρέα με τον μικρό μας ήρωα τον Ζέλη τον Μπιζέλη Και η περιπέτεια αρχίζει…. Ένας ήρωας που θα μπορούσε να είναι το οποιοδήποτε παιδί της διπλανής πόρτας, αποφασίζει να βρει το νόημα της ζωής και την ευτυχία.

Και το δικό μας παραμύθι αρχίζει…. Ένα μαγικό ταξίδι για τον μικρό μας φίλο τον Ζέλη τον Μπιζέλη, που στον δρόμο του θα συναντήσει ότι φανταστεί ένα παιδικό μυαλό.. Και η παιδική φαντασία μπορεί να γεννήσει – να εφεύρει και να χτίσει τους πιο φανταχτερούς – χαρούμενους  - παιχνιδιάρικους και ανεπανάληπτους κόσμους!!!

Θα συναντήσει γλάρους μαγικούς, αστέρια και ουρανούς, θάλασσες και σύννεφα, βαρκούλες στον γιαλό και έναν ήλιο γελαστό. Κι όλοι αυτοί θα γίνουν οι καλύτεροι του φίλοι και συνοδοιπόροι του στο ταξίδι για την ευτυχία. Και που βρίσκεται τελικά η ευτυχία??

Αυτό θα το ανακαλύψουμε όλοι παρέα με τον μικρό μας ήρωα τον Ζέλη τον Μπιζέλη. Επαγγελματικά ολοκαίνουργια μαγικά και όλο χρώματα κοστούμια και σκηνικά υπέροχες όλο ζωντάνια μουσικές που θα σε παρασύρουν στον κόσμο και στην φαντασία των παιδιών..

Κοστούμια κατασκευάζει η Δώρα Χιώτη σε σχέδια του Γιάννη Σπανού.

Συμμετέχουν – τραγουδούν και χορεύουν πέντε ταλαντούχοι επαγγελματίες ηθοποιοί :

Ο Γιάννης Σπανός , η Ευαγγελία Νικολάου, ο Πέτρος Τίγρης, η Μαριλένα Ζωδιάτου και  η Μύρια Αργυρού.

Μια υπέροχη παιδική θεατρική παράσταση για κάθε ηλικία, για όλη την οικογένεια με πολλά χρώματα, πολλή περιπέτεια και αστείρευτη παιδική φαντασία.

Κατάλληλο για όλες της ηλικίες – για όλη την οικογένεια

Τηλέφωνα επικοινωνίας  και κρατήσεις εισιτηρίων στο τηλέφωνο 96403029 και στα tickethour shop

ΤΙΜΗ

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ

10 ευρώ το άτομο (γενική είσοδος μικροί – μεγάλοι) - Η χρέωση γίνεται από ηλικία 2 χρονών και άνω

12 ευρώ το άτομο (γενική είσοδος μικροί – μεγάλοι) στο ταμείο την μέρα της παράστασης - Η χρέωση γίνεται από 2 χρονών και άνω

ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΦΑΓΩΣΙΜΑ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥΣ ΑΚΡΙΒΩΣ

Παραστάσεις στην πόλη της Λευκωσίας

ΘΕΑΤΡΟ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ

Σάββατο 21 & 28 Οκτωβρίου στις 4 μ.μ

Κυριακή 15 & 22 & 29 Οκτωβρίου στις 10.30 π.μ

Παραστάσεις στην πόλη της Λάρνακας

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ Γ. ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου στις   4.00 μ.μ

Παραστάσεις στην πόλη της Λεμεσού

ΠΑΤΤΙΧΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΕΜΕΣΟΣ

Κυριακή  8 Οκτωβρίου στις 10.30 π.μ

Παραστάσεις στην πόλη της Πάφου

ΜΑΡΚΙΔΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΦΟΣ

Κυριακή  1  Οκτωβρίου στις 10.30 π.μ

Οι παραστάσεις αρχίζουν στην ώρα τους ακριβώς!!

Οι θεατές να είναι στο θέατρο τουλάχιστον 20 με 15 λεπτά πιο νωρίς για την διαδικασία εισιτηρίων και θέσεων.

"Η επιστροφή της γηραιάς κυρίας" - 24 Νοεμβρίου στον ΘΟΚ

 

Σε μια μικρή πόλη κάπου στην Κεντρική Ευρώπη η αναμενόμενη η άφιξη της Κλαιρ Τσαχανασιάν, η οποία επιστρέφει στον γενέθλιο τόπο της ύστερα από σαράντα πέντε χρόνια απουσίας, δημιουργεί μεγάλη αναταραχή.

Η άλλοτε ευημερούσα πόλη τώρα βυθίζεται στην ανέχεια και στο πρόσωπο της πάμπλουτης Κλαιρ οι κάτοικοι του Γκύλεν βλέπουν το μοναδικό τους σωτήρα. Η ίδια υπόσχεται να τους προσφέρει απεριόριστο πλούτο, υπό έναν και μόνο όρο: τη δολοφονία, από κάποιο μέλος της κοινότητας, του Άλφρεντ Ιλ, του πρώην εραστή της, που την αρνήθηκε και την εγκατέλειψε με ένα παιδί. Η πρόκληση υποχρεώνει μια ολόκληρη κοινότητα να επιλέξει ανάμεσα στην ηθική και το κέρδος.

Χρησιμοποιώντας δεξιοτεχνικά μια σειρά από θεατρικές τεχνικές, με κυρίαρχες τον εξπρεσιονισμό και την μπρεχτική αφήγηση, ο γερμανόφωνος Ελβετός συγγραφέας Φρήντριχ Ντύρενματ γράφει το 1956 μια τραγική κωμωδία για να αναδείξει τις μεγάλες αντιφάσεις της σύγχρονης κοινωνίας και να καταγγείλει την κατάπτωση και τον εξανδραποδισμό της. Το έργο αποτελεί μια αλληγορία για την ήττα της ηθικής στη μάχη της με το χρήμα και δημιουργεί αναπόφευκτους συνειρμούς με τον κόσμο μας σήμερα.

Ο Νεόφυτος Ταλιώτης επιστρέφει στον ΘΟΚ για να μοιραστεί με το κοινό τη δική του ανάγνωση πάνω σε αυτό το σπουδαίο, διαχρονικό έργο, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην κρατική μας σκηνή το 1988, σε μια εμβληματική παράσταση. Στη φετινή παραγωγή συμπράττουν ο σκηνογράφος Άγγελος Αγγελή, ο συνθέτης Μιχάλης Χριστοδουλίδης καθώς και ένα λαμπρό επιτελείο ηθοποιών, με την Αννίτα Σαντοριναίου και τον Σταύρο Λούρα στους δύο κεντρικούς ρόλους.

Ταυτότητα Παράστασης

Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας

Σκηνοθεσία: Νεόφυτος Ταλιώτης

Μουσική: Μιχάλης Χριστοδουλίδης

Σκηνικά-Κοστούμια: Άγγελος Αγγελή

Κίνηση: Αλεξία Νικολάου

Βοηθός σκηνοθέτη: Μάριος Κωνσταντίνου

Παίζουν (αλφαβητικά): Βασίλης Βασιλάκης, Θανάσης Γεωργίου, Μιχάλης Καζάκας, Βαλεντίνος Κόκκινος, Παναγιώτης Κυριάκου,

Κλείτος Κωμοδίκης, Σταύρος Λούρας, Ντίνος Λύρας, Πάνος Μακρής, Νεοκλής Νεοκλέους, Παναγιώτα Παπαγεωργίου, Αλέξανδρος Παρίσης, Χριστίνα Παπαδοπούλου, Αθηνά Σάββα, Αννίτα Σαντοριναίου

Πρεμιέρα 24 Νοεμβρίου 

 

«Το μπουφάν της Χάρλεϋ ή πάλι καλά» - 25 και 26  Νοεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου και 26 Νοεμβρίου στο Παττίχειο Θέατρο Λεμεσού

 

«Μια γυναίκα, νύχτα, έξω από το κουβούκλιο του φρουρού στον Άγνωστο Στρατιώτη, στην Πλατεία του Συντάγματος…». Μια γνώριμη Ελληνίδα μάνα που με την αυθεντικότητα της μας χαρίζει μοναδικές στιγμές γέλιου και βαθιάς συγκίνησης.

Μια μοναδική θεατρική εμπειρία που μας θυμίζει ότι κάθε εποχή έχει τις δικές της ανάγκες και οι νέοι θα χρειάζονται πάντα κάποιον να τους στηρίξει για να πετάνε ελεύθεροι προς το μέλλον τους, χωρίς να κινδυνέψουν και να χαθούν.

Ένας μονόλογος – κλαυσίγελος μιας γυναίκας στο μεταίχμιο μεταξύ σκληρότητας και τρυφερότητας, σοφίας και τρέλας, κωμικότητας και τραγικότητας. Μιλάει στον εύζωνα γιό της που φυλάει σκοπιά στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη. Απέναντι της αυτός, θέλει δε θέλει θα την ακούσει, παλιά όταν του μιλούσε η μάνα του έφευγε, τώρα είναι ανυπεράσπιστος μπροστά της.

Ανυπεράσπιστη κι αυτή, μόνο μία ομπρέλα έχει να κρύβεται από κάτω της σαν σε καταφύγιο από την πραγματικότητα. Κι όταν η πραγματικότητα δεν της ταιριάζει η ομπρέλα της τη σώζει πάλι όπως τον ακροβάτη που σχοινοβατεί.

Για να συνεχίζει να ισορροπεί ξανά πάνω στο μεταίχμιο της. Στην οδυνηρή κόψη του «Πάλι καλά», ένα σχοινί πάνω στο οποίο μετεωριζόμαστε όλοι μας και κάθε μέρα.

Σε αυτόν το ρόλο ακροβατεί ερμηνευτικά η Μαριάννα Τουμασάτου. Πηγαίνει κι έρχεται στις δύο άκρες του σχοινιού πότε σαν μητέρα, πότε σαν κορίτσι.

Γιατί μόνο αν πλησιάσουμε στην απόλυτη και ανιδιοτελή αγάπη, θα μπορέσουμε να ισορροπήσουμε ανάμεσα στη ζωή και σε όσα αυτή μας επιφυλάσσει.

Συντελεστές:

Συγγραφέας: Βασίλης Κατσικονούρης

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Σταύρου

Μουσική: Στέφανος Αδάμης

Σκηνογραφία : Ντέιβιντ Νεγρίν

Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Γραφιστική επιμέλεια: Indigo Creative

Φωτογραφίες: Γιώργος Καλφαμανώλης

Μακιγιάζ: Ιωάννης Μιχαλέλης

Προβολή-Επικοινωνία: Μαρκέλλα Καζαμία, 6946507792

Παραγωγή: Erofili Productions

Ερμηνεύει

η Μαριάννα Τουμασάτου

Παραστάσεις: 25 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου και 26 Νοεμβρίου στο Παττίχειο Θέατρο Λεμεσού

Εισιτήρια θα βρεις ΕΔΩ

Loader